ZAOSTRENÉ NA WII

ZAOSTRENÉ NA WII

Wii dnes oslavuje svoje prvé narodeniny a nám nezostalo nič iné, len zhodnotiť predošlých 12 mesiacov života tejto platformy.

Článok

Mohlo by sa zdať, že čas letí, ale práve rok 2007 neutiekol ako voda, ale ako atómovo urýchlované častice na rýchlosť svetla. Pri pohľade do kalendára si človek veľmi rýchlo zráta dva a dva a bleskovým pohľadom na stav účtu vyhodnotí, aké budú tohtoročné Vianoce. No a minulé vianočné obdobie, presne 8. decembra, vtrhla do Európy konzola Nintendo Wii. Presne pred 12 mesiacmi sme vysolili na drevo 10 fialových a presne pred rokom sa začali písať dejiny novodobých hráčov, ktorými sa bleskurýchle stali starí fotrovci a nezasvätené drahé polovičky.

Áno, od uvedenia tej hnusnej krabice, ktorá výkonom uráža aktuálnu generáciu, uplynulo už 12 mesiacov. A dnešný deň oslavuje na európskom kontinente svoje prvé narodeniny. Biela krabička o veľkosti troch štandardných DVD obalov má za sebou obdobie plné skvelých prognóz, neuveriteľných predajných čísiel, zlomených rekordov, ale aj sŕdc, pretože Nintendo zápasí neustále s vysokým dopytom, ktorý nedokáže uspokojiť aj mesačná produkcia presahujúca milión vyrobených kusov. Aj z tohto dôvodu Nintendo sťahuje reklamnú kampaň a potvrdzujú sa hrozivé obavy o nedostatku konzol v priedvianočnom zhone.

Zaostrené na Wii
Európania žijú v obavách, že pokiazia Vianoce, ak deti nenájdu pod stromčekom vytúženú konzolu. Táto situácia našťastie na Slovensku nehrozí. Najväčší importér Nintenda, spoločnosť LOGUS, plánuje zaplaviť náš trh vo vianočnom období konzolami v dvoch vlnách - krátko po Mikuláši a tesne pred Vianocami. V obchodoch by ste tak mali nájsť nielen dostatok konzol, ale aj príslušenstva a hier. Ak sa však nepoponáhľate, možno sa vám neujde.

Bestseller

Nintendo Wii má na konte viac ako 15,56 milióna predaných kusov, predaje v jednotlivých regiónoch sú nasledovné: Japonsko 3,95, Amerika 7,03 a zvyšok sveta, vrátane PAL regiónu 4,58. Receptom úspechu piateho herného systému Nintenda je koncept vychádzajúci z potrieb rodiny a jednotlivých členov. Herné centrum, ktoré nie je v priamom konkurenčnom súboji s výkonnými strojmi zo stajní Sony a Microsoft, má nízku energetickú náročnosť, takmer nulové nároky na užívateľa, extrémne tichý chod a intuitívne ovládanie opierajúce sa o revolučný gamepad – Wiimote.

Pohybové senzory a bezdrôtová technológia v spojení s novými hernými mechanizmami, ktoré nechali zrodiť, poskytuje po zapnutí toľko zábavy, koľko plecia jedného hráča unesú. Nová forma interakcie pritiahla k obrazovkám davy ľudí a zrazu každý chcel hrať tenis, bowling a iné hry z dodávanej kompilácie Wii Sports. Prakticky dodnes zostala ideálnym magnetom pre všetkých, ktorí nikdy k hraniu nepričuchli a Nintendu je vyčítané, že ešte nereagovali na obrovský boom pokračovaním. Posilnila sa komunita ľudí, tzv. ne-hráčov, objavená handheldom DS.

Zaostrené na Wii
Nová forma interakcie má dve strany mince. Na jednej sú nepreskúmané horizonty revolučného ovládania, na druhej ponuka vydavateľov ušitá na mieru zábavnému rodinnému systému. Herný katalóg výrazne ovplyvňovaný nápadmi vo first party tituloch Nintenda a nízke náklady na vývoj hier pre tento herný systém spôsobili, že hráči odchovaní na konkurencii ohŕňajú nos nad množstvom párty hier, tréningov mozgu, rôznych simulátorov chirurga, kuchára a iných rodinných kompilácií.

Varovné znamenia

Poznám prípady, kedy bola konzola hard core hráčom po úvodnom ošiali a vytriezvení predaná bez ohľadu na spätnú kompatibilu s GameCube. Je to aj vinou Nintenda, že úvodné launch killer tituly Wii Sports a The Legend of Zelda: Twilight Princess neboli včas doplnené o ďalšie. Nastalo hluché obdobie a situácia, kedy konzola po dlhé mesiace nebola vôbec zapnutá, čo môžem len potvrdiť. Redakčný kus nebol najdlhšie zapnutý viac ako dva mesiace.

Rýchle nasýtenie novou interakciou bez prísunu čerstvého materiálu nech je pre Nintendo varovne zodvihnutým prstom. Vysoké predaje sa môžu zastaviť a produkcia rovnakých hier vypomstiť do postupného slabnutia záujmu nielen hráčov, ale aj spoločností, ako sa to stalo v prípade predchodcu GameCube, čo tento systém aj pochovalo. Budúcnosť má však Wii viac ako žiarivú, čo dokazuje rozšírenie herného katalógu o také pecky ako Metroid Prime 3: Corruption, Super Mario Galaxy, Super Paper Mario, ktoré patria medzi najpredávanejšie aj u nás, ako aj príchod novej periférie Wii Zapper.

Aj takýmto spôsobom sa posúva zábava na nový level. Zo Zapperu sa stáva nefalšovaná svetelná pištoľ (i keď túto funkciu plne zastupuje samotný Wiimote) a dáva vzniknúť novému typu hier (Ghost Squad, Resident Evil: Umbrella Chronicles). Nový fenomén Wii Fit už zobral Japonsko útokom. Fitness podložka otvára dvere personálnym trénerom a vaše pohyby vpúšťajú do obývačiek ovládanie hier prenášaním váhy vášho tela cez chodidlá.

Opatrný proces

Zaostrené na Wii
Či už to bolo sledovanie predajných rebríčkov so založenými rukami alebo zápas s nedostatočnou kapacitou výrobných liniek, integrácia nových nápadov a funkcií vyžadovaných herným publikom je pomalá. Dalo by sa hovoriť aj o opatrnosti. Nintendo si však začína uvedomovať dôležitosť online hrania, potreby prepojiť navzájom svoje najpredávanejšie platformy Wii a DS a rozširovať ponuku hier, ako aj kanálov v hlavnom menu.

V dohľadnej dobe sa očakáva spustenie kanálu Everybody's Channel s distribúciou hrateľných ukážok pre DS a stremovanými videami filmov a hier. Zvýšenie komfortu hráčov zaručí prepojenie konta Nintendo klubu s kontom na Virtual Console a hviezdičky získané registrovaním hier sa budú dať premeniť na Wii body a za budete môcť pohodlne nakupovať zo širokej palety hier z SNES, NES, N64, SEGA Mega Drive, ako aj arkádových hier z pripravovaného programu pre developerov WiiSoftware.

Od prvých zranení Wiimotom, rozbitých okien a televízorov uplynul rok a mne sa dostalo privilégium zhodnotiť kvality Wii v menej celej redakcie. Článok o prvých narodeninách zakončím však reakciami ľudí z môjho okolia, ktorí okúsili novú formu zábavy. Reakcie na Wii sa rôznia. Ale pri pohľade na rozžiarené tváre ľudí, ktorí sa snažia prekonať rekord v golfe, alebo hodiť za sebou tri strikey v bowlingu zásadne mení mienku o demografii hráčov. Každá párty, kde sa objaví Wii, sa stane konzola prakticky okamžite stredobodom pozornosti a od chytľavých hier neodtrhnete ľudí ani hláškou, že im chcete ukázať fotografie z dovolenky.

Ideálna párty voľba

Zaostrené na Wii
Ne-hráči si Wii zamilovali. Aj bežne ignorované funkcie, ako posielanie odkazov, predpoveď počasia či vytváranie postavičiek Mii, ktoré sa dajú teraz aj vymieňať medzi konzolami online, dostávajú nový zmysel. Porovnávanie rekordov v štatistikách, zmeny účesov dokážu skupinu ľudí zamestnať natoľko, že vy ako hostiteľ si pripadáte v miestnosti zbytočný. Intuitívny Pick Up & Play systém a nevídaná zábava u každého vyvoláva otázku: „Kedy bude ďalšia párty?“ Z pohľadu dlhoročného hráča sa rovnako zábava graduje s počtom ľudí pri jednom televízore. Osobne by som uvítal (a asi nebudem sám) distribúciu hrateľných ukážok hier pre Wii, možnosť ukladať hry z Virtual Console na pamäťovú kartu, ako aj umožniť ukladať pozície z GameCube hier priamo na vnútornú pamäť.

Nech ste už počuli na adresu Wii čokoľvek, ide o zázračný stroj na zábavu, ktorá začne vytekať po jeho zapnutí. Wii predstavuje vstupenku, alebo lepšie povedané, bránu do sveta videohier, kde sa tak radi všetci pohybujeme.

A ako sa pozeráte na Wii vy? Hoďte do diskusie komentár a podeľte sa s hernými skúsenosťami.

Viac o Wii sa dočítate v kompletnej pitve samotnej konzoly a všetkých možností.


napísal spacejunker 8.12.2007
Páči sa mi!
ZAOSTRENÉ NA WII


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk