SPRIEVODCA VO SVETE FREE MMO: ČASŤ ŠTVRTÁ

SPRIEVODCA VO SVETE FREE MMO: ČASŤ ŠTVRTÁ

Štvrtý diel nášho sprievodcu MMO hrami sa zaoberá námornou tematikou. Rozumiem kapitán!

Článok

V dnešnom článku sa budeme venovať titulom s námornou tematikou a keďže sme ich sem vtesnali až päť, opisy sú trochu stručnejšie. Napriek tomu snáď postačia na to, aby ste mali slušnú predstavu, čo ktorá hra ponúka. Úprimne povedané, námorné tituly ma nikdy veľmi nelákali, no o to viac ma potešila pomerne vysoká úroveň týchto MMO. Niektoré hry sa odohrávajú výlučne na vode, u iných tvorí námorníctvo doplnkovú súčasť, ktorá však výrazne obohacuje obsah produktu. Každá z vybraných hier má niečo, čím si dokáže získať hráčov a ich pozornosť. Ak máte radi lode a námorné dobrodružstvá, poobzerajte sa a určite si aj vy nájdete niečo, čo vám sadne. 

 
Seafight
Žáner: MMO stratégia
Domovská stránka: kliknite sem
Minimum: Pentium procesor, 64 MB RAM, internet
Klient: nie je potrebný

Sprievodca vo svete free MMO: Časť štvrtá
Seafight je nenáročná námorná stratégia, na ktorú vám stačí webový prehliadač, nepotrebujete sťahovať žiadneho klienta ani dáta. Po rýchlej registrácii sa okamžite ocitnete na základnej obrazovke, kde nájdete všetko potrebné na to, aby ste vyrazili na dobrodružnú plavbu.

Prostredníctvom rozličných menu si kúpite lepšiu loď, muníciu a výzbroj a rôznych námorníkov, teda budúcu posádku. Okrem štandardných pirátov si môžete kúpiť dobrého kapitána, vďaka ktorému budete mať pod palcom viac mužov, strelca, ktorý zvýši presnosť lodných diel, kuchára a ďalšie postavičky, ktoré rôznym spôsobom ovplyvňujú kvality vašej lode. V bare vás čaká výber variabilných misií. Budete loviť určené monštrum, eskortovať väzňov, či prepravíte tovar do určeného prístavu, je to len na vás. Odmenou je bohatstvo, perly a skúsenosti, ktorými si zvýšite vašu úroveň. U dílera potom nájdete špeciálnu výstroj, napríklad lampu, aby ste efektívne bojovali počas noci. Zaujímavé predmety sa ponúkajú a predávajú aj v bazári.

Sprievodca vo svete free MMO: Časť štvrtá
Keď ste pripravení vyraziť na more, kliknete na príslušnú ikonu a otvorí sa vám nové okno. Tam vidíte maketu lode, ktorú presúvate pomocou myši ľubovoľným smerom. Keď narazíte na nepriateľa, či už monštrum, alebo iných hráčov, môžete použiť strely a harpúny na ich zneškodnenie, alebo sa pokúsite zmocniť  lode oponenta. Pri tom si môžete vybrať z niekoľkých druhov munície, teda ak ste sa dobre zásobili. Boje sú symbolické, pár výstrelov a zhodnotenie boja, prípadne ocenenie.  Na konkrétne miesto sa pohodlne dostanete po zadaní koordinátov. Nechýba okienko na komunikáciu s ďalšími hráčmi. 
 
Seafight je jednoduchý a pohodový titul pre nenáročných, ktorý celkom obstojne pobaví. Kupovať doplnky za reálne peniaze sa neoplatí, ale vyskúšať hru áno.

+ nepotrebuje inštaláciu, pestré možnosti na zdokonalenie a úpravu lodí, jednoduché ovládanie
- neprirodzené pohyby lodí, pre niekoho príliš jednoduché, pomalé otváranie menu kvôli obnove stránky 
 

NAVY Field
Žáner: MMO taktická simulácia
Domovská stránka: kliknite sem
Minimum: CPU 1 GHz, 256 MB RAM, 16 MB VGA, internet
Klient: download (397 MB)

NAVY Field osloví predovšetkým tých, čo ocenia zaujímavo riešené taktické boje, ktorým predchádza vhodný manažment lode aj posádky počas druhej svetovej vojny.

Sprievodca vo svete free MMO: Časť štvrtá
V úvode sa ocitnete v prístave, kde už na vás čaká vaša prvá loď. Nie je to žiadna veľká sláva, ale hodí sa na zabehnutie v hre a úvodné výukové misie, z ktorých aspoň čas odporúčam absolvovať.  Každú loď si môžete upraviť, niektorú viac inú menej. V prvom rade potrebujete najať členov posádky. Rôzne typy námorníkov (strelec, inžinier, opravár atď.) umiestnite na predvolené pozície a môžete od nich očakávať postupné zdokonaľovanie, nárast úrovní a bonusov, ktoré prinášajú. Na lepšiu loď potrebujete veteránov, takže zrejme si ponecháte ostrieľaných mužov aj po dokúpení lepších plavidiel. Ďalej môžete meniť bojové veže, ktorým treba priebežne dokupovať muníciu a oplatí sa investovať do zdokonalenia brnenia jednotlivých častí lode. Začiatočníkom odporúčam ponechať automatický zameriavací systém, skúsenejší  tento môžu nahradiť manuálnym.

Prvý prístav je neutrálny, ale neskôr sa môžete presunúť a priradiť k niektorej z veľmocí, teda USA, Anglicko, Nemecko alebo Japonsko, pričom každá obnáša určité výhody aj postihy pre vaše lode. Po voľbe dobrej lode sa premiestnite na globálnu mapu. Tam si zvolíte misie proti počítačovým oponentom, alebo určite zaujímavejšie boje živých hráčov. Účastníci si sami vytvárajú bojové situácie, do ktorých sa ostatní pripájajú. Host ovplyvňuje počet zúčastnených hráčov a parametre mapy. Po vstupe určíte polohu lode a čakáte na počiatok boja.

Sprievodca vo svete free MMO: Časť štvrtá
Základné úkony na mori vykonávate myšou, teda pohyb je kliknutie pravým tlačítkom a ak ste ponechali automatické zameriavanie, využívate aj ľavé. Zrýchlenie, spomalenie realizujete pomocou dvoch kláves. V prípade manuálneho zameriavania, ktoré je presnejšie, ale aj náročnejšie, používate ďalšie klávesy. Nimi vyberáte určité druhy diel a bojových systémov, otáčate hlavne a určujete dostrel. Je to veľmi premyslené, hoci lodičky vnímate len ako malé modely, no zas treba povedať, že s veľmi pekným dizajnom. Každá loď znesie isté poškodenie, potom sa potopí. Ak však zvíťazí váš tím, počíta sa vám to ako výhra, hocic bola aj vaša loď potopená. V tom prípade ju musíte po boji dať opraviť, námorníkom sa však nestane nič a zachovajú si aj skúsenosti, dokonca sa im aj v takomto prípade zvýšia.

NAVY Field je precízna a premyslená taktická hra, kde nechýbajú ani spoločenstvá. Veľmi vydarený kúsok, ideálny pre všetkých námorných stratégov. Hra síce vyžaduje trochu zručnosti, ale po pár hodinách v nej už budete ako doma, chytí vás a nepustí.

+ vydarené taktické bitky na mori, zaujímavé úpravy lode a posádky, pekný dizajn hry
- pre niekoho trochu obtiažna manipulácia s loďami, občas padá 

 
Pirates of The Caribbean Online
Žáner: MMORPG
Domovská stránka: kliknite sem 
Minimum: CPU 800 MHz,512 MB RAM, 32 MB VGA, internet
Klient: inštaluje sa priebežne po spustení hry na stránke

Sprievodca vo svete free MMO: Časť štvrtá
Hra je vytvorená na motívy filmovej trilógie Piráti Karibiku. Na počiatku si vytvoríte hrdinu a postupne sa naučíte, čoho všetkého je schopný. Už vaše prvé kroky povedú na miesta, kde vás čaká kapitán Jack Sparrow, či šarmantná Elizabeth, ale aj ďalšie známe postavy. Vaše putovanie začína na pevnine, kde sa naučíte šermovať, hodíte reč s námorníkmi a splníte úvodné úlohy. V jednej z nich musíte získať dokument od vojaka v prístave. To sa nezaobíde bez násilia, po ktorom musíte utiecť z mesta a kam inam, ako na more. Pomenujete si prvú loď a potom už nič nebráni tomu, aby ste sa naplno realizovali.

Naďalej sa však budete často zdržovať aj na pevnine, kde sa budete oháňať mečom, ale aj strieľať z pištole a môžete sa združovať s inými hráčmi, ktorí sa hodia hlavne pri plavbe po oceáne. Je pravda, že aj na lodi si vystačíte sám. Keď pristúpite ku kormidlu, prepne sa vám pohľad a vy ovládate loď na vlnách, pritom môžete páliť s bočných diel. Pre lepšie zameranie je vhodné odstúpiť od kormidla a prejsť k delu. V tomto režime vidíte hlaveň dela, ktorou môžete presne zamerať ciele v okolí. Keď sa vám zacnie po pevnine, stačí priplávať k ostrovu a spustiť kotvu. Ako som povedal, vystačíte si sám, ale predstavte si, že máte kompletnú posádku, jeden člen družiny kormidluje loď, ďalší ovládajú delá, no neznie to dobre? Nepriateľské lode nemusíte nevyhnutne zničiť, môžete ich zaháknuť a vtedy sa bojuje muž proti mužovi na palube.

Vaša postava nadobúda úrovne, získava skúsenosti v rôznych odvetviach ako je streľba, narábanie mečom či navigácia a otvára sa vám prístup k lepším lodiam, munícii a ďalším súčastiam. Boje a plavbu si môžete spestriť duelmi jednotlivcov alebo tímov, ako aj hrou v karty. Stačí zvoliť typ hry a čakať, kým nezareagujú iní hráči.

Sprievodca vo svete free MMO: Časť štvrtá
Vcelku nápaditú grafiku hry vidíte na obrázkoch, čo však nevidíte, sú nevýhody v prípade bezplatnej hry. Počítajte s tým, že ako „neplatič“ si nebudete môcť spustiť hru na celej obrazovke a budú vás otravovať reklamné bannery. Ďalej máte menšiu prestíž z bojov, zamedzený prístup k najlepším lodiam a veciam a pri nalogovaní do hry budete musieť chvíľu čakať, spravidla len preto, aby vám tvorcovia ukázali ďalšie reklamné video. Nepríjemné je aj časté nahrávanie dát priamo počas hry, našťastie je to vždy len pri prvom vstupe do novej oblasti, potrebné údaje sa vám totiž postupne inštalujú na disk.

Pirates of The Caribbean Online je pozoruhodný titul, i keď s odstrašujúcimi prvkami pre neplatičov, ktorým hru znepríjemňujú rôzne rušivé elementy.

+ hranie na pevnine aj na mori, zaujímavý vývoj postavy, námorné boje a navigácia lodí
- neplatiaci hráči spustia hru len v okne s nízkym rozlíšením, otravné reklamy a obmedzenia

 
Voyage Century Online
Žáner: MMORPG
Domovská stránka: kliknite sem
Minimum: CPU 2 GHz, Ge Force 4, 256 MB RAM,
Klient: download (1,2 GB)

Sprievodca vo svete free MMO: Časť štvrtá
Táto hra má slušnú komunitu a nie náhodou. Jej obsah je totiž pestrý a možnosti bohaté. To naznačuje už úvod, kde si určujete základnú orientáciu vašej postavy, teda či budete obchodníkom, bádateľom alebo kapitánom vojnovej lode v stredoveku. Pri registrácii konta si ešte nezabudnite aktivovať aj samotnú hru z mimochodom bohatej ponuky od IGG.com.

Pevnina je priestor, kde sa môžete venovať základným činnostiam, dokonca aj boju, predovšetkým však príprave na plavbu. V dokoch si najímate (počítačovú) posádku, ku ktorej potrebujete aj náležité množstvo proviantu. Môžete dojednávať obchody, predávať a kupovať rôzny sortiment vecí. Zrejme sa hlavne zameriate na loď, ktorej budete dokupovať a vylepšovať delá, brnenie, harpúny atď. Vystrojiť však môžete aj postavičku reprezentujúcu vašu osobu. Po vyplávaní z detailne vykreslených dokov sa hra prepne na mapu, kde vidíte makety lodičiek a prístavov. Pomocou myši sa jednoduchým spôsobom presuniete na potrebné miesto, napríklad tam, kde chcete predať tovar. 
 
V prípade boja sa vykreslí vybraná plocha mora a kompletne vymodelované lode. Súpera sa snažíte potopiť pomocou nalodených zbraní a ak zvíťazíte, získate lup a z hladiny mora môžete pozbierať zužitkovateľné predmety. Boje nie sú komplexné, ale ani príliš jednoduché, pre potreby hry plne postačujú.

Sprievodca vo svete free MMO: Časť štvrtá
Váš hrdina aj loď sa rozvíja, zdokonaľujete sa v navigácii, vojenských systémoch a štruktúrach a na základe toho môžete používať vyspelejšie predmety. Okrem toho sú tu aj rôzne špeciálne zručnosti, ktoré uplatníte v rôznych odvetviach. S inými hráčmi môžete komunikovať, obchodovať hoci aj priamo na mori, viesť s nimi vojny, alebo sa združovať do tímov.

Jedná sa o príjemnú, dobre vyváženú hru, kde  máte solídne možnosti, ako sa realizovať. Ak však očakávate viac akčnejší titul, skôr vás oslovia vyššie spomínaní Piráti Karibiku.

+ zaujímavý manažment lode spojený s vývojom postavičky hrdinu, rôzne možnosti realizácie hráča
- menej prepracované boje na mori, slabá AI
 
 
Tales of Pirates Online
Žáner: MMORPG
Domovská stránka: kliknite sem
Klient: download (346 MB)
 
Sprievodca vo svete free MMO: Časť štvrtá
Táto  hra si vás pravdepodobne už v úvode získa svojou roztomilou grafikou. Nie je to však jediné plus tohoto produktu, hoci má aj svoje chyby. Po voľbe postavičky a mesta sa ocitnete v pestrofarebných uličkách, kde posedávajú hráči, čo predávajú predmety a NPC postavy. Bohužiaľ sa ťažko rozoznávajú, pretože popisy nad postavičkami vyzerajú rovnako. Hoci je v hre navigátor, ak nemáte koordináty, kováča, bankára, čo postráži vaše úspory alebo obchodníkov, budete hľadať dosť ťažko. Aspoň že úvodné tréningové misie vám ich pomôžu lokalizovať.

Prvé levely nazbierate za mestečkom, kde budete likvidovať miestne potvorky. Tu je priebeh tradičný ako v bežných RPG, teda zabíjanie nepriateľov, z ktorých vypadávajú predmety, zvyšovanie úrovne a atribútov a používanie zručností naučených z kníh. Rýchlejšiu regeneráciu života a many dosiahnete, keď sa posadíte. Zaujímavosťou sú voľby povolaní na desiatej a štyridsiatej úrovni postavy, ktoré sú odlišné pre jednotlivé postavy. Pritom výber je pestrý a okrem tradičných povolaní je tu aj ostrostrelec, ktorý dokáže používať pušky. Okrem toho sa môžete venovať aj rúbaniu dreva a ťažbe a následnej výrobe predmetov napríklad aj z magických rún, ktoré získate v bludiskách. Neskôr môžete získať niektorého z desiatich škriatkov , ktorý vás bude sprevádzať pri putovaní.

Sprievodca vo svete free MMO: Časť štvrtá
Osviežením obsahovo inak priemernej hry je výstavba lodí, ktoré si dáte postaviť s niekoľkými ľubovoľnými parametrami po dovŕšení pätnástej úrovne hrdinu a následne plavba po mori. Potom sa môžete  venovať námornému obchodu, hľadať poklady a zabíjať vodné monštrá. Loď potrebuje na cestu palivo a keď sa predčasne minie, plavidlo sa kazí, až kým sa úplne nepotopí. Našťastie potopenú loď, ale za istý obnos, môžete získať späť u správcu prístavu.

TOP vám ponúkne dobrodružstvá na mori aj na pevnine a rôzne zaujímavé doplnky, ktoré vás budú motivovať k napredovaniu. Poskytuje celkom dobrú zábavu a navyše má veľmi dobrú podporu zo strany tvorcov, ktorí evidentne dbajú o správne fungovanie tohoto pestrofarebného mikrosveta.
 
+ roztomilá grafika, nápaditý vývoj a možnosti postavy, výroba lode a plavba, škriatkovia
- zlá orientácia v mestách kvôli nevýraznému označeniu postáv, pokročilé možnosti podmienené úrovňami postavy


napísal uni 13.3.2008
Páči sa mi!
SPRIEVODCA VO SVETE FREE MMO: ČASŤ ŠTVRTÁ


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Stropné reproduktory pre dolby... (1)
Zdravím. Je tu niekto, kto sa vyzná do audio techn...
|Ssd sata + hdd + m2 ssd ? (6)
Ahojte, mam uz par rokov zapojene Ssd sata na ktor...
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (2)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20364)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk