CIVILIZATION IV

CIVILIZATION IV

9.0

Legenda sa vracia, civilizácia je späť a znovu vám umožní stať sa pánom sveta. Dokáže Sid Meyer znovu prekvapiť?

Recenzia na PC verziu

Keď sa povie CIVILIZATION, určite mnohí hráči zbystria pozornosť. Veď titul s týmto názvom patrí medzi legendy, podobne ako Sid Meier, ktorý sa podieľal na mnohých vydarených hrách. Možno sa to ani nezdá, ale je to už po štvrtýkrát, čo sa tento titul usiluje o hráčsku pozornosť. Nová Civilizácia je o to zaujímavejšia, že sa jedná o ťahovú stratégiu a tých v dnešnej dobe veľa nenájdete. Poďte sa teraz spolu so mnou pozrieť, čo vlastne ponúka.

V úvodných pasážach recenzie obvykle opisujem kampaň a dejovú líniu hry. Tentoraz však nie je veľmi čo rozoberať, pretože titul vlastne nemá žiadny príbeh. Po štarte hry je ponuka pre jedného hráča obmedzená na dlhodobú hru so všetkými vývojovými obdobiami a samostatné scenáre. Veľké rozdiely tam nenájdete. V obidvoch prípadoch si volíte obtiažnosť, zloženie a veľkosť povrchu mapy a jednu z osemnástich civilizácií, ktorú povediete (snáď) k víťazstvu. Výhodou samostatných scenárov je však možnosť určiť počiatočné štádium vývoja, súperov a podmienky víťazstva.

Hoci všetky civilizácie majú podobný základ a systém rozvoja, majú určité špecifiká a odlišnosti. Nechýbajú unikátne jednotky typické pre jednotlivé kultúry. Prejavia sa hlavne v neskorších fázach hry, keď sa spoločnosť postupne rozvíja a modernizuje. Kľúčový je najmä výber vodcu vybraného národa, teda ak máte možnosť voľby. Niekedy totiž máte k dispozícii jedného, inokedy dvoch významných predstaviteľov danej civilizácie. Vodcovia sa líšia svojím zmýšľaním a tomu zodpovedajú aj príslušné bonusy, prípadne postihy, ktoré prinesú do hry. Napríklad, keď si zvolíte ruské impérium, zdarma získate technológiu lovu a ťažby. K tomu pribudnú výhody v tvorivej oblasti a finančné plusy, ak si zvolíte Katarínu Veľkú. V prípade, že uprednostníte Petra Hrozného, získate bonus vo filozofii a lepšie podmienky pri expanzii.

Civilization IV

Skromný začiatok.
Civilization IV

Úspešná civilzácia rýchlo expanduje.
Civilization IV

Môžete si skúsiť hru aj so svákom Gandhim.

Po štarte samotnej hry začínate skromne, so skupinkou osadníkov a skautmi. Tieto skupinky sú reprezentované figúrkami rozostavenými po povrchu krajiny. Úlohou osadníkov je založenie alebo objavenie nového sídla. Môžu tak urobiť kdekoľvek na pevnine, hoci presnú polohu budúceho mesta vyznačujú kruhové pozície. Skauti samozrejme slúžia na skúmanie okolia a súčasne ako základná obrana. Po vytvorení a pomenovaní mesta sa môžete plne venovať jeho rozvoju. Základom prosperity a napredovania - a vlastne podstatou celej hry - je výskum a vynaliezanie. V prípade, že ste  v samostatnom scenári nezvolili pokročilú epochu, začínate v hlbokej minulosti a zaoberáte sa objavmi, ako je kamenárstvo, rybolov, či základný vojenský výcvik. Úvodné možnosti sú skromné, neskôr však nebudete vedieť, čo skôr vynaliezať, pretože ponuka bude nesmierne široká.

Budete sa venovať výskumu v oblastiach politiky, náboženstva, ekonomiky a hospodárstva, vedy, zdravotníctva, mechanizácie a ďalších odvetví. Čo uprednostníte, závisí len od vás, prípadne od vývojového obdobia. Celkovo je tu niekoľko desiatok možností na realizáciu a rozvoj. Každá inovácia prinesie okrem nadväzujúcich technológií aj materiálne, duchovné či finančné výhody. Rozvoj vám  sprostredkuje mnoho inovácií a prinesie zaujímavé doplnky. Napríklad kultúrny rozvoj vám umožní vytváranie umelcov a niekedy sa priamo vo vašom meste samostatne objavia legendárni vedci a majstri. Tieto osobnosti vám po patričnej voľbe prinesú nezanedbateľné plusy pre dané mesto alebo celú spoločnosť. Nevýhodou je, že sa potom stratia. Ak napríklad Leonardovi da Vinci zadáte namaľovanie obrazu, zaznamenáte prínos v kultúre a spokojnosť ľudí, majster sa však v tichosti vytratí.

Všetky aspekty a charakteristiky vašej civilizácie nájdete prehľadne roztriedené vo viacerých sekciách a obrazovkách. Mnohé z nich môžete meniť a upravovať priamo na týchto miestach. Oplatí sa zaoberať výberom spoločenského zriadenia a náboženskými otázkami. Tieto dva faktory majú totiž veľmi veľký vplyv na spokojnosť vášho národa a jeho ďalšie zameranie. Určujú mieru pokroku a postavenie vo svete. Keď nastolíte policajný štát, prinesie to síce bonus vo vojenskej oblasti, ale ľudia budú nešťastní. Reprezentatívna vláda naopak prispeje k blahobytu ľudí a pokrok v oblasti výskumu. Je otázne, či je výhodnejšie zotrvať pri budhistickej viere, alebo konvertovať na kresťanstvo, či judaizmus, ktoré sa začali šíriť po svete. Takýchto otáznikov a volieb tu nájdete mnoho a aj v ekonomike i ďalších odvetviach.

Civilization IV

Výskum je základ úspechu.
Civilization IV

Pohľad na mapu z výšky.
Civilization IV

O kultivovanie okolia sa starajú robotníci.

Výskum umožňuje rozvoj a výstavbu nových budov, civilných a vojenských jednotiek. Na produkciu a budovanie však potrebujete rôzne suroviny a financie. Väčšinu surovín získate po vybudovaní baní, lomov a fariem. Budovanie takýchto hospodárskych objektov, ale aj klčovanie pralesa a budovanie ciest, majú na starosti robotníci. Požadovanú činnosť im môžete zadať manuálne, ale ideálne je zvoliť automatické zveľaďovanie okolia. Potom máte po starosti, pretože pracanti urobia všetko potrebné. Financie úzko súvisia s rozvojom spoločnosti, daňovým systémom a obchodovaním. Môžete ich, podobne ako body na výskum a kultúru, získať aj konvertovaním jedného kľúčového zdroja na druhý. Samozrejme peniažky sa dajú získať aj plienením cudzích miest a vojnou.

Vojenské jednotky sa tak, ako pracovné sily, vyrábajú priamo v mestách. Sú reprezentované figúrkami a môžete ich ľubovoľne presúvať a určovať ich činnosť. Presun jednotiek prebieha rovnako ako výskum a produkcia, teda na ťahy. Samotné boje sú skôr symbolické, ale vyzerajú pôsobivo. Po presune konkrétnej jednotky na nepriateľa uvidíte priamo na mape krátky a dynamický súboj. Porazené figúrky sa stratia. Armádne sily môžu zaujať defenzívne postavenie a získajú tým bonus k obrane. Veteráni  získavajú nové schopnosti. O tom aké výhody to konkrétne sú, rozhoduje priamo hráč. Zvolíte o 20 % väčší útok na mestá? Väčšiu silu jednotky? Nadobudnete výhodu prvého útoku? Rozhodnite sa podľa situácie a požiadaviek. Vojna je ideálny prostriedok ako vydobyť nové územia, prípadne naštvať súperov. Ak však nie ste typ agresora, svoje impérium môžete zveľaďovať aj mierovou cestou, hospodárskym rozvojom a výstavbou nových miest. V každom meste môžete stavať odlišné budovy a samostatne produkujete jednotky. Vo väčších a rozvinutejších mestách prebieha výroba a produkcia rýchlejšie a majú väčší rating.

Svoju významnú úlohu v hre zohráva aj diplomacia. Pri komunikácii s inými panovníkmi a civilizáciami sa zobrazí krátka prezentácia vodcu a naskočí základné menu. Diplomatické možnosti sú pomerne široké a dá sa v nich pohodlne orientovať. Napríklad, ak chcete uzatvoriť obchodný kontrakt, oslovíte súpera a vyberiete požadovaný tovar z jeho listu, alebo ponúknete vlastný tovar. Okamžite dostanete odpoveď a ak sa vám nepozdáva, môžete skúsiť iný návrh. Často sa stáva, že súper požaduje nejakú technológiu zadarmo. Odmietnutie zhorší dobré vzájomné vzťahy, ale situáciu môžete zmierniť, ak ponúknete technológiu za určitú cenu. Keď však cudzí mocnár požaduje, aby ste prerušili obchodné styky s inou civilizáciou, nevyhnete sa tomu, aby ste neurazili buď žiadateľa alebo konfliktný národ. Ak je niektorý panovník príliš nespokojný s vaším diplomatickým jednaním, pravdepodobne vám vyvolá vojnu. Preto ak chcete nažívať v mieri, je dobré poskytnúť občas súperom nejaké výhody a odpustky a navýšiť tak pozitívne body.

Civilization IV

Toto územie zaberáme v mene cisára Uniho!
Civilization IV

Manažment v tabuľkách
Civilization IV

Čo zas chce ten namyslený Grék?

Multiplayer v Civilization IV poskytuje naozaj pozoruhodnú ponuku. Sieťovú hru si môžete vyskúšať nielen v rámci lokálnej siete a klasického internetu. Nájdete tu aj Hot Seat – teda hru viacerých hráčov na jednom počítači, ktorý je vhodný práve pre ťahové stratégie. Zatiaľ ojedinelou, ale vôbec nie zlou možnosťou, je hra prostredníctvom mailu! Opäť si môžete zvoliť a upraviť mapy, civilizácie, AI súperov a podmienky víťazstva hry. Súčasťou hry je aj veľmi vydarený editor a niekoľko módov, ktoré upravia vzhľad celej krajiny, takže sa tu môžete do sýta vyblázniť. Titul má naozaj veľa rôznorodých možností, ktoré zaručujú hráčovi dokonalý komfort. Napriek tomu som sa však po niekoľkých hodinách hry začal vehementne nudiť. V pokročilom štádiu sa totiž zábava mení na bohapustú „klikačku“, keď už len mechanicky označujete nové technológie, budovy a jednotky a potvrdzujete ďalšie kolo.

Grafické spracovanie je moderné a veľmi praktické. Nový 3D kabátik hre veľmi pristane a umožňuje využitie zaujímavých efektov, praktický zoom a kvalitnejší zážitok. Zvuky v hre sú pomerne obmedzené a jednoduché, to však plne vyvažuje prekrásna sprievodná hudba s nádychom ezoteriky. Keďže herný čas neplynie v reálnom čase, ale prakticky všetko je rozdelené na ťahy, na hru vám postačí aj skromnejšia PC zostava.

Civilization IV je veľmi precízne spracovaná a profesionálne zvládnutá ťahová stratégia. Prezentuje sa  príjemnou grafikou, prvotriednym multiplayerom a praktickým ovládaním, ktoré si ľahko osvojíte. Nie je to hra, ktorú si obľúbia všetci, napríklad ja mám radšej dynamickejšie tituly. Je mi však jasné, že tí, čo siahnu po Meierovej novej Civilizácii, očakávajú práve takýto titul, zameraný predovšetkým na manažment spoločnosti. Túto skutočnosť som zohľadnil aj vo výslednom hodnotení. Ak vás však deprimuje neustále klikanie na všemožné ikonky, odpočítajte si desať bodov.
 
Civilization IV

Ešte včera to boli kopijníci. Čas tak strašne letí...


Civilization IV

Modernizácia je nevyhnutnosťou.


Civilization IV

S editorom je zábava.



napísal uni 7.11.2005
Páči sa mi!
9.0
Ohodnotiť
CIVILIZATION IV
+ bohaté možnosti v multiplayeri
+ výborná atmosféra
+ kvalitný a zábavný manažment spoločnosti
+ výborná hudba
- málo dynamický titul
- po čase začne nudiť
- absencia príbehu
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1200 MHz, 256 MB RAM, 64 MB grafická karta
Doporučená konfigurácia: CPU 1700 MHz, 256 MB RAM, 64 MB grafická karta

Zaradené pod: ati


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: 2K Games / Firaxis
Štýl: stratégia
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19549)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk