NEW SUPER MARIO BROS.

NEW SUPER MARIO BROS.

9.3

Retro víchor v 2D grafike ukazuje, ako má vyzerať takmer dokonalá behačka s bezchybnou hrateľnosťou.

Recenzia na DS verziu

Všeobecne platia dva názory na hry, v ktorých názve figuruje slovíčko Mario. Jeden hovorí o komerčnom ťahu, ako vytiahnuť prachy zo slávneho mena. Okamžitá hrateľnosť a obrovská porcia zábavy, to je druhý názor, hlásaný hráčmi, ktorí sú oboznámení s obrovským svetom Nintenda. Prečo tomu tak je, je snáď evidentné aj z priložených obrázkov. Hry sú po väčšinou vybavené infantilnou pestrofarebnou grafikou, čo okamžite vyvoláva domnienku, že sú určené výhradne deťom. Je to však mylná predstava, ale ani tisíc slov vás nepresvedčí o opaku, pokiaľ si hru neodskúšate na vlastnej koži.

Predsudky?

Všetky hry spájajú dva dôležité stavebné kamene. Tým prvým je samotný svet. Pojme množstvo príbehov a dobrodružstiev a keď doň raz vstúpite, je všetko také intuitívne, že v ďalšej hre (a môže byť aj iného žánru), sa budete cítiť ako doma. Tento príjemný pocit už len umocňuje fakt, že Nintendo robí hry s láskou a pre hráčov (druhý stavebný kameň). Je absolútne jedno, kto ich chytí do rúk. Zabavia sa všetci bez rozdielu veku a každej vekovej kategórii má čo ponúknuť. Skúseným výzvu a fungujúce, ale vo svojej podstate, jednoduché herné mechanizmy a tým mladším neustály pocit víťazstva aj keď sa im nedarí. S hrami od Nintenda jednoducho nemôže nik prehrať.

New Super Mario Brothers. (ako aj mnohé iné hry od Big N) je ideálnym príkladom toho, ako dokážu byť interné tímy Nintenda kreatívne a ako dokážu rozpovedať jeden a ten istý príbeh tisícimi (ale stále zábavnými) formami. Zato by si zaslúžili ocenenie. Premisa príbehu o únose princeznej Peach zlým Bowserom asi nikoho neprekvapí, ani holý fakt, že Hríbikovské kráľovstvo môže zachrániť jedine inštalatér.

New Super Mario Bros.

Pohyblivé hríby, ostatné valce, ploty indikujú stúpajúcu obtiažnosť.
New Super Mario Bros.

Koľkokrát ešte unesieš princeznú?
New Super Mario Bros.

Do už zdolaných levelov sa môžete z tejto 3D mapy vrátiť späť.

Mario in da Retro School!

Začnem veľmi sprostou a provokačnou otázkou. Ktorá je najpredávanejšia hra všetkých čias? Tie drobné, generované celými! novodobými sériami, si schová hlavná postavička pod čapicu a ani o tom nebude vedieť. Najpredávanejšou hrou je dámy a páni 25-ročná vykopávka Super Mario Bros. Má na konte „iba“ 40 milionóv predaných kópií a ten hnusný inštalatér je za tento výkon v Guinessovej knihe rekordov. Neslýchané!

Táto hra, ktorá iným firmám otvorila oči a naučila ich ako sa správna behačka robí, sa dočkala ešte dvoch priamych 2D pokračovaní. Tretie a posledné, ešte pred príchodom diktátu Super Mario 64, zažiarilo pred 16 rokmi! A práve tam sa vracia aj New Super Mario Bros. Späť ku koreňom, k 2D grafike, skrolujúcim obrazovkám a prechádzaniu levelov zľava doprava. O tom, že sa to Nintendu podarilo na výbornú, nemusíte pochybovať alebo ako by jeden klasik povedal, Nový Super Mario je retro návrat jak prasa!

Bez ľútosti

Dnešný módny trend „2D je Out, next-gen je In“ sa pri tejto hre míňa s účinkom. Mario hrdo ukazuje prostredník a pod fúzy sa široko usmieva. Má dôvod. Stačia mu dva rozmery a zaručený recept na vykúzlenie dokonalej hrateľnosti. Ó, pardon. Je tu ešte nostalgická nálada spájajúca všetkých osem svetov, ďalej delených na levely. Herný svet má presne tak pestré farby akoby ste čakali, Peach je rovnako bezmocná, Mario po zjedení hríbu prekvapivo rastie, nepriateľov sa zbavíte skokom na hlavy, po ceste zbierate mince a na jej konci zvesíte zástavu zo stožiara. To sú samozrejme dôverne známe prvky, ktoré nikoho neprekvapia. A práve na nich stavia nové dobrodružstvo Maria, čo je aj jeho najväčším nedostatkom. Hra je totiž tak prevarená (tradičná), že by sa jednému mohlo zdať, že ide o program pre pamätníkov. Neškodí to ale ani ovládaniu, ani levelom, ba ani neubližuje hrateľnosti. New Super Mario Bros. sa hrá jedným slovom báječne.

New Super Mario Bros.

Dolný displej obsahuje všetky informácie, ktoré potrebujete, vrátane aktuálnej pozície v leveli.
New Super Mario Bros.

Úrovne pod vodou patria medzi tie ťažšie.
New Super Mario Bros.

Minihry možno hrať aj v multiplayeri.

Mario si nenechá skákať na hlavu, ale práve naopak, skočí na hlavu nepriateľom, alebo ich zadupe do zeme, čo mu umožňuje obrovský hríb. Ten ho premení na obra, ktorému v ceste nič nestojí; žiadne prekážky, žiadny nepriateľ, dokonca ani plošinky a rúry. Tento power-up má značný strategický význam, pretože na základe množstva zničených objektov je potom hráč odmenený adekvátnym počtom životov (maximum je päť). Jeden power-up si môžete nosiť stále zo sebou a aktivovať ho dotykom v prípade núdze. Takto sa môže Mariovi objaviť na chrbte novinka – modrý pancier. Chráni ho pred útokmi a dokáže sa s ním roztočiť a ničiť všetko v okolí.

Power-upy nepadajú samé z neba, ale treba ich poctivo hľadať v leveloch. A to sa rozhodne oplatí. Objavíte tajné miestnosti plné peňazí, alternatívne konce levelov a pozbierate veľké mince (Star Coin), za ktoré si potom môžete odomknúť prístup do obchodu a získať nejaký ten power-up alebo život naviac. Napriek svojej roztomilosti, hra nevydá veľké mince bez boja. Budete sa kvôli nim vracať do už zdolaných levelov neskôr, pretože New Super Mario Bros. nie je až také jednoduché dobrodružstvo, ako sa prezentuje v začiatkoch.

Mario si nenechá skákať na hlavu

Prvý prejdený svet a hráč dostáva okamžite signál, že obtiažnosť bude už iba stúpať. Na displejoch sa toho deje viac, je tu viac nepriateľov, menej plošiniek, čoraz širšie bezodné priepaste, ťažšie prekonateľné prekážky a väčší počet smrteľne nebezpečných miest, kde Mario zatrepe ručičkami. Level dizajn je výborne vybalansovaný, sú tu aj miesta na oddych, kde sa môžete pripraviť na skákanie po plotoch s posledným životom k checkpointu. Áno k checkpointu. Ak stratíte život, nemusíte prechádzať level od začiatku, ale od jediného checkpointu, ktorý sa zvyčajne nachádza v jeho polovici.

New Super Mario Bros.

Dlho nerozmýšľajte, každá úroveň je limitovaná časom!
New Super Mario Bros.

Niekto nám tu po tomto hríbe narastie!
New Super Mario Bros.

Mega Mariovi nikto a nič nestojí v ceste.

New Super Mario Bros. nemá problém otestovať vašu trpezlivosť, hlavne ak sa rozhodnete pozbierať všetko, čo v leveloch nájdete. Dostať sa k niektorým minciam je skúškou nervov a učenia sa úrovní naspamäť. Tu sa Mario od ostatných žánrových kolegov odlišuje, pretože vás k zbieraniu motivuje a núti, aby ste prekonávali svoje výkony. Rekordy budete zaručene trhať v minihrách, ktoré sú z väčšej časti recyklované zo Super Maria 64 DS. Je tu obľúbené hádzanie ostatných gúľ v časovom limite, pexeso, ale aj novinky v podobe vyfukovania Yoshiho nad oblaky, búchanie kladivom škrečkov po hlave, či unikanie s bombou pred ohnivými guľami, ktoré by ju eventuálne mohli zapáliť.

Minihry možno hrať sólo, alebo proti kamarátovi, rovnako ako herný režim Mario vs. Luigi. Cieľom tohto módu je nazbierať čo najviac hviezd v leveli. Môžete ich pracne zbierať, alebo to nechať na protivníka a potom ho vo vhodnom okamihu okradnúť.

Dôverne známy svet a herné mechanizmy, ktoré sa podarilo dokonale prepísať z konzol na handheld, fungujú rovnako dobre ako pred 16-timi rokmi. Nintendo vsadilo na retro koncept a oplatilo sa. New Super Mario Bros. je behačka ako bič. Pre fanúšikov, rovnako ako aj pre novopečených majiteľov DS-ka je táto hra povinnosťou. Tu nie je nad čím ďalej rozmýšľať.


napísal spacejunker 1.8.2006
Páči sa mi! (+1)
VIDEÁ Z HRY
9.3
Ohodnotiť
NEW SUPER MARIO BROS.
+ okamžitá zábava
+ chytľavosť
+ minihry
+ retro nálada
- prevarený koncept
- vaše predsudky voči detsky vyzerajúcej hre


RECENZIE HRÁČOV
New Super Mario Bros.
9.6
NINTENDOMAN    23.2.2007
Všetko to začalo v roku 1981,keď vyšla hra Donkey Kong,v ktorej vtedy vystupoval Mario pod menom Jum...prečítať celé
DS

Vývoj: Nintendo / LOGUS / Nintendo
Štýl: Arkáda
Dátum vydania: 7. máj 2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19750)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk