EMULUJEME S PSP: ČASŤ DRUHÁ

EMULUJEME S PSP: ČASŤ DRUHÁ

Už sa vám to určite stalo viac krát. Zobrali ste si svojho miláčika na cestu a zistili, že nie je čo hrať? Vyrieši to emulátor!

Článok

V minulej časti sme sa pozreli na emuláciu 8-bitov pomocou čiernej tehličky menom PSP. Teraz sa prenesieme v čase vpred a skúsime, či Soňácky zázrak dokáže aj niečo viac. Konkrétne sa teleportujeme do éry 16-bitov a pokúsime si zaemulovať zázraky: Amiga 500/600, Atari ST a PC.

DOSbox

Aplikácia populárna aj pod systémom Windows XP umožňuje emulovať DOS aj na PSP. Po nahratí na pamäťovú kartu treba oprášiť staré zálohy hier, alebo si nejakú môžete stiahnuť na Abandonii, či Underdogs (samozrejme zdarma a legálne). Tieto potom nahráme do priečinka s DOSboxom a môžeme začať hrať. Lenže ouha. Po naštartovaní síce všetko beží, ale zastaví sa na príkazovom riadku. Odhliadnuc od toho, že už si väčšina z vás určite nepamätá, ako príkazový riadok obsluhovať, resp. ste zažili už len éru Okien, je tu iný problém.

Každý, kto niekedy PSP aspoň držal v ruke, určite vie, koľko približne skrýva tlačidiel. Na bežné hranie je to akurát, no v DOS-e hrá prim klávesnica. Napísať niečo pomocou PSP je doslova pôrod. Na napísanie jedného písmena treba dakedy až trojmiestnu kombináciu znakov na PSP. Uľahčiť tieto kroky pomôže niektorý z archaických nadstavieb DOS-u ako Norton Commander, Volkov alebo môj obľúbenec DOS Navigator. Jednoduché ovládanie pomocou analogu (supluje myš) a tlačidiel R a L zastupujúcich pravé a ľavé myšítko. Fungovať by mala aj virtuálna klávesnica, no tú sa mi rozbehnúť nepodarilo.

Ďalším zádrhelom je mapovanie kláves v hrách, ktoré sa dá „elegantne“ obísť vytvorením dávkového súbora *.bat a príkazu "INPUTMAP" (bez úvodzoviek). Po počiatočných problémoch by sa snáď mohla spustiť aj nejaká tá hra, nie? A veruže sa aj spustí, ak máte šťastie a netreba nastavovať veci ako protected mód a veľkosti iných pamätí ako EMS a XMS, ale do takých detailov zachádzať nebudeme. DOSbox dokáže na PSP emulovať zhruba PC 286-386SX, možno aj o niečo silnejšie stroje. Novinky si teda nezahráte :-). Najlepšie sú hry ovládane pomocou myši, kde nie je veľa klávesových skratiek. Mnou skúšané Dune, Dune2, Dungeon Master, 7 dní a 7 nocí a Gobliins fungovali veľmi dobre a na pár minút som sa ponoril niekoľko rokov späť.

Zatiaľ nevyriešeným problémom DOSboxu je zvuk. Emuluje síce Soundblaster, Adlib, PC Speaker a dokonca aj pokročilejšiu MIDI syntézu, ale ani dôkladné hranie sa s cyklami neprinieslo požadovaný efekt - zvuk sa zasekával a hudba vypadávala. Tu dúfam Crazy C na emulácii ešte zapracuje. Zlepšuje sa od verzie k verzii (aktuálna 0.71) a snáď sa mu podarí priniesť emuláciu k hraniciam 95 %. Zatiaľ je to zhruba 80 % bez zvuku, ak chcete aj zvuk, tak emulovanie klesne na nepríjemných 40 - 60 %.

Emulujeme s PSP: Časť druhá

Duna Druhá....
Emulujeme s PSP: Časť druhá

...a Prvá.
Emulujeme s PSP: Časť druhá

BSOD? Nie, Norton Commander.

CaSTaway


Tento legendárny stroj stál po celú dobu svojej slávnej histórie neprávom v tieni populárnejšej Amigy 500. Áno, hovoríme o Atari ST. Dalo by sa povedať, že sa viedli podobné flame wars ako dnes vedú PC-čkári s konzolistami, alebo lepšie PS-kári a Xbox-áci. Na obe existovali kvantá hier, technologicky si neboli až tak cudzie a tiež sa preťahovali programátori z jednej strany na druhú kvôli jedinečným titulom, ale väčšinou vznikali cross-platformové veci.

Najväčším sklamaním CaSTaway je dosť neprehľadné a neergonomické menu celej emulácie. Učiť by sa mohla od svojej staršej sestry Atari800, ktorá má pohyb v menu ako aj ovládanie riešené veľmi elegantne a jednoducho. Ale to je asi jediná tmavšia stránka, teraz už prichádzajú samé pozitíva a sociálne istoty :-). Najväčším plusom je veľmi dobrá kompatibilita a emuláciu by som videl na takých 90 - 95 %. Občas sa pri loadingu vyskytnú fragmenty alebo menšie spomalenie, ak je na obrazovke veľa objektov, ale nič tragické a hlavne sa to dá hrať v pohode ďalej.

Vyskúšal som veľa titulov, z tých známejších spomeniem Xenon 2 Megablast (nasledovalo povinné dohranie až do konca), Nebulus, Elvira 1 alebo Prince of Persia. Rock stable, ako sa vraví, len s menším poklesom fps na niektorých miestach. Myšoidné veci sa ovládajú pomocou analogu trocha pomalšie, možno by nezaškodilo implementovať jeden kláves na zrýchlenie pohybu. Ukladanie pozícií prebieha cez konzolu a treba zadať manuálne názov, pod akým chcete ukladať. Sejvy sa potom zobrazia v disk manažéri spolu s hrami. Dosť nepraktické. Analog a d-pad sa dajú počas hry meniť na klávesy alebo joystick, čo komu ako vyhovuje. V menu je ešte niekoľko málo funkcií na CPU manažment, frameskip, či rýchlosť emulácie. V prípade, že si chcete zahrať novú hru, musíte emulátor reštartovať v menu, čo je dosť neohrabané, hlavne vďaka neergonómii.

Na spustenie budete potrebovať originálny ROM z Atari a pri inštalácii si treba dať pozor, kam nahrávate jednotlivé adresáre. Všetky okrem jedného idú do priečinka GAME150, adresár ATARI_ST musí byť spolu s ROM súborom v priečinku GAME, inak CaSTaway vyhlási, že nebol nájdený ROM a nespustí sa. Všetky hry sa takisto nahrávajú do priečinku ATARI_ST. Veľa ich nájdete napríklad v Automation katalógu alebo užší výber na tejto francúzskej sajte.

Emulujeme s PSP: Časť druhá

Z ktorej je to hry?
Emulujeme s PSP: Časť druhá

Nesmrteľný Xenon 2 Megablast.
Emulujeme s PSP: Časť druhá

Tá malá zelená sviňa je Nebulus.

PSPUAE

Tento program, tak isto ako DOSbox, je známy pod oknami, len tu sa s ním autori viac pohrali a prispôsobili ho viacej možnostiam PSP. PSPUAE neemuluje nič menšie ako Amigu 500/600 a lapanie po dychu a dýchavičnosť pri pokusoch o plynulosť sú bohužiaľ na dennom poriadku.

Najhoršie je to s emulovaným zvukom, ani jedna zo skúšaných hier neponúkla adekvátny zážitok a okrem poklesu frejmov pri nahrávaní z diskety ide dolu aj hudba a zvuky. Indikátory zobrazujúce činnosť CPU a disketových mechaník nájdete na pravej strane displeja a dajú sa vypnúť. Pri pozornejšom pohľade zistíte, že zaťaženie CPU neklesne takmer nikdy pod 100 %, čiže optimálne nejdú ani staršie a nenáročnejšie hry. Hry sa síce dajú hrať, ale vypnutie zvuku vysoko odporúčam. No ale potom to už nie je taký zážitok a hudba napr. z Last Ninja, Turrican 2 či Shadow of the Beast sú len spomalené vŕzgania a škreky. Nech som skúšal nastaviť emulátor akokoľvek, nikdy som nedosiahol optimálny výsledok.

Pamätáte si na "obľúbené" diskotéky pri vymieňaní diskiet? Insert disk 1, potom 2, 3, naspäť 1, 4, nahralo sa menu, insert disk 4, 3, 2, no hrôza na to pomyslieť. PSPEMU sa toto síce snaží riešiť emulovaním dvoch mechaník, no to je napr. na takú Elviru 2 (7 diskiet) alebo Legendu Kyrandie (9 diskiet) zúfale málo. Toto by mohli autori elegantnejšie vyriešiť, pretože stále vstupy do menu, vybratie mechaniky, následne imidžu diskety a odklepanie späť do hry je veľmi nepraktické.

Ďalším problémom je nastavenie obrazu. S každou novou hrou treba obraz vycentrovať, čo obnáša zase vstup do stromového menu a hľadať centrovanie. Loadingy nie sú také dlhé ako na Amige, no trvajú až príliš dlho a niekedy nadobudnete pocit, že to celé zamrzlo a nič sa nedeje. Tento pocit je v zhruba 40 % prípadov správny a niekedy pomôže až vypnutie PSP-čka. Každý disketový image totiž PSPUAE nevonia a niektoré odmietne zhltnúť už emulovaná mechanika a hra vôbec nenabehne.

V emulovanej obrazovke nechýba virtuálna klávesnica, ktorá emuláciu ešte viacej zaťaží a spomalí, dajú sa zvoliť rôzne čipy Amigy na emulovanie, no s minimálnymi rozdielmi, takisto ako zvukové nastavenia, kde ani pri najnižšej vzorkovacej frekvencii a zvolení mono výstupu sa neudiali takmer žiadne zmeny v zrýchlení emulácie.

Zo skúšaných hier,  teda uspokojivo nefungovala žiadna a tu by som radšej odporučil obrátiť sa na emulátor Atari ST, kde existuje množstvo portov. Ak by ste predsa niečo chceli vyskúšať, pozrite sa napríklad na rom world. Nezabudnite tiež, že tak ako u Atari ST, budete potrebovať originálnu romku Kickstart.

Emulujeme s PSP: Časť druhá

Dynablaster.
Emulujeme s PSP: Časť druhá

Hor sa do lesa. EOB!
Emulujeme s PSP: Časť druhá

Nie úplne posledný ninja. Deja vu?

To by bolo pre dnes opäť všetko. V tretej časti sa pozrieme na emulovanie handheldov a niektorých konzol. Samozrejme nečakajte Xbox360 a PS3 :-) . Ale čo taká N64, NES alebo GameBoy? Alebo možno dokonca DS?

Súvisiace články:
Emulujeme s PSP: Časť prvá


napísal fendi 29.10.2007
Páči sa mi!
EMULUJEME S PSP: ČASŤ DRUHÁ


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19785)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk