SOLDIER OF FORTUNE 2: DOUBLE HELIX

SOLDIER OF FORTUNE 2: DOUBLE HELIX

8.7

Recenzia na PC verziu

Podobne ako na GTA3 takisto netrpezlivo sa čakalo aj na Soldier of Fortune 2 Double Helix, pokračovanie brutálnej špionážnej 3D akcie, ktorá sľubovala množstvo vylepšení nad obyčajné 3D akcie. Znovu sa v hre dostanete do života Johna Mullisa, špióna a agenta určeného na špeciálne operácie, znovu pôjdete zachraňovať svet pred superzbraňou. Tentoraz to bude ukradnutý biologický vírus, ktorý je na dobrej ceste do rúk teroristov.

Hru začínate počas roku 1989  v okupovanej Prahe, odkiaľ máte za každú cenu vyzdvihnúť dôležitého ruského vedca Ivanovicha, ktorý sa rozhodol prebehnúť. Mesto je pod vojenskou blokádou a dnu sa nedostane niekto bez pasu alebo bez zbrane v ruke. Samozrejme, že si vyberiete tú jednoduchšiu cestu a prestrieľate sa až  k profesorovi. S ktorým potom utekáte na aute ozbrojenom guľometom čo najrýchlejšie preč. Niekoľko nepriateľských áut, obrnených transportérov a helikoptér vás  bude chcieť po ceste otravovať, ale akonáhle sa cez ne prestrieľate, ste za vodou a čaká vás zaslúžený odpočinok na niekoľko ďalších rokov.  Teraz je rok 2002, studená vojna síce už skončila, no  vo svete sa začína vytvárať nová hrozba, a to terorizmus. Organizácia The Shop vás znovu volá do akcie. Ani sa nedivíte, že na briefingu akcie stretávate doktora Ivanovicha, ktorý vás informuje o výskyte smrtiaceho vírusu. Objavil sa v Kolumbii a nákaza už zlikvidovala celú dedinu, obete umierajú vo veľkých bolestiach s príznakmi podobnými ebole. Vy spolu so špeciálnou jednotkou idete na zásah proti podozrivému kolumbijskému kartelu.  Tam zisťujete, že vírus na tejto dedine len niekto skúšal a v skutočnosti má v pláne niečo väčšie. Všetky stopy vedú  k miestnemu obchodníkovi so zbraňami. Od ktorého dozvedáte, že za všetkým stojí nejaká väčšia organizácia a aj to, že vírus práve smeruje na lodi do USA. Musíte ho zastaviť.

Soldier of Fortune 2: Double Helix
Soldier of Fortune 2: Double Helix
Soldier of Fortune 2: Double Helix

Celkovo bude v hre cez 20 misií, vždy delených na niekoľko menších častí s rôznymi cieľmi. Okrem už spomínanej Prahy, Kolumbie a prepravnej lode, prejdete aj Hong Kong, Švajčiarsko a Kamčatku. Kde si okrem typicky akčných misií si vyskúšajte aj stealth a aj arkádové misie. V Stealth, teda tichých misiách, sa musíte nepriateľom vyhýbať alebo ich potichu nožom zabíjať (secondary attack noža je rýchle podrezanie). Ak však vystrelíte  alebo pichnete niekoho nožom len mierne, uvidia vás a hneď sa rozozvučí siréna a končíte.  Našťastie niektoré čisto stealth misie, kde vás nikto nesmie objaviť, je málo. Väčšinou sú kombinované akčno stealth misie, kde síce máte alarm a môžete si  vybrať buď bezpečnú  pomalú tichú cestu alebo rýchlu hlučnú cestu, kedy sa aj napriek alarmu prestrieľate cez desiatky nepriateľov.  Viac sa vám asi budú páčiť čisto akčné misie, kde pôjde o preniknutie do nepriateľských táborov, kde musíte niečo zobrať, niekoho zachrániť, alebo nájsť ďalšie dôkazy a ujasniť si smer vášho postupu. Vždy pritom samozrejme bez milosti  valcujete nepriateľov stále silnejšími zbraňami. A nakoniec vždy v arkádových misiách ste postavený za kanón helikoptéry alebo nákladného auta a len sa točíte a likvidujete všetko, čo vám môže prekážať v ceste... zvyčajne krátke misie na konci levelov, vhodné na odreagovanie. Väčšinu času v hre beháte sám, kedy-tedy stretnete nejaký váš kontakt, vymeníte si najnovšie klepy a idete ďalej. Niekedy dostanete k dispozícii aj špeciálnu jednotku, ktorá síce trochu v boji pomôže, ale v podstate je len do počtu. Z interaktívnych vecí v hre sa budete rozprávať s ľuďmi,  budete musieť vašimi šikovnými  prstíkmi odomkýnať dvere, otvárať trezory, zbierať rôzne  veci, odstraňovať a umiestňovať nálože.

Čo sa týka zbraní, je ich zo 10 a vyberáte si ich vždy pred misiou podľa toho, koľko unesiete. Máte na výber shotgun, sniperku, samozrejme M4, nájde sa aj ťažký guľomet, pištole a aj niekoľko typov granátov. Postupne ako prichádzajú ďalšie misie, sa vám ponuka rozširuje a neskôr si budete môcť vybrať aj kvalitné Uzi samopaly, protitankovú päsť a aj špeciálny guľomet OICW. Plus počas misie si svoj arzenál postupne braním zbraní mŕtvym nepriateľov ešte viac rozširujete. Niektoré zo zbraní majú dva módy (nôž, sniperka, OICW, M4...), plus niektoré  si môžete zobrať aj dve do dvoch rúk  (dve pištole alebo dva Uzi).

      

Zvuky a hudba sú v hre celkom na úrovni a EAXko s nimi vytvára zázraky. Počas celej hry máte v pozadí pekné pohodové hudbičky, miešané s kvalitnými samplami zbraní,  prostredia a aj hlasov (okrem iných hviezd si užijete aj hlas Marka Hamilla alias bývalého Luka Skywalkera). Ale samozrejme hudba je len doplnková záležitosť, viac nás všetkých zaujme grafika, ktorá je fakt kvalitná. Quake 3 engine urobí v hre svoje a množstvo vylepšení enginu postaví hru nad všetky doteraz vytvorené hry na tomto enigne. Je síce pravda, že možnosťami sa tento niekoľko ročný engine nemôže porovnávať s najnovším Unreal enginom, ale zase bude vám šľapať v pohode aj na pomalších počítačoch. Napríklad  na Ati7500 a 1ghz mi to išlo v pohode na plných detailoch v 1024x768 a 32bitoch  a minimálna predpísaná konfigurácia je len P2 300mhz a Voodoo 3. Kvalitné modely vojakov vyzerali veľmi pekne a ešte väčšiu efektivitu im dodával nový animačný Ghould 2 engine skombinovaný s novým PerPoint hit systémom, ktorý zaručoval kvalitný zážitok zo zabíjania. Nepriateľ začal krvácať tam, kde ste ho trafili, chytil sa tam a ak to bolo smrteľné, pekne pomaly sa zosunul k zemi, kde z neho vytieklo ešte niekoľko litrov krvi (kroch kroch). Perfektný Hit systém vás priamo bude nabádať, aby ste nepriateľa sundávali jedným Headshotom, prípadne Hearthshotom. Ale zase ak ste sadomaso týpek, môžete si vychutnávať efektívne odstreľovanie rúk, nôh alebo hláv nepriateľov. Prípadne, ak ste mierumilovný, môžete teoreticky skúšať vystreliť  nepriateľovi zbraň z rúk a nechať ho utiecť, čo vám síce nebude veľa platné, lebo sa vždy rozbehne hľadať novú zbraň, ale dá sa aj tak. Prostredia a ani levely nie sú až tak extra prepracované,  držia si skôr úroveň podobnú Meda of Honoru alebo Wolfensteinovi. Tu v nich však nájdete  aj množstvo detailov, ktoré potešia, ako napríklad vysoká tráva, v ktorej sa môžete plaziť alebo prikrčený odstreľovať nepriateľov v džungli, prípadne uvidíte aj množstvo rozstrieľateľných krabíc, za ktorými prebehnete skôr, ako ich nepriatelia zlikvidujú a prestrieľajú sa aj ku vám. A to som ešte nespomenul veľmi  efektívne likvidovanie skla, ktoré sa nerozbije naraz, ale pekne praskne a odstreľujete ho po kúskoch. A nakoniec sa vám bude veľmi páčiť aj efekt dažďa a snehu.

Soldier of Fortune 2: Double Helix
Soldier of Fortune 2: Double Helix
Soldier of Fortune 2: Double Helix

Čo sa týka multiplayeru, je minimálne dvakrát lepší ako single player. Totižto tú pravú efektivitu boja si dokážete vychutnať len proti inteligentným nepriateľom.  Módov je niekoľko:  máte tu deathmatch, teamdeathmatch, infiltration, CTF a last man standing. Tu si to môžete  rozdať s protivníkmi  po Lan alebo Internete na niekoľkých predpripravených multiplayerových mapách,  alebo na absolútnej novinke v 3D akciách, náhodne generovaných scenáriách. Plus, hra má aj 4 módy na generovaných mapách pre single playeristov, ktorí už prešli hru a chcú si strieľať ďalej, alebo sa vytrénovať na multiplayer. Mapy generuje nový Arichore terrain system, ktorý vertexovo vytvorí hornatú krajinu, popridáva  budovy, nepriateľov a podľa typu módu vygeneruje váš cieľ. Cieľ tu môže byť zneškodniť nejakého šéfa kartelu, ujsť z väzenia alebo všetkých vystrieľať. V oboch módoch aj v multiplayer aj v single generovaných misiách nečakajte žiadne arkádové strieľanie, skôr tvrdú realitu, kde každá guľka spraví svoje.

Celkovo pekná záležitosť s peknou grafikou a kvalitným multiplayerom. Škoda len, že je niekoľko vecí nedotiahnutých. Napríklad by autori mohli vedieť, že v roku 1990 už v Prahe na stanici nehovoril predavač lístkov rusky a tak isto sa rusky bavili aj vojaci okolo a celé mesto vyzeralo ako v Druhej svetovej vojne. O tom, že v tej dobe neboli v Prahe žiadne americké taxíky, by tiež mohli niečo vedieť, no nie? Podobne nedopracovaný je aj stealth mód a objavilo sa aj niekoľko bugov, kedy sa mi uložená pozícia nedala nahrať a hra padala alebo po skončení misie ostala čierna obrazovka. Takisto sa vám možno niekedy nebude zdať inteligencia nepriateľov, ktorí často strieľajú cez dvere alebo sa od vás otočia a hodia granát medzi svojich (hehe, sabotéri :-) A ako by to nestačilo niekedy si za svojim granátom ešte aj bežia (tak to je fakt cool). Ale celkovo by som ich nehádzal do starého železa a ani ich v hre nepodceňoval, je to celé totižto dosť tvrdé aj na najľahšej obtiažnosti. 

Soldier of Fortune 2: Double Helix
Soldier of Fortune 2: Double Helix
Soldier of Fortune 2: Double Helix

Plusy:
- pekné animácie postáv
- pekná a rýchla grafika
- kvalitné efekty zabíjania
- multiplayer a mission generator

Mínusy:
- nedokončené veci (hlavne stealth)
- Praha a reálie

    


napísal saver 31.5.2002
Páči sa mi!
8.7
Používatelia
7.3
SOLDIER OF FORTUNE 2: DOUBLE HELIX


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20042)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk