JEDI KNIGHT : JEDI ACADEMY

JEDI KNIGHT : JEDI ACADEMY

8.0

Recenzia na PC verziu

Každý nový diel Jedi Knight prinášal do tejto série množstvo inovácii a noviniek. Dark Forces to celé odštartoval, Jedi Knight priniesol po prvý krát súboje so svetelným mečom, Jedi Knight II prišiel v slušnom grafickom kabáte s návykovým multiplayerom a množstvom nových kúziel a pohybov. Dá sa vôbec ešte niečo vylepšiť? Je nutné vôbec niečo vylepšovať? Krátko po vydaní Jedi Outcast sa začali objavovať informácie, že Lucas Arts začali pracovať na pokračovaní. Hovorilo sa o novom pokračovaní, odmietali sa akékoľvek špekulácie o možnom datadisku. Realita je však trochu iná. Z publikovaných obrázkov bolo hneď jasné, že autori zostali pri starom dobrom engine Quake III Arena, aj keď značne modifikovanom samotnými Ravenmi. Tragédia? Použitý engine má už svoje odkrútené, v dnešnej dobe vyzerá dosť obstarožne, na druhej strane licencovanie iného z dostupných enginov by bolo príliš nákladné. Uspokojíme sa s kompromisom?

 

Jedi Knight : Jedi Academy
Jedi Knight : Jedi Academy
Jedi Knight : Jedi Academy

 

Desann padol, plány a jeho spoločenstvo bolo rozprášené po celej galaxii a vo vesmíre zavládol opäť mier. Kyle Katarn sa vracia na Yavin 4 do akadémie Luka Skywalkera aby spolu učili mladých žiakov umeniu Jedi. Avšak skutočných majstrov je len zopár a tak si pod svoje krídla musia zobrať až dvoch padawanov aby sa stavy Jedi Masterov rýchlo doplnili. Do akadémie prichádza transport nových padawanov a medzi nimi je aj Jaden Korr, človek ktorý si dokázal bez pomoci sily zhotoviť svoj prvý svetelný meč. Dostáva sa pod krídla Kylea a ako mnohí z vás tušia, hrať budeme za Jadena a Kyle sa stane iba NPC postavou, ktorá vás bude doprevádzať na rôznych misiách. Na začiatku si môžete Jadena prispôsobiť svojej fantázii, môžete si vybrať z niekoľkých farebných kombinácii odevu, ďalej si môžete zmeniť farbu meča, pohlavie a rasu (človek, twi`lek, zabrak, kel dor a rodian). Meno sa zmeniť nedá a je rovnaké pre všetky rasy a obe pohlavia. Na akadémii bude Jadenov rival Rosh, ktorý si bude doberať jeho neschopnosť a neustále súperiť o to kto je lepší. Verte, že osud Rosha máte vo vašich rukách.

 

Hra je rozdelená na tri celky, ktoré predstavujú jednu vývojovú kapitolu Jadena. Zatiaľ čo v prvej je neskúseným nováčikom v tretej metá blesky a skáče do závratných výšok. Každá z týchto častí je rozdelená do 5misií, ktoré môžete prechádzať v ľubovoľnom poradí. Dokonca po splnení štyroch z nich nemusíte odohrať poslednú a môžete sa kľudne vrátiť späť do akadémie. Keďže Jaden ešte nie je Jedi Master, dostáva na začiatku jednoduché úlohy, ktoré nemajú s hlavnou dejovou líniou nič spoločné. Až ku koncu prvej kapitoly sa dozvedáme o zámeroch temného kultu Nasledovníkov Ragnosa, ktorí chcú vysať všetky dôležité miesta od sily a túto nazhromaždenú energiu použiť na znovuoživenie Marka Ragnosa, zákerného Sithu mŕtveho 1000rokov. Vypátrať, kde sa nachádza tento kult nebude vôbec jednoduché, Jaden preletí celú galaxiu aby sa nakoniec dostal na koniec. Autori nám umožnili pozrieť  sa snáď do každého kútu vesmíru, na zmrazený Hoth, púštny Tatoine, Endor alebo Mos Eisley. Náplň jednotlivých misií sa líši, prakticky nenájdete medzi nimi dve podobné. Pomôžete Chewiemu aby mohol odletieť s Millenium Falcon, zajazdíte si na hoverbikoch (motorkách), budete utekať pred hrôzostrašným a večne hladným Rancorom aby ste sa museli ukrývať pred jedovatým dažďom. V každej misii narazíte na niečo originálne a nápadité čo v predchádzajúcej nebolo. Podobne ako v Jedi Outcast je design úrovní na veľmi vysokej úrovni, občas síce narazíte na hluché miesta, ale tie sú zanedbateľné.

 

Jedi Knight : Jedi Academy
Jedi Knight : Jedi Academy
Jedi Knight : Jedi Academy

 

Po splnení každej misie si môžete prideliť jeden bod k sile, ktorá vám je najsympatickejšia, tie sú rozdelené na 8základných, 4svetlé a  4 temné. Základné sa vám zdokonaľujú samy po odohraní celej kapitoly a každá z nich má tri stupne vývoja. Ku koncu hry tak budete mať skoro všetky sily na maximálnych hodnotách, takže sa nemusíte báť, že niektorá zostane slabučká a nepoužiteľná. Jedinou novou silou, ktorá pribudla je Force Sense, funguje ako šiesty zmysel, dokáže odhaliť skryté predmety, vypínače, nepriateľov dokonca aj za stenami! Ďalšou funkciou je odhaľovanie miest, kde sa musí použiť sila (Push alebo Pull). Splnením prvej kapitoly si môžete vybrať jeden zo štýlov boja (útočný alebo obranný), splnením druhej si musíte vyhotoviť nový meč (o svoj prvý ste prišli) kde si môžete vybrať medzi dvoma mečmi alebo dvojčepeľou podobnou akú mal Darth Maul! Od tohto okamihu sa boje stávajú zaujímavejšie a samozrejme ťažšie, pretože na scénu prichádza čoraz viacej temných rytierov Jedi. Celý vývoj postavy dôkladne sleduje Kyle, upozorňuje vás na strach a hnev, ktorý môže viesť k temnej stránke sily. V predposlednej misii sa hráč dostáva pred rozhodnutie, ku ktorej stránke sa prikloní, čo znamená dva odlišné konce hry!

 

Súboje a eliminácia protivníkov doznala značných zmien, predovšetkým sa jedná o svetelný meč, ktorý sa môže používať od samého začiatku. Hra ženie hráča aby čo najviac používal meč v kombinácii so silami a zbrane používal iba v nutných prípadoch. Zbraňový arzenál zostal nezmenený pribudli dve novinky blaster Hana Sola a tažkotonážny Stouker Concussion Rifle. Pred každou misiou si vyberáte, ktoré dve zbrane si okrem meča ponesiete, ale s týmto si hlavu netreba lámať, pretože po padlých vojakoch a trooperoch vždy nejaké zbrane zostanú a nabíjací terminál je doslova na každom kroku. Oveľa viacej zábavy si užijete s mečom, ktorý treba zvládnuť na jednotku aby ste ku koncu nedostávali na držku :-). Ovládať kombá je alfou a omegou pri súbojoch s mečom, podobne ako efektne a rýchlo používať silu na oponenta(ov). Vaši protivníci vám neodpustia ani tú najmenšiu chybičku a preto to netreba preháňať ani so zvolenou obtiažnosťou. Klasický vojaci sa meča boja ako čert kríža (treba ich občas ponaháňať), kdežto temný rytieri vás vyzývajú a zosmiešňujú ešte predtým než samotný súboj začne. Ku koncu hry už bude bežná rutina súboj s tromi jedi rytiermi a vo vzduchu bude svišťať 8mečov! Nato aby ste sa mohli pohodlne oháňať mečom, autori rozšírili škálu pohybov na maximálnu možnú mieru. Sú tu klasické skoky a kotúle, ďalej špeciálne kombá (líšiace sa od seba podľa toho aký meč používate a aký štýl boja máte zvolený) až po chodenie po stenách a všemožné saltá, ktoré vám však uberú zo sily.

 

Jedi Knight : Jedi Academy
Jedi Knight : Jedi Academy
Jedi Knight : Jedi Academy

 

 

Technická stránka Jedi Academy sa prakticky od Jedi Outcastu nezmenila. Je tu však citeľná vyššia rýchlosť a detailnosť prostredí, keby ste však postavili nezaujatého človeka pred súčasne bežiace oba tituly nepoznal by rozdiel (z Outcastu bolo prevedených mnoho modelov vrátane hlavných postáv a stormtrooperov a mnoho ďalších). Autori opäť bodujú v designe úrovní, ktoré som už spomínal a v priestorovom zvuku, ktorý dokáže riadne zdvihnúť atmosféru hry. Hudba opäť pozostáva z trackov Johna Williamsa, ktoré sa snáď nikdy neobohrajú.

 

Multiplayer sa určite stane rovnako, ak nie viacej populárnym ako u Jedi Oucast. Mnohé módy boli vypustené, ale tie ktoré zostali, sú zárukou dlhých hodín strávených pri hre viacerých hráčov. Medzi klasické módy možno zaradiť Free For All, Team Free For All, CTF a Duel, pridané boli Power Duel a Siege. Prvý menovaný je upravený duel kde sa oproti jednému hráčovi zvýhodnenému silou, postavia dvaja další jediovia, čo je určite zaujímavé. V móde Siege sa týmy rozdelia na dva tábory, kde jeden útočí a jeden bráni, navyše majú tieto týmy presne zadelené úlohy a hrá sa na čas. Tým ktorý splní všetky úlohy vyhráva. Samozrejmosťou, je kompletná modifikácia postavy podobne ako v singleplayer móde a ak nemáte možnosť zahrať si po sieti, nezúfajte, pre vás je tu pripravená hra proti botom. Sieťovej hry sa môže naraz zúčastniť až 16hráčov.

 

Stať sa Jedim teraz už nebude problém, vybrať si rasu, meč a môžete vyraziť za dobrodružstvom. Jedi Academy skôr pôsobí ako obrovský datadisk a nie ako plnohodnotná hra, aj napriek tomu si u tohto titulu užijete veľa zábavy.

 

May the Force Be With You

 


Plusy:

+nelinearita plnenia misií

+nové pohyby

+dvojitý meč


Mínusy:

-príllišná podobnosť s Outcast

-málo inovácií

   

 


napísal SpaceJunker 18.9.2003
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Ohodnotiť
JEDI KNIGHT : JEDI ACADEMY


RECENZIE HRÁČOV
Jedi Knight : Jedi Academy
8.5
RAINBOW    7.5.2005
V roku 2003 k nám zavítal ďalší diel z populárnej série Jedi Knight. je to jeho voľné pokračovanie J...prečítať celé
Jedi Knight : Jedi Academy

+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19860)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk