STRIKE SUIT INFINITY

STRIKE SUIT INFINITY

8.0

Z nuly na nekonečno

Recenzia na PC verziu

Strike Suit Zero nás začiatkom tohto roka zobral tam, kam sme posledných pár rokov nepozreli tak často – do vesmíru. Nenápadná a drobná hra z nezávislých vôd mala cestu k vydaniu kľukatú. Našla si však skratku cez Kickstarter. Autori za vyzbieraných 100 000 dolárov nakoniec priniesli na trh hru, ktorá si hráčov získala. Kombinovaním rôznych prvkov do slušne nastavenej kaše si získali pozornosť. Zaujímavým gameplayom pripomínajúcim nestarnúce klasiky žánru si ju udržali.

Hra nebola bez chýb, niektoré jej mechanizmy nefungovali tak mali. Možno to bolo pocitom viny, možno odhodlanosťou priniesť niečo výnimočné, no sami si pripravili šancu na reparát. Ani nie po pol roku sú tu znova, opäť s vesmírnym simulátorom, no so šalamúnskym riešením. Born Ready Games si opäť trochu vypomohli Kickstarterom, aby priniesli Strike Suit Infinity. Hru, ktorá je v porovnaní so svojím predchodcom menšia aj väčšia zároveň. Oboje len v dobrom.

Píše sa rok 2299 a vo vesmíre zúri vojna nepredstaviteľných rozmerov. V ohrození je samotná existencia ľudstva a v stávke je osud našej modrej planéty. Už niet cesty späť a pred vami sa nenachádza mnoho možností na výber. Jedna extrémne nebezpečná by sa našla: naskočte do Strike Suitu – vesmírnej stíhačky, ktorá má schopnosť sa behom okamihu zmeniť na výkonného mecha spôsobujúceho záplavu deštrukcie kamkoľvek ho namierite. Nič ako víťazstvo tu neexistuje, len boj o svoje prežitie, po ktorom sa skokom v hyperpriestore okamžite presúvate na ďalšie bojisko.

Strike Suit Infinity
Strike Suit Infinity Strike Suit rozosieva smrť po celom vesmíre.
Strike Suit rozosieva smrť po celom vesmíre.


Strike Suit Infinity Vesmírni piloti majú po rokoch opäť dôvod na radosť.
Vesmírni piloti majú po rokoch opäť dôvod na radosť.


Strike Suit Infinity Do boja nemusíte vstupovať sami.
Do boja nemusíte vstupovať sami.





Smutné ale je, že sa o ničom z tohto z hry samotnej nedozviete. Strike Suit Infinity sa nezaoberá príbehom, zasadením ani vysvetľovaním. Rovno vás vrhne do toho, čo vás baví najviac – do boja. A v tomto spočíva to šalamúnske riešenie. Hra sa tak nelíši od svojho predchodcu, odstraňuje z neho všetko, čo nejakým spôsobom kolísalo. A vesmírny boj, ktorý bol najlepšou zložkou, povyšuje na ešte vyššiu úroveň. Možno by sa dalo oponovať, že takto okyptený obsah mohol prísť len ako rozšírenie pôvodnej hry, no viac než len prijateľná cena je zase argumentom tohto pokračovania.

Tým pádom nemôžete počítať s klasickou kampaňou, ako ju poznáme z iných hier. V Strike Suit Infinity je to o inom. Zabudnite na progres. Tu nejdete z levelu do levelu kvôli tomu, aby ste sa niekam dostali. Tu idete z levelu do levelu kvôli tomu, aby ste sa ešte viac potrápili, aby ste sa postavili stále silnejším súperom. Hra skôr pripomín mód Horda. Je pred vami celkovo 18 úrovní, v ktorých sa postavíte nespočetným vlnám stále tuhších nepriateľov. Kým v úvode proti vám stojí zopár stíhačiek, postupne sa pridávajú aj korvety, fregaty, až sa letky rozrastú na obrovské vesmírne loďstvo, ktoré na vás útočí v neúprosných vlnách. Našťastie nie vždy ste na to sami.

Cieľom v týchto úrovniach je nabrať čo najvyššie skóre. Autori tak útočia na najväčšiu slabinu hráčov – túžbu prekonávať nie seba a umelú inteligenciu, ale súperov. Keď už nie priamo, tak aspoň priečkou v rebríčkoch. A práve vďaka tomuto smerovaniu dokážete s hrou stráviť oveľa viac času ako tomu bolo v prípade Strike Suit Zero. Navyše významným plusom je, že obtiažnosť je vyzývavá. Tým pádom nie je núdza o motiváciu. Chcete úroveň prekonať, aj keď ju už musíte opakovať tretí raz. A musíte sa pokúsiť prekonať svoje predchádzajúce skóre, lebo potrebujete viac kreditov na vylepšenia. Stále vás niečo núti hrať a byť lepší. Tentoraz to nie je prípad, že ešte jeden level a idem spať. Toto je prípad, že tentoraz už prejdem čo najďalej a je jedno, či za oknom svitá.

Okrem bežných úrovní si pre vás autori pripravili aj nádielku bonusových kôl, ktoré sú poprepletané pomedzi hlavnú osemnástku. Ich úlohou nie je nič iné, len ďalšie zbieranie bodov. Nedajú vám ich však zadarmo. Nehrá sa tu na vlny, ale na vás jednoducho hneď v úvode vysype všetko, čo má v rukáve. Stihne ešte zvýšiť silu a pridať nekonečnú energiu, po tom už len stačí zničiť všetko, čo na vás letí. A ak by sa vám to nepodarilo, nezúfajte, prehra v bonusovom kole na rozdiel od hlavného kola neznamená koniec hry.

Strike Suit Infinity sa necháva voľne inšpirovať hrami ako Homeworld, Freelancer, Colony Wars a berie si to najlepšie z najlepších (mimo iných aj z anime Gundam) a pridáva tomu aj kus originality. Výsledok ale stojí za to. Vesmírny boj sa síce obmedzuje len na menšie prostredia, ktoré sú ohraničené neviditeľnými bariérami (za ktoré ale môžete vyletieť, čo sa hodí, ak unikáte pred raketou), no aj tak sú stále dostatočne veľké.

Na prvý pohľad bežný vesmírny simulátor z rodiny tých jednoduchších. Trysky, zrýchlenie, nakláňanie niekoľko zbraní a fajnšmekri môžu využiť aj pohľad z kokpitu. Zbraňami sa nešetrilo. Stroj si môžete vybaviť dvoma typmi striel a dvoma typmi rakiet. Obmedziť sa však musíte v ich počte. V boji tak musíte používať hlavu. To sa ľahšie povie ako spraví. Keď sa totiž neskôr okolo vás rozpúta frenetický boj, vaša fregata naľavo, nepriateľská napravo a do toho desiatky stíhačiek, tak sa musíte poriadne obracať, aby ste prežili, ničili menších súperov a odhaľovali slabiny tých väčších. Pocit je to však na nezaplatenie.

Boj tuhne, lodí je stále viac a tým stúpajú aj nároky na vás. Môžete si ale pomôcť tromi spôsobmi. Prvým sú upgrady, ktoré sa vám odomykajú. Nikdy však presne neviete na čo slúžia, ich popis je bohužiaľ veľmi chabý. Druhým spôsobom je investícia. Nazbierané kredity môžete investovať do rozvoja svojej letky. A to do ich upgradu aj do ich počtu. Nie je to však nič jednoduché. Kreditov nebude dostatok.

Strike Suit Infinity
Strike Suit Infinity Neskôr sa vám do cesty postavia aj početné prekážky.
Neskôr sa vám do cesty postavia aj početné prekážky.


Strike Suit Infinity Vesmír zamoríte troskami svojich nepriateľov.
Vesmír zamoríte troskami svojich nepriateľov.


Strike Suit Infinity Kľúčom k prežitiu sú slabiny nepriateľov.
Kľúčom k prežitiu sú slabiny nepriateľov.





Posledný spôsob využijete priamo v boji. Ničením súperov sa vám dobíja energia, vďaka ktorej môžete obyčajný vesmírny koráb premeniť na veľkého mecha, ktorý jednou-dvoma ranami zničí takmer všetko v dosahu. Nie je to fér voči súperom a občas dokonca hru príliš zjednoduší, ale je to ešte väčšia zábava. Zmeníte sa naň a zrazu všetko okolo už len vybuchuje a vy sledujete ako skóre rastie po tisícoch. Zrazu sa hra zmení na oldschool arkádovú strieľačku a na tých pár sekúnd sa úplne zmení aj dojme z hry. Strike Suit Infinity ponúka troch mechov, ktoré sa vyvažujú schopnosťami. Za ich dizajnom stojí Junji Okubo, ktorý má na svedomí dizajn lodí v titule Infinite Space.

Grafika je jednoduchšia, avšak ako môžete vidieť, nebolo v čom ju zlepšovať. Vidíte len svoju loď, dynamické boje na všadeprítomnom čiernom pozadí sú spestrené výbuchmi, hmlovinami či troskami. Stará sa o ňu engine Xed, ktorý je rýchly, občas má však slabšiu chvíľku a na okamih vám framerate prepadne pod únosnú hranicu. Hudba sa počúva veľmi dobre, stojí za ňou Paul Ruskay (Homeworld), Kokia a Subsource. Skladieb je však pomerne málo a za tých niekoľko hodín sa vám opočúvajú. Bez ohľadu na to, ktorú ovládaciu schému preferujete, Strike Suit Infinit sa hrá pohodlne kombom myš + klávesnica, gamepadom, či joystickom.

Obsah je Strike Suit Infinity je predsa len oklieštený možno až príliš. Vynahrádza to však nízka cena. Ak vám niečo podobné už roky chýbalo a Zero vás v niektorých aspektoch sklamalo, našli ste správnu alternatívu. Jediné, čo hre chýba, je multiplayer. Možno nabudúce.


napísal matus_ace 12.7.2013
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Ohodnotiť
STRIKE SUIT INFINITY
+ sústredenie na neustálu akciu
+ veľké súboje s mnohými loďami
+ cena
+ dlho vydrží
+ občas slušná výzva
- neprehľadnosť vylepšení
- hudba sa rýchlo opočúva
- možno až príliš orezaný koncept, žiaden nový prvok
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Dualcore CPU 2,4GHz, 4 GB RAM, DX11 VGA, 3 GB HDD
Doporučená konfigurácia: Quadcore CPU, 4 GB RAM, NVIDIA GTX560/Radeon HD5850


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Born Ready Games
Štýl: Akcia
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19597)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk