MSI INFINITE X DESKTOP + MSI OPTIX MONITOR

MSI INFINITE X DESKTOP + MSI OPTIX MONITOR

Herný počítač, monitor a účelné príslušenstvo

Test

Otestovali sme herný počítač, monitor a príslušenstvo od MSI a Steelseries, ktoré spája RGB podsvietenie s funkciou GameSense. Tá vám umožní prepojiť podsvietenie vášho hardvéru s vybranými hrami, čo im pridá nový rozmer. Poďme sa pozrieť na jednotlivé časti tohto herného setu.

MSI Infinite X VR8RF-008US

MSI dlhodobo ponúka prednastavené zostavy s rôznymi tvarmi, veľkosťami a, samozrejme, aj výkonmi. Infinite X je momentálne vrcholom MSI ponuky. Na rozdiel od modelov ako Aegis alebo Vortex ide o bežnú ATX zostavu. Jej hlavnou doménou je vertikálne umiestnenie grafickej karty, RGB podsvietenie a agresívny dizajn. Na počítač sme sa pozreli zvonku aj zvnútra. Aké tajomstvá skrýva?

Skôr než sa pustíme do dizajnu a rozboru, povedzme si, z akých komponentov sa Infinite X skladá:

Intel Core-i7 8700 K
MSI Z370M Gaming Pro AC
MSI GTX 1080 Ti Armor
2x Intel SSD 600P 256 GB Raid 0
2 TB Seagate HDD
Kingston 2x 8 GB DDR4 2400 MHz
Delta Electronics 550 W 80 Plus Bronze ATX
AiO chladič
DVD mechanika


Dizajn skrinky je nápaditý a originálny. Rám je mierne navážený dozadu, čo umožňuje jednoduchší prístup vzduchu v prednej časti. Predný aj horný panel majú agresívny dizajn vďaka ostrým hranám a trojuholníkovým tvarom. Na hornom konci skrine nájdete rúčku, čo oceníte pri prenášaní počítača v domácnosti, ale napríklad aj na LAN párty. Na prednom paneli nájdete RGB podsvietenie v niekoľkých zónach. Nechýbajú ani predné konektory, a to dvojica USB typu A, jedno USB C a dva audio konektory. Taktiež je tu umiestnená DVD mechanika v hornej časti. Po odobratí horného a predného panela sa môžeme lepšie pozrieť na vnútorné rozloženie počítača.

Zostava má zaujímavé rozloženie vnútra skrinky. Je tu akési delenie na tri samostatné komory, a to pre PSU, GPU a CPU. Cieľom je oddeliť prúdenie vzduchu pre tieto kľúčové komponenty a aby sa navzájom teplotne neovplyvňovali. Tento koncept je určite zaujímavý a netradičný. Poďme  sa teda na chladenie bližšie pozrieť.

Hneď pri pohľade zboku vidíme, že grafická karta môže dýchať vďaka otvorom v plechovej bočnici. Po jej odstránení vidíme vertikálne umiestnenú grafickú kartu a nad ňou nezvyčajný kus čierneho plastu. Ide o spomínanú batériu, ktorá oddeľuje procesor od grafickej karty a zabraňuje tak teplému vzduchu z grafiky, aby bol nasávaný chladením procesora. Tento plast sa dá, samozrejme, odobrať, je uchytený niekoľkými skrutkami. Mne osobne sa však tento prístup pozdáva a ide aj o zaujímavý estetický prvok. Na otestovanie účinnosti tohto riešenia by však boli dobré kontrolované laboratórne podmienky. Ako koncept to vyzerá viac než funkčné. Problém však vidím v realizácií. Na prednom paneli skrinky sú tri pozície pre ventilátory, no umiestnený je len ten stredný, ktorý fúka vzduch za grafiku a na spodok dosky. To je nepochopiteľné, nakoľko vzduch sa kvôli plastovému oddeľovaču nedostane hore k procesoru a nemá ani poriadne kadiaľ vyjsť von, len cez PCIe porty a maličké otvory popri doske.

Pozícia pre 120 mm ventilátor, ktorý by fúkal vzduch smerom k procesoru, však nie je obsadená. AiO chladič a podsvietený ventilátor nad ním tak vytvárajú negatívny tlak v skrini, čo spôsobuje nadmerné ukladanie prachu vnútri skrine. Predpokladám, že by naozaj stačilo pridať jeden 120 mm ventilátor dopredu a tlak by sa vyrovnal. Chladič procesora by tak bol v priamom smere fúkania vzduchu a nemusel by sa biť s ventilátorom umiestneným na vrchu skrinky. Ventilátor v strednej pozícii na prednej strane jedine vháňa prach za grafickú kartu a ten sa nemá kadiaľ dostať von. To spôsobuje nadmerné hromadenie prachu pri doske, čo je vidieť aj na obrázkoch. Koncept chladenia je zaujímavý, no vyzerá ako nedotiahnutý. V MSI to mysleli dobre, ale ako keby sa v polovici realizácie na to vykašlali a nedotiahli to do konca.

Základná doska použitá v zostave je vlastnej MSI výroby, ide o model Z370M Gaming Pro. Nie však taký istý, aký by ste si kúpili v obchode. Tento nemá kryty I/O portov, nemá dizajnové masívne chladiče na VRM ani čipsete a rovnako nemá podsvietenie ako jeho plnohodnotná verzia. Výrobca takýmto spôsobom šetrí financie, čo je pochopiteľné, no pri takejto drahej zostave to naozaj nie je žiaduce. Kazí to estetický dojem zo zostavy, ktorá si na dizajne zakladá.

Ďalšou estetickou samovraždou sú pamäťové moduly. Ide o pamäte Kingston, ktoré MSI našlo v deväťdesiatych rokoch. Ale nie, teraz vážne. Prečo sú v zostave takéto nevkusné zelené RAM bez akéhokoľvek chladiča? Veď Kingston vyrába cenovo orientované Fury moduly, ktoré vyzerajú k svetu a sem by sa pekne hodili. Nikto neočakáva G.Skill Trident Z RGB alebo iné drahé RGB moduly, no toto je naozaj katastrofa. Čokoľvek by bolo lepšie ako to, čo tam MSI dalo. Stačilo by čierne PCB a dojem by bol hneď iný. Toto naozaj pôsobí ako výsmech v 2500 € zostave. MSI, žiaľ, šetrí na nesprávnych miestach.

MSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitor

Tu to však nekončí. V balení počítača nájdete druhú bočnicu z tvrdeného skla. To je jeden zo súčasných trendov, a preto výrobcu chválim za možnosť výberu. Predsa len, kovová bočnica vám neumožní vidieť vertikálnu grafickú kartu či podsvietenú pumpu AiO chladenia. Po odstránení kovovej bočnice je potrebné priskrutkovať nástavce na úchyty pre držiaky skla. Následne už len osadiť sklenenú bočnicu a priskrutkovať ju. To je všetko jednoduché a bezproblémové. Čo však opäť kazí celkový dojem, je strieborný rám skrine. Prečo nie je zafarbený? Horný aj predný panel skrine sú zafarbené na čierno, bočný profil však nie. Opäť tak počítač vyzerá ako z minulosti, kedy sa na dizajn skríň nebral ohľad. Ten kúsok farby, čo by bol potrebný na prekrytie tenkého strieborného rámu, naozaj nemôže výrobcu finančne zruinovať. Taký malý detail, ktorý kazí celý dojem po namontovaní sklenenej bočnice. Nehovoriac o tých všetkých predchádzajúcich, ktoré sú teraz naplno viditeľné. Ak teda nemáte žalúdok na toto dizajnové harakiri, radšej nechajte namontovanú kovovú bočnicu a nič z tohto vás nemusí trápiť. Podľa mňa však ide o premrhanú príležitosť. Ešte jedna poznámka k sklenenej bočnici. Po jej namontovaní sklo odstáva asi pol centimetra od skrine a všetok prach tak má voľný prístup do skrine.

Vertikálne umiestnenie grafickej karty je čisto dizajnovým prvkom a, našťastie, je dostatočne pevne uchytená. Prepojenie so základnou doskou je vďaka PCIe riser káblu, ktorý je pripevnený do spodného PCIe slotu na základnej doske. Horný slot tak môžete použiť ešte pre ďalšiu prídavnú kartu, napríklad sieťovú alebo pre záznam videa. Grafická karta je zo série Armor, ktorá patrí medzi najnižšie. Horšie sú na tom už len blower karty Aero a, samozrejme, Founders Edition. Z open air kariet je však Armor chladič najslabší. Opäť škoda, že MSI šetrí a nepoužilo svoje skvelé Gaming X karty. Zaujímavé je, že Armor má rozdielny len chladič, PCB je zhodné s Gaming sériou. Na teploty sa pozrieme neskôr.

Než sa pustíme do testov, zameral by som sa ešte na dva komponenty. Nakoľko sa tu bavíme o pre-build zostave, treba si uvedomiť, že ak sa čo i len jeden komponent pokazí, servisovať budete musieť počítač ako celok. Najčastejšou príčinou porúch pri zložených počítačoch bývajú zdroje. Tu je použitý zdroj od Delta Electronics. S týmto výrobcom sa asi najčastejšie stretnete na nabíjačkách k notebookom. K otázke životnosti a spoľahlivosti zdroja v tejto zostave si netrúfam vyjadriť sa. Druhým potenciálne problémovým komponentom by mohol byť AiO chladič. Pumpy vo vodníkoch nie sú nesmrteľné a raz určite zlyhajú. MSI zrejme použilo upravenú verziu Asetek chladiča, ktorý je veľmi rozšírený. Asetek pumpy nájdte v AiO chladičoch rôznych značiek.

K počítaču je dodávaný aj softvér v podobe niekoľkých aplikácií. Hlavnou je MSI Command Center, ktorý slúži na ovládanie výkonu počítača. Môžete tu nastaviť takty či voltáž procesora, upraviť krivky ventilátorov a podobne. Pre menej znalých je tu tlačidlo Game Boost, ktoré spraví pretaktovanie za vás. Pri testovaní som však nevidel takmer žiadny rozdiel medzi zapnutým a vypnutým režimom. Odporúčam preto spoľahnúť sa na manuálne pretaktovanie v BIOSe. Aplikácia Mystic Light slúži na ovládanie RGB podsvietenia. Synchronizácii s monitorom a príslušenstvom sa budeme venovať v závere článku.

MSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitor

V testoch je infinite X fenomenálny. Nič iné sa však od kombinácie Core-i7 8700K a GTX 1080 Ti nedalo očakávať. Vo všetkých testoch výkonu sa umiestnil na prvej pozícií a prebehol tak všetky testované notebooky a počítače. Zaujímavosťou je porovnanie s počítačmi s GTX 1060. Infinite X má oproti nim takmer dvojnásobný výkon. Teploty procesora a grafickej karty v záťaži by mohli byť menšie. Procesor dosiahol 77 a grafická karta až 84. To je na open-air kartu naozaj dosť.

Herné testy si dal Infinite X na raňajky. Full HD rozlíšenie v najvyšších nastaveniach vrátane extrémneho vyhladzovania hrán mu nerobilo žiadne problémy. Vo všetkých testoch sme sa dostali nad 100 fps v priemere a keby sa znížilo vyhladzovanie hrán, fps by šlo ešte výrazne vyššie. Toto je zostava, pri ktorej majú význam 240 Hz Full HD alebo 144 Hz QHD monitory. A na jeden taký monitor sa teraz pozrieme.


MSI Optix MPG27CQ

MSI len nedávno debutovalo na poli herných monitorov a to vo veľkom štýle. Zahnuté obrazovky, vysoké obnovovacie frekvencie a RGB podsvietenie zozadu a dokonca aj spredu.

Optix MPG27CQ je 27-palcový monitor s rozlíšením 2560 x 1440 a obnovovacou frekvenciou 144 Hz. Vybavený je VA panelom so zahnutím 1800R. Svietivosť je na úrovni 400 nitov. Hráčov okrem vysokej obnovovacej frekvencie poteší aj 1 ms doba odozvy a podpora pre FreeSync. Na jeho využitie však budete potrebovať AMD grafickú kartu.

Monitor umožňuje polohovanie vertikálne, otáčanie aj naklopenie. Stojan sa skladá z niekoľkých častí, ktoré je potrebné po vybalení z krabice zmontovať. Následne sa stojan pripevní k monitoru pomocou VESA úchytu. Inštalácia je pomerne rýchla a jednoduchá.

Monitor sa môže pochváliť väčším počtom portov. Nájdeme tu dvojicu HDMI 2.0 a jeden DisplayPort 1.2 pre video vstupy.  Následne je tu USB typu B pre pripojenie k počítaču. Na pravom boku sú potom umiestnené dva USB 3.1 Gen 1 (3.0) porty a audio konektory pre slúchadlá a mikrofón. Portová výbava tak patrí medzi silné stránky monitora.

Na stránke výrobcu sa monitor chváli dobrým podaním farieb vďaka 115 % pokrytiu sRGB a 100 % pokrytiu NTSC spektra. Tieto hodnoty sme, samozrejme, overili. V štandardnom režime som na sonde Spyder5 Elite nameral 100 % pokrytie sRGB a 85 % AdobeRGB spektra. Pri 100 % jase má panel 329.6 nitov a kontrast 350:1. Pochváliť môžem aj uniformitu obrazu. Zatiaľ to vyzerá dobre, ale len kým neprídeme na gammu a farebnú odchýlku. Gamma má hodnotu 1,7, čo je výrazná odchýlka od ideálnych 2,2. Priemerná farebná odchýlka δE = 3,55, ktorá by mohla byť nižšia. Hodnoty pod 2,0 sú chápané ako veľmi dobré. Monitor má niekoľko režimov, medzi nimi aj profesionálny. Pri ňom sa gamma zmenila na 1.9 a narástli aj jas a kontrast. Konkrétne na 429.8 nitov a 1260:1. Prejavila sa ale mierna odchýlka uniformity v ľavom hornom rohu. Nepochopiteľné je ale zvýšenie farebnej odchýlky až na δE = 17,64, čo je výrazne horšie ako v bežnom režime. Monitor preto postačí na hranie hier či pozeranie filmov, no profesionálom ho na úpravu videí a fotografií neodporúčam. Pri tomto použití budete mať tiež problém so zahnutým displejom. MPG27CQ je však herný monitor a tieto nedokonalosti tak nie sú až také podstatné.

S herným zameraním prichádza aj herný dizajn a tu sa MSI opäť vybláznilo. Zadná strana kombinuje matný povrch pripomínajúci brúsený hliník s lesklou čiernou časťou, ktorá obsahuje podsvietenie. Vyzerá to efektne, a to najmä v noci. Lesklá časť je však veľmi náchylná na odtlačky, čo sa prejaví najmä pri červenom joysticku, ktorý slúži na ovládanie monitora. Podsvietenie má rovnaký dizajn ako má Infinite X na prednom paneli, dobre to teda ladí. Škoda, že väčšinu času toto podsvietenie neuvidíte.

Aby vám však nebolo smutno, RGB podsvietenie sa dostalo aj na prednú stranu monitora. Nachádza sa tu päť tenkých pruhov na spodnej časti monitora. Opäť si môžete nastaviť rôzne efekty cez Mystic Light, no stretol som sa s problémami so synchronizáciou. Svetlo nie je silné a nemusíte sa tak báť, že by vám pruhy svietili do očí. Ich najväčší význam je funkcia GameSense o ktorej si povieme o chvíľu.


SteelSeries príslušenstvo

Súčasťou testovacieho balíka bolo aj herné príslušenstvo od SteelSeries. Konkrétne ide o myš Rival 310, klávesnicu Apex M750 a podložku QcK Prism. Poďme sa na ne pozrieť bližšie.

Myš Rival 310 patrí do nižšej strednej triedy, ktorú výrobca ponúka. Je vybavená Omron spínačmi so životnosťou 50 miliónov stlačení. Určená je pre pravákov vďaka ekonomickému zahnutiu. Optický senzor TrueMove 3 má až 12000 DP, zrýchlenie 50 G a 350 IPS. Boky myši sú pogumované, aby sa v ruke nešmýkala. Na ľavom boku nájdeme dvojicu tlačidiel. Podsvietné sú logo a koliesko.

QcK Prism je podsvietená podložka s 12 RGB zónami a dvomi voliteľnými povrchmi. Na výber máte z tvrdého polyméru alebo mäkkej látky. Aby ste mohli využiť Prism podsvietenie, musíte ju pripojiť do USB portu. Žiaľ, neponúka žiadny USB port pre pripojenie myši. Ide tak čisto o štýlovú podložku.

Posledným príslušenstvom je klávesnica Apex M750. Ide o plnohodnotnú 104-klávesovú mechanickú klávesnicu s lineárnymi QX2 spínačmi. Tie majú 4 mm celkový chod, 2 mm bod registrácie a vyžadujú stlačenie so silou 45 cN pre aktiváciu. Ich životnosť je 50 miliónov stlačení.

Klávesnica má pevnú a prémiovú konštrukciu vďaka použitiu hliníka. Spoľahnúť sa môžete na N-key rollover a Anti-Ghosting. USB kábel má dĺžku 2 m. Nožičky sú vymeniteľné, druhý pár nájdete v balení. Ich inštalácia je zbytočne náročná, nasadiť gumovú nožičku vám dá zabrať.

Podobne ako pri myši a podložke aj tu nájdeme RGB podsvietenie. To je pre každý kláves zvlášť, čo umožňuje takmer nekonečné kombinácie podľa vášho gusta. Nás však zaujíma prepojenie SteelSeries príslušenstva a MSI Infinite X a Optix MPG27CQ.

GameSense a SteelSeries Engine 3

Už som spomínal aplikáciu Mystic Light, ktorá umožňuje synchronizovať RGB podsietenie na počítači, monitore aj príslušenstve. Žiaľ, tá nefungovala podľa predstáv a stále s ňou bol nejaký problém. Použil som preto alternatívu od SteelSeries, a to aplikáciu Engine 3. Tu už synchronizácia fungovala, ako mala. Okrem toho si tu môžete nastaviť aj funkčnosť myši aj klávesnice, aplikácia je teda multifunkčná. Čo je však unikátne, je prepojenie GameSense, ktoré dokáže zmeniť podsvietenie na základe toho, čo sa deje v hre. Podporovaných je len niekoľko hier, napriklad CS GO, Dota 2, Gigantic či Utopia 9. Ide o veľmi zaujímavý koncept, pri ktorom viete veľmi dobre využívať podsvietenie na monitore. Môže vám indikovať počet nábojov či veľkosť života. Konečne tak má RGB podsvietenie aj inú ako estetickú funkciu. Toto sa MSI a SteelSeries naozaj podarilo.

MSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitorMSI Infinite X desktop + MSI Optix monitor

Záver

MSI vytvorilo zaujímavý ekosystém produktov v spolupráci so SteelSeries. GameSense prináša nové praktické využitie pre RGB podsvietenie, ktoré bolo doteraz len dizajnovým prvkom. Výkon Infinite X VR8RF-008US je nekompromisný, žiaľ, tento model sa u nás nepredáva. Uspokojiť sa tak budete musieť so slabším modelom, ktorý má len GTX 1080, respektíve  . V kombinácií s herným monitorom
MSI Gaming Optix MPG27C ktorý je za
budete mať o zábavu postarané na dlhé hodiny. Nelogické však je, že všetky počítače aj notebooky od MSI majú Nvidia grafiky a výrobca napriek tomu vydá monitor s FreeSync. Pri výkonných grafických kartách je trhanie obrazu menší problém, no stačí vyššie rozlíšenie či grafické nastavenia a G-Sync by sa hodil. Dočkáme sa G-Sync monitorov v budúcnosti? Nechajme sa prekvapiť.

napísal spartan_6917 18.7.2018
Páči sa mi! (+1)
MSI INFINITE X DESKTOP + MSI OPTIX MONITOR


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19513)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk