KDE STE NEXT-GEN KONZOLY? NINTENDO DS

KDE STE NEXT-GEN KONZOLY? NINTENDO DS

Všetko, čo ste chceli vedieť o najnovšom handhelde od spoločnosti Nintendo.

Článok

Nielen stolové herné konzoly hýbu herným svetom. V dnešnej rýchlej dobe, chceme instantnú zábavu kdekoľvek a kedykoľvek, bez nutnosti ťahať so sebou autobatériu a LCD monitor. Tam, kde zlyhávajú jednoduché java hry na mobilných telefónoch, nastupujú tie pravé handheldy. Životný cyklus handheldov je o niečo kratší ako pri stolových konzolách a práve život jedného z nich zo stajne Nintendo končí. GameBoy prekonal predajnosťou všetky herné platformy a má obrovskú základňu užívateľov všetkých vekových kategórií. Určite to nie je herná skrinka určená iba pre fanúšikov Pokémonov.

V minulej časti nášho seriálu „Kde ste next-gen konzoly?“ sme sa vydali po stopách nástupcu Xboxu. Tentoraz preskočíme PS3 a Revolution a vrhneme sa na handheld Nintendo DS, ktorý na plnej čiare nahradil GameBoya. Tento skok bol spôsobený uvedením tejto hernej skrinky 21.novembra na americký trh, čím sa tento článok obohatí o niektoré zaujímavé informácie, vrátane fotografií vnútorností strieborného prístroja.

Na začiatok niečo z histórie. Začiatky handheldu s menom GameBoy siahajú do praveku herného priemyslu, keď sa v roku 1989 začala predávať monochromatická verzia s pribaleným Tetrisom. V roku 1996 uzrela svetlo sveta inovovaná verzia GameBoy Pocket. Handheld mal menšiu veľkosť a bol napájaný dvoma AAA batériami. Až po deviatich rokoch! sa dostala na trh verzia s farebným displejom GameBoy Color, ktorú v roku 2001 nahradil GameBoy Advance. Výhodou Advance bola úplná spätná kompatibilita so všetkými hrami. Rozbehnutý vlak s názvom GameBoy sa zastavil pri inovovanej verzii Advance SP (2003) so zaklápacím displejom, ktorý vlastne predstavil koncepciu svojho nástupcu. Advance SP bol menší a klasické batérie nahradil nabíjateľný Li-ON akumulátor.

Od doby oficiálneho oznámenia vývoja nástupcu sa objavilo množstvo špekulácií o dizajne a technických špecifikácií. Veľkú vlnu záujmu strhávala na seba informácia o dvoch separátnych LCD displejoch. V súvislosti s touto koncepciou, vo svete handheldov doposiaľ nevidenou, bola vypísaná odmena na fotografiu finálneho dizajnu. Oficiálne bol revolučný handheld Nintendo DS predstavený verejnosti na tohtoročnej E3.

Spoločnosť Nintendo zostala verná kódovému označeniu DS, ktoré poukazuje na dva displeje (Dual Screen). Dizajn prototypu predstaveného na E3 sa drasticky zmenil a zo škaredého káčatka z 80tych rokov sa stal elegán. Telo prístroja má ostré hrany, lacný plast nahradila strieborná povrchová úprava a vyklápacia strana na nafúkla. Nintendo DS na prvý pohľad pripomína väčší elektronický diár alebo palmtop.

Kde ste next-gen konzoly? Nintendo DS Kde ste next-gen konzoly? Nintendo DS Kde ste next-gen konzoly? Nintendo DS

Handheldu o rozmeroch 148x84,7x28,9mm (d,š,h) dominujú spomínané dva 3“ TFT LCD displeje s rozlíšením 256x192 (.24 bod) a podporou 260 000 farieb, z čoho spodný je dotykový. Okrem displejov si veľké miesto na tele ukradli aj stereo reproduktory, ktoré dokážu hrať aj s pripojenými slúchadlami. Všetky tlačidlá sa nachádzajú na spodnej strane handheldu, kde na ľavej nájdete tlačidlo Power na zapnutie/vypnutie konzoly, digitálny D-Pad. Na pravej strane sú štyri tlačidlá A,B,X,Y a nesmie chýbať neodmysliteľná dvojica Select a Start. Na prednej hrane sa nachádzajú ešte ďalšie dve tlačítka (shoulder buttons). Ďalej tu nájdete vstavaný mikrofón, ovládanie hlasitosti, konektory na pripojenie adaptéra (5,2V), mikrofónu, slúchadiel a LED diódu. Tá rôznym režimom blikania a zmenou farieb informuje o bezdrôtovom prepojení, stave batérie a šetriacom režime. Udávaná výdrž batérie je 6-10 hodín (nabíja sa rovné štyri hodiny).

Nintendo DS poháňa dvojica procesorov ARM7 33Mhz (pre porovnanie v GBA SP bol ARM7 taktovaný na 16,8MHZ) a ARM9 s taktom 66Mhz, ktorý ako jediný dokáže produkovať 3D obraz. Samotný výkon Nintendo DS sa dá porovnať s konzolou N64. Prenosným médiom sa opäť stali výmenné kartridge, ktoré dokážu uchovať 128MB dát, čo je oproti GBA SP dvojnásobok. Nintendo DS má okrem slotu pre DS hry aj ďalší, kde je možné zasunúť hry pre GBA. DS nie je spätne kompatibilný s hrami určenými pre GameBoy a GameBoy Color. Nechýba však podpora bezdrôtovej komunikácie prostredníctvom protokolu IEEE 802.11b s dosahom 10-30 metrov. Signál prechádza aj cez steny a dvere a udávaný dosah môže byť väčší, ak sa komunikujúce handheldy nachádzajú v priestore bez prekážok.

Kde ste next-gen konzoly? Nintendo DS
Čo nájdete v balení spolu s handheldom Nintendo DS? Obsah krabice ďalej tvorí napájací adaptér (je rovnaký ako v prípade GBA SP), dva stylusy pre dotykový displej, remienok na zápästie slúžiaci aj ako náprstenník na palec, manuál a demo FPS akcie Metroid Prime Hunters. Nintendo odporúča používať na dotykový displej remienok na zápästie, čím sa eliminuje umastenie povrchu displeja a ovládanie je tak precíznejšie.

Po prvom zapnutí konzoly je nutné nastaviť jazyk, nick užívateľa (je ho vidieť v hornej časti displeja), farbu, čas, dátum, poprípade dátum narodenia. Po reštarte sa zadané informácie uložia a po opätovnom zapnutí je na displeji vidieť kalendár, čas, prístup k hrám na kartridgoch, DS Download Mode a PictoChat. Nintendo DS nepodporuje hot plug vymieňanie kartridgov ako N-Gage QD. Pri výmene, je nutné handheld vypnúť. Pri hraní titulu pre GBA si je možné nastaviť, na ktorom displeji má byť obraz.

DS Download Mode umožňuje hru viacerých hráčov iba s jedným kartridgom, na ktorom je uložená hra podporujúca sťahovateľný obsah (napr. Mario 64 DS). Hráč s hrou vytvorí server a ostatní hráči si zo servera stiahnu potrebné dáta na hranie multiplayeru. Sťahovanie vraj trvá niečo do dvoch minút. PictoChat je nová forma posielania správ. Je to vlastne instant messenger, ako ho poznáme z PC (ICQ, Miranda...). Po spustení sa na hornom displeji zobrazujú všetky odoslané a prijaté správy, na spodnom editovaný text a klávesnica. PictoChatu sa môže zúčastniť až 16 užívateľov.

V čom spočíva revolúcia? Mnohí môžu namietať, že výkonnejší handheld PSP od Sony bude ideálna voľba. Z časti je to pravda. Nintendo DS nebude výkonovo stačiť na PSP, ale ponúka novú úroveň interaktivity práve s dvojicou displejov. Dotykový displej poslúži na precíznejšie vyberanie zákrut, ovládanie kamery, jednoducho povedané nahradí analógovú páčku a poskytne nevšedný herný zážitok. Druhý displej môže zobrazovať dodatočné informácie, ako mapu, rozbalený inventár, rôzne príkazy alebo pri hraní Tetris-like hier sa herná plocha roztiahne cez oba displeje. Vďaka citlivému mikrofónu, schopnému rozoznávať hlas bude možné v budúcnosti ovládať niektoré tituly aj hlasom. Všetko závisí od herných vývojárov, ako sa popasujú s novými možnosťami handheldu Nintendo DS. Spoločnosť Nintendo tvrdí, že v budúcnosti sa bude možné napojiť s DSkom na bežnú Wireless LAN sieť a zahrať si herný titul s hráčmi z celého sveta.

Kde ste next-gen konzoly? Nintendo DS
Herná základňa momentálne nie je oslnivá, ale aj medzi nízkym počtom titulov je možné nájsť trhák Mario 64 DS, nasledovaný titulmi Spider-Man 2, Asphalt: Urban GT, Madden NFL 2005, Feel the Magix: XY/XX. Ponuka herných titulov pre Nintendo DS sa rozšíri s uvedením handheldu na japonský trh 3.decembra. Do vývoja sú zapojení všetci svetoví vývojári a celkovo sa pracuje na viac, ako 120 hrách. Dokonca sa na Nintendo DS dostane po 15 rokoch Final Fantasy III, pôvodne vydaný na systéme Famicom (japonská verzia NES). Nintendo DS je univerzálny systém a nemá regionálne kódovanie, čiže je možné kupovať herné tituly kdekoľvek na svete.

Nintendo DS čaká veľmi svetlá budúcnosť a vďaka spätnej kompatibilite s GBA hrami, s niektorým hardvérom GBA SP (adaptér, Movie Player, USB nabíjačky...), bezdrôtovou komunikáciou, dvojicou displejov, solídnou výdržou batérie a priaznivou cenou si upevní neotrasiteľnú pozíciu na poli handheldov.

Nintendo DS bol uvedený na americký trh 21.novembra za cenu $149 (cca 4600 ,- Sk), do Japonska sa dostane 3.decembra a v Európe sa začne predávať začiatkom budúceho roka.

Zaujímavé linky:

oficiálna stránka handheldu Nintendo DS
manuál Nintendo DS na stiahnutie (600KB)
pohľad na vnútornosti handheldu Nintendo DS
pripravované hry do konca tohto roka
pripravované hry na budúci polrok



napísal spacejunker 28.11.2004
Páči sa mi!
KDE STE NEXT-GEN KONZOLY? NINTENDO DS


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19539)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk