DESPERADOS 2: COOPER´S REVENGE

DESPERADOS 2: COOPER´S REVENGE

7.0

Najrýchlejší pištolník divokého západu John Cooper sa vracia, aby pomstil smrť svojho brata.

Recenzia na PC verziu

Desperados 2 kráča v šľapajách taktickej stratégie Commandos: Behind Enemy Lines, ktorá pred niekoľkými rokmi zaujala osobitým prístupom. Po úspechu Commandos si nemecký Spellbound všimol tento nový štýl hry a vytvoril titul Desperados: Wanted Dead or Alive, ktorý sa rovnako dobre uchytil a tak ho nasledoval roztomilý, ale trochu slabší Robin Hood: Legend of Sherwood. Dnes po druhýkrát počuť zvonenie ostrohov a erdžanie divokých koní, ktoré cválajú prériou, pretože westernový hrdina John Cooper sa vracia, aby pomstil smrť svojho brata. Či sa mu to napokon podarí, sa dozviete, ak absolvujete až do konca hru Desperados 2: Cooper's Revenge.

John v podstate nie je zlý chlapík, ale keď ho niekto naštve, tak si to parádne odnesie. Možno keby to vedeli banditi, zodpovední za smrť Rossa Coopera, radšej by sa nalievali whisky a nestrieľali po predstaviteľoch zákona. No stalo sa a tak drsný hrdina prichádza do Santa Fé, aby učinil zadosť spravodlivosti. Uskutočniť to však vôbec nie je jednoduché, John musí čeliť nebezpečenstvám na rôznych strastiplných miestach, v okolí vojenskej pevnosti Wingate, v posvätných indiánskych horách, či v „Orlom hniezde“, čo nie je legendárne sídlo Adolfa Hitlera, ale úchvatné horské sídlo vo westernovom štýle. Zažijete prestrelky v meste a pri železnici, prepadnutie banky a oslobodzovanie bielych aj červených priateľov zo zajatia gangstrov.

Hoci je John chlapík na pohľadanie, sám by si s tým všetkým neporadil. Bez  pomoci svojich druhov, s ktorými sa priebežne zoznamujete, by sa ďaleko nedostal. Aj keď vzťahy medzi jednotlivými členmi tímu nie sú vždy ružové, úspech misií závisí od ich kooperácie. Každý  z nich je v čomsi výnimočný a bez použitia ich špeciálnych schopností to jednoducho nejde. V podstate to funguje v duchu  Werichovej piesne, kde sa spieva: „Ten umí to a ten zas tohle a všichni dohromady udeláme moc.“

Desperados 2: Cooper´s Revenge

John Cooper práve dorazil do mesta.
Desperados 2: Cooper´s Revenge

Konflikty sa odohrávajú aj pri železnici.
Desperados 2: Cooper´s Revenge

Pablo Sanches je typický mexičan. Navyše priťahuje problémy.

Ak ste hrali prvý diel Desperados, väčšinu hrdinov už dôverne poznáte a viete, čo od nich môžete očakávať, no ich vybavenie sa od minula zmenilo. Pozrime sa na nich bližšie:

Takže v prvom rade je tu líder tímu, John Cooper. Je zručný s revolverom a pri tichej likvidácii používa lovecký a vrhací nôž. Prenáša telá obetí a ukrýva ich pred pozorným zrakom nepriateľov. Banditov upúta aj hrajúcimi hodinkami.

Kate O´hara je Johnova dávna láska a zoznámite sa s ňou hneď v úvode hry, keď ju dobre miereným úderom päsťou zbavíte dotieravého opilca. Okrem toho, že má pekný zadoček a malý revolver - derringer, Kate využíva typicky ženské zbrane. Zvádza nepriateľov svojim šarmom a peknými nohami a oslepí púdrenkou.

Doc McCoy je univerzálny doktor, ktorý si ďalekonosnou, odstreľovacou puškou vyrába svojich pacientov. Vlastne, obvykle sú to skôr zákazky pre hrobára. Inak, ako správny odborník v medicíne, dokáže liečiť zranených členov tímu a uspávať nepriateľov pomocou dávok plynu. Nie je to síce štramák ako Doc Holliday, navyše ududraný ako stará baba, ale jeho pomoc je na nezaplatenie.

Černoch Sam Williams a jeho puška winchester po ruke vždy potešia. Keď treba, pomocou šúľkov dynamitu a náloží TNT vyrobí pôsobivý ohňostroj. Zákernou zbraňou sú jeho plechovky s nitroglycerínom.

Mexičan Pablo Sanches je pekný kvietok a tak ako v prvej časti, aj tu ho budete musieť vytiahnuť z problémov, aby vám potom mohol byť na osoh. Nepriateľov ochotne pošteklí brokovnicou alebo im rozbije hlavu kameňom, prípadne ich tequilou vláka do pasce na medvede.

Nakoniec je tu nová postava, Hawkeye, červená tvár, teda indián. Sympaťák, ktorému „helfnete“ pri záchrane kmeňa a on vám za to pomôže riešiť vaše starosti. V boji používa luk alebo tomahawk a družinu podporí jeho bojový pokrik a medikamenty.

Okrem toho niektoré činnosti zvládajú takmer všetci členovia. Napríklad omráčenie nepriateľa päsťou v štýle Old Shatterhanda a potom zviazanie rúk omámenému zvládnu viacerí. Pri úlohách, s ktorými sa musíte vysporiadať máte k dispozícii rôzny počet hrdinov. Niekedy si musí so všetkým poradiť jednotlivec, častejšie je to však troj až päťčlenná skupinka. Celkovo vás čaká 6 misií, ale nie, nebojte sa, nie sú to žiadne banálne úlohy, kde prejdete z jednej strany ulice na druhú, nakopete do zadku bandu opilcov a ide sa ďalej. A nemusíte sa  báť ani toho, že je pripravených málo úloh. Lokality sú rozsiahle, väčšinou to tam hýri životom a nájdete tam množstvo rôznych objektov a zaujímavých indivíduí, ktorým niekedy môžete pomôcť. Misie sú zložené z niekoľkých, čím ďalej náročnejších krokov a obvykle ich nevyriešite priamočiaro, ale až po dobrom naplánovaní postupu.

Každá, aj tá najmenšia chybička znamená ohrozenie celej akcie a často smrť jednej, alebo viacerých vašich postáv a následne koniec. Ešteže po každej úspešne absolvovanej fáze nasleduje autosave a vy sami si môžete hru uložiť v ľubovoľnej chvíli. No aj tak, ak nemáte dostatočne silné nervy a zmysel pre špionážne misie, radšej hru ani neskúšajte. Jednoduchšia akcia vyzerá asi takto. John sa musí vkradnúť do baru, prísť od chrbta k pištoľníkovi a potom ho zneškodniť nožom. Mŕtvolu odnesie, aby nevzbudil pozornosť. Na poschodí sú ďalší dvaja banditi. John a Kate ich musia odstrániť a podľa možností nehlučne, aby neušiel šéf banditov, ktorý je v izbe. Ideálne je použitie Katinho šarmu, prípadne pudrenky a Cooperových nožov. Potom treba vniknúť do izby, John zneškodní šéfa úderom do brady a Kate mu poviaže ruky.

Desperados 2: Cooper´s Revenge

...héj makarena!
Desperados 2: Cooper´s Revenge

Veľká mapa sa zobrazuje pri nahrávaní misií.
Desperados 2: Cooper´s Revenge

Hore ruky, dolu gate...

Ak ste hrali prvý diel Desperados, určite vás neprekvapí základný, taktický pohľad, ktorým vnímate okolie zhora. Je veľmi praktický, pretože máte dokonalý prehľad o polohe vašich aj nepriateľských postáv. Môžete si zapnúť aj ukazovateľ, ktorý vám pomocou farebnej línie zobrazí pozorovaciu zónu, a vidíte, kam sa ktorý nepriateľ pozerá a teda kam nemáte vstúpiť, aby ste sa neprezradili. Zelená línia znamená, že je všetko v poriadku, keď sa však farba zmení na červenú, máte po chlebe. Preto treba postupovať obozretne a nebyť pritom zbytočne hlučný, lebo tí čertovskí banditi celkom dobre počujú a reagujú. Menšiu nápadnosť dosiahnete, keď sa vaši hrdinovia presúvajú skrčení, prípade sa plazia. Novinkou pri taktickom pohľade je možnosť rotácie územia, približovanie a vzďaľovanie postáv.

Úplne novú dimenziu do hry prináša akčný pohľad z tretej osoby. Vtedy vnímate okolie z pohľadu vybraného hrdinu ako v akčnej hre a môžete si pritom ľubovoľne polohovať kameru. Pri tomto móde vidíte detaily vo svojej blízkosti, lepšie počujete rozhovory ľudí a lepšie si vychutnáte prestrelky. Pohybujete sa pomocou kláves, môžete sa vykláňať spoza múru, skrátka ako v poriadnej „action“. Len škoda, že ovládanie nie je navrhnuté trochu rozumnejšie. Vďaka svojskému systému, keď tou istou klávesou robíte viacero činností, som namiesto zdvihnutia mŕtvoly vrazil nebohej ženičke poriadnu do brady...

Špionážne úkony a zakrádanie, ktoré tvoria hlavnú náplň hry sa však lepšie uskutočňujú s taktickým pohľadom, kde všetko riadite a koordinujete pomocou myši. Akčný aj taktický mód si môžete meniť kedykoľvek, keď vám to bude vyhovovať. Pri prechode do pohľadu tretej osoby však niekedy hra na okamih stuhne, čo zrejme pocítia najmä majitelia menej výkonných zostáv. Lepšiu orientáciu vám v obidvoch prípadoch umožní minimapa, kde máte farebne odlíšené polohy vašich postáv, kľúčové body a nepriateľov.

V hre nie je striktne stanovené, že môžete likvidovať len banditov. Ak sa vám znepáči povedzme hráč pokeru v mestečku, môžete mu jednu uvaliť, to však má vplyv na vaše postavenie, totižto veľa výtržností znamená pokles vašej popularity a konflikt so zákonom. Na druhej strane, zmlátiť polku mestečka je celkom dobré na odreagovanie, keď sa vám niečo opakovane nedarí, čo sa môže stať dosť často. Je to najmä v prípadoch, keď vás zaskočia početnejší nepriatelia a vaša skupinka jednoducho nie je schopná im vzdorovať. Dôvodov je viac. Napríklad to, že vášmu tímu nemôžete zadať čosi ako „fire at will“, teda aby pri ohrození opätoval paľbu. Plánovanie základných krokov a akcií pre celé družstvo je síce možné, ale nie vždy to stačí na prežitie.

Desperados 2: Cooper´s Revenge

Správna päťka vo vojenskej pevnosti...
Desperados 2: Cooper´s Revenge

...a zblízka pri palisáde.
Desperados 2: Cooper´s Revenge

Môžete sledovať, kam sa pozerajú iné postavy.

AI nepriateľov nie je oslňujúca a všetko, čo robia, je až príliš predvídateľné. V podstate sa musíte vyhýbať tomu, aby vás zbadali a počuli, inak vás nijakým spôsobom nezaskočia. Neurobia žiadny obchvat, aby vás obkľúčili, nemenia trasy, nevadí im, keď strážca vedľa nich je zrazu preč, kým nezakopnú o telo. No titul je napriek tomu ťažký a zdolať ho až do konca, je naozaj náročné. Mám určité výčitky aj voči všeobecnej neschopnosti hrdinov. Načo je napríklad dobré pozabíjať stráže pri vstupe do skladu s muníciou, keď na budove je nízko položené a nechránené okno, kadiaľ by sa dnu bez problémov dostalo aj dieťa? Vaši hrdinovia však bohužiaľ nie. Vravíte si, to je detail. Áno, lenže ak sa hra má priblížiť realite, mala by aj takéto veci brať do úvahy.

Desperados 2 nemá multiplayer, ale pri takomto type hry to nie je závada, hoci by som si vedel predstaviť kooperatívu viacerých hráčov, ktorí si rozdelia postavy. Hra je „ťažká“ aj pre váš počítač. Ani pri veľmi dobrej zostave sa občas nevyhnete problémom, napríklad pri spomínanom prepínaní pohľadov. Inak 3D grafické spracovanie je vydarené, aj keď tvorcom sa dá vyčítať málo rôznych modelov postáv a obmedzený počet „hlášok“ obyvateľov. Každý druhý bandita a indián vyzerajú „ako by ich jedna mater mala“. Lokality sú pekné a lahodia oku podobne, ako skvelá hudba, ktorá jedinečne dotvára atmosféru divokého západu. Všeobecne, dizajn hry a ozvučenie vnímam pozitívne a ako vydarený celok.

Desperados 2: Cooper´s Revenge veľmi dobre približuje prostredie divokého západu. Oproti prvému dielu pribudol nový, akčný pohľad, hoci s nie veľmi praktickým ovládaním, možnosť rotácie krajiny a niekoľko menších doplnkov. AI mohla byť aj lepšia a obtiažnosť menšia, alebo najlepšie voliteľná. Hardvérové nároky tiež veľmi nepotešia. Ak máte radi taktické stratégie v štýle Commandos a dobré nervy, asi hru vďačne prijmete a tak si pripíšte k hodnoteniu ešte 10 bodov. Ak sa rýchlo rozčúlite a máte tendenciu v zúrivosti mlátiť do PC, radšej na túto hru kašlite. Až taká skvelá zas nie je.

Desperados 2: Cooper´s Revenge

Ak Pablo vystrelí, ten muž, čo ho sleduje, začne byť nervózny.


Desperados 2: Cooper´s Revenge

Sam a jeho povestná winchestrovka.


Desperados 2: Cooper´s Revenge

Niektoré ženy sú zaťažené na uniformy...



napísal uni 29.6.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Desperados 2
| DESPERADOS 2
[29.6.2006]
Desperados 2
| DESPERADOS 2
[12.4.2006]
Desperados 2
| DESPERADOS 2
[29.6.2006]
7.0
Ohodnotiť
DESPERADOS 2: COOPER´S REVENGE
+ vydarená atmosféra divokého západu
+ akčný a taktický pohľad
+ príjemná hudba
+ pekne spracované lokality
- niekedy veľká obtiažnosť a frustrujúce misie
- dosť slabá AI
- značná hardvérová náročnosť
- nie veľmi praktické ovládanie
- dlhé nahrávanie misií
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2000 MHz, 512 MB RAM, 128 MB grafická karta, Win 2000/XP
Doporučená konfigurácia: CPU 3000 MHz, 1024 MB RAM, 256 MB grafická karta, Win 2000/XP


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Atari / Spellbound
Štýl: stratégia / realtime
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19491)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk