ROZHOVOR S ANDREJOM DULOM

ROZHOVOR S ANDREJOM DULOM

Ako sa pozerá na európsky launch a budúcnosť PlayStation3 marketing manažér SONY Slovakia?

Interview

Ako posledný článok z tematického Týždňa s PlayStation 3 vám prinášame rozhovor s Andrejom Dulom, Trade Marketing Manažérom (PlayStation Czech Republic and Slovakia), prezývaným u nás v redakcii aj Mr. PlayStation, ktorý je najpovolanejším zodpovedať nám naše všetečné otázky.

 Práve prežívate vo firme hektické obdobie spojené s launchom konzoly PlayStation 3. Ako hodnotíš zahájenie predaja v SR a aký je záujem o túto konzolu pár dní po tejto udalosti?

Hektické je asi slabé slovo, v posledných dňoch toho bolo naozaj veľa a ospravedlňujem sa čitateľom Sector.sk, že moje odpovede prichádzajú 4 dni po sľúbenom termíne. Zahájenie predaja PS3 prebehlo podľa môjho názoru veľmi úspešne, ale ako pri každej novej generácii konzol máme pred sebou ešte veľmi dlhú cestu. Záujem o PS3 je obrovský, už po prvom víkende hlásili niekoľkí predajcovia úplné vypredanie prvých zásob.

Rozhovor s Andrejom Dulom
Andrej Dula osobne.
 Si aj Ty hráč, alebo len manažér, ktorý sa pozerá na konzolu ako tovar? Ak si, tak akú hru (hry) sa najradšej hrávaš a aké si dosiahol najväčšie herné „úspechy“, prípadne, aká je tvoja herná minulosť (na čom si začínal)?

Na mojej pozícii by sa asi len „manažér“ neuživil. Netvrdím, že hrám každú hru, ktorá vychádza, ale určite sa môžem s kľudným svedomím medzi hráčov zaradiť. Začínal som asi ako celá jedna generácia na ZX Spectrum, neskôr som prešiel cez Atari a neslávne PMD-čka, až po svoju prvú 286-ku a z nej už plynulo na PlayStation, PlayStation 2, PSP a teraz aj PS3. Čo sa žánru týka, tak u mňa vedú FPS-ky a 3D akčné hry. Counter Strike vedie v prvej kategórii, zatiaľ čo God of War v tej druhej, už sa neviem dočkať druhého dielu.

 Ako vidíš šance PlayStation 2 z hľadiska hernej podpory? Na koľko odhaduješ jej životnosť, prípadne, koho sa bude snažiť osloviť táto, inak stále vynikajúca, konzola?

PlayStation 2 je už dnes konzolou naozaj pre každého, vďaka jej vynikajúcemu pomeru ceny a výkonu. Zo strany SONY určite zánik hernej podpory nehrozí, veď sa len stačí pozieť na niektoré tituly, ktoré nás čakajú, či už je to GOW2, SingStar Pop Hits, alebo aj Rogue Galaxy.

 Konkurencia pristúpila k plnej lokalizácii najnovších vybraných titulov (do češtiny). Uvažuje aj SCEE nad takýmto krokom? Vieme, že česká podpora bola už aj pri niektorých PS2 hrách (napr. 24: The Game), ale nejednalo sa o dabing.

Lokalizácia je určite našou prioritou do budúcnosti, aj keď nie je najdôležitejším kritériom pri nákupe hry. Samotná hra musí byť najprv dobrá, až potom je lokalizácia jednou z jej ďalších výhod. Dúfam, že už čoskoro budem môcť povedať, ktoré konkrétne tituly na PS2 a PS3 budeme mať lokalizované.

 Je síce skoro premýšľať nad touto vecou, ale môžeme čakať Platinovú edíciu aj pri hrách na PS3? Myslíte si, že budú aj farebné mutácie PS3 (strieborná, biela, ružová)?

Máš pravdu Rišo, na toto je ešte skoro :-). Ak však vezmeme do úvahy naše ostatné produkty, farebné variácie, aj Platinová edícia nikdy nechýbali :-). Ja osobne preferujem čiernu farbu pri PS2 aj PSP, ale  uznávam, že farebné variácie môžu zaujať iných spotrebiteľov.

 Konkurencia dosiahla nečakaný náskok, ako vidíš pozície PlayStation 3 a kedy si myslíš, že ich dobehnete?

Z globálneho hľadiska je na túto otázku ťažko odpovedať, najmä kým rýchlosť produkcie neumožnuje pokryť dopyt. Z pohľadu slovenského trhu je to jednoduchšie, pretože sa už tak stalo :-).

 Na aký PS3 titul sa najviac tešíš?

Veľmi zákerná otázka, pretože ich je naozaj dosť. Veľmi ma zaujal Uncharted: Drake’s Fortune, Heavenly Sword no a samozrejme ako každý správny FPS fanúšik sa teším na Killzone na PS3. Určite sem zaradím aj Home, aj keď nejde o hru v pravom slova zmysle, ale určite bude patriť medzi revolučné služby pre hráčov.

 Čo by Ťa donútilo, aby si si kúpil Xbox360, prípadne, čo si myslíš, že má konkurencia lepšie a naopak, v čom vidíš jej najväčší nedostatok.

Správne postavená otázka – naozaj by ma muselo niečo alebo niekto donútiť :-). Ešte pred nejakým časom by som určite povedal, že online má Xbox zvládnutý lepšie, ale teraz to už naozaj neplatí. No a najväčší nedostatok? Jednoznačne to, že väčšinu mojich obľúbených hier by som si na Xboxe nemohol zahrať, v tesnom závese je potom dizajn ovládača, ktorý mi jednoducho nesedí. Napriek tomu si myslím že Xbox360 je dobrá konzola a svojich fanúšikov si určite nájde.

 Ako si predstavuješ typického PS3 hráča, jeho filozofiu.
 
Nepredstavujem, poznám ich dosť :-). Každopádne je výborné, že oproti PC hráčom sú konzoloví hráči oveľa otvorenejší novým veciam a nie sú tak posadnutí jednou platformou a vedia uznať aj výhody druhej. Typický PS3 hráč sa hrá, keď sa chce zabaviť, prípadne si zasúťažiť so svojimi kamarátmi.
 

Rozhovor s Andrejom Dulom
Rozhovor počas polnočného launchu PS3 v Brlohu.
 Kedy môžeme očakávať vibrujúci SIXAXIS?

Sony a Immersion už uzavreli dohodu o spolupráci a momentálne pracujú na možnostiach integrácie vibračných funkcíí, presný dátum však zatiaľ zverejnený nebol.

 Kedy bude lokalizovaná a plne funkčná služba PS Store?

Lokalizácia PS Store je samozrejme našou prioritou, presný dátum však zatiaľ nemôžem potvrdiť.

 Ako to vyzerá s Home, bude dostupná aj pre Slovákov?

Home bude dostupná pre každého majiteľa PS3, takže aj pre Slovákov.

 Prvou lastovičkou bude James Bond Casino Royale, máš informácie, ako rýchlo zareagujú tuzemskí distribútori Blu-ray filmov?

Launch Blu-ray sa už pripravuje, predpokladám, že už o pár dní najväčší distribútori začnú BR formát aktívne podporovať.

Ďakujeme Ti za rozhovor a želáme veľa pracovných úspechov.


napísal Rišo 3.4.2007
Páči sa mi!
ROZHOVOR S ANDREJOM DULOM


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20128)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk