ASUS ROG ZEPHYRUS GX701GX - TENKÉ HERNÉ MONŠTRUM

ASUS ROG ZEPHYRUS GX701GX - TENKÉ HERNÉ MONŠTRUM

9.0

Maximálny výkon v minimálnom tele

Asus pokračuje vo svojich pôsobivých ROG Zephyrus notebookoch a tentoraz ho skutočne natlačil výkonom. Do extra tenkého tela totiž vopchal ako i7, tak aj RTX2080. Samozrejme v MaxQ verzii, ale napriek tomu pôsobivé spojenie, ktorá má síce dopad aj na zahrievanie, ale nie taký ako by ste čakali. 

Konkrétne sme mali verziu Asus ROG Zephyrus GX701GX, ktorý ponúka:

Procesor: Intel Core i7 8750H Coffee Lake
Displej: 17.3" LED 1920x1080 IPS 144Hz, 3ms antireflexný + Gsync
Pamäť: 24GB DDR4
Grafika: NVIDIA GeForce RTX 2080  MaxQ 8GB
Disk: SSD 1TB 
Porty: HDMI 2.0, USB-C, USB 3.1 Gen 2, 3.5mm jack
Batéria: 76Wh
Pripojenia: WiFi 802.11ac, Bluetooth 5.0
Doplnky: webkamera
Váha: 2.7 kg
Rozmery: 39,9 x 27,2 x 1.8 cm

Teda ponúka výkon ako po procesorovej, tak aj grafickej stránke a ostatné parametre nezaostávajú. Notebook totiž prichádza aj s parádnym 17.3 palcovým displejom, ktorý ponúka 1080p rozlíšenie so 144Hz, čo vďaka RTX2080 veľmi dobre využijete.  

Displej je tu kvalitný IPS, dokonca má Pantone certifikáciu, čo znamená že farby sú veľmi presne nastavené a displej už nepotrebuje kalibráciu. 96% sRGB farebná škála bude stačiť pre bežných hráčov. Aj keď čakajte len štandardné 300 nitové podsvietenie, čo nie je problém ak nerobíte vonku za slnka. Dopĺňa to pekný 1400:1 kontrast. 
Asus ROG Zephyrus GX701GX - tenké herné monštrum
Asus ROG Zephyrus GX701GX - tenké herné monštrum GX701GX je dizajnovo veľmi podarený
GX701GX je dizajnovo veľmi podarený


Asus ROG Zephyrus GX701GX - tenké herné monštrum Aj zatvorený vyzerá štýlovo, aj keď odtlačky prstov bude hlavne na hladkej časti krytu vidieť.
Aj zatvorený vyzerá štýlovo, aj keď odtlačky prstov bude hlavne na hladkej časti krytu vidieť.


Asus ROG Zephyrus GX701GX - tenké herné monštrum Notebook zo spodu nemá žiadne vetrania, keďže pri otvorení sa mierne otvorí aj spodná časť a vytvorí prieduch.
Notebook zo spodu nemá žiadne vetrania, keďže pri otvorení sa mierne otvorí aj spodná časť a vytvorí prieduch.





Samotné vyhotovenie je veľko pôsobivé, tenké, s kvalitnými materiálmi. Pričom sa snažili všetko minimalizovať, kde napríklad okolo displeja je len veľmi tenký okraj a Asus tu úplne vyhodil vstavajú kameru. Tá je dodávaná ako externá a môžete si ju pripojiť ak budete chcieť. Je to dobré riešenie keďže zrejme ju aj tak máloktorý hráč používa a ak niekto chce streamovať, takto si ju môže nasadiť buď na vrch monitoru, alebo niekde nabok a kde mu ponúkne lepší záber.

Klávesnicová časť notebooku je tu upravená oproti klasickým notebookom a teda klávesnica je tu dole, tam kde máva väčšina notebookov. Je to ako pre miesto, tak a aj pre zahrievanie v hornej časti, kde je len čistá plocha pod ktorou sa skrýva procesor, grafika a celé chladenie.  Samotné chladenie je tvorené tenkými ventilátormi, ktoré fúkajú vzduch do strán a zároveň Asus tu má spravený mechanizmus, ktorý pri otvorení notebooku, otvorí aj spodnú stranu notebooku na nasávanie. Osobne by som povedal, že to mohli ešte viac predierkovať pre lepší odvod tepla, hlavne pri tejto verzii s touto RTX2080 grafikou by sa to zišlo.

Pre zaujímavosť v ďalšej sérii už Asus posunie tento dizajn ďalej a namiesto vrchnej časti nad klávesnicou, kde je teraz prázdna plocha bude displej. Predviedol to na Computexe na Zenbooku, v rovnakom dizajne ako má Zephyrus. Eventuálne sa to dostane aj sem.

Asus ROG Zephyrus GX701GX - tenké herné monštrum
Asus ROG Zephyrus GX701GX - tenké herné monštrum Asus má svoje kvalitné utility na nastavovanie výkonu a profily na hranie.
Asus má svoje kvalitné utility na nastavovanie výkonu a profily na hranie.


Asus ROG Zephyrus GX701GX - tenké herné monštrum Klávesnica je vpredu a je spojená s dotykovou plochou, ktorá môže byť touch padom, alebo numpadom.
Klávesnica je vpredu a je spojená s dotykovou plochou, ktorá môže byť touch padom, alebo numpadom.


Asus ROG Zephyrus GX701GX - tenké herné monštrum Klávesy majú plne nastaviteľné podsvietenie.
Klávesy majú plne nastaviteľné podsvietenie.





Po obvode notebooku nájdete štandardné porty aj keď chýba tu čítačka SD kariet ak ich ešte používate a aj LAN port, nechýba však dostatok USB portov, Thunderbolt 3, HDMI výstup pre externý monitor. Môžete si tak pripojiť myš, prípadne klávesnicu ak vám nebude vyhovovať tá na notebooku na intenzívnejšie hranie. Stále je však slušná spravená v spolupráci so Steelseries, aj s plným RGB podsvietením a rôznymi efektmi, kde si niektoré môžete prepnúť rovno z klávesnice, iné si viete nadefinovať cez Aura aplikáciu.

Výkonovo je to masívne i7 procesor s RTX2080 sa veľmi dobre dopĺňajú a skutočne výkon vám tu nebude chýbať. Samozrejme RTX 2080 je v MaxQ dizajne aby sa notebook úplne neroztopil, ale stále ponúkne výkon približne ako desktopová RTX2070.  Je to veľmi slušný výkon, kde hry pôjdu podľa svojej náročnosti od 60 po 200 fps. Aj s tým najnáročnejšími ako sú napríklad Assassini, pôjdete okolo tých 60 fps.  Samozrejme je to na 1080p 144Hz displeji a teda ho pri multiplayerovkách alebo pri nižšom nastavení náročnejších hier využijete na maximum. Navyše mu nechýba g-sync a teda budete hrať bez trhania.  Samozrejme je tu rovno aj raytracing, ktorý vám umožní zvýšiť si vizuálnu kvalitu hier, pričom RTX 2080 zaisti, že výkon bude stále decentný.

Čo sa týka výkonu v Time Spy benchmarku tam dal notebook 7202 bodov, je to pekný skok oproti 6387 bodom čo sme mali v Legion noteboku s RTX2070 Max-Q, pre porovnanie plná notebooková RTX2070 grafika dáva 7005 bodov. 

Raytracingový benchmark Port Royale to vytiahol na 4474, kde RTX2070 Max Q dáva 3529 bodov, plná notebooková RTX2070 4078 bodov. Napríklad plná deskotpová RTX2060 dáva 3820 bodov.

Čo sa týka samotných hier, tam to v priemeroch vyzerá nasledovne:

Battlefield V - s raytracingom 70 fps, bez raytracingu 90 fps
Witcher - 81 fps 
Overwatch - 196 fps
Wildlands - 58 fps
Fortnite - 140 fps
Shadow of the Tomb Raider - 60 fps
Just Cause 4  - 70 fps
Far Cry 5 - 100 fps
Assasins Creed Origins - 61 fps

Samozrejme treba čakať zahrievanie notebooku pri hraní, nedá sa povedať, že by sa prehrieval, ale na určitých miestach preráža 50 stupňová teplota. Keďže však klávesnica je nižšie, nebude vám tu teplo vadiť na klávesnici Ideálne je tu používať chladiacu podložku. Samotné ventilátory nie sú extrémne hlučné (až na jeden prípad keď mi začali zvláštne pískať, neviem či sa do nich niečo dostalo), ale na najvyšších otáčkach ich bez headsetu už budete zreteľne počuť. Nie je to však výrazný hluk, podľa meraní tam pri záťaži bude okolo 47db. Ak by ste hrali aj bez headsetu čiastočne ho prekryjú decentné 2.5 wattové reproduktory so Smart AMP technológiou ponúknu slušné ozvučenie aj s náznakom basov. 

Nakoniec čo sa týka batérie, tak nie je práve najvyššia a s týmto výkonom vydrží decentné 4 hodiny jednoduchej práce, 5 hodín v idle režime a okolo hodiny, ak by ste sa hrali bez napájania. Tam už samozrejme automaticky Nvidia zapne svoj Optimus mod a obmedzi framerate na 30 fps, aby ste zbytočne nemíňali batériu veľmi rýchlo. Viete si to samozrejme vypnúť. 

Asus ROG Zephyrus GX701GX - tenké herné monštrum
Asus ROG Zephyrus GX701GX - tenké herné monštrum Kamera nie je zapracovaná priamo v notebooku, ale je pribalená a môžete si ju nasadiť ak by ste ju potrebovali.
Kamera nie je zapracovaná priamo v notebooku, ale je pribalená a môžete si ju nasadiť ak by ste ju potrebovali.


Asus ROG Zephyrus GX701GX - tenké herné monštrum Doplnkový zdroj nie je veľký a spolu s notebookom ľahko prenosný.
Doplnkový zdroj nie je veľký a spolu s notebookom ľahko prenosný.


Asus ROG Zephyrus GX701GX - tenké herné monštrum Ukážka pootvorenia spodnej strany pri otvorení notebooku.
Ukážka pootvorenia spodnej strany pri otvorení notebooku.





Celkovo je to veľmi pôsobivý notebook, ak chcete výkon a veľmi dobrú prenosnosť, kvalitný dizajn, vyhotovenie. Musíte si síce zvyknúť na klávesnicu posunutú dopredu, ale osobne mi to trvalo len chvíľu  a veľmi dobre mi sadol aj touchpad na mieste keypadu. Samozrejme vzhľadom na tenkosť a výkon treba rátať s vyšším zahrievaním, aj keď nepovedal by som, že je až extrémne. Ventilátory rovnako nie sú veľmi hlučné a celé to dobre vyvážené.

Asus GX701GX kúpite od  € 

napísal saver 14.6.2019
Páči sa mi! (+3)
9.0
ASUS ROG ZEPHYRUS GX701GX - TENKÉ HERNÉ MONŠTRUM
+ tenký a výkonný
+ elegantný dizajn
+ kvalitný 1080p 144hz displej
+ externá kamera
+ decentný zvuk
+ dobre umiestnená klávesnica pri práci na stole
- klávesnica posunutá dopredu obmedzuje používanie mimo stola
- vyššie zahrievanie (aj keď len plochy nad klávesnicou)




Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17913)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk