EMULUJEME S PSP: ČASŤ TRETIA

EMULUJEME S PSP: ČASŤ TRETIA

Nuda pri čakaní v rade na sociálke alebo na vianočné sviatky? Čo tak emulovať staré konzoly?

Článok

V prvej časti seriálu zaoberajúceho sa emulovaním na PSP sme si vzali na mušku 8-bity, v druhej sme prešli časopriestorom k 16-bitom, no a v našom seriáli pokračujeme emulovaním zaujímavých konzol a handheldov z dôb pradávnych, ale tiež nie až tak bradatých.

PSP2600

Tento emulátor je viac menej len do počtu, pretože dnes už prakticky nemá čím zaujať, ale ak by ste si niekedy chceli pripomenúť zašlú slávu tohto aj u nás sa hojne predávajúceho trhového artiklu vo vietnamských „butikoch“ a zaspomínať, ako ste si konzolo odnášali domov, keď vám predavač povedal „aňo ťo je pľejšťejšň“, tak máte možnosť.

Emulátor je veľmi jednoduchý a v podstate okrem zvolenia si hry v prehliadači nebudete nič iné ani potrebovať. Ponúka síce rôzne nastavenia ako CPU frekvenciu, renderovací mód alebo frame skip, no vyžadovať ich určite nebudete. Čo ako tak môžete použiť, je uloženie hry na piatich slotoch, rýchly load alebo nostalgické uloženie screenshotu na MS.

Zahrať si môžete Air Raid (v podstate invaders), Asteroids, Pong, Pac Man alebo box, nič čo by vás už dnes nejako extra udržalo pri hraní, navyše vo fakt hnusnej (kockatej) grafike. Emulátor na tento zázrak nájdete tu.

NGePSP

Konzola Neo Geo bola vypustená v Japonsku v roku 1990 po veľkom úspechu automatových predlôh a na svoj veľký výkon bola samozrejme aj poriadne drahá a dovoliť si ju mohli len zámožní. Roku 1998 sa objavil aj Neo Geo Pocket, no firmu SNK od bankrotu nezachránil. NGePSP podporuje oba systémy, no viacej si užijete s konzolovými ako handheldovými hrami.

Keďže predlohou bol automat, odniesol si nepríjemné vlastnosti týchto strojov. Čo to znamená? Počet pokračovaní po zabití je závislé od počtu vhodených mincí (insert coin bliká skutočne pri každej hre), ktoré sa vhadzujú pomocou Select tlačidla, čiže môžete hrať do nekonečna. Druhá a horšia vlastnosť je, že rozohrané hry sa nedajú ukladať. Treba začať vždy od začiatku, čo pri krátkych hrách nie je problém, no nájdu sa aj dlhšie, kľudne aj 3 hodinové záležitosti.

Aké hry by ste na automate čakali? Samozrejme bojovky, potom nejaké bojovky a nakoniec bojovky. Bojových hier je pre Neo Geo skutočne veľa, no sú si podobnejšie ako vajce vajcu a menené sú len skiny postáv a efekty kúziel. Nájdeme aj veľmi dobré 2D raketkové arkády alebo akcie v štýle Operation Wolf, no bojovky to počtom všetko hravo prekonajú.

NGePSP má veľmi prehľadné a jednoduché menu s jasne určenými funkciami, emulácia šlape na 100 % a ani pri veľmi veľa objektoch na obrazovke sa nezadýcha. Čo viac treba? No nejaké hry predsa. Romy nájdete napr. na RomWorld, kde sú okrem bojoviek zastúpené aj športy. Určite nejaké poznáte z éry maringotiek, len ste doteraz nevedeli, že to bol Neo Geo automat :-).

Emulujeme s PSP: Časť tretia

PacMan (Atari 2600)
Emulujeme s PSP: Časť tretia

King of Fighters (NeoGeo)
Emulujeme s PSP: Časť tretia

Pokémon (GB Color)

Rin

A máme tu aj prvý emulovaný handheld. Jedná sa o GameBoy a GameBoy Color v jednom. Určite si pamätáte a mnohí ste aj závideli kamarátom všetky tie perfektné hry nacpané v malej škatuľke. Tak teraz si ich môžete zahrať aj vy.

Emulácia nie je 100 % a občas zalaguje zvuk alebo obraz, niekedy sa objavia fragmenty z atribútov. Nájdete tu pestrú škálu filmových prerábok ako Alien, Sám doma, Total Recal, Terminator, Commando, Adamsova rodina či Batman. Nestoja síce za veľa (niečo ako dnešné hry podľa filmov), no nájdete aj podarené Máriovky alebo Pokémonov. Lepšie sa však preorientovať rovno na emulátor GBA. No z nostalgie by som ho odporučil aspoň vyskúšať.

GpSP

Nasledovník klasického GameBoya má prívlastok Advance a jeho dokonalý emulátor spustíte aj na čiernej tehličke. Emulácia je svižná a pokles výkonu si všimnete len u náročných 3D hier ako Tony Hawk 3 alebo Tekken Advance, inak všetko beží, ako má. V niekoľkých prípadoch sa vyskytovalo v emulovaných hrách pukanie zvuku, ktoré sa nedalo odstrániť. V menu aktivovanom trojuholníkom, sa dá za niekoľko sekúnd pustiť z prehliadača nová hra, alebo uložiť/nahrať hru na niekoľko slotov aj s obrázkom aktuálnej pozície. Kvalita zvuku sa dá vytočiť až na 44 100 Hz, poprípade zmeníte ovládacie prvky, urobíte screen na MS a nastavíte škálovanie obrazu. Viac toho nie je treba. Načo by Sony vyrábalo hopsačky a 2D arkády, keď už to Nintendo urobilo za nich? Odpoveď je GBA emulátor s niekoľkými tisíckami titulov ako Final Fantasy Tactics, Pokémon, Doom, Duke Nukem Advance, Castlevania, Bomberman, F-Zero a samozrejme Mario.

K spusteniu potrebujete originálny bios z GBA (gba_bios.bin) a podporovaný je len formát "gba" (myslím, že ani iný nie je). Romky môžete stiahnuť napr. odtiaľto alebo stamodtiaľ, samozrejme, podmienkou je vlastníctvo originálneho kartridga.

NesterJ

Emulátor staršej, no veľmi obľúbenej konzoly NES (Nintendo Entertaiment System) už toho pre mnohých nemusí veľa ponúkať, pretože sa jedná o konzolu dosť bradatú. Ale nechať si ujsť originálne kúsky ako Metal Gear alebo Final Fantasy? Jednoducho must have pre všetkých fanov. Neskutočný výber mnohých titulov a hrateľne tiež nezostarli.

NesterJ obsahuje zaujímavú featurku. Pomocou L a R dokážete hry zrýchliť, alebo vrátiť (niečo podobné ako dýka času v Princovi). Skočili ste o štvrť sekundy skôr v Máriovi? Použili nesprávny predmet? Zomreli? Nevadí! Všetko sa dá vrátiť. Nudia vás dialógy v JRPG? Ide čas v hre príliš pomaly? Cesty svetom trvajú príliš dlho? Pomocou L sa dá všetko zrýchliť!

Do menu emulátora sa dostanete neštandardne pomocou analogu, s ktorým aj zistíte koľko šťavy ešte PSP má, alebo zmeníte pomer zobrazenia strán. Samotné menu už je viac ako klasické. 9 slotov pre jednu hru na uloženie, screenshot, zmena kláves a nastavenie zvukov. Nester sa vyznačuje 100 % emuláciou a nemal som žiadne problémy pri žiadnej hranej hre. Po romkách sa poobzerajte napr. na freeroms.

Emulujeme s PSP: Časť tretia

Castlevania (GBA)
Emulujeme s PSP: Časť tretia

Final Fantasy (NES)
Emulujeme s PSP: Časť tretia

Aká je to hra? (NES)

V záverečnej časti seriálu Emulujeme s PSP dokončíme emuláciu zaujímavých konzol a handheldov a dozviete sa aj odpovede na otázku, či zvládne PSP emuláciu handheldu DS, alebo konzol SNES alebo SEGA Megadrive.

Súvisiace články:
Emulujeme s PSP: Časť prvá
Emulujeme s PSP: Časť druhá

napísal fendi 12.11.2007
Páči sa mi!
EMULUJEME S PSP: ČASŤ TRETIA


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19835)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk