ADVANCE WARS DUAL STRIKE

ADVANCE WARS DUAL STRIKE

9.4

Strategická séria Advance Wars po úspešnom ťažení na GBA, tiahne na handheld NDS, kde rozbaľuje zbrane ťažkého kalibru.

Recenzia na DS verziu

Hneď na začiatku sa priznám, že žáner stratégií mi nikdy nebol blízky. Doby, keď sa o dušu hrávala Duna, Warcraft či Command & Conquer sú nenávratne preč a stratégiám som sa otočil sprosto chrbtom. Niežeby ma to teraz nejako mrzelo, aj keď viem, že prichádzam o skutočné skvosty. Nikdy mi nešli (C&C som hral s cheatmi kvôli filmom :-)) a potom tu boli iné hry, ktorým som venoval až nezdravo veľa času. A prečo potom recenzuje stratégiu človek, ktorý s nimi nemá (skoro) žiadne skúsenosti? Tak za prvé nie som zhýčkaný všetkými tými rádoby hard-core titulmi a inými umelo vytvorenými modlami. Za druhé japonské šialenosti v čele so strašiakom Nintendo DS mi akosi prischli a paradoxne ich začínam mať veľmi rád. A za tretie hra mi už stihla počariť na nemeckej výstave GC a odvtedy som sníval len o jedinom, aby sa mi dostala do rúk. Teraz už viem, že ctenému distribútorovi túto hru nikdy nevrátim.

Strategická séria Advance Wars od Intelligent Systems po úspešnom ťažení na GameBoyoch, tiahne na handheld NDS, kde rozbaľuje zbrane ťažkého kalibru. Kto už kedysi okúsil túto stratégiu (náramne pripomína legendárnu sériu Battle Isle), vie, že jej sila spočíva v celkovej jednoduchosti, rýchlom tempe a s ním spojenú aj neskutočnú návykovosť. NDS verzia pokračuje v tejto tradícii a navrch pridáva ovládanie na touchscreene a vedenie vojny na oboch displejoch. Hra pritom zostáva verná infantilnej grafike rovnako aj strelenej idey, že tínedžeri sú velitelia armád.

Na dotykovom displeji budete komandovať (vzdušným, námorným i pozemným) jednotkám a bojovať vo farbách Aliancie (spojenectvo Orange Star, Blue Moon, Green Earth a Yellow Comet) proti znovu sformovanej armáde Black Hole Army, ktorá po porážke v Macro Land prudko zaútočila na krajinu Omega. Bojiská sú rozdelené štvorcovou sieťou vymedzujúc pohyb jednotiek a odlišujú sa niekoľkými klimatickými podmienkami a svojou členitosťou. Snežná búrka sťažuje pohyb, púštna zase viditeľnosť. Pešie jednotky získavajú bonusy, ak sa skryjú v lese alebo v horách, kam sa mobilná technika nedostane.

Advance Wars Dual Strike

To je iba malá bombička s devastačnými účinkami.
Advance Wars Dual Strike

Narábaj s nami jemne!
Advance Wars Dual Strike

Ukladať pozíciu môžete podľa ľubovôle aj počas rozohranej misie.

Rôznorodosť jednotiek nie je bohvieako bohatá. Každá bojujúca strana má k dispozícii rovnakú triedu jednotiek, odlišnosti nájdete iba v ich modeloch. Týmto sa autori rafinovane vyhli balansovaniu jednotlivých strán. Pre hráča je to však výhodou, pretože to čo má v zálohe protivník, má aj on a môže to použiť ako protizbraň. Znalosť (ne)výhod jednotiek je potrebná, aby ste zdolali niektoré z misií. Ich náplň je jednoduchá, buď obsadíte pešiakmi veliteľstvo, alebo vybielite mapu. Občas narazíte na odrážanie nepriateľa, alebo zničenie špecifickej jednotky v priebehu 15 ťahov.

I keď sa stavba misií stáva po čase stereotypnou, hra neprestáva chŕliť novinky na bojové pole. Tu sa objaví fog of war (na začiatku je vypnutý), námorné bitky, koordinovaný útok štyroch veliteľov na jedného nepriateľa alebo vojna na dvoch displejoch, čo je v Dual Strike novinkou. Vojna sa delí na dva fronty (Hlavný je zobrazovaný na dotykovom displeji.), pričom sa môžete zapojiť aj do bojov na hornom displeji, alebo to nechať na AI. Takto budete svedkami vzdušného náletu vašich stíhačov na obrovskú lietajúcu pevnosť, bombardujúcu všetko v okolí strategickej továrne, ktorú potrebujete obsadiť.

Dominanciu na mape a chŕlenie jednotiek z tovární zaistíte iba obsadzovaním ostatných (neutrálnych alebo protivníkových) budov, za ktoré v nasledujúcom ťahu získate peniaze. Fondy je možné v jednom ťahu úplne minúť, v ďalšom sa na konto pripíše suma závislá od počtu kontrolovaných budov. O strategické objekty sa budú viesť tuhé boje, pretože v mnohých prípadoch sa bude jednať o prístav na výrobu super účinných krížnikov, či letisko, odkiaľ vzlietajú vrtuľníky s dlhých doletom. Poviete si, na obsadzovaní nemôže byť nič ťažké, ale opak je pravdou. Celá budova (má 20 životov) je vaša počas dvoch kôl, pričom pešia jednotka (má 10 životov) nemôže byť zranená. Ak sa tak stane, obsadzovanie sa naťahuje, čo môže využiť protivník.

Advance Wars Dual Strike

Animáciu so streľbou jednotiek je možné kedykoľvek preskočiť.
Advance Wars Dual Strike

Vedenie vojny na dvoch displejoch kvôli tej malej továrničke napravo?
Advance Wars Dual Strike

Ak si nedáte pozor a lietadlovej lodi sa minie palivo, svojvoľne sa potopí.

Samotné boje prebiehajú veľmi rýchlo. Hra rozdeľuje jednotky na dve skupiny: tie s priamym útokom a na tie s nepriamym, čo znamená, že s takým delom môžete zasiahnuť napr. tanky stojace tri políčka od vás, pričom vystreliť nemôžete na tanky stojace priamo vedľa dela. Na priamy kontakt slúžia rôzne tanky, jeepy alebo pechota. Jednotky s ďalekým dostrelom sú slabé a treba ich pochopiteľne za každú cenu brániť, pretože ich výroba je nákladná. Každá pritom spaľuje palivo (okrem peších) a míňa muníciu, tieto treba pri dlhých bitkách dopĺňať. Informácie o jednotkách, ich palebnej sile, počte životov a povrchu, na ktorom stoja, zobrazuje podrobná štatistika na hornom displeji, kde vidíte presný počet zvyšných síl, obsadených budov, ale aj počet hviezd.

Hviezdy získate za každú zničenú nepriateľskú jednotku (čím silnejšia, tým lepšia). S rastúcim počtom hviezdičiek sa vám odomkne špeciálna sila vybraného veliteľa, ktorá obvykle pridáva bonusy počas jedného ťahu všetkým jednotkám (napr. väčší dostrel, väčšia odolnosť). Špeciálna sila má dve úrovne, kde tá vyššia (Super Power) má väčší účinok. Ak bojujete s dvomi veliteľmi naraz a tieto výhody nevyužívate, dostane sa vám privilégia zaútočiť počas jedného kola dvakrát za sebou (Tag). Medzi veliteľmi si môžete ľubovoľne prepínať a využívať tak ich jedinečné špeciálne sily. Majte však na zreteli, že tieto výhody bude často využívať aj protivník, ktorý vás rozhodne šetriť nebude.

Po každej úspešnej misii ste hodnotení, čo sa odzrkadľuje na zvyšujúcej sa úrovni veliteľov (vylepšovanie vybraných schopností, napr. trvalé zvýšenie útoku jednotiek) a získané body možno minúť aj v obchode na kúpu nových máp alebo na zmenu farby oblečenia veliteľov.

To pravé čaro Advance Wars Dual Strike objavíte až v multiplayeri a v rôznych bojových módoch. Zahrať si o body môžete s AI (War Room), ďalej môžete zdolať mapy s rôznymi limitami (Survival), alebo sa vrhnete na akčnú minihru v reálnom čase s podporou ôsmich hráčov (Combat). Nechýba tradičný multiplayer cez Wi-Fi (Nie je nutné vlastniť viacej kópií hry.) alebo v móde Hot Seat pre dvoch hráčov. Pokiaľ vás široká ponuka herných módov neosloví, je tu intuitívny editor, v ktorom si navrhnete mapu od výmyslu sveta. Svoje výtvory si potom môžete s kamarátmi vymieňať. Ovládanie je na dotykovom displeji veľmi rýchle a vytvoriť mapu je otázkou pár minút. Pri cestovaní oceníte ovládanie na tlačidlách, ktoré síce postráda komfort, ale nestane sa vám pri rýchlom rozdávaním príkazov, že kliknete vedľa.

Advance Wars Dual Strike

Takéto jednoduché mapy vytvoríte v priebehu pár minút.
Advance Wars Dual Strike

Rákosníci s raketometmi bez problémov rozprášia slabú obrnenú jednotku.
Advance Wars Dual Strike

Výber veliteľov a potom hor sa na misiu!

Ako ste si už z obrázkov stihli všimnúť Advance Wars používa jednoduchú grafiku, ktorú dopĺňajú celoobrazovkové animácie počas súbojov. Jednotky sú farebne odlíšené a v prostredí na svoju existenciu upozorňujú jemným blikaním. Bojovú vravu dokresľujú príjemné melódie a účelové zvukové efekty. Táto hra nepotrebuje žiadne špeciálne efekty ani 3D modely. Sila Dual Strike spočíva vo svojej hravej jednoduchosti. Ktokoľvek ju uchopí do rúk, prepadá jej čaru. Herné mechanizmy pochopí každý behom pár sekúnd a potom sa už oddáva len čistej hrateľnosti až do odpadnutia. Advance Wars Dual Strike je droga. S touto hrou nemožno stúpiť vedľa!


napísal spacejunker 23.11.2005
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
9.4
Ohodnotiť
ADVANCE WARS DUAL STRIKE
+ úžasná návykovosť
+ jednoduché a prístupné
+ roztomilá grafika
+ tony odomykateľných máp a bonusov
+ hrať to budete dlhé týždne
- opakujúca sa stavba misií
- neskutočný žrút času


RECENZIE HRÁČOV
DS

Vývoj: Nintendo / LOGUS / Intelligent Systems
Štýl: stratégia / ťahová
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  september 2005
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19529)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk