DJ DECKS & FX

DJ DECKS & FX

7.5

Po nezvyčajnom titule Eyetoy prichádza nová netradičná záležitosť a to DJ Decks & FX. Nie je to hra je to simulácia DJeja.

Recenzia na PS2 verziu

Techno, house, partymix a podobné slová infiltrovali náš slovník a nenápadne nám zmenili myslenie. Mladí ľudia už bohužiaľ nechcú byť politikmi alebo podnikateľkami. Chcú byť DJ-mi a amatérskymi tanečnicami. S pomocou dobrých mužíčkov zo SCEE a Relentless Software sa môžete nimi stať behom rovnakého času, aký budete potrebovať na dočítanie tejto recenzie.

 

* * *

Zo skautského denníčka

 

Nedávno som dostal mailom krátke amatérske video z nemeckej párty na Ibize. Neviem čo presne znamenajú slová „mail“, „video“ a „párty“ a ani čo sa tam dialo, ale páčia sa mi tieto stretnutia nemeckých skautov - otužilcov. V tom filmíku sporo odeté devy s nadšením nadväzovali družbu s mladými mužmi. Všetky mali vyšportované hrudné svaly a leskli sa. Muži im ich masírovali a so zvláštnym úsmevom sa k nim odzadu rytmicky pritláčali.

* * *

Hra ponúka niekoľko herných režimov. V Tutoriale sa naučíte rozpoznávať a ovládať jednotlivé komponenty, ozrejmíte si hlavné zásady mixovania a prácu s ovládacími prvkami. Pro mód a Party mód ponúkajú samotné mixovanie a priestor na neobmedzené kreácie. Party mód ponúka možnosť automatického spúšťania skladieb, aby ste mohli mixovať do bezvedomia a nemuseli sa sústrediť na to, kedy platňa dohrá a Pro mód zase ponúka pomoc virtuálneho DJ-a. Studio mód je určený na nahrávanie setov na memory kartu. Hra je zaujímavá extrémne malými požiadavkami na miesto čo je pri 8 megovej karte viac ako chválitebné. Takto uložený set síce ponúka prehľad o priebehu nahrávania, ale nedá sa dodatočne editovať, takže pozor na chyby už pri nahrávaní. Nakoniec ešte zostáva Record Box v ktorom si môžete vypočuť všetky skladby uložené na disku.   

 

DJ Decks & FX
DJ Decks & FX
DJ Decks & FX
  

 

* * *

Môj duchovný učiteľ Svätozor mi vysvetlil, že táto móda dorazila už aj do našej krajiny a volá sa to techno-párty. Mládež sa na takýchto akciách stretne, poskakuje do rytmu a pravidelne si vymieňa telesné tekutiny. To je chválitebné, lebo aj ja chodím každý druhý deň darovať krv, púšťam si pri tom Dušana Grúňa a po treťom litre darovanej krvi ma rovnako trasie ako ich. Zbystril som teda pozornosť. Toto je niečo pre panoša ako som ja! Treba vykročiť do Európy a poznať jej zvyky.

* * *

 

Titul DJ Decks & FX nie je hrou v pravom slova zmysle a treba si tento fakt neustále uvedomovať. Jedná sa skôr o technicky precízny simulátor DJ-ského pultu so všetkými potrebnými komponentmi. K dispozícii máte hneď niekoľko zariadení. V prvom rade sú to dva profesionálne gramofóny, ktorých ovládanie je na rozdiel od reálnych deckov trochu zjednodušené. Z playlistu vyberiete požadovanú skladbu a jednoduchým stlačením tlačidla ju spustíte. Automat za vás pri mixovaní vypočíta správny moment spustenia, takže odpadá stresovanie pri kontrole rytmu. Ten môžete síce meniť, ale druhý deck sa aj prispôsobí. Jediným nedostatkom deckov vidím v nemožnosti scratchovania. Nie je to nutná vychytávka, ale je medzi ľuďmi najpopulárnejšia. Okrem toho môžete zadať opakovanie (loop) vybranej skladby. Medzi deckmi je umiestnený mixpult, v ktorom môžete upravovať hlasitosť trackov, vyťahovať požadované linky (napr. basovú) a pomocou crossfeederu efektne mixovať prechody. Všetky slidery a potenciometre majú aj jemnejší mód nastavovania, takže sa nemusíte báť "konzolového ovládania". V tejto hre myš naozaj nebudete potrebovať. Sampler slúži na uloženie jednej krátkej pasáže z dostupných komponentov. Ak sa vám nepáči celá skladba, ale len nejaký efektný zvuk, tak si to sem nahráte a môžete mixovať iné dve skladby. Je to moc užitočná vecička, aj keď si ju spočiatku nebudete asi moc všímať. Tanečná hudba by zákonite nemohla existovať bez poriadneho rytmu. Na jeho zabezpečenie slúži zariadenie nazvané drum machine. Máte k dispozícii dostatočne veľký arzenál loopov alebo jednorázových rytmických zvukov (bubnov, bubienkov,  atď) určených na prechody alebo efektné ukončenie trackov. Ovládanie a výber z playlistu je aj v tomto prípade mimoriadne jednoduchý a o správne načasovanie sa postará samotný program. Znovu pripomínam, že to naozaj nie je na škodu, skôr naopak. V hornej časti obrazovky počas celého mixovania bežia dva pruhy s graficky zvýraznenými časťami použitých skladieb. Pomocou nich si budete vedieť správne načasovať prechody a podobne. Nakoniec treba ešte spomenúť efektový pult (FX), ktorým môžete zmeniť staré a zabehnuté pecky na nepoznanie. Toto zariadenie ponúka najkreatívnejšie možnosti. Rôzne deformácie a zmeny obálok zvukov iste potešia každého majiteľa kvalitných slúchadiel. Hra okrem toho umožňuje aj pripojenie headsetu z hry SOCOM a tváriť sa tak ako profík.

 

* * *

Bádaním v špecializovanom časopise som zistil, že najdôležitejším človekom na párty je chlapík stojaci za stolom, ktorého všetci zovú Dýdžej. V našom klube Chrabrých šuhajov sme všetci skauti- priekopníci a tak ma napadlo, čím môžem osviežiť naše jesenné Stretnutia pri výšivke. Pochválil som sa so svojím nápadom spolubratovi  Svätozor ma ešte pred infarktom stihol upozorniť, že nesmiem zabudnúť na všadeprítomné drogy, chľast a sex...sľúbil som mu teda, že nezabudnem. Možno pri tom zistím, čo tie slová znamenajú. Chudák Svätozor sa už nedočká tejto udalosti. Ale všetko mám zapísané a budem sa spomenuté ingrediencie snažiť niekde urýchlene zohnať. Zaznamenal som si aj iné veci opísané z mrzkého plátku zvaného Bravo (nemôžem za to, našiel som ho pohodený na záchode), ako napríklad: čo mám spraviť, aby moje sety boli kúlové, aký label mám preferovať, prípadne, vráti sa niekedy značka Emgeton na trh? Dúfajúc, že existuje nejaký moderný boh DJ-ingu, ktorý mi na toto všetko odpovie, zarezal som počas splnu sliepku a čakal na odpoveď.

* * *

 

DJ Decks & FX
DJ Decks & FX
DJ Decks & FX

 

Ovládanie každého spomenutého komponentu je mimoriadne jednoduché a "user friendly". Výsledkom vášho snaženia je viac či menej úspešný set, ktorý si môžete uložiť na pamäťovú kartu a púšťať ho svojim priateľom na súkromných slezinách. Či bude úspešný, nemôžete nijako odmerať bodovým hodnotením počas hrania a ani po ňom. Nikde v hre nevidíte zobrazené vaše poradie úspešnosti a bude záležať len na publiku, či sa im váš výtvor zapáči. Ak nie, tak treba vymeniť publikum a je po probléme. Vďaka tomuto konceptu má hra takmer neobmedzenú životnosť a môže maximálne tak zostarnúť pri všeobecnej zmene vkusu. Ale vždy sa nájde dosť ľudí, ktorí si napríklad aj dnes myslia, že slovenská produkcia zo sedemdesiatych rokov je masovo stráviteľná, takže zahoďte starosti, zahoďte svoje starosti, veď je krááááásny deň. 

 

* * *

Musím uznať, že slepačia obeť zase raz spoľahlivo zafungovala. Šesť rokov čakania ubehlo ako voda. Dosť neznáma a asi začínajúca spoločnosť Sony bola naladená na moje rozšírené vedomie a vydala hru, ktorá zo mňa spraví DJ-a. Ak to zvládnem, tak pripravím prekvapenie pre spolubratov a spolusestry na našom nasledujúcom večierku. V ohnivom rytme vyzvŕtam devy z klubu Počestných drápačiek peria a nebudú im stačiť ani troje kaučukových cvičiek. Konečne budem kúlový aj ja. Použijem k tomu hudbu z Ibizového videa. Zmixujem Dušana Grúňa s nejakými Chemickými bratmi.

* * *

 

Najdôležitejšou zložkou hry je samotná zvuková stránka a v jej stredobode zákonite stoja použité tracky. Je ich tu naozaj požehnane a aj keď niektoré sľubované vypadli (Oakenfold, Westbam, Maas) neznamená to zníženú kvalitu. Mňa osobne najviac zaujal Bob Sinclair, ale nájdu sa tu aj iné stálice ako Dimitri From Paris alebo Shapeshifters. V tabuľke si môžete pozrieť zoznam interpretov a posúdiť tak ich kvalitu. Podľa mňa je naozaj z čoho vyberať. Škoda len, že nemôžete použiť vlastné sample alebo celé tracky.

 

DJ Decks & FX
DJ Decks & FX
DJ Decks & FX

 

Vizuálna stránka predstavuje spolu len zopár obrazoviek, respektíve pohľadov na rôzne komponenty. Je to asi najminimalistickejší projekt tohto roku a spočiatku aj slušný kultúrny šok. Dokonca aj bežný futbalový manažér má prepracovanejšiu vizuálnu prezentáciu. Ale treba jedným dychom podotknúť, že v tomto prípade účel svätí prostriedky a nebudete zavalení zbytočnými efektmi. Môžete sa tak naplno venovať len a len mixovaniu. Jednoduchým spôsobom si prepínate pohľady medzi nástrojmi na pulte. Ovládanie je intuitívne a vojde vám do hlavy behom pár minút. Vizualizácia a efekty sa sem-tam síce dostanú k slovu, ale nečakajte žiadne WinAmpové kreácie. Všetky ovládače sú presne vykreslené a všetko je na svojom mieste. Hodnotiť grafiku síce nemá v tomto prípade význam, ale aspoň treba stručne povedať, že je funkčná a účelná.

 

* * *

Dosť však bolo rečovania. Dnes už vďaka hre DJ Decks & FX presne viem, čím chcem byť a rozumiem slovám „deck“, „fx“ ba aj „DJ“. Som šťastný, milí spolubratia, že som sa k vám mohol dnes prihovoriť  mládežníckym jazykom. Nabudúce sa zameriam na pohyby odsledované z videa. Lebo nič nie je také pekné ako zdravé kamarátstvo medzi junákom a švárnou devou spojené so zdravým pohybom. 

 

Váš DJ Ogar.  

* * *

 

Čo dodať na záver? Nie je to hra, ale čistokrvný simulátor. Napriek faktu, že to nie je vec na aké sme boli zvyknutí doteraz, je to počin hodný širokej Playstationovej verejnosti. Vďaka tomuto titulu nemusíte na čierno predávať orgány a kupovať profesionálny pult. Zdanlivá jednoduchosť celého konceptu neznamená, že vami vytvorený set neobstojí na akejkoľvek párty. Možno to bude záležať len na množstve podávaného alkoholu. Ak sa mám vyjadriť presne v číslach, tak tri štvrtiny hry ma dostali na kolená. Vyjadrujú moju fascináciu technickým prevedeným, excelentným ovládaním a skvelým zvukom. Zostávajúca štvrtina je subjektívne podhodnotená, lebo mne sa viacej páči Chemical Brothers, Leftfield alebo Orbital ako použité skladby. Som predsa len starší. Škoda, že si nemôžete vložiť vlastné hudobné cd a namixovať tak iných interpretov.

 

Záverečné hodnotenie sa môže vďaka výnimočnosti a vašim sympatiám k použitým skladbám kľudne vyšplhať až na 100%. Dúfam, že mojich 75% pochopíte ako naozaj subjektívny pohľad a ako znak viery v ešte lepšie pokračovanie. Ale pre istotu idem hneď zarezať nejakú sliepku.


napísal rišo 22.9.2004
Páči sa mi!
7.5
Používatelia
6.7
DJ DECKS & FX
-maximálne verná simulácia DJ-ingu
-skvelé intuitívne ovládanie
-doslova nekonečné možnosti
-ak to zvládnete, tak môžete ísť aj na Ibizu
-vaše subjektívne hodnotenie môže vystúpiť až na 100%
-chýbajú tracky od Dušana Grúňa a ďalších sľúbených interpretov
-nemôžete scratchovať
-nemôžete mixovať iné skladby
-ťažko zoženiete vhodnú sliepku
-vaše subjektívne hodnotenie môže klesnúť až na 0%


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (10)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20179)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk