RED DEAD REVOLVER

RED DEAD REVOLVER

8.0

Jedna z najlepších akčných hier s tematikou divokého západu so všetkým čo k tomu patrí. RDR je western ako bič!

Recenzia na PS2 verziu

Tvrdý život vo vyprahnutej púšti. Neľútostné podmienky farmárčenia, odmenou za život je iba drina. Jedine slaboch môže hľadať útechu v alkohole. Trápenie rodiny Harlowovcov už čoskoro skončí. Hlava rodiny prišla so správou o končiacej chudobe a o začiatku nového života. Plány do budúcna sa rýchlo rozplynuli v streľbe z revolverov. Pištoľníci nešetrili nikoho a rodina sa už čoskoro váľala vo vlastnej krvi. Pred vlastnými očami mu brutálne zavraždili otca a matku. Red, hnaný zlobou činu sa ešte ako dieťa vydal cestou pištoľníka a banditov chladnokrvne postrieľal. Jeho skutok sa mu vyryl do dlane a páliaci revolver, s ktorým ukončil životy banditov, mu bude neustále pripomínať ohavnosť smrti a muky zomierajúcich rodičov. Red je outsider, vyhnanec a štvanec. Desať rokov sa túlal po púštiach a práve teraz nadišla tá chvíľa na pomstu. Bude krutá a sladká zároveň.

Titul Red Dead Revolver by nikdy nevstal z mŕtvych, nebyť tímu RockStar San Diego (Angel Studios). Pôvodný koncept divokého západu naplnený nemŕtvymi sa zdal Capcomu ako málo atraktívny a Red Dead Revolver bol odložený ad acta. Kulisy zostali rovnaké, obsadenie sa kompletne prepracovalo a titul prichádza na trh práve včas. Nedostatok herných titulov s westernovou tematikou je do očí bijúci a nebyť Dead Mans Hand (PC, Xbox), asi by sme zodrali video pásky a DVD s obľúbenými spaghetti westernami. Red Dead Revolver je interaktívnym westernom v tej najčistejšej podobe, na aký možno medzi hrami naraziť.

Neopakovateľná atmosféra divokého západu dýcha na vás každým momentom a od prvých okamihov vás dokáže úplne pohltiť. Od prvých tónov gitary, cez predstavovanie herných charakterov až po adrenalínové prestrelky. Budete cítiť vôňu strelného prachu a rozpáleného slnka na vašej tvári. Red Dead Revolver vás nenechá na pochybách, že sa dívate na prvotriedny western so všetkým, čo k tomu patrí. Tvrdí chlapi, tvrdý chľast, ošarpané fasády budov, rozvírený prach na uliciach, štetky navoňané lacným parfumom, vypísané odmeny a predovšetkým rýchle kolty.

Red Dead Revolver
Red Dead Revolver
Red Dead Revolver

Túžba po pomste vedie cez 28 kapitol, ktoré budete postupne prechádzať s niekoľkými hernými charaktermi. Mimo hlavnej postavy Reda budete brániť s farmárkou Annie svoj pozemok pred banditmi alebo v koži generála Diega budete čeliť početnej prevahe americkej armády. Každá jedna postava má svoje vlastné problémy, svoj štýl boja a používa špecifické zbrane. Zakomponovaním viacerých postáv sa mimoriadne osviežuje hrateľnosť a hra sa zbavuje stereotypu. Konkrétne s Annie pri bránení farmy môžete osedlať býka a strieľať so spoľahlivou winchesterkou z chrbta zvieraťa. Diego je tvrdohlavý generál a jeho misia ubránenie mosta je čistá samovražda. Svoju pušku môže nabiť svetlicami a tak môže označovať nepriateľské delostrelectvo, o ktoré sa postarajú generálove kanóny. Nebudem určite sám, keď poviem, že práve táto misia je jednou z najťažších v celej hre. Vysoká obtiažnosť nie je daná prehnane dobrou AI nepriateľa, ale presilou a v tomto prípade aj nešťastne zvolenými checkpointami, ktorými trpí väčšina misií. Veľmi často zomriete a na prvý pokus je v niektorých prípadoch nemožné prejsť celú misiu do konca. Hra núti hráča prechádzať celé úrovne od začiatku až k poslednému bossovi, čo môže byť otravné. K zmätku s checkpointami prispieva svojou dávkou aj nemotorné a komplikované ovládanie, ktoré využilo možnosti ovládača do bodky.

Red je pištoľník, svojím spôsobom tiež bandita, ale veríte v jeho činy. Podobne ako v každom úspešnom westerne je hlavná postava hnaná túžbou po pomste alebo veľkým bohatstvom. Jeho výzor prezrádza životné skúsenosti a medzi ľuďmi vzbudzuje rešpekt. Po príchode do mesta Brimstone každý hovorí o neznámom pištoľníkovi a miestne noviny sú plné titulkov, pod ktoré sa podpísala rýchla ruka cudzinca. Red potrebuje peniaze a Brimstone považuje ako dobrú príležitosť nechať opäť prehovoriť kolty. V meste je možné navštíviť niekoľko budov a doplniť si zásoby alebo zakúpiť nové zbrane. Dôležitá je kancelária šerifa, ktorý vás poveruje zabitím najväčších banditov v okolí. Po splnení misie vás čaká tučná odmena a za utŕžené peniaze si môžete odomykať ďaľší bonusový materiál, kupovať nové alebo vylepšovať stávajúce zbrane. Jednotlivé misie nie sú rozsiahle, vždy sa odohrávajú v uzatvorenom priestranstve (aj keď sa nachádzate vonku) a cesta k bossovi je lemovaná množstvom jeho pomocníkov. Medzi zbraňami narazíte na množstvo koltov a pušiek s rozdielnymi vlastnosťami. Pomalé nabíjanie sa odráža vo väčšom dostrele a ten ovplyvňuje spôsobené zranenie. Často používané obľúbené zbrane musíte opravovať a niektorým sa dajú vylepšiť aj vlastnosti. Do boja si môžete zobrať tri zbrane, jednu krátku (revolver), jednu dlhú (brokovnica, puška) a jednu vrhaciu (nôž, dynamit). Hranie misií sa nijako neodlišuje od 3rd person akcií. Platí tu systém posledný zostáva. Proti vám nebudú stáť iba podradní pištoľníci, ale aj indiáni so smrteľnými lukmi, ostreľovači alebo banditi s dynamitom.

Red Dead Revolver
Red Dead Revolver
Red Dead Revolver

Čo by to bol za western bez duelov? Kamera sa presunie za Redove púzdro s revolverom a uvidíte nedočkavé rýchle prsty. Tasením koltu sa spustí bullet time a na obrazovke sa objaví zameriavací kríž. Pohybom pravého analogu ním pohybujete po nepriateľovom tele. Čím dlhšie mierite na jedno miesto, tým je zásah presnejší (mení sa aj farba kríža). Ak ste dostatočne rýchly, môžete vypáliť všetkých šesť nábojov. Po mierení sa scéna opäť zrýchli a zomiera ten pomalší. Pri dueloch zažívate nervy podobne, ako protagonisti stojaci proti sebe. Ovládanie je veľmi citlivé a akékoľvek zaváhanie sa rovná smrti. Spomaliť čas môžete aj počas prestreliek. Variácia bullet timeu je v Red Dead Revolver nazvaná Dead Eye. Podobne ako pri duely, aj tu máte obmedzený čas na zamierenie niekoľkých protivníkov naraz alebo na niekoľko miest na tele. Dead Eye sa postupne dopĺňa s rastúcim počtom mŕtvych nepriateľov. Používanie Dead Eye oceníte predovšetkým v súbojoch s bossmi, kedy je nutné mieriť na špecifické miesta. Presnejšie mierenie majú pušky s dlhým dostrelom, pri ktorých je možné perspektívu priblížiť (zoomovať). V celej hre predstavujú jedinú výzvu iba súboje s bossmi. Hra je veľmi jednoduchá a z chaotickej situácie sa dá vycúvať po vlastných. Nepriatelia sa neustále pohybujú, ale častejšie sa zasekávajú do prekážok. Pri prestrelkách sa môžete schovávať za prekážky a využívať ich ako štít.

Náplň jednotlivých misií sa líši od postavy, s ktorou hráte. Obsahujú všetko, čo by ste od poriadneho westernu čakali. Dostavník, prepad a bránenie vlaku, obrana pozemku, bitka v salóne, vyčistenie mesta od banditov, bránenie mosta pred americkými vojakmi alebo súťaž v strieľaní. Každá jedna misia, aj keď cieľom je pozabíjať všetko živé, je veľmi zábavná a nenudí. Hra je však mimoriadne krátka a úspešné dokončenie všetkých úrovní zaberie niečo cez 8 hodín, čo je rozhodne málo. Znovuhrateľnosť sa skrýva v odomykaní bonusových materiálov v podobe denníka, postáv a prechádzanie misií na vyššej obtiažnosti. Po dokončení hry sa odomkne vyššia obtiažnosť a herný mód Bounty Hunter so špeciálnymi úlohami v misiách. V obchodoch takisto narazíte na množstvo predmetov, kúpou ktorých obohacujete denník (kroniku). Obsahuje všetky informácie o hlavných postavách a zbraniach. Okrem hlavnej singleplayer kampane obsahuje Red Dead Revolver aj mód Showdown, čo je vlastne multiplayer. Showdown je deathmatch, ktorý môžete hrať tímovo alebo sám proti všetkým. Hranie je okorenené množstvom kariet, ktoré vylepšujú postavy a zbrane. Vďaka komplikovanému a nemotornému ovládaniu tento herný mód odradí mnoho hráčov. Hranie sťažuje nepresné ovládanie kamery a občas nefunkčné automatické mierenie. Na tlačítkach L3 a R3 (na oboch analógoch) sa nachádza skrčenie sa a dodatočné mierenie pri puškách. V zápale hry sa tak ľahko môže stať, že analóg zatlačíte a postava namiesto úkroku zazoomuje alebo sa skrčí, čo neprospieva jej zdraviu.

Red Dead Revolver
Red Dead Revolver
Red Dead Revolver

Technické spracovanie Red Dead Revolver je na vysokej úrovni. Vykreslenie sveta divokého západu je veľmi precízne. Všetko je opotrebované, na uliciach sa dvíha prach v poryvoch vetra, postavy sú ako vystrihnuté z filmov. Rovnako aj lokácie. Každá jedna scéna má žltý opotrebovaný nádych a počas animácií je obraz značne zašumený a objavujú sa v ňom typické príznaky starého filmu (vertikálny pás, prach). Autori obraz doplnili o populárny blur a na niektorých miestach sa hra stáva neprehľadnou. Protivníkov častokrát nevidíte a jediná možnosť, ako určiť ich polohu je kúpiť zopár guliek. Atmosféru spaghetti westernu dotvárajú verné zvuky, vynikajúci dabing postáv a špičková hudba (niektoré skladby boli licencované).

Red Dead Revolver je jedinečnou a najlepšou hrou s tématikou divokého západu. Vynikajúca prezentácia a zvuková stránka vo vás evokuje spomienky na najlepšie filmové spracovania divokého západu. Hrateľnosť je návyková a ak máte radi westerny, nie je nad čím rozmýšľať.

Jednoduché tipy na hranie:
-v misii za Diega sa neustále pohybujte iba pri pilieroch mosta
-snažte sa využívať Dead Eye pri väčšom zoskupení nepriateľov
-pri súbojoch sa pohybujte a skrývajte sa za prekážky
-pokiaľ máte možnosť, upgradujte zbrane


napísal spacejunker 24.6.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Ohodnotiť
RED DEAD REVOLVER
-atmosféra divokého západu
-niekoľko hrateľných charakterov
-hudba
-kamera
-ovládanie
-krátkosť
-blur


RECENZIE HRÁČOV
PS2

Vývoj: Rockstar Games / Rockstar San Diego
Štýl: Akcia
Dátum vydania:  máj 2004
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19506)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk