KDE STE NEXT-GEN KONZOLY? SONY PSP

KDE STE NEXT-GEN KONZOLY? SONY PSP

Seriál o next-gen konzolách pokračuje tretím dielom o prvom handhelde spoločnosti Sony, Sony PSP.

Článok

Seriál predstavujúci next-gen konzoly pokračuje tretím dielom o prvom handhelde spoločnosti Sony, Sony PSP (PlayStation Portable). Pripravované preview sme niekoľkokrát odložili, čakali sme na japonské uvedenie, neskôr sme sa rozhodli, že počkáme na prvý kus, no a nakoniec nám na dvere zabúchal japonský import. O PSP sa toho už popísalo hodne, videli sme tisíce fotografií, videí a obrázkov z hier. Nič z toho sa však nevyrovná momentu, ak sa vám tento technologický zázrak dostane do rúk a zažmurká na vás širokouhlým displejom. Sánka sa svojvoľne otvára, hlava sa v údive začne sama otáčať doprava a doľava a presvedčujete sa, či ste sa neocitli o niekoľko rokov v budúcnosti. Tak teda vitajte v budúcnosti!

V prvých hodinách strávených s PSP je naozaj veľmi ťažké utrúsiť niečo na adresu handheldu. Napádajú vás iba superlatívy. Prekvapivo chválu dokážete šíriť aj na druhý deň a keď sa vás spýtajú, že čo je na tom také super, nedokážete jednoducho pár slovami popísať ten herný zážitok. Na tretí deň sa už začnú aj objavovať obavy alebo veci, ktoré by si rozhodne zaslúžili väčšiu pozornosť dizajnérov a vývojárov. Na štvrtý deň ste rozhodnutí, že si tento prístroj kupujete a keď zistíte, že v EU sa ešte nepredáva a začínajú kolovať obavy o nedostatku zariadení pre americký trh, začne vás svrbieť myšlienka, či vôbec PSP vrátiť spoločnosti Sony, ktorá ho zapožičala!

Sony PSP je vo svojom jadre hlavne herná prenosná konzola. Obsahuje však aj niekoľko módnych doplnkov, ktoré robia z tohto prístroja prenosné multimediálne centrum. PSP dokáže prehrať neodmysliteľné hudobné súbory mp3, vlastný formát ATRAC, na veľkom displeji si takisto môžete prezrieť fotografie a nechýba podpora filmov vo formáte MPEG-4. Prehrávaniu multimediálnych súborov sa budeme venovať v špecializovanom článku, pretože sme nemohli tieto vlastnosti PSP vyskúšať. Japonský import tvrdohlavo odmietal náš Memory Stick, dokonca ani pod hrozbou totálneho vybitia sa neumúdril a kartu nenačítal.

Jednoznačnou dominantou celého prístroja nie je displej, ako si mnohí mohli myslieť, ale je to jeho vyhotovenie, ktoré kombináciou čierneho lešteného plastu, strieborných kovových doplnkov a priesvitných plastových výliskov spôsobuje údiv. V podstate bežná kombinácia farieb a dokáže si svojim vyhotovením získať rešpekt. Darmo, Sony vie ako dizajnovať svoje produkty najvyššej kategórie. Ďalším pozoruhodným faktorom je samotná stavba prístroja, usporiadanie komponentov, jeho vyváženie a váha (260g). Po vytiahnutí batérie (Li-ion 3,6V 1800mAh) a otvorení veka pre UMD, zisťujete, že samotné PSP, to PSP o ktorom ste počuli, že sa dokáže výkonovo priblížiť PS2, navrhovali samotní mimozemšťania.

Precízny dizajn sa nevyhol ani analogu, ktorý bol na mnohých miestach diskutovaný. Nie, nefunguje ako glide point (je ho možné vidieť na notebookoch IBM), nie je to ani páčka a predsa sa s ním dá pohodlne a plynulo ovládať. Ak ste pozorným čitateľom, určite vám neušli Rišove prvé dojmy, ktorý prirovnal analog PSP k minci. A mal pravdu. Predstavte si mincu, ktorou hýbete po povrchu, kladie odpor a vracia sa sama do východzej polohy.

Kde ste next-gen konzoly? Sony PSP
Kde ste next-gen konzoly? Sony PSP
Kde ste next-gen konzoly? Sony PSP

Analog ako taký, je precízny, ale až po niekoľko hodinovom tréningu a hlavne správnemu uchopeniu handheldu. Svojou váhou dokáže preveriť vašu výdrž, rozbolia vás zápästia a začnú brnieť prsty, ak nebudete mať lakte opreté o pevnú podložku. Osobne sa mi najlepšie hralo na klasickom digitálnom D-pade, ako na analogu, za čo môže jeho umiestnenie. Displej je naozaj rozmerný a bližšie k stredu sa už nemohol umiestniť. Takisto aj jeho povrch by si zaslúžil inú povrchovú úpravu ako vrúbkovaný plast. Ten má tendenciu šmýkať sa, hlavne ak ešte stále od vzrušenia nedokážete rovnomerne dýchať.

Analog sme si popísali, ale čo ostatné tlačítka? Z obrázkov to možno až tak dobre nevidieť, ale všetky sú priesvitné, vrátane L a R, čo dodáva handheldu vážnejší vzhľad a radia ho do inej kategórie. Na pravej strane je štvorica tlačítok (štvorec, kruh, krížik a trojuholník), ktoré poznáte z ovládača PSone alebo PS2. Problém so zasekávaním a nižšou citlivosťou pri tlačítku „štvorec“ sa počas dlhého testovania neobjavil. Na bokoch PSP narazíte na vypínač Wi-Fi, veľmi dôležitom kvôli vysokému apetítu prístroja a na pravej strane Power/Hold, na zapnutie/vypnutie/uspanie (sleep) prístroja a vypnutie všetkých tlačítok (hold) pre nerušenú reprodukciu filmu alebo hudby. Pod displejom sa nachádza tlačítko Home, pre okamžité ukončenie hry/filmu a návrat do hlavného menu. Ďalej je tu dvojica +/- na regulovanie hlasitosti, ďalej režimy jasu, tlačítko Mute/ekvalizér a neodmysliteľná dvojica Start a Select.

Na tele PSP sú umiestnené výstupy pre slúchadlá (3,5“ jack) s konektorom pre diaľkové ovládanie (štandardne dodávané) paradoxne v bielej farbe (Sony sa snaží konkurovať bestselleru iPod). Ďalej tu má svoje miesto konektor pre dodávaný adaptér (5V/2A, je univerzálny pre všetky regióny). Medzi priesvitnými tlačítkami L a R sa nachádza IR Port a USB 2.0 prípojka pre komunikáciu s PC. Na prepojenie môžete použiť aj USB kábel dodávaný k N-Gage. Komunikáciu so svetom ďalej zabezpečuje protokol 802.11b (Wi-Fi), ktorý využijete hlavne pri hraní po sieti (ad-hoc) a pri hraní po internete (infrastructure). Posledná menovaná služba zatiaľ nebola spustená, ale hry podporujúce online hranie sú pripravené a pravdepodobne po americkej premiére, si bude možné zahrať aj s inými hráčmi a sťahovať dodatočný obsah do hier.

A kam sa všetky tie súbory uložia? PSP dokáže obslúžiť vymeniteľné pamäťové média Memory Stick. A teraz sa dostávame k najväčšiemu problému. Kto už mal možnosť dostať sa do styku s Memory Stickom vie, že ich cena je vysoká a tieto pamäťové média je možné použiť iba v produktoch Sony. Aby toho nebolo málo, tak nie je Memory Stick ako Memory Stick. PSP si rozumie výhradne s polovičnou veľkosťou klasických žuvačiek Memory Stick Duo a najlepšie s rýchlejšou verziou Memory Stick PRO Duo. O dostupnosti týchto pamäťových médií sa radšej nebudem rozpisovať. Predajcovia sa ich boja ako čert kríža a tak vám s úsmevom ponúkajú staré verzie Memory Stick Magic Gate so slovami, že to isto pôjde.

Pri kúpe Memory Stickov preto pozor! Kvôli väčšej istote je lepšie investovať, aj keď do drahších, ale originálnych Memory Stickov od Sony. Ďalšou alternatívou je firma Sandisk, ktorú preferujú majitelia tohto handheldu. Paradoxne náš Memory Stick bol od spoločnosti Sandisk a napriek tomu ho nebolo možné použiť.

Hlavným pamäťovým nosičom PSP je UMD (Universal Media Disc). Tento nosič je takisto tvrdohlavou, ale múdrou politikou Sony. Zapúzdrené 6cm disky s kapacitou 1.8GB (dual-layer) vyriešili problém s kopírovaním a hrozbou pirátstva. Navyše sa napaľovačky týchto médií nikdy nedostanú na verejnosť. Sony si ich stráži a vydavatelia musia svoje mastery posielať priamo k nim, aby im na zákazku vyrobili UMD s požadovaným obsahom. Podobne ako MiniDisc je UMD v plastovom obale, nie je však krytý výrez, odkiaľ sú načítavané dáta. Pri manipulácii a hlavne pri vyťahovaní UMD z obalu treba dávať pozor, aby na médiu nepristál palec. Hry sú balené v podobných, ale menších obaloch ako klasické DVD, kam vojde samotný disk a je tu aj miesto pre manuál.

Kde ste next-gen konzoly? Sony PSP
Kde ste next-gen konzoly? Sony PSP
Kde ste next-gen konzoly? Sony PSP

Už sme si povedali, ako PSP vyzerá, čo všetko nájdete na tele prístroja, ale stále som sa šalamúnsky vyhýbal popisovaniu samotného displeja, ktorý si ukradol pre seba najväčšie miesto. Je zapustený do čierneho lešteného plastu a podobne ako povrchová úprava, tak aj povrch, pod ktorým je schovaný displej, je doslova magnetom na nečistoty a hlavne odtlačky prstov. Preto v balení nájdete aj handričku na ošetrenie týchto kritických miest a verte, že to budete robiť často. Samotný displej je najväčším so všetkých handheldov a ponúka brilantný, ostrý obraz. Jeho uhlopriečka je úctihodných 4,3“ a dokáže zobraziť 16,7 milióna farieb pri rozlíšení 480x272. Formát strán 16:9 je ideálny na pozeranie filmov, čo dokázalo aj úžasné intro z Ridge Racera, ktorý prevetral výkonový potenciál PSP.

Displej umožňuje hranie za každého počasia, pozor však na priame slnko, kedy sa všetko odráža a ani pri nastavení najvyššej hodnoty jasu, nie je na ňom nič poriadne vidieť. Obraz je ostrý ako britva, farby sú sýte, živé a keby sa náhodou nachádzala v displeji diera, tak sa doslova vylejú. Obraz je jednoducho úžasný a na takom displeji je radosť hrať. Horšie je to s dvojicou reproduktorov, ktoré pre seba majú iba dva úzke výrezy na vrchu a boku prístroja. Síce je počuť každý zvuk, ale keďže sú na spodnej strane stráca sa pocit zo sterea a je lepšie siahnuť po slúchadlách. Pri hraní a hlavne koncentrácii na dianie na displeji vás nerušia ani LED diódy umiestnené po oboch stranách PSP. Šikovný dizajnéri mysleli na všetko a pri uchopení PSP oboma rukami zakryjete aj LEDky, klobúk dolu.

Najdiskutovanejším parametrom PSP je udávaná hodnota výdrže batérie 4-6 hodín. A tento údaj môžeme len potvrdiť. Pri hraní Ridge Racer sa táto hodnota blíži skôr k spodnej hranici a ak sa rozhodnete hrať cez Wi-Fi, tak sa pripravte iba na 2,5 hodiny herného zážitku (preto ten vypínač Wi-Fi na boku PSP). Veľkým konzumentom energie nie je iba displej, reproduktory, ale aj mechanika UMD, ktorá pri náročných hrách (Ridge Racer, WipeOut Pure) neustále načítava dáta. Pri hre, ktorá dokáže údaje napratať do internej pamäte (Lumines) sa hodnota výdrže zvyšuje.

S prehrávaním MP3 sa naopak hodnota posúva až k ôsmim hodinám. S osobnej skúsenosti môžem povedať, že nech budete robiť s PSP čokoľvek, na jedno nabitie (2hodiny) by mal vydržať celý deň. Ak zoberieme v úvahu, že nebudete hrať bez prestávky a pustíte si aj MP3. Podobnou výdržou sa môže pochváliť aj N-Gage. Ešte pred kritizovaním sa sami seba spýtajte, koľko by ste za normálnych okolností hrali. Ak nie ste človekom, ktorý pravidelne trávi čas v lietadle, tak rozhodne dodávaná batéria uspokojí vaše požiadavky. Na tomto mieste treba poznamenať, že Sony pracuje na novej batérii, ktorá poskytne o 30% väčšiu výdrž.

Jedna z najlepších funkcií PSP je jednoznačne Sleep režim. Jemným ťuknutím do hlavného vypínača prístroj prechádza do hybernácie okamžite a po opätovnom ťuknutí sa bleskovo vráti tam, kde ste prestali hrať. Predstavte si, že hráte na zástavke obľúbenú hru a zážitok vám prekazí prichádzajúci autobus, handheld chcete odložiť, ale rozohranú hru nechcete jednoducho opustiť. Jednoduchým posunutím Power tlačítka, PSP uspíte a po vystúpení, pokračujete presne tam, kde ste skončili. V spánku môžete nechať PSP akokoľvek dlho chcete. Pri tomto móde prakticky nevyužíva batériu a dokonca aj keď už nemožno handheld zapnúť, tak po pripojení nabíjačky sa vrátite presne na miesto pred hybernáciou. Rovnako sa Sleepom dá suplovať ukladanie pozície, v prípade, že nemáte po ruke Memory Stick. UMD však nesmiete vybrať!

Počas hrania môžete kedykoľvek vysunúť disk UMD. PSP okamžite upozorní, aby ste ho vložili alebo hru ukončili. Prostredie PSP je veľmi jednoduché na navigáciu a jednotlivé položky sú prístupné doslova niekoľkými pohybmi D-padu. Zo systému máte priamy prístup k Memory Sticku, fotkám, MP3, filmom a UMD disku. Ak je založená hra, po krátkom načítaní sa objavia základné informácie, v malom okne sa spustí video s konkrétnym titulom, zmení sa farebná paleta a v pozadí hrá ústredný motív hry! Takto okamžite viete, aký disk je v mechanike založený.

Pri prvom spustení si PSP vyžiada základné údaje, ako Nickname, čas, časové pásmo a dátum (podľa aktuálneho mesiaca mení animované pozadie PSP dúhové farby, momentálne je to svetlo zelená). Všetky tieto nastavenia si môžete zmeniť v systéme, kde okrem iného nájdete aj formátovanie Memory Sticku, parental control, nastavenie hesla a veľmi dôležité šetriace režimy. Dokážu po nastavenom čase vypnúť displej, zmeniť jas alebo celý prístroj hybernovať počas nečinnosti. Výbornou vychytávkou je úplne vypnutie displeja pri počúvaní MP3, čo rozhodne šetrí batériu. A tú si PSP dokonale monitoruje a v menu sa môžete pozrieť na také detaily, ako výdrž udávanú v minútach a jej aktuálny stav.

Kde ste next-gen konzoly? Sony PSP
Kde ste next-gen konzoly? Sony PSP
Kde ste next-gen konzoly? Sony PSP

Prejdime od popisu prístroja k tajným túžbam. Je veľkou škodou, že PSP nemá druhý analog, čím by sa rozhodne uľahčilo aj ovládanie niektorých titulov. Už len fakt, že na prednej hrane je iba dvojica a nie štvorica tlačítok (shoulder buttons) ako v prípade DualShocku, budú musieť siahať vývojári k iným alternatívam ovládania. Pri dlhšom hraní si uvedomíte, že PSP nevibruje a začnete hľadať nejaké nastavenie, ktorým by ste odozvu zapli. Tajne dúfame, že PSP vibrácie bude podporovať. Možno už s príchodom novej batérie, alebo sa len čaká na nový firmware.

Zariadenie PSP sme si rozobrali a čo herné tituly? Venovať sa im budeme v sekciách preview a review, čím sa otvára aj sekcia určená pre túto platformu. Už teraz sa môžete tešiť na informácie o hrách, ktoré sme mali možnosť otestovať a ktoré sú v príprave. PSP sa dostáva do predaja v Amerike už tento štvrtok a štart tohto handheldu podporí 25 titulov, medzi ktorými nájdete: Ridge Racer, WipeOut Pure, Lumines, NFSU Rivals, Untold Legends, World Tour Soccer, Archer Maclean's Mercury, Spider-Man 2 či všetky známe športové série od EA.

Európske vydanie bolo pred nedávnom odložené. Sony sa orientuje na uvedenie handheldu na americký trh a sem smerujú všetky vyrobené kusy. Dopyt je obrovský a zariadení málo. V niektorých krajinách sa PSP predávajú za dvojnásobnú uvádzaciu cenu $249,99. Americké balenie je dostupné iba vo Value Packu, kde nájdete PSP, manuál, handričku, remienok, slúchadlá s diaľkovým ovládaním, púzdro, 32MB Memory Stick PRO Duo, UMD s hernými trailermi a film Spider-Man 2. Podobné balenia môžeme očakávať aj u nás a je vysoko pravdepodobné, že namiesto filmu sa trebárs v balení objaví Memory Stick s oveľa vyššou kapacitou. Odhadovať cenu si netrúfame. Je možné, že sa nakoniec dočkáme takéhoto balenia u nás za baťovskú cenu 9999,- Sk. Čo bude rozhodne dostatočne atraktívne.

Agresívna politika a žiadostivosť Sony stať sa na poli handheldov podobne, ako pri stolných konzolách špičkou, prekvapila každého. Či už to boli najprv technické parametre, rozmerný displej, vykonový potenciál alebo silný line-up hier, všetky tieto údaje poukazovali na prvé miesto, kde doteraz neohrozene stála spoločnosť Nintendo a jej GameBoy. Ak si to všetko zhrnieme, máme tu špičkový kus hardvéru, blížiaci sa nával hier a samozrejme aj všakovakého príslušenstva. Od remienkov na krk, zápästie, cez rôzne púzdra, reproduktory, rozdvojky pre slúchadlá a mnoho iného. O podporu svojho dieťaťa sa Sony dobre postarali a záujem majú aj filmové i hudobné domy, ktoré budú vydávať na UMD hudobné nahrávky a filmy.

Najväčším konkurentom Sony PSP je podľa mnohých Nintendo DS a na reči o úplne inom prístupe k hraniu sa pozrelo ako na obranu pred jeho technickou „nedokonalosťou“. Je to len zdanie, pretože NDS ponúka úplne iné herné zážitky a preto sme sa rozhodli postaviť proti sebe tieto dve zariadenia nech si zmerajú sily. O súboji novej generácie handheldov sa dočítate v nasledujúcich dňoch. Prezradíme, len, že týmto gentlemanom bude robiť sekundanta N-Gage.

Základné parametre Sony PSP:
rozmery: 170x74x23mm
váha: 260g
farba: čierna
CPU: PSP CPU (frekvencia 1~333MHz)
pamäť: 32MB + 4MB Embedded DRAM
displej: 4,3“, 16:9 TFT LCD 480 x 272 (16.7 milióna farieb)
vymeniteľné média: UMD (1,8GB Dual-layer), Memory Stick Duo (PRO Duo)
komunikácia: 802.11b (Wi-Fi), USB 2.0, IrDA

Zaujímavé linky:
Oficiálna stránka Sony PSP
Oficiálna stránka PlayStation (v Slovenčine)
manuál v elektronickej podobe (download)


napísal spacejunker 21.3.2005
Páči sa mi!
KDE STE NEXT-GEN KONZOLY? SONY PSP


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19566)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk