LOGITECH G CLOUD - STREAMOVACÍ HANDHELD

LOGITECH G CLOUD - STREAMOVACÍ HANDHELD

8.0

Chcete prejsť na cloudové hranie?

Popritom ako expanduje cloud a herný streaming, prichádzajú aj čisto streamovacie handheldové zariadenia, na ktorých by ste mohli hrať takéto hry. Jedno napríklad pripravuje aj Sony, ale ešte pred ním začiatkom roka vydal svoje takéto zariadenie aj Logitech a konkrétne Logitech G Cloud.

Logitech G Cloud je tak prakticky len základný menší tablet s pridanými gamepad ovládačmi a presne toto je základ takýchto zariadení. Stačí, ak spustia streaming a môžete hrať. Aj keď nie je to až také lacné, ako by bolo ideálne a ceny tu idú na úrovni 350 eur. Ale je to špecifické zariadenie pre publikum, ktoré chce presne toto a nechce už nevyhnutne hrať na mobile. Má to totiž aj svoje výhody, ku ktorým sa dostaneme.

Špecifikácie

  • Displej: 7" IPS LCD : 1920 x 1080 FHD , 450 nitov, 60Hz
  • Rozmery 256,84 mm, 117,21 mm, 32,95 mm
  • CPU: Qualcomm Snapdragon 720G (SD720G)
  • Pamäť: 4GB / 64GB
  • Zvuk: Stereo high voltage zosilňovač pre čisté prehrávanie
  • Mikrofóny: Duálne mikrofóny.
  • Pripojenie: 3,5mm, USB-C, Bluetooth 5.1, Wifi
  • Odozva: Linear Haptics
  • Batéria 23Wh - cez 12 hodín výdrže
  • Slot: MicroSD Card

Dostanete tak 7-palcový displej v peknom a pevnom balení s relatívne slušným 720G procesorom, niekde v nižšej strednej triede. 

Logitech je v hernom hardvéri doma a ukázal to aj na konštrukcii a dizajne G Cloudu. Ten je vo veľmi príjemnom bielom dizajne s kombináciou s čiernym displejom a čiernym joystickmi, ale aj žltou farbou pod joystickmi a na G tlačidle.  Pridáva sa aj čierna zadná lišta s tlačidlami a triggermi. Vyzerá to veľmi dobre a  aj sa to veľmi dobre drží. Zospodu má ešte úchopy a prerezávaný dizajn, aby sa handheld nešmýkal. 

Z portov má handheld USB-C port a 3,5mm port na spodnej hrane a na zadnej je port na SD-kartu. Dopĺňajú to dva otvory na prednej hrane ako stereo reproduktory.  Z tlačidiel je tu posuvné power tlačidlo, pridáva sa volume, samozrejme, aj kompletná paleta gamepadových ovládačov. Pričom horné dve sú menu a options z xbox gamepadu a Logitech má pridané dve vlastné, a to domov a G tlačidlo. Zatiaľ čo domov pridá overlay základnej obrazovky s výberom aplikácií a nastavení, G tlačidlo je kontextové a napríklad v Xbox aplikácii funguje namiesto Xbox tlačidla. 

V zásade v základnej ponuke handheldu nič nechýba. Dobre sa drží, cítiť kvalitu, pevnosť a zároveň nie je ani ťažký. Samozrejme, kraľuje tu displej, ktorý tu je 7-palcový, 1080p síce 60Hz, ale na streaming to postačí. Jas je tu 450 nitov, čo je relatívne dobré aj za jasného dňa, aj keď pri úplnom slnku to už nebude ideálne, ale tieň pod slnečníkom to vie vyriešiť.

Logitech G Cloud - streamovací handheld
Logitech G Cloud - streamovací handheld Logitech G Cloud prichádza s USB-C nabíjačkou.
Logitech G Cloud prichádza s USB-C nabíjačkou.


Logitech G Cloud - streamovací handheld Čakajte Android tablet s pridaným gamepadovým ovládaním
Čakajte Android tablet s pridaným gamepadovým ovládaním


Logitech G Cloud - streamovací handheld Zospodu jej na krajoch mierne vyvýšený pre pohodlné držanie.
Zospodu jej na krajoch mierne vyvýšený pre pohodlné držanie.





Systém je tu Android, na ktorom je postavený vlastný Logitech launcher. Ten funguje podobne ako Switch menu a teda máte horizontálny výber aplikácií alebo hier, po ktorých joystickmi rolujete. Zároveň, keďže je to Android, dole v rohu má aj search a vlastný odklik má Google play a Google aplikácie. Je tu tak všetko prakticky ako na tablete. 

Plus hore máte menšie menu s účtom, notifikáciami, ale aj screenshotmi z hier,  nastaveniami a aj akčnou ponukou.  Logitech totiž pridáva aj špeciálne akcie vo vlastnom menu a napríklad teraz má 1 mesiac zadarmo na Shadow PC, 1 mesiac na Geforce Now a 3 mesiace Game Passu Ultimate.

Dizajn systému je pekný a jediná škoda a aj otázka je jeho obmedzenie v multitaskingu. Totiž systém je obmedzený len na jednu spustenú aplikáciu naraz. Je to dobre pre čistý výkon a aj čistú pamäť, ale problém je, ak niečo hráte, chcete sa pozrieť napríklad na browser alebo Youtube ako niečo prejsť a jediná možnosť je zavrieť aplikáciu.  Prípadne spustiť Spotify na pozadí. Je to škoda, lebo launcher je dizajnovo dobrý, ale keď takto obmedzuje, nie je problém ho vymeniť a stiahnuť si z Google Store napríklad Nova Launcher alebo nejaký iný. 

Samozrejme, k zariadeniu viete pripájať aj Bluetooth zariadenia a napríklad štupľové slúchadlá alebo aj externý ovládač, ak nechcete hrať štandardnými a chcete sa pozerať z diaľky. Headset si viete pripojiť aj cez 3,5 mm jack. Napríklad Logitech má už v možnosť v testovaní zapnúť si USB-C prepojenie s monitorom alebo TV a teda môžete to použiť aj ako konzolu a hrať vzdialene. 

Logitech G Cloud - streamovací handheld
Logitech G Cloud - streamovací handheld Zo spodnej hrany ponúka tablet USB-C, 3.5mm jack a reproduktory
Zo spodnej hrany ponúka tablet USB-C, 3.5mm jack a reproduktory


Logitech G Cloud - streamovací handheld Zadná hrana ponúkne základné tlačidlá a aj slot na SD kartu
Zadná hrana ponúkne základné tlačidlá a aj slot na SD kartu


Logitech G Cloud - streamovací handheld Výkon neoslní, ale na streaming plne stačí, zahrať si na ňom viete aj mobilné hry
Výkon neoslní, ale na streaming plne stačí, zahrať si na ňom viete aj mobilné hry





Keďže handheld má k dispozícii celý Google Play obchod, viete si vybrať ako aplikácie na streaming, tak aj hry, ktoré si stiahnete. Predinštalovanú už máte, samozrejme, Xbox Game Pass aplikáciu, Steam Link a Geforce Now aplikáciu. Ale viete si zo streamingu doťahať aj ďalšie. Všetky vám umožnia hrať inú ponuku hier podľa vášho zamerania. 

Teda poznáte Game Pass, tam máte stovky Xboxových hier, ktoré natívne budete veľmi dobre vedieť ovládať týmto primárne Xboxovým ovládaním. Pritom musíte, samozrejme, na streaming mať Ultimate predplatený.  Plus viete si nainštalovať aj Xbox aplikáciu, cez ktorú viete streamovať z vašej konzoly.  Pri Geforce Now viete hrať časť svojich kúpených hier na PC vzdialene, a to buď zadarmo v základnej kvalite, alebo rôznych vyšších predplatných, kde máte vyšší výkon a aj Ray tracing.  Nechýba ani Steam Link, ktorým môžete streamovať čisto z vášho PC.

Tu pri každom streamingu je výhoda, že záťaž procesora handheldu je minimálna a namiesto dvoch hodín, ako by ste vydržali štandardne, tu môžete hrať aj 5-7 hodín. Záleží viac-menej len od jasu displeja.

Logitech G Cloud - streamovací handheld
Logitech G Cloud - streamovací handheld Xbox Game Pass je jednou z predinštalovaných aplikácií. Ak si platíte Ultimate predplatné, stačí spustiť, prihlásiť sa a hrať.
Xbox Game Pass je jednou z predinštalovaných aplikácií. Ak si platíte Ultimate predplatné, stačí spustiť, prihlásiť sa a hrať.


Logitech G Cloud - streamovací handheld Hranie je responzívne a plynulé, samozrejme, záleží od vášho internetu a vzdialenosti cloud centra.
Hranie je responzívne a plynulé, samozrejme, záleží od vášho internetu a vzdialenosti cloud centra.


Logitech G Cloud - streamovací handheld Viete si prezerať aj web, respektíve všetko čo sa dá robiť na tablete.
Viete si prezerať aj web, respektíve všetko čo sa dá robiť na tablete.





Hrá sa bez väčších problémov a záleží len na vašej wi-fi a internete. Handheld sa totiž pripája len na wi-fi, nemá priame 4G alebo 5G, a teda aj ak ste na cestách, pripojíte sa na svoj mobil. Je dobré, že to neovplyvní batériu zariadenia. To je aj výhoda tohto zariadenia a beriete ho vtedy, ak nechcete zbytočne stále šťaviť batériu mobilu a chcete, aby vám vydržal. 

Ale ak by ste chceli hrať aj hry lokálne, cez Google Store viete stiahnuť prakticky hocičo a pôjde vám to relatívne dobre. Či už zoberiete Call of Duty mobile, PUBG, alebo hociktorú takúto hru, pôjde celkom dobre. Nie je to síce high-endový procesor, ale ste okolo 300 tisíc Antutu 9 a okolo 380 tisíc Antutu 10, čo zaistí základný výkon a na ten je optimalizované prakticky všetko. Presnejšie parametre pod Antutu 10 sú 379120 skóre (CPU 138458, GPU 73686, MEM 71281, UX 95695).  Je to výkon, pri ktorom vám aj základný systém ide dobre, možno browsovanie mierne môže posekávať pri rolovaní, ale nebude tam zásadný problém. 

Samotné SSD je tu základné 64GB, nakoniec je to určené na streaming. Viete tam tieto mobilné hry nahrať bez problémov. Nečakajte od neho ani veľkú rýchlosť, je to základná pamäť a má 519MB/s na čítanie a 219MB/s na zápis. Miesto si viete ešte rozšíriť SD kartou, ale to len napríklad vtedy, ak by ste chceli pozerať filmy alebo niečo podobné.

Logitech G Cloud - streamovací handheld
Logitech G Cloud - streamovací handheld Nechýba Steamlink, ktorým si môžete streamovať hry z PC.
Nechýba Steamlink, ktorým si môžete streamovať hry z PC.


Logitech G Cloud - streamovací handheld Ovládanie rýchlo dostanete do ruky.
Ovládanie rýchlo dostanete do ruky.


Logitech G Cloud - streamovací handheld Na G Cloude sa dajú pozerať aj filmy, len je škoda, že logitech launcher umožňuje naraz len jednu spustenú aplikáciu.
Na G Cloude sa dajú pozerať aj filmy, len je škoda, že logitech launcher umožňuje naraz len jednu spustenú aplikáciu.




Celkovo je Logitech G Cloud veľmi sympatické zariadenie, ktoré spĺňa presne to, na čo je určené a teda hranie cez streaming. Či už hráte cez Game Pass, Gefroce Now, inú službu, alebo len streamujete z PC, viete to dobre využiť. Pritom má aj základný výkon aj na offline hranie mobilných hier. Viete si aj postreamovať videá z Youtube alebo Netflixu, alebo browsovať a prakticky využiť všetky aplikácie Google Play store. Len zamrzí obmedzenie Logitech launchera a tým je spustenie len jednej aplikácie naraz. Viete to však obísť preinštalovaním iného launchera.  Jediná škoda tej ceny.


napísal saver 29.11.2023
Páči sa mi! (+2)
NAJLEPŠIE MOBILY
9.5
SAMSUNG GALAXY TAB S9+
13
[22.9. 2023]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24+
87
[2.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24 ULTRA
97
[9.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S23 ULTRA
47
[10.2. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FLIP5
32
[16.8. 2023]
9.0
POCO X6 PRO
27
[19.2. 2024]
9.0
ASUS ROG PHONE 8 PRO
22
[8.3. 2024]
9.0
SAMSUNG GALAXY FIT3
25
[15.3. 2024]
9.0
CREATIVE OUTLIER FREE PRO
12
[15.11. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FOLD5
19
[25.8. 2023]
9.0
MOTOROLA RAZR 40 ULTRA
32
[24.7. 2023]
9.0
XIAOMI POCO F5 PRO
34
[7.7. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY S23
85
[3.3. 2023]
8.5
NOKIA G42 5G
20
[8.9. 2023]
8.5
SAMSUNG TAB S9 FE
16
[12.12. 2023]
8.5
SAMSUNG SMARTTAG2
52
[22.11. 2023]
8.5
XIAOMI 14
35
[19.4. 2024]
8.5
XIAOMI WATCH 2
5
[26.4. 2024]
8.5
XIAOMI REDMI NOTE 13 PRO+
41
[23.2. 2024]
8.0
LOGITECH G CLOUD - STREAMOVACÍ HANDHELD
+ dobrá konštrukcia, dobre sadne do ruky
+ podpora všetkých streamovacích aplikácií
+ veľký displej
+ nízka váha
+ základný výkon dostatočný aj na Android hry a aplikácie
- cena nie je ideálna
- možnosť spustenia len jednej aplikácie naraz (dá sa preinštalovať iný launcher)


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20061)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk