SAMSUNG QLED 65'' Q85R

SAMSUNG QLED 65'' Q85R

9.5

Parádna kvalita obrazu má svoju cenu

Test

Po najnižšej verzii tohtoročnej QLED série od Samsungu - Q60R sme sa pozreli aj na takmer najvyššiu verziu, konkrétne Q85R. Vyššie je už len plná Q90R a 8K verzia Q950R. Náležite tomu môžete od TV čakať parádny obraz a všetky funkcie, ktoré ponúka tohtoročná séria.

Môžeme si rovno zhrnúť, čo QE55Q85R ponúka:

- Obrazovka: 65 palcov 4K rozlíšenie (k dispozícii sú aj 55 a 75-palcové)
- Technológia: Quantum Dot panel  (VA panel) 120 Hz
- Podsvietenie: Direct Full Array 8x (96 zón)
- Pripojenie: Invisible connection s One connect boxom 
- Procesor: Quantum Procesor 4K
- HDR: QHDR 1500
- Kvalita obrazu: PQI 3800
- Funkcie: Ambient Mode 2.0, Freesync, Autogame mode, Dynamic equalizer, Ultra viewind angle, Ultra Black Elite
- Pripojenia:  4x HDMI, 2x USB, 2x Sat, CI +, LAN WiFi, DLNA, HbbTV 2.0

Ak by ste chceli ísť vyššie, Q90 už má QHDR 2000, Direct Full Array 16x, teda funkcie, ktoré ešte viac zintenzívnia obraz. Presnejšie 65-palcová verzia Q85 má 96 zón podsvietenia s 1500-nitovým podsvietením, Q90R má 480 zón s 2000-nitovým podsvietením. Je tam slušný nárast. Ťažko presne povedať, ako sa to prejaví na kvalite obrazu.

QLED je odozva Samsungu na OLED. Samsung by síce vedel OLED vyrábať, ale rozhodol sa pre technológiu bez vypaľovania obrazu, pričom na LCD technológii stále vylepšuje kontrasty a veľmi čiernou farbou stále viac dobieha kvalitu OLED obrazov.

Samsung QLED 65'' Q85R
Samsung QLED 65'' Q85R 65-palcový QLED vás očarí.
65-palcový QLED vás očarí.


Samsung QLED 65'' Q85R Hry budú vyzerať parádne.
Hry budú vyzerať parádne.


Samsung QLED 65'' Q85R Ambient režim nechýba a môže spríjemniť priestor obývačky.
Ambient režim nechýba a môže spríjemniť priestor obývačky.





Ale oplatí sa? Pri 2000-3000 eurách je už TV taký vyšší nadštandard. Väčšina ľudí si kupuje televízor pod tisícku, kto chce kvalitu, tak sa pohybuje okolo 1500 eur, kde sú už nadštandardné kúsky či už v QLED, alebo OLED ponuke. Už len ten, kto chce niečo extra, investuje viac. Tento QLED skutočne ponúka niečo viac. Myslím, že ani minuloročný QLED 8K nemal taký kvalitný a čistý obraz ako tento. Vysoký kontrast, kvalitné a rovnomernejšie podsvietenie tu robia svoje. Samsung zapracoval na technológiách a aj to vidieť.

Samotný TV má štandardný Samsung dizajn, kde tentoraz sú tu len tenučké strieborné okraje, dopĺňa to masívna a kvalitná noha, ktorú si môžete nainštalovať, ak nebudete TV dávať na stenu. Ak budete, na zavesenie je tu tenký závesný systém Samsungu alebo klasické VESA uchytenie. Vzadu ponúkne dizajnovú ryhovanú zadnú plochu, ktoré je typická pre Samsung TV a len jeden konektor, ktorým pripojíte One Connect Box. 

Tentoraz sa pripája vystuženým neviditeľným káblom. Samsung totiž zistil, že kábel z minulého roka sa zvykol zlomiť a obraz následne vypadával a skúsil to vylepšiť. Kábel je znovu priesvitný, vďaka čomu ho môžete nalepiť aj na stenu a bude takmer neviditeľný, ak teda nemáte predpripravený prechod stenou. 

Samotný kábel sa pripája na externý One Connect box, v ktorom je už štandardne ukrytá všetka základná elektronika pre TV. Je tam všetko, od zdroja, cez procesor, konektory. Do TV sa už prenáša len samotný obraz a napájanie obrazovky (prekvapivé na taký tenký káblik). Znovu je tu dostatok HDMI vstupov, dva satelitné vstupy, klasický anténový vstup a tri USB porty.  Vďaka tomu, že je box externý, môžete si ho dať na ľahko dostupné miesto a zapájať a odpájať zariadenia ako potrebujete. Na jednej strane je to výhodné, na druhej strane ak nič neprepájate, môže len zbytočne zavadzať niekde v poličke. 

Samsung QLED 65'' Q85R
Samsung QLED 65'' Q85R One Connect box umožní zbaviť sa káblov vedúcich k TV, ovládač je moderný a minimalistický.
One Connect box umožní zbaviť sa káblov vedúcich k TV, ovládač je moderný a minimalistický.


Samsung QLED 65'' Q85R Box ponúkne všetky potrebné pripojenia, od HDMI, cez USB, LAN až po anténové.
Box ponúkne všetky potrebné pripojenia, od HDMI, cez USB, LAN až po anténové.


Samsung QLED 65'' Q85R Výrobca pridáva vylepšený priesvitný kábel, ktorým môžete takmer neviditeľne zapojiť TV na stene.
Výrobca pridáva vylepšený priesvitný kábel, ktorým môžete takmer neviditeľne zapojiť TV na stene.





Celé to dopĺňa kvalitné strieborné, veľmi tenké a jednoduché ovládanie. To je podobne ako pri ostatných verziách tohto roka obohatené o tri aplikačné tlačidlá. V EU sú to tlačidlá na  Netflix, Prime a Rakuten služby. Osobne mi len zavadzajú, keďže žiadnu službu z toho na TV nepoužívam a často omylom stlačím tieto tlačidlá. Ale ak niečo z toho používate, môže to byť rýchlejšia cesta ako zapnúť danú aplikáciu. Okrem nich má ovládač klasicky d-pad, tlačidlá na hlas a programy, ambient mód. Samotné číselné tlačidlá už dávno vypadli. Ovládať viete ako TV, tak aj ostatné pripojené zariadenia, napríklad set top boxy alebo aj Xbox, v ktorom sa viete prepínať aj ďalej v menu. Na samotné hry už musíte zobrať do rúk gamepad.

V TV je rovnako štandardný Samsung Tizen systém, ktorý je už od minulej generácie dostatočne rýchly, neseká, nečaká a rýchlo a bez problémov ovládate TV. Dizajn tu je zachovaný v celej Samsung sérii a tvorí ho spodná lišta, kde si nadefinujete aplikácie a aj vstupy, teda napríklad Skylink, Xbox, PS, môžete si sem dať aplikácie, aké chcete, napríklad Youtube, Netflix, ku ktorým sa následne rýchlo dostanete. V ďalších podmenu máte rýchle nastavenia zvuku, obrazu, ktoré teraz vďaka Inteligentným funkciám môžete nechať nastavovať samé a podľa hluku a svetla v miestnosti vám upravia obraz. Nechýbajú detailné nastavenia, v ktorých si môžete poupravovať obraz a zvuk ako potrebujete. 

Dopĺňa to, samozrejmé, načítavanie filmov z disku, kde je pekná podpora kodekov, aj keď nie úplná a niektoré filmy, ktoré mi Xbox prehráva, mi Samsung nevedel dekódovať (zrejme nekompatibilný zvukový kodek). Väčšinu však neboli problémy. Rovnako na harddisk viete ukladať nahrávané programy z TV, či už z antény, alebo CI karty. Mimochodom, Samsung má so 4K procesorom kvalitný upscaling a pekne vie upscalnúť ako slabý TV obraz, tak aj filmy v nízkom rozlíšení. Nové dynamické motion funkcie vedia zároveň veľmi prirodzené vylepšovať obraz bez toho, aby vyzeral ako telenovela.

Samozrejme, to celé dopĺňa vlastný App store, kde nájdete všetky základné filmové aplikácie, ako aj niekoľko slabších hier a aplikácie pre sociálne služby. Nechýba ani internetový prehliadač, samozrejmosťou je Steam Link na prepojenie s PC a po novom aj streamovanie obrazu z PC cez Remote pripojenie. 

Pridáva sa Ambient 2.0 je funkcia, ktorú Samsung znovu tlačí, keďže je to oddychový mód priam určený pre QLED, môže na nich byť statický obraz aj aj hodiny a nevypália sa ako OLED. Môžete si tak nechať TV splynúť so stenou, alebo tam zobraziť obrazy, prípadne iné dynamické scény. Tento rok pribudli nové témy a nová možnosť predplatenej galérie, kde vám Samsung bude striedať licencované diela umelcov. Čo však stále chýba, sú zložitejšie aplikácie, ktoré by vám zobrazili čas, počasie, novinky, pripadne maily. Jednoducho niečo praktické.

Samsung QLED 65'' Q85R
Samsung QLED 65'' Q85R Zdroje obrazu sú tentoraz rozšírené o priamy Remote access na PC.
Zdroje obrazu sú tentoraz rozšírené o priamy Remote access na PC.


Samsung QLED 65'' Q85R Podpora pre hranie je tu plná, chýba len Dolby Vision HDR - Samsung používa HDR10  štandard.
Podpora pre hranie je tu plná, chýba len Dolby Vision HDR - Samsung používa HDR10 štandard.


Samsung QLED 65'' Q85R Inteligentný mód je základom novej série. TV sa automaticky nastavuje podľa podmienok v miestnosti.
Inteligentný mód je základom novej série. TV sa automaticky nastavuje podľa podmienok v miestnosti.





Hranie je tu, samozrejme, dotiahnuté, nakoniec Samsung sa naň veľmi orientuje a to už od low-endov, ktoré rovno prichádzajú s nízkym lagom. QLED séria má 13 ms lag ako v 1080p, tak 4k rozlíšení, pri 120 Hz móde sa to znižuje na 9 ms. Samozrejme, zatiaľ 120 Hz vstup využijete len v 1080p a 1440p rozlíšeniach pre HDMI obmedzenia (dúfajme, že budúci rok spolu s novými konzolami to už všetko pôjde na 4K/120 Hz). TV k tomu ponúka aj VRR, teda variable refresh rate, čo je obdoba Freesyncu, vďaka čomu vám nebude obraz trhať a bude plynulejší.  Zároveň pri hrách má TV podporu autogame módu (aspoň pri Xboxe), teda automaticky sa zapne, len ak zapnete hru. Ak ste v menu alebo pozeráte film, game mód je vypnutý. 

HDR je tu parádne ako aj celková farebnosť a kvalita obrazu. To je vec, na ktorú sa ťažko sťažovať. Zvuková stránka je síce decentná, ale nie dokonalá. 2.2 zvuk ponúka dva stereo reproduktory a dva subwoofery. Na bežné používanie pekne stačí a zvuk si užijete, ale pre audiofilov, samozrejme, treba externý zvukový systém. 

Čo sa týka spotreby, na 65 palcov čakajte spotrebu medzi 100-200 wattami,pričom pri klasickom TV sledovaní pri inteligentnom móde podsvietenia to išlo okolo 100-130 W, samozrejme, čím vyššie podsvietenie, tým vyššia spotreba a hranie s HDR to potiahne na 200 W. 

Samsung QLED 65'' Q85R
Samsung QLED 65'' Q85R Novinkou je monitor záťaže TV, ako procesora, tak pamäte a miesta.
Novinkou je monitor záťaže TV, ako procesora, tak pamäte a miesta.


Samsung QLED 65'' Q85R Freesync a hlboké herné nastavenia nechýbajú.
Freesync a hlboké herné nastavenia nechýbajú.


Samsung QLED 65'' Q85R Dopĺňa to možnosť zvýšiť framerate hry cez Game Motion plus.
Dopĺňa to možnosť zvýšiť framerate hry cez Game Motion plus.




Samsung Q85 je ten najlepší QLED, aký sme tu doteraz mali (nemali sme ešte Q90 a 8K Q95) a vidieť ako firma znovu posunula úroveň kvality o stupienok vyššie. Ponúka veľmi čistý, pravidelne podsvietený obraz, veľmi výraznú čiernu farbu, intenzívne farby, ako aj veľmi dobré sledovacie uhly. Herné možnosti sú široké a celkovo TV nemá čím sklamať. Len treba rátať s vyššou cenou, aj keď nie úplne prehnanou ako je to v prípade 8K verzii.

55 palcové verzia Samsung QE55Q85R ide od € (na alze je za 1759 eur)
65 palcová verzia Samsung QE65Q85R ide od €  (na alze je za 2339 eur)
75 palcová verzia Samsung QE75Q85R ide od € (na alze je za 3519 eur)

napísal saver 7.6.2019
Páči sa mi! (+1)
9.5
SAMSUNG QLED 65'' Q85R
+ kvalitný obraz, verné farby
+ veľmi výrazná čierna
+ intenzívne HDR
+ bohaté herné možnosti
+ rýchla odozva
+ nízky lag
+ väčšie možnosti systému
- vyššia cena


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19436)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk