PHILIPS FIDELIO B97 - 7.1 SOUNDBAR

PHILIPS FIDELIO B97 - 7.1 SOUNDBAR

9.0

Soundbar s odpojiteľnými reproduktormi

Test

Spolu s  Philips OLED 807 televízorom sme otestovali aj Philips Fidelio B97 soundbar. Je to najvyššia verzia soundbaru od Philips a je určená pre najkvalitnejší zážitok pri pozeraní filmov, hraní hier, ale aj pri počúvaní hudby. Nakoniec výkon 888W vám to aj naznačuje.

Soundbar je napokon niečo, čo pri vyšších TV jednoducho potrebujete. Malé reproduktory v super tenkých TV jednoducho nedokážu zachytiť celé zvukové pásmo, nie to ho ešte správne nasmerovať a ponúknuť vám rovnaký zážitok ako z obrazu. Už keď si zoberiete niektorý 200-eurový sounbar dostanete oveľa lepší zážitok zo zvuku. Ak však chcete viac, sú tu vyššie soundbary, ako je aj Philips B97, ten je ešte vo vyššej sérii ako televízor OLED 807 a zapadá k deviatej sérii OLEDov.  Ponúka ako základný soundbar, tak subwoofer a aj dva externé reproduktory. Je to tak kompletná zostava pre 7.1 zvuk.

Špecifikácia Philips Fidelio B97 7.1.2:

  • Zvuk: 7.1.2 s výkonom 888W (450 W RMS)
  • Subwoofer: aktívny bezdrôtový
  • Dva odpojiteľné 40W reproduktory
  • Pripojenia: 3x HDMI, optický, 3,5mm jack, AUX, Bluetooth, WiFi, Multiroom, AirPlay, Chromecast, 4K Video Pass, ARC
  • Podpora zvuku:  Dolby Atmos, Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus, Dolby Surround, DTS: X, DTS-HD Master Audio, DTS-ES, DTS 96/24, Dolby Digital EX, Dolby Digital
  • Veľkosť soundbaru 1312 x 120 x 55,6 mm
  • Veľkosť subwooferu 400 x 230 x 407 mm

B97 ponúkne funkciami preplnený soundbar so všetkým, čo si len môžete priať. Je tam podpora všetkých možných vstupov, množstvo podpory digitálnych systémov zvuku. Zároveň umožňuje pripojenie káblami a aj z mobilov cez Bluetooth. Po tejto stránke je to prakticky kompletné.

Philips Fidelio B97 - 7.1 soundbar
Philips Fidelio B97 - 7.1 soundbar Parádny obraz potrebuje aj parádny zvuk.
Parádny obraz potrebuje aj parádny zvuk.


Philips Fidelio B97 - 7.1 soundbar Soundbar je dizajnová chuťovka.
Soundbar je dizajnová chuťovka.


Philips Fidelio B97 - 7.1 soundbar Subwoofer je menej výrazný, ale dizajnovo príjemný a jednoduchý.
Subwoofer je menej výrazný, ale dizajnovo príjemný a jednoduchý.





Očakávajte veľmi príjemný dizajn s dierkovanou mriežkou a oceľovými prvkami, ktoré soundbaru dodávajú luxusný štýl. Celý soundbar má na šírku 1,3 metra, je to teda pekne dlhý kúsok, ale s tým, že na krajoch má dva oddeliteľné reproduktory. Tie môžete nechať zasunuté, ak vám stačí 5.1 zvuk, ale viete ich vysunúť a používať aj ako zadné reproduktory pre 7.1 konfiguráciu. Je to veľmi šikovne dizajnovo vyriešené. Kovové magnetické kryty nasadzujete, alebo pri zapájaní dávate dole. Pričom ak sú dole, môžete ich zasunúť do seba a položiť vedľa ako dizajnový doplnok.

Samotný soundbar viete položiť na poličku, čo je ideálne, ak chcete, aby čo najlepšie zapadol do prostredia, ale  ak nemáte poličku, môžete ho aj zavesiť na stenu pribalenými držiakmi. Bude mierne vytŕčať, ale ak ho dáte tesne pod TV, viete do dizajnovo zladiť.  Rátajte však aj s káblami, ktoré budete musieť vyriešiť. 

Soundbar dopĺňa veľký subwoofer, ktorý je menej výstredný. Je síce dizajnovo elegantne jednoduchý, ale chýba mu nejaké osvieženie, napríklad v podobe kovových prvkov. Nakoniec dizajnovým cieľom tu bolo, aby dobre zapadol niekde vedľa poličky, čo sa mu aj úspešne darí. Ak budete B97 kupovať, musíte rátať so 40x40x23 cm veľkosťou subwooferu. Nie je to malé, ale ak chcete poriadne basy, potrebujete poriadny objem skrine subwoofera. 

Čo sa týka konfigurácie reproduktorov, hlavná časť soundbaru má v sebe rovno desať reproduktorov, z ktorých dva sú výškové, zvyšné sú širokopásmové a z nich dva sú nasmerované hore (pre lepšie rozšírenie zvuku po miestnosti a aj pre priestorový zvuk). Odpojiteľné časti subwooferu majú po jednom reproduktore a subwoofer má 8-palcový basový reproduktor. 

Philips Fidelio B97 - 7.1 soundbar
Philips Fidelio B97 - 7.1 soundbar Nechýba displej, ktorý ponúka základné informácie. Oranžové svetielko sa však nedá vypnúť.
Nechýba displej, ktorý ponúka základné informácie. Oranžové svetielko sa však nedá vypnúť.


Philips Fidelio B97 - 7.1 soundbar Reproduktory môžete zo soundbaru odpojiť a použiť ako zadné pre plné 7.1.
Reproduktory môžete zo soundbaru odpojiť a použiť ako zadné pre plné 7.1.


Philips Fidelio B97 - 7.1 soundbar Magnetické kovové okraje sú veľmi dobre vyriešené.
Magnetické kovové okraje sú veľmi dobre vyriešené.





Zvuk je, samozrejme, parádny. Soundbar veľmi dobre zachytáva výšky, stredy a subwoofer prináša parádne dunivé bassy. Vďaka ktorým si pripadáte ako v kine. Keď si pustíte film a zvýšite hlas, budete basy aj cítiť. Špeciálne ak si pustíte nejakú akčnú hru ako Doom a streľbu budete cítiť až v kostiach.  Zároveň má soundbar veľmi dobré 3D možnosti zvuku vrátane Dolby Atmos, ktorý si viete nastaviť na niekoľko úrovní pre čo najlepší dojem z priestorového zvuku. Viac-menej si nastavujete vzdialenosť od soundbaru, aby sa zvuk odrazil od stropu a čo najlepšie dostal za vás a okolo vás.

Ale k dojmu priestorového zvuku viete dobre prispieť aj zadnými satelitnými reproduktormi, ktoré keď odpojíte a presuniete za seba, dostanete plnohodnotný zážitok. Pritom ich môžete položiť ako horizontálne, tak vertikálne, ako sa vám budú hodiť. Len rátajte s tým, že sú na baterky, čo vytvára dva problémy a to, že ich musíte nabíjať a aj zapínať. Sú to detaily, ktoré môžu otravovať.

Vždy, keď budete chcieť počúvať 7.1, ich totiž musíte manuálne zapnúť, keďže sa po určitom čase nečinnosti automaticky vypínajú. Je to tak navrhnuté, aby sa šetrili batérie a aj preto, že sú vhodné zapínať len pri priestorovom obsahu, ale žiaľ vždy sa za nimi musíte natiahnuť. Nedá sa to spraviť z ovládača.

Zároveň batéria v nich vydrží okolo 10 hodín a vždy ich buď musíte zobrať k soundbaru a zapojiť do neho, alebo pripojiť priamo USB-C nabíjačku (nie je pribalená).  Nabíjačka by nebola problém a pokojne by mohla byť pripojená permanentne, ale pre prístup k portu musíte dať dole magentický kovový kryt a po nabití ho znovu zakryť. Ideálne by bolo, ak by bol USB port umiestnený vzadu na reproduktore a mohol by byť zapojený stále. Vyriešilo by to všetky problémy. Na to ako je soundbar parádne dizajnovo dotiahnutý, sú tieto detaily škoda.

Pripájanie soundbaru funguje cez porty zo spodnej strany, kde ho viete pripojiť cez optiku, cez HDMI pass through, ale ideálne je zapojiť rovno cez ARC alebo eARC. Tam stačí jeden HDMI kábel z TV a máte to vyriešené. Pričom pri eARC podporu idete úplne na maximum bez kompresie aj pri 7.1 zvuku. Samozrejme, viete sa pripojiť aj cez Bluetooth, AirPlay, Chromecast napríklad pre streamovanie zvuku z mobilu. 

Bezdrôtovo je vhodné pripojiť soundbar aj k wifi. Spravíte tak cez mobilnú aplikáciu Philips Sound, kde si môžete soundbar detailnejšie nastaviť, upraviť detaily zvukov jednotlivých režimov (film, hudba, hlas, šport alebo vlastné nastavenie), ako aj hlasitosti jednotlivých reproduktorov.  Základné veci môžete menej detailne nastaviť na soundbare  aj cez priložený diaľkový ovládač. Ovládač má aj nastavenie Dolby Atmos, ktorý napríklad v aplikácii nie je.

Čo je malá nepríjemnosť na soundbare je neustále svietiace svetielko pripojenia soundbaru. To buď bliká ak soundbar nie je pripojený k wifi, alebo svieti, ak je pripojený.  Displej si síce viete vypnúť, ale toto svetielko nie.

Philips Fidelio B97 - 7.1 soundbar
Philips Fidelio B97 - 7.1 soundbar Reproduktory sú wireless s batériami a viete ich nabíjať ako pripojením do soundbaru, tak cez USB-C. Pri USB-C nabíjaní musia byť rozobraté
Reproduktory sú wireless s batériami a viete ich nabíjať ako pripojením do soundbaru, tak cez USB-C. Pri USB-C nabíjaní musia byť rozobraté


Philips Fidelio B97 - 7.1 soundbar Ovládač je jednoduchý a plne postačujúci. Sounbar môžete ovládať a detailnejšie nastaviť aj cez mobil.
Ovládač je jednoduchý a plne postačujúci. Sounbar môžete ovládať a detailnejšie nastaviť aj cez mobil.


Philips Fidelio B97 - 7.1 soundbar Porty sú naspodku a je tam všetko, čo potrebujete.
Porty sú naspodku a je tam všetko, čo potrebujete.





Ak ste rozmýšľali, že chcete mať skutočné domáce kino, tak  soundbar Philips Fidelio B97 vám to vie plne sprostredkovať. Výkon 888W (450 W RMS) s masívnym subwooferom vytvorí skutočne dunivý kino zážitok, pričom soundbar s množstvom reproduktorov veľmi dobre sprostredkuje výšky a stredy. Ak k tomu pridáte aj kvalitný a veľký OLED TV, máte o zážitok postarané. Samozrejme, nejde len o zážitok pri filmoch, ale aj pri hrách, ktoré si s poriadnym Dolby Atmos zvukom skutočne užijete. Len rátajte s tým, že si priplatíte, keďže cena ide cez tisícku.

Pritom ak nevyhnutne nepotrebujete 7.1 zvuk a chcete ušetriť, B95 verzia soundbaru ponúka podobný zážitok, len bez odpojiteľných reproduktorov a s výkonom 808W. Tam je cena okolo 800 eur.

Soundbar Philips Fidelio B97 kúpite za 1249 eur, 5.1 verzia Fidelio B95 je za 899 eur.


napísal saver 20.6.2022
Páči sa mi! (+3)
9.0
PHILIPS FIDELIO B97 - 7.1 SOUNDBAR
+ veľmi kvalitný zvuk
+ možnosť 5.1 alebo 7.1 rozmiestnenia
+ megasilný subwoofer
+ Dolby Atmos a podpora všetkých zvukových systémov
- odpojiteľné wireless reproduktory mohli mať lepšie dotiahnuté detaily, ako nabíjanie a pripájanie sa
- svetielko na soundbare stále svieti


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk