Ako Európska únia podporuje tvorbu videohier?

Vyzvedali sme aj o tom, aké sú možnosti podpory tvorby videohier z fondov Európskej únie

pridal Tanya 26.12.2018 o 17:10 pod hry
Ako Európska únia podporuje tvorbu videohier?

HRY > NOVINKY >

Videohry už roky nie sú záležitosťou niekoľkých programátorov a grafikov, ktorí si ich sami pripravujú niekde v garáži či podkroví. Zároveň dnes nadobudli niekoľko naozaj rôznych tvárí. Je tu nezávislá tvorba malých tímov či jednotlivcov, no tiež veľký biznis obrovských spoločností, ktoré zamestnávajú tisícky ľudí. Čím viac sa videohry presadzujú ako moderná forma média a umenia, tým viac sa nimi začínajú zaoberať aj rôzne inštitúcie. Možno ste už počuli o tom, že vlády, prípadne fondy v niektorých krajinách finančne podporujú tvorbu hier. My sme teraz vyzvedali, ako priamo Európska únia podporuje tvorbu hier. Na otázky nám ochotne odpovedala pani Daniela V. Staníková z českej kancelárie Kreativní Evropa - MEDIA.

Program Creative Europe (Kreatívna Európa) poznáme skôr z tej filmovej oblasti na podporu filmov. Kedy a prečo vlastne začala podpora hier?

Podpora hier začala, pretože program Kreatívna Európa MEDIA podporuje európsky obsah. Ako ste sami spomenuli filmy, taktiež televíziu, ale hry sú tiež vlastne obsah. A pritom s nimi veľa hlavne mladých ľudí -  ale vlastne spektrum tých hráčov je veľmi široké – trávi veľa času, takže podporiť európsky obsah a niečo, čo vlastne pochádza z Európy v oblasti hier, sa javí ako pomerne dôležité. Bohužiaľ vám nepoviem, ako dlho už tá podpora trvá, ale určite je to trebárs 10 rokov. Za tú dobu to samozrejme prechádza rôznym vývojom, atď. Niečo sa mení, ale určite je to už zhruba 10 rokov .

V akej forme prebieha táto podpora? V akom štádiu si vyberáte projekty a na základe čoho si ich vyberáte?

Program Kreatívna Európa podporuje iba vývoj videohier, rovnako ako vývoj filmov. To znamená, že tá vývojárska spoločnosť žiada o podporu na začiatku a vlastne ten projekt môže byť podporený až do fázy, kedy vznikne prvý hrateľný prototyp alebo nejaká skúšobná verzia. Tá podpora môže dosiahnuť až 50 percent rozpočtu, alebo maximálne 150 tisíc eur a má formu dotácie. To znamená, že ten producent nemusí potom nič vracať. Pokiaľ sa tá hra dobre predáva, tak to všetko zostane producentovi.

Aké hry sa vlastne môžu uchádzať o takúto dotáciu? Sú to skôr, nazvime to podobne ako pri filmoch artové veci, alebo aj nejaký mainstream prejde?

No, ono ani u filmov MEDIA nepodporuje čisto len art, ale práve podporuje niečo, čo má nádej na nejaký komerčný, alebo skôr distribučný úspech.

Je to myslené tak, že sa podporujú hry, ktoré sú určené pre komerčné využitie. Ale tie hry samé o sebe nemusia byť komerčné. Tam sa tým myslí, že to nie je nejaká hra, ktorú vyvíjate, aby ste ju potom zdarma niekam zavesili, alebo naopak niečo, čo propaguje niečo iné a podobne.

A nemusí to byť vyložene nejaký, ako je vo filme blockbuster, ale musí to mať ten distribučný potenciál. Jednoducho tá hra musí mať nádej, že bude nejako cestovať, že sa vydá, že si to budú sťahovať zahraniční používatelia, hrať a podobne.

To znamená, že si to nájde svojich divákov nielen na tom lokálnom trhu, čo je u hier trochu iné ako u filmov, a mali by to byť hry, ktoré sú nejakým spôsobom inovatívne, originálne, ale tiež dokážu vo svete reprezentovať niečo lokálne.

Myslím si, že napríklad hra Someday You'll Return bola výborným príkladom toho, ako využiť nejaké to naše lokálne bohatstvo, či už je to hudba, lokality, alebo nejaký folklór k tomu, aby sme vytvorili produkt alebo projekt, ktorý zaujme divákov alebo používateľov aj v iných krajinách.

Ako Európska únia podporuje tvorbu videohier?

Toto sú konkrétne požiadavky, aké by mal spĺňať ten daný produkt, alebo sú tu aj nejaké ďalšie?

Potom, aby ten vývojár alebo spoločnosť vôbec mohla o podporu požiadať, tak to samozrejme musí byť európska nezávislá spoločnosť. Musí mať nejakú právnu subjektivitu, musí existovať aspoň jeden rok. Nemôže to byť nejaký jednotlivec, ktorý si vyvíja svoju hru – takto tú podporu dostať nemôže. A tá hra musí byť naratívna. To znamená, že musí vlastne obsahovať príbeh od začiatku do konca. MEDIA naopak nepodporí nejaké kartové, športové hry, kvízy a podobne.

Prečo je podľa vás dôležité, aby aj Európska únia takouto formou cez program Creative Europe prispievala na tvorbu videohier?

Ja si myslím, že jednak je to, ako som už spomenula, že hraním hier trávi pomerne značná časť populácie značné množstvo času. A taktiež si myslím, že hry sú skvelý spôsob toho, ako vlastne využiť alebo zobraziť tú európsku diverzitu, tú rôznorodosť kultúry, v ktorej žijeme a že aj v tých hrách sa to prejavuje nejakým iným spôsobom než vo filme, ale trebárs zase o to markantnejšie. Takže si myslím, že vlastne hry, ktoré vznikajú, môžu ponúknuť celú tu šírku a celé to bohatstvo tej kultúry, ktorú máme a že to robia dobre, takže si podľa mňa tú podporu určite zaslúžia.

Väčšinou je tá laická predstava o fungovaní nejakej inštitúcie v rámci Európskej únie taká, že príde úradník do práce, tam si v kancelárii odpracuje nejaký počet hodín a potom ide domov. Ako prebieha vlastne vyhodnocovanie hier, ktoré sa oplatí podporiť?

Ďakujem vám za otázku. Je to skutočne tak, že na rozdiel od veľmi rozšírenej predstave tie hry alebo projekty nehodnotia práve úradníci. Tí hodnotia len tie formálne úradné kritériá. To znamená, či tá spoločnosť právne existuje, či je niekde registrovaná, či už v minulosti vyprodukovala tú jednu hru, ktorá je podmienkou akoby pre vstup do toho programu a podobne.

Ale len čo spoločnosť splní tieto formálne náležitosti, tak tú žiadosť ďalej posudzujú experti a sú to ľudia, ktorí sú ešte aktívne činní v tom obore. Samozrejme, nesmú byť v konflikte záujmov, musia zachovať mlčanlivosť, atď. Ale hodnotia to podľa nejakých dopredu daných manuálov. To znamená, že si tam nemôžu vymyslieť, čo chcú, ale vlastne zodpovedajú takú sadu otázok a musia sa v tom hodnotení nejako viacmenej zhodnúť. Nesmú sa rozchádzať, pretože potom by to zase hodnotil ešte ďalší expert.

Takže tí ľudia, ktorí to hodnotia, tomu rozumejú po umeleckej aj po hernej stránke, takže to dokážu zhodnotiť precízne a adekvátne.

Už aj v tomto našom stredoeurópskom regióne poslednú dobu začali hry podporovať rôzne národné fondy. Na Slovensku napríklad už druhý rok beží podpora z Fondu na podporu umenia. Môže hra, ktorá sa uchádza o dotáciu z Creative Europe, zároveň žiadať aj o dotáciu z nejakého národného fondu?

Samozrejme, že môže. Tam sa toto nejako vôbec nerieši. Tam vlastne ide iba o to, aby tá istá hra nežiadala o podporu z fondu Európskej komisie. To znamená, že nesmie žiadať akýkoľvek komunitárny fond, práve tak, ako tá istá hra nemôže dvakrát žiadať o podporu od Kreatívnej Európy.

Ďakujem za rozhovor.





Páči sa mi! (+3)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19863)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk