MULTIMEDIÁLNE FUNKCIE PS3

MULTIMEDIÁLNE FUNKCIE PS3

Aké sú multimediálne funkcie PlayStation 3? Čo v skutočnosti konzola (ne)dokáže?

Článok

Pre mnohých je PS3 zosobnením herného sna, pre iných predraženou krabicou, ktorá je navyše nedokončená, pre ďalších je to stroj, ktorý využije svoj potenciál v nasledujúcich rokoch, pre iných nezaujímavá investícia, nehodná ich pozornosti. Mnohí podceňujú, iní preceňujú, ale zabúdajú, že pre mnohých je PS3 multimediálnym centrom a kvôli funkciám kašlú na porovnávanie hier, že SIXAXIS nemá vibrácie. Sú to ľudia, ktorím sú ukradnuté celé line-upy pripravovaných peciek a do nákupného košíka si okrem HDMI kábla hodia aj Bluetooth diaľkové ovládanie.

Staré známe multimédiá

Načo platiť za niečo, čo nevyužijem? Počujem zo všetkých strán. Načo platiť za Blu-ray, keď prvý a posledný film, ktorý si pozriem na PS3, bude Casino Royale? Kiež by bola odpoveď na túto otázku jednoduchá. Kto si však zvykne na istú úroveň, s veľkou neochotou sa vracia na nižšie poschodia. Prečo pozerať filmy na PSP, keď ich môžem pozerať na veľkom televízore, prečo pozerať fotografie na konzole, keď si náhľady pozriem na displeji fotoapáratu, prečo si púšťať muziku, keď mám MP3 player? Načo platiť viac? Nie je to otázka chcenia či kompromisov. Je to otázka komfortu.

Fotky

Pri pohľade na čítačku schovanú za polopriehľadným plastom s lesklou povrchovou úpravou na čele PS3, asi nikoho neprekvapí, že tri sloty pre SD, Compact Flash a Memory Stick karty poslúžia na okamžité prezeranie čerstvých fotografií z ktoréhokoľvek foťáku, ktorý je takýmto typom kariet vybavený. Nie je nič jednoduchšie, ako párty alebo návštevu osladiť slideshow so zábermi z dovolenky.

Multimediálne funkcie PS3
Obrázky môžu byť uložené vo formátoch JPEG, TIFF, BMP, GIF a PNG a vo svojej galérii na pevnom disku si ich môžete dať zoradiť podľa všemožných kritériií, od dátumu vyhotovenia snímku, cez dátumu uloženia na disk, až po názov súboru. Fotky sa dajú kopírovať, mazať a samozrejme prezerať v slideshow. Tá má tri možnosti, klasické listovanie galériou, kedy sa jeden snímok prelína cez druhý alebo prekrýva, ďalej dynamická slideshow, kedy obrázky zoomujú a skrolujú (portrait), no a nakoniec lahôdka vo forme fotoalbumu.

V reálnom čase padajú na bielu plochu fotky a vy si pripadáte, ako keby vám ich známy ukazoval na stole. Vo filmovej slideshow nechýba čas, prípadne dátum snímku, zoom však chýba. Pokiaľ používate USB kľúč, musíte snímky uložiť do adresára „PHOTO“ (bez úvodzoviek). Ak používate kartu priamo z fotoaparátu, či pozeráte snímky z PSP, o vytváranie adresára sa nemusíte starať. A čo fotky na CD a DVD? Prepaľovať ich nemusíte, PS3 načíta adresáre aj s ich obsahom, avšak neuvidíte náhľady (thumbnaily). Snáď sa v ďalšom update dočkáme aj možnosti skrášliť plochu nejakým wallpaperom.

Hudba

Prehrávanie hudobných súborov nie je nič neobvyklé, PS3 však ponúka niečo naviac, ako len importovanie MP3 súborov z USB zariadení, PSP, či pamäťových kariet. Konzola si poradí so Super Audio CD a tiež vie oripovať Audio CD na vstavaný pevný disk. Samotný akt konverzie audio CD netrvá dlho (50 min album pod 3 minúty pri 192 Kbps), ale nemôžete ho vykonávať na pozadí, čo je škoda. Ripovať môžete s bitratom až 320 Kbps a konzola si cez internet pomenuje Audio CD, čiže sa nestane, že budete mať na disku album s názvom Unknown.

Multimediálne funkcie PS3
Súbory vo formátoch ATRAC, MP3, MP4, WAVE (PCM) a WMA si môžete zoradiť podľa interpréta, albumu atď, nemožno si však vytvoriť playlisty. Snáď v ďalšom firmware. Prehrávať sa dajú ako tradičné lisované, aj napálené CD a DVD disky. Medzi tradičnými funkciami Play, Stop, Forward, Rewind stojí za zmienku Visual Player s výbornými snovými motívmi, ktoré vyniknú hlavne na veľkých obrazovkách. Počas prehrávania hudby sa dá regulovať aj hlasitosť.

Muziku dostanete von cez klasický cinch na A/V, S-Video, alebo komponentnom kábli, HDMI alebo cez optický výstup. Odporúčame prepojenie cez optiku, ale iba za predpokladu, že nechcete prehrávať Super Audio CD, alebo zvuk vo formáte 7.1 PCM. Pri HDMI zapojení si treba dať pozor, aby koncové zariadenie bolo kompatibilné s HDCP, inak sa môže stať, že audio, alebo video nebude prehrávané korektne, resp. vôbec. PS3 dekóduje zvuk v normách DD, DD True HD a DTS.

Video

Na absolútne vychutnanie filmu odporúčame PS3 prepojiť s televízorom adekvátnym vašej peňaženke. Trochu diplomatické doporučenie, ale nie každý sa stotožní s pravidlom, že čím väčšia uhlopriečka, tým lepší zážitok. Najlepšiu možnú kvalitu dosiahnete, ak PS3 pripojíte k Full HD televízoru. Iba pri rozlíšení 1080p vyniknú všetky detaily (nedostatky) filmov distribuovaných na Blu-ray diskoch. PS3 však vie poslať obraz aj cez kompozitný, komponentný, S-video kábel (nie sú súčasťou balenie, podobne ako HDMI kábel). Na prepojenie TV a konzoly sa dajú použiť aj káble z PS2.

Multimediálne funkcie PS3
V súvislosti s nimi tu máme niekoľko skúseností. A/V kábel dodávaný s PS2, ako aj RGB kábel mali horší obraz ako keď sa použil A/V kábel dodaný s PS3. Môže tu dokonca vzniknúť niekoľko nepríjemných situácií. Na tradičných SD televízoroch môže byť rušené televízne vysielanie horizontálnymi bielymi pásmi, aj keď je konzola vypnutá! Ďalej sa môže obraz vlniť, či nesprávne zobrazovať farby. Pokiaľ máte iné skúsenosti s PS3 a SDTV, podeľte sa s nimi v diskusii.

Aby sme uzavreli tému káble, máme tu ešte jedno malé upozornenie. Ak sa vyberiete na návštevu aj s konzolou a zistíte, že priatelia nemajú HD televízor, alebo ste z nejakých nepochopiteľných dôvodov zabudli HDMI kábel, neuvidíte obraz, ak pripojíte iný kábel. PS3 posiela natvrdo signál (v danom rozlíšení, na to tiež pozor!) cez nastavený výstup, čiže sa pred odchodom uistite, či máte prepnutý správny výstup a rozlíšenie, inak sa budete dívať na čiernu obrazovku a maximálne si tak púšťať hudbu.

Okrem Blu-ray video diskov si PS3 poradí s tradičným DVD formátom, ako aj súbormi MPEG 1,2,3,4 (aj v H.264) a AVI (motion JPEG), čiže žiadne DivX či Xvid. Pokiaľ na vloženom disku (CD-R/RW, DVD-R/RW, BD/R) nie je zdetekovaný podporovaný formát, je označený ako DATA. Kvalitu výstupov pri prehrávaní videa sme bohužiaľ netestovali.

Pri prehrávaní videa oceníte, že PS3 je tichá a ani pri tichých pasážach vo filme ju nie počuť (závisí od podložky, na ktorej konzola stojí). Ovládanie je vďaka on screen menu teraz jednoduchšie a už nemusíte rozmýšľať, ktoré tlačítko vás vráti do rootu disku. Pre fanjšmekrov odporúčame zakúpiť Bluetooth diaľkové ovládanie. Výborným pomocníkom v rodinách s malými deťmi je rodičovský zámok, ktorý je zvlášť rozdelený pre DVD, BD, hry a internet.

Multimediálne funkcie PS3
Internet

PS3 ako ďalšia z next-gen konzol ponúka browsovanie internetu priamo v základnej výbave, bez nutnosti sťahovania dodatočného softvéru, či upgrade. Je plne kompatibilný so stránkami vo Flashi, aj s Java skriptami, chýba však podpora našej kódovej stránky, takže mäkčené spoluhlásky budú nečitateľné. Naraz si môžete otvoriť šesť okien a prepínať medzi nimi podľa ľubovôle (bez swapu, dodatočného načítania). Ak zabudnete, čo ste kde otvorili, dajú sa okná zobraziť ako dlaždice na štýl IE 7. Browsovať sa dá aj na klasickom televízore, ale plocha je malá a písmená sa ťažko čítajú. Je tu však zoom.

Browsovanie uľahčujú klávesnica a myš (môže byť aj Bluetooth), pripojené do jedného zo štyroch USB 2.0 portov na prednej strane. Do internetu sa pripojíte cez Wi-Fi alebo vstavaný ethernet port. S browserom súvisí aj online manuál, ku ktorému máte prístup priamo z menu, Folding Home, čo je zapojenie výkonu konzoly do výskumu proteínov a chôrob s nimi súvisiacich. Klient má cca 50 MB a počítanie packetov beží iba vtedy, ak program beží.

Multimediálne funkcie PS3
Ďalšie možnosti

Komu by nestačili základné funkcie a chcel by PS3 využívať ako osobný počítač, tomu je určená voľba v menu Install Other OS. Súčasne môžu na hard disku kooexistovať dva operačné systémy, jeden pôvodný a druhý alternatívny. Pred samotnou inštaláciou je však nutné vytvoriť formátovaním partíciu, kam si linux nainštalujete. Medzi inými distribúciami sú použiteľné Debian, Fedora Core 5, Gentoo, Ubuntu a Yellow Dog. A načo je taký druhý operačný systém dobrý? Nie, nie je to z dôvodu predvádzania sa, že aj PS3 dokáže poslať príspevok do diskusií. Čo takto MAME? Či iné emulátory? Čo email? Messaging, grafické rozhranie, pisanie dokumentov?

Zmienkou o linuxových distribúciách končíme prvú časť popisujúcu možnosti PS3. V ďalšom pokračovaní sa budeme venovať PS Store, nakupovaniu, PlayStation Network, rozoberieme si spätnú kompatibilitu a úžasnú funkciu PSP Remote. Kvôli tejto vychytávke som osobne takmer jednu noc nespal. Umožňuje ovládať PS3 z displeja PSP a streamovať multimediálny obsah. Ideálne na spanie.


napísal spacejunker 27.3.2007
Páči sa mi!
MULTIMEDIÁLNE FUNKCIE PS3


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19596)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk