ATARI 2600+

ATARI 2600+

Spomienka na zlatú éru

Test

Máte doma ešte funkčnú konzolu Atari 2600? Nebola samozrejmosťou, železná opona východného bloku nás „chránila“ pred takýmito vymoženosťami západného sveta, aj tak sa ale k nemalému počtu hráčov nakoniec dostala. K niekomu načierno ešte za totality, iní tento konzolový svet možno začali objavovať po revolúcii. Nech je to už ako chce, ak ju ešte máte doma a raz za čas ste ju ešte vytiahli, konečne ju môžete poslať na odpočinok (teda pekne naleštenú do nejakej vitríny). Je tu totiž jej nástupca a vystriedal ju veľmi dobre.

Zabudnite na rôzne licencované produkty od tretích strán a podobné veci, čo tu boli v minulosti. Toto je produkt priamo od Atari a konečne to tak aj vyzerá. Nie je to prvá retro Atari konzola, ale vďaka tomu, že za ňou stojí samotné Atari, je doteraz najlepšia. Pritom sa vlastne ani nesnaží pôsobiť ako všetky tie moderné retro konzoly. Robí to presne naopak. Snaží sa pôsobiť ako originál. A tak je to najlepšie. Konečne konzola, pri ktorej nemáte dojem, že sa len niekto priživuje na značke či histórii Atari.

Keď som konzolu prvý raz naživo video v Kolíne nad Rýnom počas Gamescomu, sprvu som jej nevenoval pozornosť, lebo som si jednoducho myslel, že to je pôvodné 2600. Vnímal som ho len periférne, ale zdalo sa mi, že toto je presne ten originál. Až keď som si konzolu mohol pozrieť zblízka, zistil som, že to je novinka. Tak verne na pohľad pôsobí. Samozrejme, aj ten vek sa postará o to, že časom stratíte pojem o reálnej veľkosti originálu. Nová konzola Atari 2600+ je dizajnovo rovnaká ako originál, ale v 80% jeho veľkosti. Jej rozmery sú tak 27x7x18cm. Hmotnosť je pol kila.

Atari 2600+

Balenie je obrovské, naozaj pripomína staré časy. Napríklad to naše, ktoré som dostal, bolo väčšie ako aktuálne balenie PS5 (Slim). Ale zase je tam toho dosť. Prakticky všetko, čo Atari prinieslo, takže sme sa mohli pozrieť na všetky novinky naraz. Jednak je tu samotná nová konzola Atari 2600+. K nej dostanete aj cartridge s 10 hrami a káblový ovládač CX40+. Toto všetko stojí v našich obchodoch 120 eur. Potom vyšli aj tri nové cartridge. Berzerk Enhanced Edition ponúka akčnú klasiku s rozšírenými možnosťami (diagonálna streľba...). Vyšiel aj Mr. Run and Jump, teda akási retro verzia skákačky, ktorú sme už recenzovali. Je to nová hra, ale vyzerá ako z roku 1980. Tieto dve hry stoja 30 eur každá. Za 40 eur je tu navyše 4 Games in 1 Paddle Pack – cartridge so 4 hrami a 2 Paddle ovládačmi.

V zásade toto všetko stačí na to, aby ste sa dokonale preniesli v čase späť do mladosti. Je len na vás, či vám stačí základ, prípadne si niečo k nemu zoberiete. Čo je teda okrem uvedenej trojice vecí v balení základnej konzoly? Veľa tam toho nie je. Už len HDMI kábel a napájací USB-C kábel. Nie je tam dokonca ani manuál, len QR kód, ktorý si môžete načítať cez telefón. Dokonca tu nie je ani celý napájací adaptér, ale len kábel. A tu môžete naraziť na menší problém.

Napríklad ja som po vybalení a pri zapájaní konzoly nechal káble v krabici a využil som tie, ktoré som mal vonku. Teda napájanie zo Switchu a aj HDMI, ktorým pripájam Switch. A Atari nešlo. Tak som vymenil napájanie za nabíjačku od telefónu (45W), no konzola stále nešla. Zmenil som aj HDMI a nič. Už som myslel, že mám chybný kus. Pritom len konzola nevie spracovať niečo, čo dáva trochu viac šťavy. Nechajte ju napájať pokojne aj z USB portu na TV a funguje bez problémov. Dajte k nej slabšiu nabíjačku a tiež nemáte problém. Ja mám napríklad teraz Atari zapojené vo Switchi rovno vedľa a ťahá tak energiu z jeho USB. Keďže tu ale nikde nie je manuál, tak neviete, že môže nastať takýto zbytočný a hlúpy problém.

Našťastie, je to jediný problém, ktorý s konzolou budete mať. Vyhotovenie sa síce nedá porovnávať s originálom, ale je veľmi slušné. Veľmi pekne napodobňuje pôvodný model s predným dreveným dizajnovým prvkom, aj keď je to teda všetko plast. Tá nízka hmotnosť mi úplne nevonia. Viem, že dnu je len nejaký malý plošák a okrem neho len kopa vzduchu, ale chcel by som mať z konzoly masívnejší pocit. Nie je to však chyba, akurát vizuálny a dotykový dojem nekorešponduje s tým, čo cítite, keď máte konzolu v rukách.

Plasty sú ale pomerne slušné, nepôsobia lacno a ani veľmi krehko. Konzola na stolíku drží dobre vďaka gumeným nožičkám na spodnej strane. A úplne zbožňujem klasické spínače, ktoré sú veľmi verné tým originálnym. Nenájdete tu tlačidlá, ale všetko prepínate drobnými páčkami. Dojem z ich prepnutia a aj zvuk je perfektný. Už len pri tom sa vám vynorí kopa spomienok. Jedna je na zapnutie, jedna na prepnutie z čiernobieleho na farebný režim, ďalšia na prepínanie režimov (režimy sa kedysi v hrách prepínali takto na konzole) a potom na resetovanie. Vzadu je port na nabíjanie, porty pre ovládače a slidery na prepínanie obťažnosti a aj pomeru strán (medzi 4:3 a 16:9). jediným aspoň trošku moderným prvkom je LED podsvietené logo na čele konzoly.

Prepínač zobrazenia z čiernobieleho zobrazenia na farebné je trochu zbytočný (a niektoré hry ho nepodporujú), ale zase je to autentické. Rovnako je autentický aj slot na cartridge, ktorý tu nie je len ako estetický prvok, ale naozaj funguje. Máte doma nejaké staré catridge? Pokojne ich použite, konzola podporuje väčšinu hier z 2600 (nefungujú napríklad Pitfall 2, Omega Race alebo James Bond 007 – zoznam nájdete tu) a aj všetky Atari 7800 hry. Rovnako tu fungujú aj pôvodné ovládače, takže ak sa vám doma nejaký váľa, vytiahnite ho a pokojne hrajte. Aj keď ako si tak spomínam, asi by ste už len hrali bez páky na tých kontaktných plieškoch.

Atari 2600+

Nový ovládač CX40+ je dizajnovo aj funkčne totožný s tým pôvodným. Obsahuje tak len páku na pohyb a jedno tlačidlo na akciu (podľa hry). Páka je pogumovaná, drží sa o niečo lepšie. Kývate s ňou pritom len jemne. Autenticita je dobrá, naozaj pôsobí ako originál. Netrúfam si odhadnúť, aká bude jeho životnosť. A nemám ani Summer Games, aby som ju vyskúšal na vlastnej koži. Zaujímavosťou je, že funguje aj na originálnej konzole, takže ho môžete používať aj s ňou.

Ako ste si asi domysleli, 2600+ nebeží na originálnom hardvéri. Konzola je postavená na Rockchip 3128 SOC s 256MB DDR3 RAM a 256MB eMMC. Nemá predinštalované hry, nemá systém. Nepodporuje ani ukladanie kedykoľvek a takéto veci. Naozaj je to primárne o retro zážitku, akurát teda s HDMI výstupom a grafikou v 16:9. Hry teda bežia v emulácii, aj tie pôvodné, ale bežia veľmi dobre. Prakticky si nevšimnete nejaké problémy. Respektíve ak nejaké budú, možno prefúknite cartridge od prachu a podobne. A čo sa týka nových cartov, obaly sú pekné, vyhotovenie je tiež fajn a pôsobí to dobre, autenticky, tak správne retro. Veľmi sa mi páči, že na cartoch s viacerými hrami máte vzadu 4 malé piny. Prepínaním ich polohy si vopred zvolíte hru, ktorú chcete hrať.

No a teda poďme aj na herný zážitok. Samé spomienky. Vyberiete cartridge z krabičky, fúknete doň, zasuniete do konzoly, hlasno prepnete zapínaciu páčku a už len počkáte chvíľku, kým sa hra načíta. No a hráte, bavíte sa, idete na ďalšiu. Ten pribalený cartridge obsahuje skutočné klasiky: Adventure, Combat, Dodge 'Em, Haunted House, Maze Craze, Missile Command, RealSports Volleyball, Surround, Video Pinball a Yars' Revenge. Mnohé boli revolučné, vyrástla na nich generácia a ja sa napríklad stále dokážem pri Missile Command skvele zabaviť. Zbožňujem ten koncept. Žiadne oneskorenie v ovládaní, žiadne glitche, len hráte. Prehodíte polohu pár pinov a hráte niečo iné.

Atari 2600+

Pri kolekcii so 4 hrami na Paddle ovládače si zahráte aj vo dvojici proti sebe a nájdete tu ďalšie klasiky: Breakout, Canyon Bomber, Night Driver a Video Olympics. Hrať dnes na tomto ovládači je trochu komplikované, treba si zvykať na citlivosť a vlastne celkovo aj princíp točenia kolieskom, ktoré sa pretaví do pohybu v hre. Ale sú to fajn hry, hlavne Breakout. Nepochopiteľne tu však chýba Pong. To je neospravedlniteľné. Značka patrí Atari, jednoducho tu hra mala byť.

No a potom je tu ešte dvojica novších hier. Berzerk v novej podobe je o niečo plynulejší a aj dynamickejší ako si ho pamätáte. Hrá sa trochu inak, keďže nepriateľov teraz dokážete likvidovať diagonálne. Mr. Run and Jump je pekelne ťažký a nemal som nervy na to, aby som to dohral. Moderná verzia hry sa ešte dá, ale už som narazil na pasáže, kde by som ovládač zlomil. Takéto skákačky predsa len asi radšej hrám s klasickým D-padom, ktorý mi príde presnejší a responzívnejší. Ale hra nie je zlá, len je pre niekoho s väčšou dávkou trpezlivosti a viac flegmatického.

Dalo by sa to spraviť modernejšie – so systémom a predinštalovanými hrami, s bezdrôtovými ovládačmi, oveľa menšie, podsvietené, s tlačidlami a podobne. Ale potom by to už nebolo ono. Ja chcem ten hlasný zvuk pri prepnutí páčky. Chcem si zahrať pôvodnú Adventure a opäť skúsiť nájsť vôbec prvý easter egg v histórii, ktorý tam skryl Warren Robinett. A chcem si ju zahrať na pôvodnom ovládači. Nebudem na tej konzole hrať každý deň, ani každý týždeň. Len raz za čas. Ale už len mať ju pod TV, niekde na poličke alebo vo vitríne, pri pohľade na ňu pohladí na duši hráča, ktorý si už s ňou čo-to preskákal.


napísal matus_ace 21.12.2023
Páči sa mi!
ATARI 2600+


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20022)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk