HYPERX CLOUD ALPHA

HYPERX CLOUD ALPHA

Dvojkomorový herný headset

Kingston pravdepodobne nie je značka, ktorú by hráči mali tradične asociovanú s headsetmi. No to sa v posledných rokoch mení, keďže spoločnosť na trh pravidelne prináša veľmi kvalitné modely, čo vedia osloviť okrem kvality najmä veľmi sympatickou cenou, ktorej sa len veľmi ťažko odoláva. A aj veľmi pekným balením, ktoré pôsobí ako z vyššej cenovej kategórie. Práve týmto si získali hráčov predchádzajúce modely HyperX Cloud, pričom sme sa z nich venovali napríklad modelom Revolver S, StingerCloudX. Teraz je na rade ďalší, úplne nový model.

Ak ste našimi pravidelnými čitateľmi, pravdepodobne ste už o Kingston HyperX Cloud Alpha čítali, keďže sme o nich písali počas Gamescomu, kde boli slúchadlá predstavené a kde sme si ich tiež mohli prvý raz vyskúšať. Ako nám vtedy prezradila Mareva Koulemallah z Kingstonu, headset nie je pokračovaním Cloud a Cloud II línie. Alpha predstavuje novú vetvu, preto to nie je trojka, a preto sa v niektorých črtách od svojich predchodcov headset líši. Môžete ale očakávať veľmi dobrú kvalitu, veľmi sympatickú cenu a slušnú výbavu, pri ktorej sa rovno aj zastavím.

V elegantnom krabicovom balení nájdete headset, odpojiteľný kábel, odpojiteľný mikrofón, stručný manuál a kartičku s poďakovaním za to, že ste si vybrali hráčsky HyperX produkt. Nad rámec štandardu tu nájdete látkovú taštičku na prenášanie headsetu v elegantnej čiernej s nenápadným HyperX logom a PC predlžovací kábel so separátnymi jackmi pre 3,5 mm stereo a mikrofón. Štandardný kábel má dĺžku 1,3 metra, predlžovací vám poskytne ďalšie dva metre. A to je už rozhodne veľmi pekná dĺžka, ak takú potrebujete pri hraní z niektorého zariadenia.


Headset totiž vlastne môžete používať bez obmedzení. Pichnete si ho do telefónu, do gramofónu, jednoducho kdekoľvek a počúvate hudbu, pozeráte filmy, seriály, čokoľvek, čo máte radi. Pri PC sa, samozrejme, počíta aj s hraním, je to predsa hráčsky headset, avšak taktiež s multiplatformovou podporou. Dokážete ho tak pripojiť k 3,5 mm výstupu na DualShock 4 ovládači, taktiež k Xbox One gamepadu (môžete potrebovať Stereo Headset adaptér) a pokojne aj k Nintendo Switch, aby ste si mohli užívať zvuk z hier aj na cestách, pričom sa, samozrejme, dá používať aj na komunikáciu na Switchi, kde to je však stále kostrbaté.

Ešte predtým než sa dostaneme k tomu, čo je na headsete najzaujímavejšie, pozrime sa na konštrukciu a vyhotovenie. Ak ste videli niektoré z predchádzajúcich Cloud headsetov, budete tu vidieť jasné spoločné črty, ktoré hovoria, že ide o tú istú rodinu periférií. Dizajn je však odlišný, aby si headset zastal vlastné miesto. Farebné vyhotovenie, ktorému dominuje matná čierna s metalickou červenou, vyzerá naozaj dobre. Poteší aj taký pekný detail, akým je napríklad červené obšitie hlavového mosta z vrchnej strany po hranách.

Už na pohľad zaujme hliníkový rám, a to nielen kvôli červenej farbe. Je totiž pevný, čo si pri chytení headsetu hneď všimnete, no taktiež veľmi ľahký. Je základom pevného a kvalitne pôsobiaceho vyhotovenia. Hlavový most je široký a kožený (samozrejme, je to umelá koža), pričom v ňom nájdete okrem rámu aj mäkkú a pohodlnú pamäťovú penu. Rovnakú pohodlnú pamäťovú penu nájdete aj v kožených náušníkoch na veľkých mušliach. Tieto náušníky je možné oddeliť, ak ich potrebujete napríklad vyčistiť, čo sa celkom cení. Do ľavého slúchadla pripájate kábel pokrytý látkovým materiálom. Takto je pokrytý aj predlžovací kábel. Kúsok od neho sa pripája aj samostatný mikrofón. 

Z mosta idú do mušlí tenké káble taktiež pokryté látkovým materiálom. A to je prvá vec, voči ktorej by som smeroval nejaké výčitky. Už som to v minulosti písal aj pri iných slúchadlách, no podobné veci by podľa ma nemali byť odkryté na takom dlhom úseku. Headset sa vám môže niekde zachytiť. Keď si ho budete brať, tak s ním trošku silnejšie potiahnete a problém je na svete. Samozrejme, že sa výrobca snažil aj v tejto oblasti o kvalitné vyhotovenie a rozhodne tieto káble nepôsobia jemne, ale osobne takéto veci nemám veľmi rád. Na základnom kábli nájdete mikrofón, Mute prepínač a ovládanie hlasitosti pomocou kolieska. Samostatný mikrofón je zas perfektne ohybný, takže si jeho polohu viete veľmi dobre prispôsobiť.

Takto prispôsobiteľný mikrofón je ukážkou toho, že sa v Kingstone zamerali aj na pohodlie pri používaní. Headset môžete mať naozaj na hlave aj niekoľko hodín a nebude vás tlačiť. Mušle sú väčšie, čo so sebou prinieslo aj väčšie náušníky, ktoré sú naozaj veľmi pohodlné, nech už máte snáď akékoľvek uši. Na jeden ťah som mal headset na ušiach nejakých 6 hodín pri prepise rozhovorov a nahrávok z Gamescomu a za poslednú dobu je to to najlepšie, čo som na hlave mal. Určite je to aj vďaka hmotnosti, ktorá je s káblom aj mikrofónom len 336 gramov.

Prejdime k číslam. Headset obsahuje dva výkonné neodymové 50 mm meniče. Frekvenčný rozsah 13 Hz–27,000 Hz, impendancia 50 ohmov, tlak 98dBSPL/mW pri 1 kHz, frekvencia mikrofónu 50 Hz-18,000 Hz a senzitivita -43dBV. Nič, čo by ste predtým nevideli napríklad pri iných HyperX headsetoch. Tu sa však Kingston vykašľal na snahu priniesť priestorový zvuk a namiesto toho priniesol dvojkomorovú technológiu. Meniče tak obsahujú dve komory, ktoré umožňujú oddeliť basy od stredových a vysokých frekvencií, čo pomáha vytvoriť naozaj dynamický zvuk a minimalizuje skreslenie. Tóny sa filtrujú na základe frekvencie, respektíve dĺžky vlny. Je to pravdepodobne prvý hráčsky headset s touto technológiou a výsledok stojí za to.


Samozrejme, nie sú to Sennheissery za tri stovky, ale aj tak je zvuková kvalita výborná v rámci pomeru ceny a výkonu. Za Hyper X Cloud Alpha dáte stovku, pričom väčšinu konkurencie v tejto cenovej kategórii headset hravo prekonáva, čo si všimnete napríklad pri hudbe. Ale dal som s headsetom okrem počúvania platní aj poldňový Netflix maratón a, samozrejme, hry na PC aj konzolách. V každom prípade som sa v hlave stále vracal k cenovke, keďže takto dobre nehrajú ani niektoré drahšie headsety. Pri herných headsetoch sa občas stáva, že sú kvôli zvýrazneniu niektorých efektov v hrách trošku prebasované, no v tomto prípade je výsledok veľmi dobre vyvážený a páčili sa mi hlavne hlasy v hrách. Live nahrávky zneli taktiež skvele. Aj pri vysokej úrovni hlasitosti bola zvuková paleta stále veľmi široká a detailná. Poteší tiež veľmi dobrá izolácia okolitých ruchov pri počúvaní.

Mikrofón na kábli je také minimum, ktoré sa skôr hodí na telefonovanie a aj keď ho môžete používať pri hraní, nevie si dobre poradiť s okolitými ruchmi, ktoré sú na druhej strane stále pomerne výrazné a hlasné. Komunikovať sa s tým dá, rozumieť si, samozrejme, budete, ale lepšie spravíte, keď budete mať vždy poruke samostatný mikrofón, ktorý jednoducho pripojíte a výsledok je neporovnateľný a to najmä s ohľadom na kvalitu zvuku a redukcie okolitých ruchov. Skúšal som to so zapnutým filmom v TV na pozadí a mikrofón to veľmi pekne odfiltroval. HyperX sa v tomto ohľade chváli TeamSpeak a Discord certifikáciou.

Na záver sa vlastne budem už len opakovať. HyperX priniesol vylepšenia po všetkých stránkach a vyzerá to tak, že sa to vyplatilo ako jemu, tak aj nám hráčom. Za málo peňazí dostanete naozaj veľa veľmi dobrej muziky. Či už je to štýlový dizajn, kvalitné vyhotovenie, pohodlné používanie, veľmi slušná výbava a hlavne kvalita zvuku, či už ho počúvate, alebo používate mikrofón. Za tú stovku na trhu pravdepodobne nenájdete nič lepšie. Dokonca aj keď ešte priplatíte, stále sa bude novinka od HyperX na konkurenciu pozerať zhora. Chybičky sú tu viac-menej len kozmetické a menšie. HyperX Cloud Alpha sa oficiálne začne predávať 25. septembra.


napísal matus_ace 25.9.2017
Páči sa mi! (+3)
HYPERX CLOUD ALPHA


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19445)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk