HYPERX PREDATOR DDR4 RGB 3200 MHZ

HYPERX PREDATOR DDR4 RGB 3200 MHZ

7.0

Efektívne pamäte plné svetla

Test

Kingston s hernou diviziou HyperX Predator patrí medzi ostrieľaných hráčov na trhu pamätí, úložísk či herného príslušenstva. Pamäte s RGB na trh priniesli neskôr než konkurencia, no majú funkciu, ktorú inde nenájdete. Tou je synchronizácia podsvietenia jednotlivých modulov pomocou IR. Pri RGB pamätiach sa totiž často stáva, že jednotlivé moduly začnú mať oneskorenie a svetelný efekt sa tak rozbije. S HyperX Predator DDR4 RGB vám toto nehrozí.

Na test nám dorazil 16 GB kit pozostávajúci z dvoch 8 GB modulov s rýchlosťou 3200 MHz CL16. Výrobca má v ponuke aj 2933, 3000, 3600 a 4000 MHz modely s kapacitami 16 až 64 GB. Pamäte majú doživotnú záruku.

Dizajn pamätí je agresívny. Chladiče nesú názov HyperX a množstvo ostrých hrán. Podsvietená časť z tela nijako nevytŕča, inštalácia je tak jednoduchá a bezproblémová. Nechýba podpora XMP pre rýchle a jednoduché pretaktovanie pamätí na uvádzanú frekvenciu 3200 MHz.


Pamäte podporujú štyri najrozšírenejšie štandardy synchronizácie RGB podsvietenia, a to Asus Aura, Gigabyte RGB Fusion, MSI Mystic Light a ASRock Polychrome. Samostatnú aplikáciu výrobca neponúka, budete sa tak musieť spoľahnúť na možnosti vašej základnej dosky.

Na porovnanie vzhľadu a výkonu sme použili ďalšie dva kity pamätí s rýchlosťou 3200 MHz, konkrétne Patriot Viper RGB a Adata XPG Spectrix D41. Pozrime sa, ako vyzerajú pamäte v akcii.

Porovnanie, samozrejme, nekončí len pri vizuále, pamäte sme preto vyskúšali aj v sérii testov. Testovanie prebehlo na nasledujúcej zostave:

Procesor: Intel Core i7-8700K
Základná doska: Asus Prime Z390-A
Grafická karta: Asus ROG Strix RTX 2080 Ti O11G Gaming
Chladič procesora: Riotoro Bifrost 240
Teplovodivá pasta: Noctua NT-H1
SSD: Samsung 960 Pro 2 TB
Napájací zdroj: Riotoro Enigma 850 W G2 (80Plus Gold)
Skrinka: Riotoro CR1288


Výsledky všetkých testov sú priemerom z troch meraní. Rozdiely medzi trojicou 3200 MHz kitov budú s najväčšou pravdepodobnosťou veľmi malé, preto bola snaha namerať čo najpresnejšie hodnoty. Treba však rátať s chybou merania a faktom, že každé jedno meranie znamená rozdielny výsledok a ani pri rovnakých podmienkach nie je možné namerať 3x tú istú hodnotu.

Prvým testom je AIDA64. Najskôr sa pozrieme na prenosové rýchlosti. Kit od HyperX mierne zaostáva pri kopírovaní oproti Adata aj Patriot ale v čítaní aj zápise dosahuje najlepšie hodnoty. Pri teste latencie je HyperX na druhom mieste s 51 ns, prvenstvo získal kit od Adata.

Rýchlosť pamätí sme vyskúšali aj v aplikácií SiSoftware Sandra, kde sme v teste pamätí porovnali Agregated výkon. Tu vidíme veľmi podobný scenár ako pri latencií v AIDA64, avšak s opačným poradím. HyperX je na druhom mieste s priemerom 31,07 GB/s. Na prvom mieste je Patriot s najrýchlejším prenosom 31,14 GB/s a najpomalší z trojice je kit Adata s 31,03 GB/s.

Pozreli sme sa tiež na to, ako jednotlivé pamäte ovplyvňujú výkon procesora. V CineBench R15 multicore teste dosiahla zostava najlepšie výsledky pri použití pamätí Adata a to 1403 bodov. S Patriotmi bol priemer 1392 bodov a s HyperX bolo skóre “len” 1344 bodov. Tu mierne HyperX zaostávajú.


Vo wPrime, kde sa počítajú korene funkcie rekurzívnou Newtonovou metódou, je cieľom dosiahnuť čo najkratší čas. V 32M teste sa to podarilo pri použití kitu Adata. HyperX zaostáva len o 0,04 sekundy. V dlhšom 1024M teste opäť vyhráva Adata s časom 125,41 sekundy. Druhý skončil Patriot so 126,20 s a tretí HyperX so 127,23 s.

Posledný je herný test, a to konkrétne Far Cry 5 vo Full HD pri Ultra nastavení. Použili sme RTX 2080 Ti v podaní ROG Strix O11G Gaming od Asus, aby sme dosiahli čo najvyššie fps a videli vplyv pamätí v hernom prostredí. Rozdiely opäť nie sú nijaké zásadné. HyperX dosahuje najlepšie minimálne fps, no v priemere mierne zaostáva za dvojicou Adata a Patriot. V maximálnych fps vedie Adata.

Aké sú výsledky testu? Keď to zoberieme čisto matematicky, tak najlepší je kit Adata XPG Spectrix D41, ktorý má 7 prvých, 2 druhé a 2 tretie miesta. Druhý skončil Patriot Viper RGB s 3 prvými, 4 druhými a 4 tretími miestami. V tesnom závese je HyperX 3 prvými, 3 druhými a 5 tretími miestami. Realita je však taká, že namerané rozdiely reálne nijako neucítite a výsledky ovplyvňuje toľko faktorov, že je ťažké posúdiť, či ten alebo onen kit je najlepší alebo najhorší. Všetky tri dosahovali veľmi podobné výsledky a v testoch si pravidelne menili pozície.

Výber tak viac-menej zostáva na vašich preferenciách - či už na základe značky, alebo vzhľadu. HyperX Predator DDR4 RGB rozhodne patrí medzi najkrajšie RGB pamäte na trhu a vďaka synchronizácií podsvietenia cez IR budú vhodné najmä pre fanúšikov RGB podsvietenia a do dizajnovo ladených PC zostáv.


napísal Spartan_6917 7.5.2019
Páči sa mi! (+1)
7.0
HYPERX PREDATOR DDR4 RGB 3200 MHZ
+ unikátna synchronizácia RGB
+ doživotná záruka
+ množstvo konfigurácií
- mierne slabší výkon ako iné 3200 MHz pamäte


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19597)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk