GAMESIR X4 AILERON & KALEID PRE XBOX

GAMESIR X4 AILERON & KALEID PRE XBOX

Kvalitné alternatívy na doma aj na cesty

Získať oficiálnu licenciu výrobcu periférií pre nejakú platformu nie je až také jednoduché a ani lacné, takže keď už niekto to úsilie vyvinie, chce si to udržať a rovnako si udržať aj kvalitu. To je často ten rozdiel medzi nelicencovanými a licencovanými. Nelicencovaný výrobca ide s cenou nižšie, ale kvalita kolíše kus od kusu a životnosť nemusí byť najlepšia. Licencovaná značka musí ísť trochu vyššie s cenou, ale stále menej ako je originálne príslušenstvo. Aby sa takýto výrobcovia odlíšili, skúšajú aj niečo navyše, aby sa presadili v konkurencii. O to sa poslednú dobu snaží GameSir z Hong Kongu a chce to ukázať aj v dvojici noviniek. Jedna je na mobilné hranie, druhá zase na konzolové.

GameSir X4 Aileron

Začnime tou mobilnou novinkou, ktorou je mobilný ovládač GameSir X4 Aileron, ktorý prišiel na trh v polovici mája. Mobilné hranie stále rastie a hráčom tam navyše už nestačí len patlať palcom po displeji. Chcú lepšie zážitky, lepšie hry a aj lepšie ovládanie. a práve na to slúžia takéto ovládače. Pripojíte ich cez Bluetooth, vsuniete telefón a hráte Fortnite, porty veľkých hier alebo pokojne aj v streame z Game Passu. Takýchto ovládačov je veľa, ale GameSir v tomto prípade chce zaujať niekoľkými šikovnými vychytávkami a tiež dizajnom.

Poďme ale najskôr od balenia, ktoré je pomerne jednoduché, ale zase bohatí. Nájdete v ňom ovládač priamo v elegantnom pevnom puzdre na prenášanie a jeho súčasťou je aj nejaké to menšie príslušenstvo. Konkrétne si viete vymeniť analógy za dlhšie či kratšie a tiež D-pad, kde si namiesto kríža viete dať takú kolísku podobajúcu sa na logo Umbrelly. V balení je ešte nabíjací USB-C kábel a rozhodne poteší mesačný Game Pass Ultimate, aby ste ovládač rovno aj mali s čím skúšať. Cena €109.99 je relatívne štandardná na túto kategóriu ovládačov.


Poďme na dizajn a používanie. Keď ovládač vyberiete z puzdra, sú vlastne obe časti spojené v jednom celku a pripomína to trochu Nokiu 7600. tieto dve časti sú takto ľahko spratné aj prenosné a držia spolu vďaka magnetom. Pekne do seba zapadajú a stačí potiahnuť, aby ste ich oddelili. Zároveň sa dajú nabíjať jedine v takomto spojení, keďže iba jedna časť má USB-C port a pri spojení sú prepojené aj cez nabíjacie kontakty. Zároveň, keďže nie sú časti pri nasunutí na telefón nijako fyzicky prepojené, trochu sa kývajú, čo môže niektorým prekážať. Ale telefón v nich drží pevne. Len teda to knísanie je také nešťastné. Má to však aj prípadnú výhodu. Keďže je zadná strana telefónu voľná, môžete tam pripojiť chladič alebo bezdrôtovú nabíjačku.

Zapnutie ovládača je jednoduché. Aj na obrázkoch môžete vidieť zelenú časť držiaka na telefónu. Tú roztiahnete, aby ste tam strčili telefón, no a tým samotným úkonom sa ovládač zapne. Zároveň sa rozsvietia RGB krúžky okolo analógov. Keď sa tieto držiaky po vybratí telefónu samé zatiahnu, ovládač sa automaticky vypne. Ovládač je kompatibilný s telefónmi do šírky 95mm. Čo sa týka ovládacích prvkov, nájdete tu všetko z bežného Xbox ovládača a to aj so screenshot tlačidlom. Navyše je tu však programovacie tlačidlo, ktorým môžete programovať funkcie dvoch zadných tlačidiel, čo vie padnúť vhod. Detailnejšie nastavenia ovládača viete robiť aj cez mobilnú aplikáciu.

Používanie je rýchle a intuitívne, s Android telefónom ovládač hneď spárujete a môžete hrať. Ovládač obsahuje plnohodnotné analógové triggery, takže s as ním dajú hrať aj racingovky. Navyše viete triggery prepnúť a z analógového aj na Hair režim. Veľa vecí si viete upraviť počas hrania kombináciou M tlačidla a ostatných tlačidiel, vrátane podsvietenia. Pochváliť musím aj Hall effect analógy, takže nehrozí drift a majú plynulý pohyb bez trenia. Rovnako sú pod tlačidlami a aj D-padom mikrospínači s okamžitou odozvou. Technologicky je tak ovládač dobre vybavený, akurát mi už všetky ovládacie prvky (možno až na analógy, RB/LB a triggery) prídu malé. Hlavne teda ABXY tlačidlá, ale aj D-pad či Home a ďalšie tlačidlá. Nie je to úplne pre väčšie dlane. Ale ovládač je to veľmi dobrý – vybavením, technicky, ergonómiou aj možnosťami.

X4 Aileron nájdete tu a môžete využiť aj kód "GSX4A10OFF" na 10% zľavu.

GameSir Kaleid a Kaleid Flux pre Xbox

Druhou novinkou je Xbox a PC gamepad Kaleid, ktorý je okrem štandardnej edície dostupný aj vo verzii Flux. Tieto verzie sa líšia na pohľad a aj z hľadiska vnútorností. Kaleid má mikrospínače pod ABXY tlačidlami, Flux tam má membrány. Defaultný RGB efekt podsvietenia sa tiež líši, ale to si viete aj sami prispôsobiť. No a kým tvar je rovnaký, vnútorný dizajn sa líši. Keďže je plast gamepadu transparentný, vidíte jeho vnútornosti s pekne odhalenou PCB doskou. V Kaleid vyzerá obyčajne a obsahuje názov ovládača. Flux ju má ale vzorovanú v štýle damaškovej ocele s nápisom 鎏金, čo znamená tečúce zlato. To odkazuje na dizajn a efekty Flux edície. Obe verzie stoja €65.99.

Ale to som trochu predbehol. Kaleid je káblový ovládač v klasickom Xbox dizajne s rovnako rozvrhnutými prvkami, ktorý ale pridáva aj niečo navyše a to ako viditeľné na prvý pohľad, tak aj skryté pod povrchom. Prichádza v pomerne jednoduchom balení, kde toho vlastne veľa nenájdete. Je tam len samotný ovládač, dokumentácia a trojmetrový USB-C kábel na pripojenie ku gamepadu. Ten je dostatočne dlhý, pevný a opletaný. Pôsobí skvelým domom a aj farebnou schémou pekne dopĺňa celkový dizajn gamepadu. No a v balení je tiež mesačný Game Pass Ultimate, nech môžete gamepad rovno poriadne prevetrať. Zaujímavým doplnkom je handrička na čistenie, keďže tento lesklý typ povrchu rád chytá odtlačky.

Dizajn sa naozaj nijako zvlášť nelíši od klasického Xbox ovládača a rozdiely sú skôr len kozmetické. Tvar aj veľkosť sú totožné, tlačidlá sú trochu iné, Xbox tlačidlo je viac vystúpené – toto sú tie rozdiely, takže naozaj nič veľké. Gamepad je v čiernom lesklom plaste, ktorý je transparentný na prednej strane a vidíte tak vysvietené vnútornosti. Flux sa nesie v kombinácii čiernej a zlatej. Zadná strana úchopov je jemne textúrovaná pre dobré držanie, aj keď sa vám potia dlane. Dole nechýba vstup na 3,5mm jack na pripojenie headsetu.


Medzi pravým analógom a D-padom dole nájdete M tlačidlo, takže asi viete, že tu dokážete programovať dodatočné funkcie. Na dve zadné tlačidlá viete naprogramovať iné tlačidlá, makrá alebo aj turbo funkciu, čo sú šikovné vecičky navyše. Gamepad viete detailnejšie nastavovať cez GameSir Nexus a uložiť si až 3 profily. Nejde len o tlačidlá a podsvietenie, ale detailne si viete nastaviť triggery, analógy, vibrácie a ďalšie veci. Záleží len na tom, či sa vám v týchto detailných nastaveniach chce vŕtať a hľadať si niečo, čo vám presne sadne.

Veľmi dobrou vecou sú aj v tomto prípade Hall effect analógy, takže žiadne driftovanie. Ich pohyb je plynulý, necítite žiadne odpor ani trenie. Pôsobia rýchlo a presne, takže by ste ani možno nepovedali, že toto je nejaká čínska značka. D-pad je spracovaný veľmi slušne, užijete si na ňom aj bojovky. Veľmi sa mi páčia triggery – tvarom, odporom aj jemnou textúrou. Sú naozaj dobre spracované. Zadné button tlačidlá a ABXY už pôsobia trochu budgetovo. Spomínané zadné tlačidlá sú pohodlne umiestnené a tiež dobre nastavené, takže ich nestlačíte nechtiac, ale netreba ani nejakú nadbytočnú silu. Jednoducho stačí jemne zatlačiť prstenníkmi.

Nechýba ani štvorica vibračných motorov, pričom dva sú klasicky pre vibrácie umiestnené v úchopoch a pred každým triggerom je jeden menší motorček, ktorý sa zase stará o spätnú väzbu na triggeroch, ale o poznáte aj z originálnych Xbox ovládačov, len to málokto využíva. Celkovo je GameSir Kaleid kvalitne spracovaný a aj funkčne bohatý gamepad, ktorý ponúkne všetko, čo potrebujete, a aj niečo navyše. Ak ho chcete v dizajnovo zaujímavejšom prevedení, siahnite po Flux verzii v zlatej. Takže ak hľadáte nový ovládač k Xbox konzolám či k PC, toto je veľmi slušná alternatíva.


napísal matus_ace 5.6.2024
Páči sa mi! (+1)
GAMESIR X4 AILERON & KALEID PRE XBOX


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Feedback na zostavu (2)
Procesor AMD Ryzen 5 7600 https://www.alza.sk/amd...
|Hladam starsiu hru (0)
Caute, Kedze mi GPT moc nepomohol, skusim to t...
|Hľadám co-op parťákov do porta... (7)
Ahojte sektoráci, Som achievement hunter a hľad...
|Muzikanti sectoru (11)
Ola senoritas, pochvalte sa na ake hudobne nast...
|Sekanie hier albo pokles fps? (12)
ahojte,priatelia. hrám nfs heat,a mám problem,že h...
|Svet, ukrajina, vojny ... (23764)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk