FOREVER SKIES

FOREVER SKIES

Pochmúrne nebo po apokalypse

Dojmy

Survival hier je momentálne neúrekom, mnohé sú však len priemerné, hoci celkový štandard je vysoký. Forever Skies je ale kandidátom na jeden z najlepších prichádzajúcich survival titulov. Vieme to, pretože sme si ho už zahrali a len ťažko sme sa vedeli odtrhnúť od lákavého obsahu. Čím je teda taký zaujímavý?

Po ekologickej katastrofe, ktorá prakticky vyhubila ľudstvo, sa osamelý vedec vracia na zdevastovanú Zem. Prostredníctvom vzducholode odhaľuje zvyšky sveta, ktorý pokrýva toxický prach. V nebezpečnom prostredí so zmeneným ekosystémom musí v prvom rade prežiť, recykluje zvyšky civilizácie a učí sa ako využiť dostupné zdroje.

Všetko vnímate z pohľadu prvej osoby a začína sa to vlastne obligátnym pristátím záchranného modulu na mieste, odkiaľ prichádza signál. Ocitnete sa v ruinách výškovej budovy, odkiaľ vidíte zvyšky konštrukcií iných mrakodrapov a veží vysoko vo vzduchu. Obklopuje ich zelené vrstva prachu a vy si musíte si dávať pozor na každý krok, aby ste nestúpli do prázdna.


Najskôr treba preskúmať to, čo zostalo zo stanice Sagittarius 2, zbierať predmety, ktoré poskytnú materiál na výrobu alebo priamo poslúžia na liečenie, zahnanie hladu a smädu. Prvým cenným nálezom je skener, ktorým analyzujete pôvod a funkciu rôznych vecí, ale aj identitu tiel, na ktoré občas natrafíte. Skenerom navyše získavate konštrukčné plány nových objektov, ktoré si čoskoro dokážete aj sami vyrobiť. 

Zvyšky skleníka a laboratória v šuplíkoch a skrinkách skrývajú odkazy od predošlých obyvateľov, ako aj zvyšky ovocia, lekárničky, občas plechovku s nápojom. To ale stačí len na chvíľu. Ďalším zdrojom tekutiny sú satelitné taniere, v ktorých je však usadená len špinavá voda. V stave núdze okamžite poslúži, ale aj spôsobí menšie poškodenie, dá sa nabrať do fliaš a využiť neskôr.

Konečne objavíte vzducholoď – neveľkú, s malou kabínkou, odkiaľ sa dá pilotovať, ale až keď  získate motor a palivo, aby ste dokázali odštartovať. Nájdete výrobný stroj fabrikátor, ktorý sa dá umiestniť v kabínke vzducholode alebo na vonkajších plošinkách po jej okraji. Podobne to bude s ďalšími prístrojmi, ktoré si už väčšinou zhotovíte sami z jednotlivých dielov.  V menu fabrikátora je všetko pekne triedené do kategórií podľa využitia a automaticky sa tam pridávajú novozískané recepty. Takže napríklad dáte vyrobiť kondenzátor na vodu, ktorý ešte na fungovanie potrebuje membránu. Tú treba priebežne vymieňať lebo sa opotrebuje, máte už však prakticky permanentný prísun vody, i keď stále špinavej. Preto zhotovíte čističku vody, na ktorú potrebujete fľaše a tie už tiež získate svojpomocne.

Zaujímavý je prístroj s navijakom, ktorý so zdrojom svetla použijete ako udicu. Ibaže nechytáte ryby, ale nočné motýle, pričom musíte spúšťať a vyťahovať lanko s návnadou. Toto bude vaše hlavné jedlo, ale vhodné je použiť varnú kanvicu, kde hmyz alebo inú potravu s kombinujete s vodou a získate výživnejšiu stravu. Potrebujete si zhotoviť aj posteľ, lebo v spánku si dopĺňate energiu. S takouto výbavou sa už dajú ustriehnuť základné potreby, hoci musíte často niečo konzumovať. Možno aj preto, že vás vyčerpáva vírus Sunrise rozptýlený v okolí. V plnej hre ich bude niekoľko a budete hľadať spôsoby, ako ich neutralizovať.

Na výrobu všetkého uvedeného ale potrebujete rôzny materiál. Sem- tam niečo priamo pozbierate, ale väčšinou musíte rozložiť blízke objekty extraktorom, prístrojom umiestneným na vonkajšej ploche vzducholode. Ten viete ovládať a namieriť na nádoby, steny aj oceľové trámy blízkych veží, aby ste ich rozložili a získali kov. Z poletujúcich chuchvalcov vo vzduchu podobným spôsobom získate umelú hmotu.

Keď máte základnú výbavu na prežitie aj z čoho vyrábať, čaká vás konštrukcia motora a paliva a potom prvý let vzducholoďou.  Budete ju pohodlne ovládať a pristavovať sa na ďalších vyčnievajúcich plošinách obklopených vzduchom so zelenou biomasou. A tam opäť prekutáte ruiny a objavíte a naskenujete nové objekty a suroviny. Nateraz sa tam výprava končí, ale je to skutočne len skromný začiatok s ochutnávkou herných mechanizmov, ktoré plánujú tvorcovia ďalej rozvíjať.


Ak ste si pri opise spomenuli na Subnauticu, vedzte, že určitá podobnosť nie je náhodná. Týmto titulom sa totiž tvorcovia inšpirovali a aj v ankete pre hráčov, ktorú pripravili vývojári, bolo podmorské dobrodružstvo jednoznačne najhranejšou a najobľúbenejšou  survival hrou a vyzdvihnutou ako vzor, z ktorého by mohlo Forever Skies vychádzať. Treba povedať, že aj v infikovanom éteri to funguje rovnako zaujímavo ako pod vodou a aj tu je pôsobivá atmosféra. Hoci namiesto úchvatných koralov a rýb uvidíte okolo seba stiesňujúcu a depresívnu skazu.

Do Forever Skies pribudnú rôzne ďalšie prístroje, možnosť výstavby základne, rozľahlý otvorený svet na preskúmanie a už v Early Access verzii bude aj kooperácia. Na výber niekoľko obťažností - aj s možnosťou permanentnej smrti. Plánované sú  kozmetické i funkčné úpravy vzducholode, ako aj opravovanie poškodení, boje s nepriateľmi, ďalšie vírusy. Hra je už v základe veľmi chytľavá a keď sa nabalí obsahom, bude to naozaj parádny let a survival zážitok, skutočná lahôdka pre fanúšikov žánru.


napísal uni 23.9.2022
Páči sa mi! (+1)
FOREVER SKIES


Forever Skies
PC
PS5
Xbox Series X|S

Vývoj: Far From Home
Štýl: Managementová / Survival
Web: domovská stránka hry
Early Access od: 22. júna 2023

Dátum vydania:  2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18445)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk