THE PADRE

THE PADRE

6.5

Nostalgický kockovaný kňaz

Recenzia na PC verziu

Kňaz, ktorý bojuje s nadprirodzenými silami. Tento námet sa osvedčil už vo filme Exorcista a aj mnohých ďalších, vo videohrách ale sluhovia boží až taký veľký priestor nedostávajú. The Padre to chce napraviť a navyše aj vzdáva hold klasickým hororovým adventúram. A pre istotu je celý z kociek a polygónov, čo robí hru ešte zaujímavejšou. Minimálne vizuálne.

Budete teda mužom v sutane, s kockovanou hlavou a schopnosťami, ktoré vám pomôžu bojovať s démonmi a snáď aj zachrániť strateného kardinála. A budete bojovať aj o svoju dušu a čeliť pokušeniam. Vaša cesta vedie do tajuplného domu zahaleného do temnoty, kde niečo - vlastne nič nie je s kostolným poriadkom. Čo sa tam odohralo pred vaším príchodom, to naznačujú listiny a odkazy, ktoré nachádzate v chodbách a miestnostiach. Tam nájdete aj rozmanité predmety, pre ktoré musíte nájsť využitie, inak sa ďalej nedostanete. Niekedy sú dosť nenápadné a ľahko ich prehliadnete, inokedy musíte prísť na spôsob, ako ich získať, pretože neraz sa nedajú len tak zdvihnúť a odniesť.

S tým sú spojené rôzne hlavolamy, napríklad s kockami, ktoré treba v správnom poradí postláčať a deaktivovať. Inokedy v ceste stojí duch a toho treba odlákať, nájsť spôsob, ako ukončiť jeho súženie, prípadne zlikvidovať prízraky. Kňazovi spočiatku poslúži len kovové páčidlo, ale dostanete sa aj k serióznym zbraniam, ako je pištoľ či kuša. Potrebujete však aj muníciu, pričom nábojov a šípov nemáte nikdy nazvyš. Samotné boje sú skôr symbolické a veľmi primitívne a optimálne je vyhýbať sa priamej konfrontácii a radšej nájsť inú cestičku a nepriateľa obísť.

The Padre
The Padre Pokojný život kňaza sa končí, čaká ho náročné poslanie.
Pokojný život kňaza sa končí, čaká ho náročné poslanie.


The Padre V dome je mnoho miestností, ktoré treba preskúmať.
V dome je mnoho miestností, ktoré treba preskúmať.


The Padre Niekedy sú potrebné zbrane. Samotný boj je veľmi primitívny.
Niekedy sú potrebné zbrane. Samotný boj je veľmi primitívny.





Občas zrejme umriete, ale znovu sa oživíte a dostanete šancu pokračovať v očistnej misii. Po každej smrti však pribúdajú anjelske slzy a nesmiete nimi naplniť celú fľašku, inak to znamená koniec. Sú však aj spôsoby, ako fľaštičku vyprázdniť, no nemôžete jej obsah len tak vyliať. Na vybraných miestach vás zachráni modlitba pri kríži alebo keď na klavíri zahráte náboženskú pieseň. Hoci ste mužom viery, môžete sa ocitnúť aj na druhej strane bariéry a dočasne získať aj démonickú formu. Tá je niekedy nevyhnutná na vyriešenie určitých problémov, no inokedy je skôr prekážkou.

Okrem prekutávania miestností a fyzických častí domu, ktoré zahrňujú salóny, chodby, ale aj pivnice či žalár, sa ocitnete aj v inom priestore. Bludiská s pákami a zrkadlami, kde sa ponevierajú prízraky, môžu byť dosť monotónne a frustrujúce, najmä keď opakovane prechádzate viacerými úsekmi, aby ste našli kľúčový prechod či truhlicu.

Progres sa automaticky ukladá a ovládanie v hre je jednoduché. Všetky aktivity, pohyb, boj, obranu, používanie predmetov či tlačenie objektov, vykonávate myškou. Veci a zápisky sa ukladajú v inventári so záložkou s krížom v hornej časti obrazovky a pri interakcii s okolím treba vybrať vhodný predmet.

Vizuálna stránka je naozaj osobitá. Ako už bolo spomenuté v úvode, hra je kockovaná, všetko je hranaté a pôsobí retro. Jednotlivé priestory, v ktorých sa pohybujete, vnímate v 3D perspektíve s výrezmi miestností. Kamera sa prispôsobuje na základe vašej polohy a pohybu, no viete si ju aj sami prepnúť, aby ste sa lepšie zorientovali. Spravidla sa pri vstupe do dverí nahrá nová miestnosť. Väčšinou je okolie zahalené do šera a celkovo to pôsobí štýlovo a tajuplne. A nostalgicky. Audio stránka je skromnejšia, ale hre to odpustíte.

Titul viditeľne vychádza z princípov starších klasických adventúr, čo ocenia najmä veteráni. No pre mladších a menej tolerantných hráčov to nebude veľmi ideálne. A niektoré veci mohli byť riešené predsa len trochu svižnejšie a praktickejšie. Opakovane sa môže stať, že niekde zakysnete a budete zdĺhavo hľadať riešenie alebo predmet, ktorý ste možno prehliadli. Vytrvalých však hra odmení zaujímavým a neštandardným zážitkom.

The Padre je teda sympatický kňaz, ktorý však vyžaduje značnú dávku trpezlivosti a hlavne pozitívny vzťah k old school adventúram. Ak tieto podmienky spĺňate, môže vás toto dobrodružstvo osloviť a otestuje vašu šikovnosť aj logické myslenie. Rozhodne to však nie je hra pre každého a odstrašiť dokáže nielen svojím archaickým systémom, ale aj častým blúdením a hľadaním dôležitých predmetov, ktoré sú niekedy poriadne zašité. No koho to neodradí, ten môže byť napokon spasený.

The Padre
The Padre Sídlo je plné duchov a prízrakov.
Sídlo je plné duchov a prízrakov.


The Padre Okrem fyzického sveta vstúpite aj do iného priestoru.
Okrem fyzického sveta vstúpite aj do iného priestoru.


The Padre V inventári sa hromadí mnoho vecí, ktoré treba použiť na správnom mieste.
V inventári sa hromadí mnoho vecí, ktoré treba použiť na správnom mieste.






napísal uni 17.6.2019
Páči sa mi! (+2)
6.5
Ohodnotiť
THE PADRE
+ retro grafika a štýl
+ vydarená atmosféra a niektoré hlavolamy
+ nostalgický odkaz na klasické hororové adventúry
- miestami ťažkopádne a neprehľadné
- archaická forma mnohým nesadne
- nešikovne riešený boj
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2 GHz, 4 GB RAM, VGA 1 GB, OS Win 7


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Feardemic / Shotgun With Glitters
Dátum vydania:  apríl 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17928)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk