RIDERS REPUBLIC

RIDERS REPUBLIC

9.0

Šialené extrémne športy sa vydarili

Recenzia na PS4 verziu

Budem vás len ťažko presviedčať o mojej láske k extrémnym športom, nakoľko som EXTRÉMNE pos...opatrný a svoje končatiny si vážim. Avšak presne pre ľudí ako ja sviští zasneženými vrchmi, vyprahnutými kaňonmi aj mrazivým vetrom Riders Republic aj so svojou náložou extrémnej výbavy. Ak vás fascinuje predstava adrenalínom nabudeného tela a vetrom rozrážaných úst vo veľkej rýchlosti, tak ste prišli na správne miesto. A pripravte sa na digitálnu zlepeninu wingsuitov, horskej cyklistiky, lyží, snowboardov a mnoho iného, čo vás v tomto obrovskom svete nabitom súťažami a udalosťami s akčnou komunitou čaká. Riders Republic rozdúchava plameň extrémnych športov a darí sa mu to na výbornú!

Ak ste sa našli v predchádzajúcom, extrémy spájajúcom Ubisoftovskom titule Steep alebo Crew 2 s prepínaním vozidiel, v RR sa budete cítiť ako doma. A ak vám je koncept hier, nebodaj, neznámy, RR vás veľmi efektívne a rýchlo zasvätí už v prvých sekundách hry, ktorá srší neutíchajúcim a detinským humorom. Hneď po digitálnych, dronom zachytených kinematických záberoch na vás vyvalí padajúcich bikerov a rovno vás posadí za riadidlá. Televíznymi prestrihmi presedláte postupne aj na lyže, nasadíte si krídla a preletíte sa rozmanitým svetom už v prvých minútach. Už od začiatku prevezme komentátorskú úlohu takzvaná Ridge TV snímajúca nielen vaše zasvätenie do sveta RR, ale aj celý prechod hrou a predstaví vám každý segment digitálneho extrému. A nakoľko RR sa na nič nehrá, alebo hrá až priveľmi, všetko sa nesie v prehnane optimistickej, humornej, až hippie atmosfére.

Nad svetom aj ostatnými prvkami sa však môžem rozplývať neskôr. Najskôr ale dám odpoveď otázku, ktorá trápi určite každého fanúšika žánru, a to je, či sa RR podarilo zachytiť esenciu extrémnych športov a dobre ju preniesť do hrateľnosti. S radosťou vám môžem oznámiť, že podarilo a skutočne veľmi dobre! Bez ohľadu na to či idete do RR s víziou trikového majstra, kariéry profesionálneho pretekára, alebo vás jednoducho ako mňa upútala voľnosť výberu športov v rozľahlom svete, určite nebudete sklamaní!

Riders Republic
Riders Republic Žiada sa vám driftovanie vo výške niekoľkých kilometrov a na balóne?
Žiada sa vám driftovanie vo výške niekoľkých kilometrov a na balóne?


Riders Republic Kruhové menu vám umožní ľahkú navigáciu medzi športmi.
Kruhové menu vám umožní ľahkú navigáciu medzi športmi.


Riders Republic Jednoduchý editor vám umožní vytvoriť hoci aj zelenú postavu.
Jednoduchý editor vám umožní vytvoriť hoci aj zelenú postavu.





Hra vám ponúkne niekoľko športov, ale v zásade by sa dali rozdeliť na cyklistiku, zdolávanie zasnežených hôr a brázdenie vzduchom. Offroadové či cestné bicykle, snowboardy a lyže, wingsuity, paragliding a jatpacky sú základom. Narazíte aj na podivné konštrukcie, ako bicykel s raketovým pohonom, krídlo lietadla pripnuté na chrbte alebo snežný skúter preháňajúci sa po asfaltke... To by síce aj samo osebe znelo zaujímavo, avšak Ubisoft nadstavuje latku ešte o pár metrov vyššie vďaka plynulému prepínaniu sa medzi spomínanými športmi. Pri voľnom putovaní po svete si tak môžete váš výstroj pomocou kruhového výberu ľahko a kedykoľvek vymeniť. Teda pokojne aj uprostred výskoku a zabrániť tak wingsuitom očakávanému pádu.

Váš prechod hrou bude po celý čas hodnotený, avšak tradičného levelovania sa báť nemusíte. Každá aktivita v hre, či už to je výhra pretekov alebo splnenie doplnkových výziev, ktoré sú väčšinou k súťažiam viazané, vám garantuje buď hviezdu, alebo hotovosť. Hotovosť môžete využiť na nákup kozmetických predmetov a hviezdu dostanete za každý dosiahnutý stupeň. Za určitý počet hviezd sú vám potom garantované odmeny. Tie zo začiatku slúžia skôr ako tutoriál, avšak neskôr sa dostanete nielen k novým športom, ale aj k prémiovým sponzorom či novým nástrojom. Vo svete tak budete viac motivovaní putovať a skúšať rôzne preteky, minimálne preto, že dostanete bicykel s lepším manévrovaním či rýchlosťou.

Samotné preteky a udalosti nájdete roztrúsené po hernej mape, ktorá sa delí na niekoľko pôsobivo veľkých regiónov. Udalosti by sa dali rozdeliť na základné, teda najmenšie, veľké eventy a extrémne veľké masové preteky. Prvé dve rozhodia na vašej mape mnoho roztrúsených ikon prislúchajúcich ku každému športu. Menšie a veľké eventy sa však sústredia vždy iba na jeden šport, a to buď v klasických súťažiach, alebo trikoch. Klasické preteky na vás vytasia typický rebríček a kto príde do  cieľa prvý, vyhráva. Trikové súťaže potom formulku obmieňajú, a teda víťazí ten, kto spraví najviac mnohobodových trikov alebo dosiahne najvyššie skóre.

Za zmienku určite stoja aj takzvané Shackdaddy eventy, ktoré si hrdo pripisuje k zásluhám skupina bláznivých a extrémistických banditov a vy sa tak ocitnete nielen na raketovom bicykli, ale otestujete aj iné pokusy z ich dielne. Ak máte o eventy záujem, určite sa nebudete nudiť s krídlom z lietadla pripnutým na chrbte alebo dvadsiatimi ďalšími ľuďmi, teperiacimi sa s čačaným mestským bicyklom po rušnej, prekážkami obloženej ceste dolu kopcom.

Pozornosť by však mali upútať najmä masové preteky, v ktorých budete počas jednej súťaže nielen plynule a bez načítavania prechádzať medzi športmi, ale taktiež budete pretekať v reálnom čase s ostatnými hráčmi. Po prejdení jedného z checkpointov vám hra jednoducho vymení výbavu, podobne ako v úvodnej sekvencii hry a z vášho bicykla je zrazu snowboard. Tu je, samozrejme, pre PlayStation hráčov nutné pre online hranie mať službu PS Plus. Masové eventy sa taktiež na mape odhalia iba občas a vy vtedy musíte pohotovo využiť príležitosť. Masové sú tieto eventy najmä vďaka tomu, že okrem klasických 6 až 12 účastníckych pretekov obsahujú od 30 do 60 živých hráčov.

V každej časti sveta, či už to skúšate s bielymi ikonkami na mape, alebo s voľným pohybom po krajine, sa stretnete so stovkami postáv. Hra vás síce zo začiatku oklame, navodí pocit veľmi zabehnutého a živého sveta, no nenechajte sa oklamať. Všetky tieto postavy vypĺňajúce mapu, svet aj eventy sú totižto nahrávky hráčov, známe ako duchovia, ktorí sa voľne svetom preháňali a je to iba akýsi digitálny odtlačok. Toto je však určite otázka optimalizácie a nie lenivosti vývojárov, nakoľko týchto duchov sa skutočne po svete preháňajú stovky. Okrem spomínaných duchov však môžete stretnúť vo svete aj reálnych hráčov, ktorí sú práve online a na mape aj voľne vo svete označení oranžovou ikonkou panáčika.

Napriek tomu, že sa vo väčšine prípadov nejedná o hráčov, svet vďaka tomuto prvku pôsobí neskutočne živo a nielen preto, že nepretekáte sami. Všade okolo vás totižto títo duchovia skúšajú vlastné triky, fatálne zlyhávajú, menia výstroj a dokonca aj počas pretekov vidíte, ako sa neustále v pozadí preháňajú. Je to skutočne epický pohľad, keď sa na čele tabuľky rútite dolu kopcom v 100 - kilometrovej rýchlosti a zrazu vám z vedľajšej cestičky prebehne iný, nad svetom sa rozplývajúci cyklista skúšajúci nové triky.

Práve triky sú dôvodom, prečo budete mať nutkanie ovládač (ktorý skutočne odporúčam) neodložiť a vrhnúť sa ešte na zopár flipov či grabov. Priznám sa, že nie som veľký trikster, a preto bolo pre mňa náročné nielen pomágať pól ovládača súčasne, ale sa aj správne naladiť a preklikávať všetky tlačidlá. Avšak nejestvuje uspokojivejší pocit, ako keď vykonáte trojité salto, nohu vpravo, vľavo a ešte pritom objímete predné koleso, poprípade predok vášho snowboardu. Triky sú, samozrejme, dostupné iba na bicykloch a pri snežných športoch, nakoľko robiť salto s wingsuitom bolo asi pre vývojárov nepredstaviteľné. 

Hra však pristupuje už od začiatku k trikom inteligentne, a preto vám ponúkne nielen výber z dvoch základných módov ovládania, ale aj informuje o viacerých nadstaveniach. Máte možnosť vybrať si z módov Trickster alebo odporúčaný Racer. Trickster vám oproti Racerovi ponúkne fixovanú kameru a všetky triky budete vykonávať páčkou, ktorá zvyčajne kontroluje otáčanie postavy, teda kameru. Avšak už tak dosť malé FOV a pomalšie otáčanie kamery vás minimálne zo začiatku a keď nejdete do hry len s cieľom robiť premety, donúti vybrať si ovládaciu schému Racer.

Racer ponúka klasické ovládanie, kedy jedna páčka otáča kameru a druhou sa pohybuje vaša postava. Avšak priradiť akceleráciu priamo na páčku by bolo príliš zložité a vy tak dostanete v závislosti od športu ďalšie tlačidlá (L1, R1, L2, R2) na akceleráciu, brzdenie, šprint/boost a vracanie času, ku ktorému sa ešte dostaneme. Triky sú potom priradené na akčné tlačidlá. Za zmienku však stojí aj tretia možnosť ovládania, ktorá oživuje staré pravidlá, a tak vyhovuje fanúšikom predchádzajúceho titulu extrémnych športov Steep, kde sú tlačidlá na akceleráciu a triky zamenené.

Riders Republic

Bežne vykonávajú všetky tlačidlá určené na triky jednoduchý výskok. Avšak kombinácia jedného tlačidla so stlačením a podržaním druhého vám umožní vytvárať triky a rôzne kombinácie. Dvojnásobné stlačenie a držanie toho istého tlačidla tvorí základné triky, ako salto vopred, salto vzad, výskok a otočenie do strany. Avšak pri nevhodnej kombinácii sa vaša postava totálne doláme alebo vytvorí čudesné ľavotočivé salto vzad. Následným pridaním páčok a tlačidiel L2/R2 je potom možné pridať k triku nielen vystrčenia nôh, ale aj rôzne prechytenia či odhodenia vášho športového nástroja.

Samozrejme, čím komplikovanejší trik, tým viac bodov získate. A to je kľúčové pre výhru v trikových súťažiach. Zvládnuť všetky tlačidlá nie je tá najťažšia časť, nakoľko musí váš hráč ešte aj bezpečne dopadnúť. Na to existuje opäť na výber niekoľko módov, kedy si určíte, ako veľmi vám bude hra pri pristávaní asistovať. Pri auto móde pristanete vždy bezpečne a správne, čo si, samozrejme, vyberie daň na získaných bodoch. Manuálny mód potom nechá všetko pristávanie vo vašich rukách a hodnotí aj to, ako kvalitne ste pristáli a následne vás adekvátne odmení bodmi. 

Ak však mierite od jedného neúspechu k druhému, riešením je práve cestovanie v čase! Nie nečítate zle, keďže hra obsahuje aj takzvaný backwards mód priradený poslednému nezaplnenému tlačidlu. Tento mód vám umožní kedykoľvek, teda aj počas pretekov, voľného putovania svetom či pri akejkoľvek inej činnosti ľubovoľne vracať čas až do zvoleného bodu. Potom si môžete opäť vybrať, kedy sa hra rozbehne. Toto zastavenie či vracanie času však vidíte len vy, a teda vplyv na časové obmeny pretekov alebo vášho osobného výkonu nemáte.

Funkcia s návratom v čase je síce veľmi atraktívne uľahčenie a doplnenie sveta, avšak toľko preklikov, ktoré vyústili v do môjho výbuchu, som snáď v žiadnej hre nezažil. Keďže skutočne stláčate temer celú plochu ovládača pri každom pohybe, ľahko sa z vášho prvého miesta v pretekoch stane dvanáste. A vy sa s tým budete musieť vysporiadať aj s následkami a polemizovať tak nad tučnotou vlastných prstov. Okrem vrátenia sa v čase však máte možnosť aj opakovaným stláčaním akčného tlačidla po páde sa znovu rýchlo postaviť a pokračovať z miesta, kde ste fatálne zlyhali.

Práve pre túto komplexnosť, občasnú frustráciu pri ovládaní, aj vašu závislosť, ktorú si  vybudujete, vám triky zaberú dlhé hodiny. Častokrát sa totižto stane, že triky si budete po ceste k hocijakému eventu skúšať tak dlho že na spomínaný event aj totálne zabudnete. A nútiť vás do skúšania trikov nebude len honba za vyšším skóre, ale aj samotný svet, v ktorom budete neustále padať.

Riders Republic
Riders Republic Šialených oblekov aj vozidiel je v hre požehnane.
Šialených oblekov aj vozidiel je v hre požehnane.


Riders Republic Pádov nezažijete málo...
Pádov nezažijete málo...


Riders Republic Trick Academy vás naučí podrobne akýkoľvek trik.
Trick Academy vás naučí podrobne akýkoľvek trik.





Svet RR je jednoducho rozmanitý a nádherný. Od vyprahnutých púští, cez rozľahlé aj členité kaňony, až po zasnežené hory či vyhorené lesy, všade vám jednoducho vyrazí dych svojou rozmanitosťou. Určite nenájdete všade práve najostrejšie či najkrajšie textúry, avšak pri rýchlosti, akou sa budete valiť, je toto minimálny problém. To isté by sa dalo povedať aj o samotných modeloch postáv, ktoré sa zasekli niekde v druhom Assassin’s Creed, avšak nakoľko ich takmer nevidno, je to asi zbytočné. Vidíte stopy v snehu, bariny žblnkajú a nie každý povrch vydáva rovnaký zvuk, keď ním predriftujete. Na vierohodnosti pridávajú taktiež oblasti a miesta hodné vašej návštevy, ktoré boli vytvorené podľa skutočných lokácií vo svete. Takto môžete objavovať farebný svet RR, niečo sa  aj dozvedieť z popisu a trochu si popritom aj poskúšať triky. Mapa sveta je pritom v tradičnom štýle Ubisoftu postupne vaším putovaním a objavovaním vytrhávaná z hmly, ktorá ju obklopuje. 

Okrem klasických, veľkých či masových eventov nájdete vo svete aj mnoho iných, až netradičných výziev. Krátke prekážkové dráhy určené pre bicykle, popadané stromy, rampy a rôzne mostíky na vybláznenie sa so snowboardom. Samozrejme, nechýbajú ani špeciálne zberateľské predmety roztrúsené po svete, špeciálne miesta s relikviami, míľniky, teda reálne lokácie zo sveta aj s popisom či 500 nafukovacích balónov na zozbieranie!

Skrátka, je tu dosť aktivít aj mimo hlavnej súťažnej plochy. Preto sa určite oplatí vyskúšať množstvo aktivít, ktoré sa nachádzajú vo vašej domovskej základni pomenovanej Riders Ridge. Tu vás čaká nielen tutoriál hry, ale aj zoznámenie so svetom či väčšina príbehu. Taktiež tu však nájdete aj mnoho zaujímavých voľnočasových aktivít, ktoré by sa dali ďalej rozpisovať. Nájdete tu hŕstku stánkov a drobných budov, od akadémie trikov, cez Shackdadddy výzvy, až po špeciálnych sponzorov, ktorí vás za plnenie úloh zahrnú odmenami vo forme výbavy. Ďalej kozmetický obchod, ale aj rôzne stanice pre masový event, či multiplayerový free-for-all mód alebo kompetitívne trikové vojny.

RR obsahuje aj určité úpravy vašej postavy a obchod, ktorý je však čisto kozmeticky zameraný. Lepšie bicykle tu budete hľadať márne, ale zato štýlovú žirafiu hlavu s oblekom nájdete bez problému. Oblečenie je rovnako šialené ako celý zvyšok hry a to je vidieť aj v ponuke. Nákupy prebiehajú prostredníctvom hernej meny, ktorú viete získať nielen priamo vo svete, ale taktiež si ju môžete kúpiť za skutočné peniaze.

Medzi funkcie, ktoré stoja za zmienku, určite patrí napríklad aj podrobné nastavenie si ovládača a priradenie špecifickej funkcie každému tlačidlu. Rovnako je tu aj rozprávačom predstavené rozloženie menu pre hendikepovaných hráčov. Okrem toho však nájdete aj viacero nastavení, ktoré majú uľahčiť hranie. Za zmienku určite stojí Zen mód, ktorý ponúkne možnosť hrať v offline režime a vypnúť tak akékoľvek okolité ruchy. A taktiež je tu pohlcujúci režim s prepínaním pohľadu prvej osoby. Pritom bolo príjemné počuť licencovanú pieseň „Black and Yellow“ spolu s ďalšími atraktívnymi melódiami. Hudba je akčná, dokonale dopĺňa zážitok počas extrémnych rýchlostí a je vyvážená aj pri obyčajnom putovaní svetom. 

Riders Republic
Riders Republic Míľniky vám poskytnú zaujímavé informácie.
Míľniky vám poskytnú zaujímavé informácie.


Riders Republic Fotografický mód ponúkne možnosť zvečniť pekné scenérie.
Fotografický mód ponúkne možnosť zvečniť pekné scenérie.


Riders Republic Obchod bude pravidelne meniť svoju ponuku.
Obchod bude pravidelne meniť svoju ponuku.




 RR je veľká televízna šou, ktorú organizuje práve Ridge TV. A tak nejako by sa dala zhrnúť aj celá hra, ktorá hneď od začiatku srší humorom, je extrémne akčná a ponúkne vám hodiny zábavy. Nedá sa povedať, že ide o najlepší titul tohto druhu a zďaleka to nie je najrealistickejšie zobrazenie extrémnych športov, avšak je to to najlepšie, čo tu za poslednú dobu bolo. Ubisoft si dal na hre skutočne záležať, problémy snáď nejestvujú, vizuál či optimalizácia sú vynikajúce aj na starej dobrej PS4 a obsahu nemá hra ani zďaleka málo.

Plynulé prepínanie medzi športmi, akčné eventy a otvorený svet čakajúci na vaše triky sú skutočne unikátnym zážitkom, ktorý odporúčam nielen nadšencom žánru, ale každému, kto má čo i len trochu súťaživého ducha. Ponorte sa naplno do hry, vyskúšajte si šialené disciplíny a napumpujte sa adrenalínom v Riders Republic, extrémnom simulátore extrémnych športov!


napísal Taiven 2.11.2021
Páči sa mi!
9.0
Vo svete
8.1
Ohodnotiť
RIDERS REPUBLIC
+ prepínanie športov a ich variabilita
+ shakdaddy a masové eventy
+ digitálne stopy hráčov všade po svete
+ vytváranie trikov a ich kombinácie
+ rozmanité prostredia a veľká mapa sveta
+ kozmetický obchod

- slabšia kvalita modelov postáv a niektoré nedotiahnuté textúry
- kostrbaté ovládanie so stláčaním celého ovládača



RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
PS5
Xbox Series X|S
Stadia

Vývoj: Ubisoft / Ubisoft
Štýl: Šport / Multiplayer
Dátum vydania: 28. október 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19496)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk