ZAOSTRENÉ NA MOŽNOSTI WII

ZAOSTRENÉ NA MOŽNOSTI WII

Všetko, čo ste chceli vedieť o možnostiach konzoly Wii, nájdete jedine v tomto článku.

Článok

K brehom starého kontinentu úspešne dorazila konzola Wii a už začala dobýjať aj európsky trh. Za prvých 12 hodín sa predalo len v UK 50 000 konzol. Po prerátaní je to každú sekundu predaný jeden kus! U nás doma to nie je inak. Po prvom víkende sa skladové zásoby riadne zúžili a v mnohých predajniach je vyvesená tabuľka "Vypredané". Ďalšie dodávky konzol sa očakávajú v nasledujúcich týždňoch ešte pred Vianocami. Čo sa týka príslušenstva, v celej Európe je evidovaný nedostatok. Ak mávnete rukou a pousmejete sa nad našimi predajcami, v susednom Rakúsku nie je situácia iná.

My sme vám však sľúbili podrobné rozobranie možností konzoly Wii a nie hĺbkovú analýzu trhu. Tak si zoberme lupu a postupne zaostrime na všetky kanály v hlavnom menu. Povieme si niečo o tom, ako sa pripojiť na internet a nakupovať staré klasiky na Virtual Console, ako nastaviť službu WiiConnect24 a na záver sa podelíme o niekoľko praktických tipov a trikov.

 Disc Channel

Zaostrené na možnosti Wii
Každá Wii hra má svoju úvodnú obrazovku podfarbenú hudbou.
Je zrejme vôbec prvý kanál, na ktorý prepnete Wiimotom. Dodanú hru Wii Sports budete chcieť vyskúšať hneď. Disc Channel obsluhuje aj všetky GameCube hry. Na ich hranie však potrebujete mať aj príslušný gamepad (GameCube alebo Classic Controller). Ak chcete ukladať pozície, nemali by ste zabudnúť ani na pamäťovú kartu. Wii nedokáže prečítať klasické Audio CD, ani akýkoľvek DVD disk, dokonca si neporadí ani keď disk vložíte opačne.


 Mii Channel

Na druhom kanáli sme Mii (My, alebo Vy? :-)). Mii Channel je domovom vašej Wiirtuálnej populácie. Do jednej konzoly vojde presne 100 Mii-čiek. Poviete si, to je málo. Ale. Každého obyvateľa si najprv musíte vytvoriť v editore. A ten ponúka také široké možnosti, že každý nový člen rodiny je vlastne originálom. Môžete sa pohrať s menom, tvárou, výškou, váhou, farbou oblečenia, pohlavím, farbou pokožky, make-upom atď. Možností je skutočne veľa. Po krátkej skúsenosti s editorom budete vytvárať virtuálne klony vlastnej rodiny a kamarátov podľa fotiek! V Mii Channel sa dajú stráviť hodiny a hodiny vytváraním postavičiek. Tu však možnosti tohto kanála nekončia.

Zaostrené na možnosti Wii
Zapískajte a Mii-čka budú v pozore.
Svoje výtvory môžete nasáčkovať do ovládača Wiimote (vojde sem 10 Mii-čiek) a preniesť do ďalšej konzoly, dokonca ich môžete posielať cez internet! A načo je to dobré? Hry kompatibilné s Mii nahrádzajú hlavných hrdinov, ale aj napríklad obecenstvo pri športových hrách, hráčom vytvorenými postavičkami! A to nie je všetko. Konzola eviduje s ktorým Mii ste hrali a ak prekonáte/vytvoríte rekord, tak sa mu pripíše na konto. Preto pozor, ak sa rozhodnete spraviť čistky v radoch Mii, aby ste neprišli aj o rekordy!

Mii-čka sa stávajú aj avatarmi v personálnom adresári, poslúchajú na slovo a bez odvrávania ich môžete znovu editovať, či ich nechať nastúpiť na námestí. Božská moc sa skrýva pod ikonkou píšťalky. Zapískajte a dajte si ich zoradiť podľa farby, pohlavia alebo abecedy.

 Photo Channel

Miesto, kde sa dajú prezerať fotografie a videá. Znie to lákavo, hlavne v prípade výrobcu, ktorý sa štítil akýchkoľvek multimediálnych funkcií vo svojich systémoch. Wii dáva najavo (po prepnutí na tento kanál), že si rozumie iba s SD kartami a obsahom z telefónov a fotoaparátov. Obsahom natrieskanú SD kartu stačí zasunúť do slotu a okamžite máte prístup k čerstvému materiálu. Konzola vie prečítať maximálne 1000 fotiek vo formáte JPG s max. rozlíšením 8192 x 8192. Celý zoznam, rozdelený do riadkov si môžete dodatočne priblížiť, či vzdialiť, keď hľadáte vybranú snímku. K prezeraniu celého albumu je tu slideshow, ktorú si môžete okoreniť jedným zo šiestich neutrálnych songov, alebo z karty načítať ľubovoľnú MP3-ku. Photo Channel je aj jediné miesto, kde si môžete vypočuť svoje pesničky, ale iba po jednom a navyše musíte spustiť slideshow. Snáď sa v budúcnosti dočkáme aj nejakého Media kanálu, kto vie?

Fotografie sa dajú ďalej v jednoduchom editore prikrášliť nástrojmi, ako vystrihnutými z Paintbrushu. Je tu guma, ceruzka na dokreslenie kontúr, ďalej pečiatky v tvare pusinky, hviezdičky, srdiečka, ďalej je možné na obrázok aplikovať rôzne filtre (čierno-biely, negatív). Zmeny prevedené na fotografii neovplyvnia snímok uložený na pamäťovej karte, ale upravenú fotografiu si môžete uložiť do Message Boardu, odkiaľ ju ďalej môžete rozoslať kamarátom z adresára.

Zaostrené na možnosti Wii
S fotografiami sa dá pohrať a dokonca aj zahrať puzzle!
Videá sú slabinou koznoly. Wii-čko si rozumie iba s videami vo formáte Motion JPEG (Quicktime, .mov, .avi). Tieto súbory sú typické pre svoju objemnosť, aj kvôli nekomprimovanému audiu. Pokiaľ neviete doma nájsť žiadne vhodné video, je tu prvý funkčný konvertor Wii Video 9. Jeho veľkým nedostatkom je výsledná kvalita videí. S nastavením bitratu sa dá docieliť pozerateľná kvalita, ale počítajte s tým, že na malý seriálček potrebujete minimálne 1 GB SD kartu.

Photo Channel sa týmto stáva použiteľný iba pre majiteľov fotoaparátov s SD kartami, ktorí si chcú pozrieť okamžite nové zábery, alebo sa pochváliť krátkymi videami. Na nejaké multimediálne vyžitie teda môžete zabudnúť. Wii-čko slúži iba ako prezerač, nezastáva klasickú funkciu čítačky, teda na vloženú kartu nemôžete ani zapisovať. Fotografie sa však dajú poslať emailom.

 Wii Shop Channel

Pravdepodobne najmenej zaujímavý kanál je nákupná zóna. Pozornosť si však zaslúži minimálne zato, že tu bude o pár dní voľne dostupný internetový browser, čím sa otvorí nový Internet Channel. Na Wii Shop Channel zatiaľ nájdete zónu Virtual Console, odkiaľ si môžete za Wii body nakúpiť staré hry zo systémov NES, SNES, N64, MEGA Drive a Turbografx. Zatiaľ sú k dispozícii nasledovné: NES - Donkey Kong, Mario Bros., The Legend of Zelda, Wario Woods; SNES – Donkey Kong Country, F-Zero; SEGA Mega Drive – Altered Beast, Ecco the Dolphin, Golden Axe, Sonic the Hedgehog; N64 – Super Mario 64; Turbografx – Bomberman '93, Bonk's Adventure, Dungeon Explorer, Super Star Soldier a Victory Run.

Zaostrené na možnosti Wii
Ceny hier na Virtual Console sú pre našinca vysoké.
Nintendo účtuje za jednu NES hru 500 bodov, za SNES 800 bodov, za N64 hru 1000 bodov, za Mega Drive 800 a za Turbographx 600 Wii bodov. Spolu s hrou si sťahujete aj elektronický manuál. Stiahnuté hry nemôžete ďalej posielať, ani ich zálohovať na SD kartu. Ak by ste chceli kúpiť všetky, tak si pripravte 10800 bodov, čo je šesť 2000 bodových stierateľných kariet (ktoré sa predávajú aj u nás), pričom vám zostane na konte ešte 1200 bodov. Za všetko zaplatíte 7200,- SK (1200,- Sk / jeden kupón)! Taký šialený asi nie je nik. Problémom týchto hier a vlastne celého nakupovania za Wii body je práve cena. A tu prichádza vhod informácia o prepojení konta Wii Shop Channel s kontom na Nintendo-Europe.com.

V dohľadnej dobe prepojenie kont využijete napríklad na kupovanie Wii bodov za hviezdy, ktoré získate registrovaním akejkoľvek Nintendo hry. Kto je registrovaný, vie, že momentálne neponúka Nintendo Club okrem wallpaperov a zvonení do mobilov absolútne nič. Konečne bude možné zužitkovať Nintendo body na niečo rozumné. Mario 64 rozhodne za to stojí.

 News & Forecast Channel

Posledné dva kanály síce nie sú zašumené, ale naladiť si ich budete môcť až v dohľadnej dobe. Konkrétne novinky zo sveta si prečítate 27. januára a predpoveď počasia už 20. decembra.

 Wii Message Board

Zaostrené na možnosti Wii
Na predpoveď počasia si budeme musieť počkať.
Nie je tým pravým kanálom, ale jeho možnosti začnete časom často využívať a aj si ich ceniť. V podstate ide o virtuálnu nástenku s kalendárom a adresárom. Keďže Wii neumožňuje vytvárať profily pre viacerých členov rodiny, pozor, čo si píšete na nástenku :-). Hneď z fleku si môžete napísať pripomienku a vzhľadom na kalendár aj na niekoľko dní dopredu. Pripomienky môžete odoslať aj ako email a ak patríte medzi zábudlivcov, tak si z práce kľudne môžete poslať, aby ste po návrate domov nehrali Zeldu, ale riešili dôležitejšie veci. Na to, aby ste využívali posielanie emailov, potrebujete aktivovať službu WiiConnect24 a to v našich končinách nie je možné.

Stačí však v menu options prestaviť krajinu zo Slovenska na hociktorú západnú krajinu (ja fungujem na UK) a už sa vám otvára Wii Shop Channel a konzola už vie prejsť aj do vypnutého stavu, v ktorom dokáže prijímať správy (svieti žltá LED dióda na Power tlačítku). Príchodziu správu signalizuje na modro podsvietená štrbinová mechanika. Systém blikania si môžete nastaviť alebo ho úplne vypnúť.

Do konzoly môžete mailom poslať aj obrázky, platia tu však isté pravidlá. Súbor nesmie byť väčší ako 1 MB a musí byť dodržané rozlíšenie nie väčšie ako 1024x768. Pokiaľ priložíte iný typ súboru, alebo sa nezmestíte do limitov, správa bude doručená iba ako text. Na úspešné posielanie potrebuje konzola registrovať email a ten musí byť druhou stranou potvrdený, čím sa medzi adresou a Wii-čkom vytvorí priateľstvo. To platí aj pre registrovanie druhých Wii konzol. Na spriatelenú konzolu je možné potom odosielať Mii-čka, upravené fotky a samozrejme textové správy, ktoré sa Wiimotom veľmi rýchlo píšu. Pri písaní v angličtine sa dá využiť aj slovník T9.

Zaostrené na možnosti Wii
Do adresára vojde maximálne 100 kontaktov.
Wii Message Board eviduje každodennú činnosť konzoly. V súbornej správe sa objavujú informácie o dĺžke hrania jednotlivých hier, koľko minút ste strávili editovaním fotografií, či nakupovaním. Ďalej vám sem konzola sama zaradí informácie o zlomených herných rekordoch a ktoré Mii-čko je ich držiteľom. Po niekoľkodňovom používaní vám začne chýbať informácia o počte správ v daný deň v kalendári a nemožnosť kopírovať, či ďalej presúvať správy.

 Všeobecné tipy a triky

Nasledujúce rady pochádzajú z takmer týždňového mučenia konzoly. Od tých vašich sa môžu líšiť. Sú všeobecné a pokiaľ ste novopečeným majiteľom konzoly, môžu v mnohom pomôcť. Jednou z prvých otázok, ktoré sa vás konzola po prvom zapnutí spýta, je, či je senzor umiestnený nad alebo pod televízorom. Na prvý pohľad je to jedno, prax ukazuje niečo iné. Predtým, než o televízor prilepíte celý senzor alebo len plastový stojanček, uistite sa, že je naozaj v strede. Senzor musí byť pre bezproblémovú funkčnosť v strede prijímača a musí byť na úplnom okraji. Teda čierna čelná strana senzora musí lícovať so stenou televízora alebo stolíka, ak ste sa rozhodli snímač umiestniť pod telku.

Je absolútne jedno, aký veľký je televízor, senzor (na/pod) zaručuje, že kurzor bude vždy v strede obrazovky. Tu platia tiež základné pravidlá pre bezproblémovú funkčnosť. Mali by ste sedieť pred televízorom (môžete aj miernom uhle, ak ste viacerí), v priamej viditeľnosti medzi senzorom a ovládačom nesmie stáť žiadna prekážka, ani stolík (preto ho odporúčame umiestniť na televízor)! Ak máte televízor zavesený na stene, senzor odporúčame umiestniť dolu.

So senzorom sme spravili malý pokus. Pohyb Wiimotu rozoznával v hlavnom menu z maximálnej vzdialenosti 3,20 m, najmenšia vzdialenosť bola 26 cm. Konzola však dokáže pohyb senzorov vo Wiimote registrovať aj bez pomoci senzora, hlavne pri hrách, ktoré nemajú freelook. Dosah samotného Wiimote sa nepodarilo odmerať z dôvodu nedostaku priestorov, ale garantujeme, že hrať akúkoľvek hru určite nebudete z vedľajšej a navyše zamknutej miestnosti. 5 m by malo každému stačiť aj pri väčšej párty.

Zaostrené na možnosti Wii
Možnosti pri vytváraní Mii sú široké.
Pri multiplayeri vo Wii Sports senzor nie je dôležitý. Pri hraní odporúčame stáť ďalej od seba. Nikto predsa nechce zinkasovať ovládačom po tvári a to pri zápale hry rozhodne hrozí. Určite si priškrťte zápästia šnúrkou, inak Wiimote poletí. Pri multiplayeri napr. v Red Steel už bude rozdelenie miest horšie, hlavne keď ste štyria pred jednou telkou. Tu žiadna rada nepomôže, ak vám ide niekto po krku, tak robíte všetko preto, aby ste prežili :-). Neprepajte panike a príliš sa neoháňajte.

Wii-čko neumožňuje diferencovať hráčov profilmi, zato však rodičom dovoľuje používať Parental Control, platí to aj pre Wii Shop Channel. Pozor však na GameCube hry, pre ne nastavenia neplatia a vaše dieťa si ľahko zahrá Resident Evil 4! Uložené pozície z Wii hier môžete zálohovať na SD kartu, sejvy z GameCube však nie.

V nastavení slideshow vo photo Channel skúste chytiť mačku na hornom žltom páse, prezradí vám niekoľko tipov!

Pri skladaní puzzle z fotografií podržte tlačítko „1“ a budete si môcť zaskladať 192 kúskové puzzle!

Na úplný záver skúsenosť s pažravým Wiimotom. Dodané tužkové batérie dokáže ovládač "scucnúť" behom intenzívneho týždňa! Veľa energie potrebujú vibrácie a životnosť batérií riadne skracuje aj vstavaný reproduktor.

A aké máte skúsenosti s konzolou Wii vy? Ak máte iné alebo podobné skúsenosti s hraním, podeľte sa s nimi v diskusii.


napísal spacejunker 11.12.2006
Páči sa mi!
ZAOSTRENÉ NA MOŽNOSTI WII


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19891)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk