LOGITECH G PRO RACING WHEELS + PRO RACING PEDALS

LOGITECH G PRO RACING WHEELS + PRO RACING PEDALS

Ako sa jazdí so setom za 1500 eur?

Existujú rôzne kategórie hráčov a tie chcú rôzne vybavenie. Ak sa bavíme o hernom príslušenstve či hardvéri, nie je to nejaká unifikovaná predstava. Pre mňa to je niečo iné ako pre vás. Nedokážem mať nemechanickú klávesnicu a aj na myšky som veľmi prieberčivý. Vám možno postačí zostava z Tesca na občasné CSko. Existuje tak široké spektrum potrieb a túžob, ktoré sa výrobcovia snažia reflektovať a Logitech teraz priniesol jeden z najlepších príkladov. Vydal volant, ktorý si nekúpite. Je výborný, ale nepotrebujete ho. Potrebujú ho však herne, hardcore jazdci simulátorov a pro jazdci v ešporte. Ani výroba tak nie je nejaká rozsiahla v počte kusov, ale o to viac sa dbalo na kvalitu.

Začnime asi teda tým, čo chcete vedieť primárne (ak ste o tom doteraz nečítali, keďže to bola dosť pretriasaná téma) – Koľko stojí Logitech G PRO Racing Wheel s pedálmi? No, veľa. Ak si vystačíte so staršími pedálmi (volant je s nimi kompatibilný) a kúpite si len volant, dáte zaň 1099€. ak chcete k nemu aj nové pedále (a po ich vyskúšaní musím povedať, že chcete), tak si priplatíte ďalších 389€. A tam to končí, Logitech nepripravil novú radiacu páku, ručnú brzdu alebo iné nové periférie. Môžete tam však pripojiť staršie, ale napríklad na Driving Force Shifter potrebujete redukciu.

Ťažko takúto vec testovať, chce to podmienky a musím uznať, že som mal možnosť si zajazdiť dlhé hodiny hneď dvakrát v tých najlepších. Raz v Berlíne, druhý raz v Prahe v Playzone Aréne, kde som mal jednu celú časť vyhradenú iba pre seba na celé poobedie aj s playseatom a PS5. Na recenziu som tak dostal PS5 verziu volantu a k nej hry Assetto Corsa Competizione, F1 2022 a Gran Turismo 7. Musíte uznať, že veľmi dobrý výber, hral som dlho všetky, ale najviac času som strávil v ACC, lebo v spojení s volantom ponúkla najlepší zážitok.


Zážitok s volantom ale začína ešte pred jazdou. G PRO je komplexný volant a pri takejto cene by ste možno čakali aj nejaké špeciálne balenie, no opak je pravdou. Nájdete tam základňu, volant, svorku na pripevnenie, kabeláž, napájací zdroj a potrebnú dokumentáciu. Možno pre niektorých sklamanie, ale úprimne ani netuším, čo by som ďalšie mal chcieť v balení pri volante s takouto cenovkou. Ale viem, čo od takého volantu chcem, a to je jednoduchá inštalácia. To tu aj napriek komplexným možnostiam nechýba a volant nahodíte a spojazdníte behom nejakých 10-15 minút úplne bez problémov, stačí sa len držať dokumentácie.

Volant môžete pripojiť aj na stôl, ale úprimne si nie som istý, či to niekto bude robiť. Ak už doňho niekto pôjde, určite má doma playseat. Ale Logitech myslí aj na tých, ktorí by si ho možno chceli niekde preniesť a podobne, takže sa dá jednoducho pripojiť aj na stôl. Pochváliť musím vedenie káblov a to ako v základni, tak aj na pedáloch, kde si viete všetky káble pohodlne vyviesť tak, aby neprekážali pri hraní ani pri montáži. Aj po kompletnom zapojení vám stále zostanú ešte dva voľné USB porty v základni, ktoré viete využiť na iné vecí. Napríklad na spomínaný shifter, keď bude k dispozícii redukcia.

Logitech je vo volantoch veľmi skúsená firma, na konte ich má kopu a niektoré boli neuveriteľne populárne. Aj tu tak vychádza z bohatých skúseností, akurát mám dojem, že čo sa týka dizajnu, hrala to firma trošku príliš opatrne. Tento volant stojí 1500 eur, tak chcete, aby tú cenovku bolo vidno. Napríklad tým, že keď už má Logitech spoluprácu s McLarenom, tak tam dá logo alebo aspoň niečo (koniec koncov Lando Norris práve predstavil verejnosti tento volant). Dizajn je obyčajný, fádny. Nepovedali by ste, že je až o toľko drahší a lepší ako napríklad G923. navyše mi základňa príde trochu priveľká. Chápem, že musí skryť veľa vnútorností, ale je naozaj dosť veľká, s čím musíte rátať pri inštalácii.

Na druhú stranu, volant je tým pádom okamžite známy všetkým, ktorí už s nejakým hrali. Ovládacie prvky sú rozmiestnené intuitívne, všetky sú dostupné a je ich tu dostatok na to, aby ste dokázali ovládať všetky potrebné funkcie. Nechýbajú ani otočné ovládače a podobne. Menšiu výhradu mám k analógu. Je maličký, neprekáža, dobre sa ovláda, ale občas som sa bál, aby som ho nezlomil. Pôsobí síce pevne, ale pri dotyku nemám pocit istoty. Ale to je možno len subjektívne. Veľmi sa mi páči tlačidlo na zapnutie volantu. Je to veľké červené START tlačidlo na základni, takže pri zapínaní máte dojem, že štartujete skutočný superšport.

Práve pri zapnutí volantu si všimnete drobný displej na základni. Na ňom si najskôr vyberiete platformu, na ktorej hráte, následne si už načíta ďalšie údaje. V základe ukazuje stlačenie jednotlivých prvkov (aj pedálov), čo môžete využiť pri detailnejšej kalibrácii podľa svojich potrieb, ale poslúži aj na prispôsobovanie volantu. Ten obsahuje pamäť na 5 profilov, takže si môžete vytvoriť profily na rôzne hry, platformy alebo aj na rôzne autá v rámci jednej hry. Nechýba tradičný RPM ukazovateľ, ktorý tiež využijete nielen na zobrazenie otáčok pri hraní, ale aj pri nastavovaní. Volant poskytuje obrovskú slobodu pri nastavovaní a naozaj si ho môžete detailne prispôsobiť, čo ocení každý virtuálny pretekár.

Príjemne prekvapia magnetické pádla na zadnej strane volantu, ktoré používate na radenie. Tie majú naozaj prémiový dojem, sú pomerne veľké a kladú tú správnu spätnú väzbu, takže si ich ovládanie pri jazdení naozaj užijete. Navyše sú naozaj tiché, takže radenie nie je rušivé a nepočujete žiadne hlasné klikanie. Okrem nich je tu však aj dvojica menších hliníkových pádiel. Tie sú rovnako kvalitné, pohodlné na ovládanie a slúžia na ovládanie dvojspojkovej prevodovky. Keďže sú to ale v zásade analógové tlačidlá, môžete na ne pohodlne namapovať aj iné funkcie. Zraníte si napríklad nohu, neviete v hrách brzdiť, tak si brzdu namapujete na pádlo.


Set pedálov je perfektný a aj keď je predávaný samostatne a nie je práve lacný, naozaj ešte viac pozdvihne celý zážitok z jazdy. Dostanete kompletný set troch pedálov s kovovým vyhotovením a veľkým plynom, ktorý je masívny, ale pohodlný a dobre drží. To však nie sú jeho hlavné výhody. Logitech tu využil load-cell brzdu a to je to, čo si tu najviac užijete. Tá totiž meria tlak pri stláčaní a snaží sa napodobniť pocit z brzdenia v skutočnom pretekárskom aute, čo funguje perfektne. Navyše to pomáha aj vám zlepšiť svoje jazdenie, keďže tu si lepšie vypracujete svalovú pamäť a po pár hodinách s tým istým autom som to už naozaj cítil. Oproti konkurencii tu Logitech navyše boduje jednoduchou prispôsobiteľnosťou pedálov podľa vašich potrieb.

Už som sa dotkol vyhotovenia a teraz to trochu rozvediem. Základňa je masívna a možno preto je len plastová. Nepôsobí lacno, ale stále to je len plast bez nejakých výraznejších zaujímavejších prvkov. Volant je už lepší, aj keď sa materiálmi a kvalitou vyhotovenia až tak nelíši od svojich predchodcov. Nájdete tu tak napríklad príjemný brúsený hliník a podobne. Prémiovosť ale badať aspoň na tom, že sa oveľa viac pozornosti dostalo detailom, ktoré pôsobia lepšie. A celkovo aj volant pôsobí vďaka tomu lepšie. To isté platí aj o pedáloch. Pôsobí to známo, materiály sú kvalitné, ale detaily zvládnuté lepšie.

G PRO je prvý direct drive volant Logitechu a s 11Nm rozhodne nie je slabý, prekonáva totiž konkurenciu. Poskytuje presné riadenie (s rozsahom 1080 stupňov) s nízkym oneskorením, pričom perfektne prenáša informácie o aute a ceste a parádne posilňuje dojem z realizmu celej jazdy. Ak teda hráte správnu hru, čo sme my našťastie hrali. Spätná väzba je naozaj detailná a cítiť, že je vrstvená, kde dokážete vnímať nielen výraznú prvú vrstvu, ale aj ďalšie menšie. Vďaka tomu cítite, čo sa s autom deje, kedy musíte ubrať a kde ešte môžete zatlačiť. Spraví to z vás lepších jazdcov a zároveň vám to umožní lepšie jazdiť.

Veľkou mierou sa o kvalitu Force Feedbacku stará už známejšia funkcia TrueForce, ktorý Logitech využil v predchádzajúcom volante a teraz ju trochu prepracoval. Tá si ťahá dáta z audia aj priamo z fyzikálneho enginu, aby to preniesla do reálnej odpovede volantu na to, čo sa deje. Po hodinách hrania vás tak budú doslova bolieť ruky. Nastane nehoda a vás to v aute otočí? Budete mať dojem, že vám volant poláme prsty. Ale takto to je neraz v skutočnosti. Sila, tuhosť, presnosť, to všetko sa líši aj  nemá podľa áut. Ale aj podľa hry. Najlepšie to je spracované v ACC a tam si uvedomíte, že GT7 napríklad nemá až taký presný a detailný feedback. Pritom hra podporuje TrueForce (ale nepodporuje dvojspojku). A tu prichádza rad na najväčší nedostatok. TrueForce je síce skvelá funkcia, ale so slabou podporou – 11 hier na PC, 9 hier na PS, len 6 na Xboxoch. To je žalostne málo, takže dostanete do rúk skvelú funkciu, ktorú si v mnohých obľúbených hrách bohužiaľ nevychutnáte (Forza Motorsport 7, GRID Legends, WRC Generations...).

Čo na záver? Je to ťažké, keďže viem, že si mnohí z vás jednoducho volant nekúpia. Pravdepodobne pre vás ani nie je. Ale je skvelý, Logitech sa naozaj vytiahol, priniesol parádny direct drive zážitok so silou, ktorú chcete zažiť. Oslní vás aj prednosť a jemnosť spätnej väzby. Pedále sú perfektné, možnosti sú široké a vyhotovenie tiež veľmi slušné. Potešia aj drobnosti, napríklad elegantný quick release mechanizmus. Základňa je tiež pri hraní chladná a aj tichá vďaka účinne vymyslenému chladeniu. Ak by som mal stručne vypichnúť zápory, bude to veľkosť základne, ktorá sťažuje setup (hlavne, aby ste dobre videli cez volant) a možno aj obyčajnejší dizajn. 1500 eur nie je málo a možno by ste chceli, aby to bolo viac vidno. Čo sa ale týka jazdenia, je lepší ako nejeden konkurent s možnosťami, ktoré iní nemajú.


napísal matus_ace 18.11.2022
Páči sa mi! (+1)
LOGITECH G PRO RACING WHEELS + PRO RACING PEDALS


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19667)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk