WIPEOUT: PURE

WIPEOUT: PURE

9.1

Recenzia na PSP verziu

Sony nedali hráčom príliš na výber. S oficiálnym line-upom hier z nich prakticky spravili nedobrovoľných pretekárov. Je absolútne jedno, či holdujete žánru racing alebo nie, jeden fakt nemožno zmeniť. Jeden z racingov je momentálne najlepším titulom pre PSP a nie je to Ridge Racer. Je ním návrat ku koreňom série, ktorá už na prvej generácii konzoly PlayStation dokázala svojou rýchlosťou upravovať účesy. Poučený z chýb a s plynulou hrateľnosťou pretrháva pásku v cieli WipEout: Pure.

Nebudem tajiť svoje sympatie voči tejto hre. Od prvého kontaktu s hrateľnou ukážkou ubehlo už niekoľko mesiacov, a aj s identickými a pre mňa známymi hernými mechanizmami, ktoré už prakticky nemali, čo ponúknuť (škaredo som sa mýlil), spôsobujú, že WipEout môžem hrať kedykoľvek. Nie je to zaslepenosť, ani mágia zo strany atraktívneho kabátu. Studio Liverpool, autori zatiaľ posledného dielu WipEout: Fusion pre PS2, dokázali uvariť túto interaktívnu drogu takým spôsobom, že zakaždým účinkuje inak, ale vždy vám s prehľadom servíruje solídny trip.

Kúzlo hry spočíva v neopozeranosti a zmeny dynamiky hrateľnosti. Prechod rovnakej trati s iným stupňom obtiažnosti sprostredkúva úplne odlišné zážitky, kde predpripravené taktiky vyberania zákrut zlyhávajú v prvej šikane. Zákernosť protivníkov graduje so zvyšujúcou sa rýchlosťou a časové rozdiely medzi vami a prvým miestom vytvárajú na prvý pohľad neprekonateľnú priepasť. WipEout: Pure má výborne vybalansovanú obtiažnosť, ktorá núti k lepším výkonom, inak končíte na chvoste preteku. Inými slovami WipEout: Pure má vysokú obtiažnosť a to je dobre.

WipEout: Pure
WipEout: Pure
WipEout: Pure

Kto ešte nepočul o sérii Wipeout, je isto z týchto riadkov trochu mimo. Nebudem zachádzať do príliš detailnej histórie. Séria odštartovala prvým dielom už v roku 1995 a prakticky dodnes ponúka takmer identický koncept. V hre ovládate futuristické vznášadlá, na tratiach zbierate rôzne power-upy a zbrane, ktorými spomaľujete protivníkov a celé je to obalené do príťažlivej grafiky doplnenej o energický soundtrack. Pure ničím nezdržuje hráča, teda okrem (otravne) dlhých loadingov. Poškodené vznášadlo opravujete za jazdy premenením power-upu na energiu. Na širokých tratiach nebudete pociťovať nedostatok rýchlosti, samozrejme, ak neuviaznete v sieti zákerných šikán.

Hrať WipEpout a pritom získavať zlaté medaily nie je spočiatku náročné. Prvé triedy vznášadiel slúžia na oboznámenie sa s traťami, power-upmi a na vybudovanie akej-takej stratégie na zákerné predbiehanie a taktické spomalenie súpera vypálenou plazmou pred poslednou zákrutou. Znalosť tratí, rozloženie akceleračných silových polí, ktoré ako jediné dokážu vystreľovať vznášadlá vpred závratnou rýchlosťou, využívanie speed boostu vo vzduchu a brzdových klapiek sa stávajú kľúčom k víťazstvám. Tu sa na chvíľu zastavím.

Víťazstvo vo vyšších triedach je závislé aj od istej dávky šťastia. V každom preteku štartujete vždy z posledného miesta. Nech máte akékoľvek vznášadlo, prvé kolo budete vždy na chvoste. Protivníci neuveriteľne akcelerujú a každou zákrutou sa vám strácajú z dohľadu. Taktickým používaním silových polí (ideálne je prejsť cez každé a zbytočne nespomaľovať) a aktivovaním správnych zbraní sa dostávate na čelo tesne pred koncom preteku, kde doslova rozhodujú stotiny sekundy. Neraz sa stane, že malé zaváhanie je odmeňované iba druhým miestom. Inteligencia protivníkov je kolísavá, raz sú agresívni, inokedy vás nechajú predbehnúť bez boja. Čo je však nepríjemné, že celá zostava siedmych protivníkov prispôsobuje rýchlosť (nie však okato) tej vašej.

WipEout: Pure
WipEout: Pure
WipEout: Pure

WipEout pre jedného hráča ponúka módy Time Trial, Single Race a Free Play (jazdíte do zblbnutia na jednej trati bez zbraní). Tými najzaujímavejšími módmi sú však Zone a Tournament. V Zone jazdíte na štyroch predpripravených tratiach zahalených výhradne do svetlých farieb a každým odjazdeným kolom sa rýchlosť vznášadla zvyšuje. Akceleráciu tentokrát neobstaráva plynový pedál, ale hra sama. Cieľom je vydržať čo najdlhšie a spraviť čo najviac kôl, pokiaľ to poškodenie vznášadla dovolí. Všetky herné módy sú evidované v maniakálne detailných štatistikách a úspechy sú odmeňované zlatými medailami. Bez účasti na turnajoch sa však nedostanete ku všetkým triedam vznášadiel a tratiam.

Každý turnaj ponúka inú sadu tratí (alebo ich kombinácie), ich celkový počet a zvyšujúci sa počet kôl na nich. Vďaka jednej maličkosti, že nemožno reštartovať pretek počas turnaju, závodenie získava iný (zákerný) rozmer. Zbrane sa stanú najlepším spoločníkom, avšak pozor, aby ste pri koncentrácii na power-upy, nezabudli sledovať trať! Medzi zbraňami narazíte na staré známe, ale aj na novinky. Sú tu obligátne rakety, plazma, riadené strely, míny, nechýba ohnivá tlaková vlna (quake) kopírujúca trať. Zbrane však nebudú jediné, čo budete zbierať (je dovolené vždy niesť iba jeden power-up). Je tu ochranný štít, autopilot a zákernosti v podobe morfovania perspektívy protivníka (vidí zvlnený obraz a stráca pojem o vzdialenosti), alebo zmeny jeho ovládania (vymenia sa smerové šípky medzi sebou - špeciálne zákerné v multiplayeri).

Multiplayer podporuje osem hráčov v módoch Time Trial, Single Race a Tournament, navyše je tu možnosť pripojiť sa online. WipEout: Pure ponúka ako jediný z oficiálnych launch titulov sťahovateľný obsah v podobe nových tratí, skinov menu, vznášadiel a hudobných trackov. Na oficiálnej stránke je už k dispozícii prvý Gama pack so štyrmi traťami, novým turnajom, jedným vznášadlom a skinmi. Po Gama packu bude ešte tento mesiac uvoľnený Delta pack a v priebehu budúceho balíky Classic 1 a 2. Sťahovateľný obsah už tak rozširuje značnú ponuku hry s množstvom odomykateľných bonusov.

WipEout: Pure
WipEout: Pure
WipEout: Pure

WipEout: Pure exceluje nielen návykovou hrateľnostou, ovládaním, ale aj technickým spracovaním. Aj vo vysokých rýchlostiach je možné plynule meniť smer vznášadla aj na D-Pade (osobne sa mi s ním hrá lepšie ako s analogom). Priesvitné shifty L a R suplujú brzdové klapky na driftovanie v ostrých zákrutách. Vznášadlá sa od seba odlišujú v štyroch základných parametroch: rýchlosť, akcelerácia, štít a ovládanie, ale s každým sa je možné prepracovať na čelo preteku.

Grafická stránka ponúka najlepšie particle efekty spomedzi všetkých PSP titulov. Tlaková vlna quake rozvlní obraz, iskry odletujú pri nárazoch, vznášadlá ťahajú za sebou modrý plameň z motorov a rakety spolu s plazmou efektne vybuchujú. K tomu si treba pripočítať animované textúry (odrazy vodnej hladiny v tuneli, reklamy), rôzne oslepujúce svetelné efekty pri jazde proti slnku, vrtochy počasia (sneh, dažďové kvapky zostávajú na displeji) a detailné okolie tratí. Jazdiť budete v oblakoch, v mestách a trate vedú aj pod vodou i po zamrznutých pláňach.

WipEout: Pure je (momentálne) bezkonkurenčne najlepším titulom na platforme PSP. Je to tzv. must-have titul, s ktorým nemožno šliapnuť vedľa. Návyková hrateľnosť a meniaca sa dynamika pretekov sú základnými atribútmi, ktoré dopĺňa nafukovací obsah formou sťahovateľných packov a demo verzia Fired UP!


napísal spacejunker 2.9.2005
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
9.1
Ohodnotiť
WIPEOUT: PURE
+ návyková hrateľnosť
+ sťahoveteľný obsah
+ technická stránka
+ vybalansovaná obtiažnosť
- kolísavá AI
- dlhé nahrávacie časy


RECENZIE HRÁČOV
PSP

Vývoj: SONY Slovakia / SONY Slovakia / SCEE
Štýl: Racing / Akcia
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19908)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk