SAMSUNG QLED 65'' Q90R + SOUNDBAR Q70

SAMSUNG QLED 65'' Q90R + SOUNDBAR Q70

9.5

Jedinečné spojenie obrazu a zvuku

Test

Po všetkých nízkych verziách QLED tu máme najvyššiu verziu tohtoročnej série, a to Samsung Q90R, ale keďže je jasné, že tam bude veľmi kvalitný obraz, rovno sa naň pozrieme aj so soundbarom. Lebo zážitok s parádnym obrazom potrebuje aj parádny zvuk.

Q90 má prakticky všetky Samsung technológie na maxime, a teda najlepšie zadné podsvietenie, najlepšiu obrazovku, najlepšiu kvalitu obrazu. Jedine nemá 8K rozlíšenie, to má až Q950 verzia. 

Špecifikácie vyzerajú nasledovne:

Obrazovka: SMART QLED, 65", 4K Ultra HD, QLED - Quantum Dot panel
Procesor: Quantum Processor 4K
Kvalita obrazu: PQI 4000
HDR: QHDR 2000,  HDR10, HDR10+ podpora
Podsvietenie: Direct Full Array x16
Funkcie: Ambient mode, Ultimate UHD Dimming, Game Mode VRR, Steam Link, HBO GO, VOYO, NETFLIX, USB/HDD nahrávanie, Timeshift, web prehliadač, podpora iTunes TV a Airplay
Pripojenie: duálny tuner DVB-T2/S2/C, H.265/HEVC, 4× HDMI, 3× USB, LAN, optický výstup, CI+, WiFi, Bluetooth, HbbTV 1.5.
Systém: Tizen OS
Zvuk: 60 W

Teda kvalita obrazu išla na 4000 bodov, HDR je označené ako QHDR 2000, čo je vlastné označenie firmy, ktoré ponúka približne 1500-nitovú intenzitu podsvietenia a, samozrejme, nechýba tu ani plné zadné podsvietenie. Q90 to celé dopĺňa aj nízkou reflexiou obrazovky a vylepšeným obrazom pri pozeraní z veľkých uhlov.  Pridávajú sa aj všetky funkcie a plná ponuka vstupov.

Samsung QLED 65'' Q90R + Soundbar Q70
Samsung QLED 65'' Q90R + Soundbar Q70 Q90 - priam lahoda pozerať sa.
Q90 - priam lahoda pozerať sa.


Samsung QLED 65'' Q90R + Soundbar Q70 TV prichádza s klasickým externým boxom, do ktorého idú všetky pripojenia.
TV prichádza s klasickým externým boxom, do ktorého idú všetky pripojenia.


Samsung QLED 65'' Q90R + Soundbar Q70 TV sme tentoraz mali s Q70 soundbarom od Samsungu. Parádny obraz si totiž žiada parádny zvuk.
TV sme tentoraz mali s Q70 soundbarom od Samsungu. Parádny obraz si totiž žiada parádny zvuk.





Samotný dizajn je v štandardoch Samsungov, teda tenký šedý okraj, hrúbka TV približne 2 cm a ak TV neinštalujete na stenu, je to masívny stredový stojan. Je znovu iný ako pri ostatných verziách, tentoraz je to plne oceľový podstavec v tvare U, ktorý drží TV stabilne.

Podobne ako ostatné vyššie QLED verzii TV aj táto má externý box, ktorý pripojíte takmer neviditeľným káblom. Je to veľmi dobré, ak napríklad pripájate TV na stenu a nemáte spravený prechod krížom cez ňu. Len priložíte kábel k stene a takmer ho nevidieť. Kábel je teraz oproti predošlým rokom vystužený a vylepšený. Stávalo sa totiž, že sa zlomil alebo zlyhával kontakt. 

Kábel vedie do externého boxu, ku ktorému môžete následne pohodlne pripájať ďalšie HDMI zariadenia, ako konzoly, set-top boxy alebo aj soundbar, či už cez ARC hdmi, alebo optické prepojenie.  Samozrejme, je tu podpora harddiskov na prehrávanie filmov alebo nahrávanie filmov z TV. Nechýba možnosť pripojenia myši a klávesnice či už cez USB, alebo Bluetooth.

Nakoniec je to rovnaké ako pri Q85 a QLED, ktoré sme testovali. Tu sa okrem kvality obrazu takmer nič nemení. Dostanete Tizen systém, peknú ponuku filmových aplikácii, ktoré dopĺňa aj Steam link aplikácia na streamovanie hier z PC, alebo rovno remote desktop aplikácia na streamovanie celého desktopu na TV. K tomu si už musíte pripojiť klávesnicu a myš. 

Tizen systém má automatické rozpoznávanie konzol, ako aj ich ovládanie priamo cez Samsung ovládač (minimálne na Xboxoch funguje), zároveň pre hry je tu veľmi rýchla odozva, a to len 14 ms v vo všetkých herných režimoch od 1080p po 4K rozlíšenie pri 60Hz vstupe. Pričom ak idete 120Hz je to 6 ms pri 1080p a 1440p a 13 ms pri 4K. Totiž tento TV už podporuje aj 4K pri 120Hz, aj keď zatiaľ len ťažko nájdete podporované zariadenie s HDMI 2.1. Je to však vyrobené s ohľadom na budúcnosť, keďže budúci rok prídu nové konzoly a ponúknu aj 4K pri 120Hz. Samozrejme, nechýba tu ani podpora Freesync, vďaka ktorému budete mať obraz v hrách bez trhania, respektíve so zníženým trhaním. Freesync podporujú Xbox One konzoly a PC s AMD grafikami. V hernej oblasti sa skutočne nie je na čo sťažovať. Samsung sa o túto oblasť stará a stále prináša ďalšie novinky.

Čo sa týka spotreby, štandardne je tu okolo 220-250 W podľa podsvietenia, pri filmovom režime to klesne na 140 W. Na 50 W to klesne v Ambient režime, ktorý tu, samozrejme, nechýba a funguje ako oddychový režim, v ktorom si môžete na TV nechať bežať obraz, fotografie alebo aj známe umelecké diela, s novou predplatenou službou od Samsungu. Plus, samozrejme, môžete si nechať TV splynúť so stenou, ak ho chcete, aby ste ho zamaskovali.  V tohtoročnej sérii sa Samsung orientoval na automatiku a pridal automatické upravovanie podsvietenia podľa okolitého svetla, ako aj automatické nastavovanie zvuku podľa toho, aký je hluk v miestnosti a ako mikrofón v ovládači zachytáva zvuk TV. Sú to dobré funkcie, ktoré vám minimalizujú potrebu upravovania hlavne zvuku.

Q90R má u nás strieborné ovládanie, ktoré patrí k jednoduchým moderným ovládaniam s minimalizovanými tlačidlami. Aj keď už po novom aj s pridanými tromi tlačidlami na rýchle spustenie aplikácii, a to Netflix, Prime a Raukuten. Ak ani jednu nepoužívate, budú vám len zavadzať a ak ich občas stlačíte namiesto hlasitosti, len sa budete musieť z aplikácie preklikávať naspäť. Osobne mám preto radšej minuloročné verzie ovládačov.

Samotný obraz je na TV veľmi dobrý, je tu vysoká intenzita HDR, kvalita farieb a aj veľmi tmavú čiernu farbu, skutočne tomu ťažko niečo vytknúť, jedine podsvietenie, ktoré nie je úplne pravidelné (vidieť to len na šedej obrazovke, pri bežnom sledovaní nepostrehnete), čo pri tomto štandardnom LCD LED systéme ťažko dosiahnuť. Nie je to OLED. Ale na druhej strane je to veľmi dobrý kompromis kvality nevypaľovania sa displeja. Pri OLED je síce obraz kvalitný s miliónovými kontrastmi, ale riziko vypaľovania hlavne v hrách je veľké. Ak hráte dlho niektorú hru, môže sa vám tam vypáliť menu a ostane tam už navždy. Lepšie je menej pravidelné podsvietenie, ale stále kvalitný obraz.

Samsung QLED 65'' Q90R + Soundbar Q70
Samsung QLED 65'' Q90R + Soundbar Q70 TV má klasické invisible link pripojenie tenkým káblom, nejde do neho žiadne iné napájanie.
TV má klasické invisible link pripojenie tenkým káblom, nejde do neho žiadne iné napájanie.


Samsung QLED 65'' Q90R + Soundbar Q70 TV má strieborné štandardné ovládanie, Soundba má čiernu upravenú verziu.
TV má strieborné štandardné ovládanie, Soundba má čiernu upravenú verziu.


Samsung QLED 65'' Q90R + Soundbar Q70 Obraz nesklame.
Obraz nesklame.





Spolu s TV som mal na vyskúšanie aj Samsung HW-Q70 Harman/Kardon soundbar , ktorý ponúka 3.2.1 konfiguráciu so siedmimi reproduktormi a celkovým výkonom 330 W. 

Presná špecifikácia je:

  • Zostava kanálov 3.1.2
  • Celkový výstupný výkon súpravy 330 W
  • Priestorovo smerovaný zvuk Acoustic Beam
  • 7 individuálnych reproduktorov
  • Samostatný bezdrôtový subwoofer s priemerom 20,3 cm
  • Frekvenčný rozsah 35 Hz~20 kHz
  • Podpora: Dolby Atmos / Dolby Digital 5.1 / Dolby DD+ / DTS-X, DTS 5.1
  • Surround Sound Expansion zlepšujúci priestorový zvuk
  • Kompatibilné so zadnými repro bedňami SWA-8500S (káblové spojenie)
  • Centrálny kanál s dôrazom na reprodukciu hovoreného slova
  • Adaptive Sound Control – úprava režimu zvuku na základe prehrávaného obsahu
  • Automatický herný mód
  • 32bit UHQ Audio – zvuk s vysokým rozlíšením – vyššia snímkovacia frekvencia a bitová hĺbka
  • Podporované profily: AAC, MP3, WAV, OGG, FLAC, ALAC, AIFF

Ponúka 3.1.2K zostavu reproduktorov, a teda soundbar plus subwoofer. Pričom obe zariadenia sú samostatné a synchronizujú sa wireless. Subwoofer nemusíte nikam pripájať, sám sa pripojí na soundbar. Soundbar už musíte s niečím prepojiť, a to môžete cez wi-fi, Bluetooth, svetelný port alebo HDMI. Konkrétne ja som to dal rovno cez HDMI, keďže Q90 TV má jeden z HDMI portov prechodový, a teda automaticky vám pošle zvuk z ktoréhokoľvek zariadenia, ktoré máte k TV pripojené. Sám prepne zo satelitu na Xbox atď.  Ak nechcete káble, môžete ísť cez wi-fi, kde cez mobilnú aplikáciu viete prepojiť TV a soundbar. Plus keďže podporuje aj Bluetooth môžete si kedykoľvek prepojiť soundbar s mobilom a pustiť si naň pesničky.

Samsung QLED 65'' Q90R + Soundbar Q70
Samsung QLED 65'' Q90R + Soundbar Q70 Soundba má na boku aj manuálne ovládanie.
Soundba má na boku aj manuálne ovládanie.


Samsung QLED 65'' Q90R + Soundbar Q70 Vpredu je displej, ktorý vám ukáže hlasitosť alebo aktuálny vstup.
Vpredu je displej, ktorý vám ukáže hlasitosť alebo aktuálny vstup.


Samsung QLED 65'' Q90R + Soundbar Q70 Subwoofer pre Q70 sa pripája automaticky wireless bez káblov.
Subwoofer pre Q70 sa pripája automaticky wireless bez káblov.





Soundbar môžete položiť pod TV, ale ak máte TV na stene a pod ním žiadnu skrinku, priložené sú aj úchytky na stenu. Samozrejme, subwoofer už musíte dať niekde na zem. Ak by vám soundbar a subwoofer boli málo, môžete si doplniť aj zadné reproduktory Samsung SWA-8500S.

Priloženým ovládačom si viete zvuk upravovať - intenzitu subwooferu, ale aj vyváženie, výšky, basy, plus viete si vybrať aj režim zvuku, kde máte napríklad aj surround alebo herný režim. Samotný ovládač je v dizajne moderných Samsung ovládačov a konkrétne v jeho čiernej verzii. Má priamo aj tlačidlo na párovanie cez Bluetooth, prepínanie vstupov, a hlavne hlasitosti. Možno je škoda, že je len infra a nie wireless ako majú Samsung TV. Musíte tak presne zamieriť. Na druhej strane základné nastavenia viete ovládať priamo z TV jeho ovládačom, a teda hlasitosť sa automaticky synchronizuje.

Osobne by som povedal, že zvuk na Q90 TV je na vyššej úrovni a pri bežnom používaní mu nič nechýba. Ale tu fyzika nepustí a pri týchto tenkých TV so zabudovanými reproduktormi vzadu už jednoducho nemôžu ponúknuť to, čo soundbar, respektíve domáce kino. Po zapojení Q70 soundbaru sa tu doslova otvorila nová dimenzia ozvučenia. Je to ako prejsť z low-endu na hi-end. Pribudli ako basy, tak priestorové ozvučenie a aj jasnejšie výšky. Samotný soundbar totiž smeruje reproduktory do vrchu, zvuk sa k vám odráža od stropu a vytvára priestorový efekt. Zároveň predné reproduktory sú určené na reprodukovanie hlasu a rozhovorov tak, aby boli zrozumiteľné. Ani pri vysokej hlasitosti nebude skresľovať, ako sa to stáva pri TV. Plus silný subwoofer vám pri basoch rozochveje všetko v miestnosti. Je to veľmi pôsobivé a ako filmy, tak aj hry sa dostanú na novú úroveň, nehovoriac o hudbe, ktorá zo soundbaru vytiahne maximum.

Samsung QLED 65'' Q90R + Soundbar Q70
Samsung QLED 65'' Q90R + Soundbar Q70 Pre zaujímavosť porovnanie NU7472 a Q90.
Pre zaujímavosť porovnanie NU7472 a Q90.


Samsung QLED 65'' Q90R + Soundbar Q70 Pri Q90 sú farby kvalitné aj z iného uhla.
Pri Q90 sú farby kvalitné aj z iného uhla.


Samsung QLED 65'' Q90R + Soundbar Q70 HDR je tu kvalitné a Samsung to ukazuje aj na Ambient mode TV.
HDR je tu kvalitné a Samsung to ukazuje aj na Ambient mode TV.




Celkovo Q90R je parádny TV s kvalitným obrazom, intenzívnym HDR, veľmi dobrými farbami a dokonalou čiernou. Je to veľmi dobrá alternatíva k OLED, ale, samozrejme, bez rizika vypaľovania. Pozrite sa po tomto televízore vtedy, ak chcete kvalitu ktorá vydrží a zároveň ak chcete byť pripravení na budúcu generáciu konzol, ktorá ponúkne aj 4K/120 Hz podporu.

Ak pôjdete do investície v tejto 2500-eurovej cene TV,  určite nezabudnite ani na ozvučenie Soundbar HW-Q70. Je to parádna ponuka, aj keď k sume pridá ďalších 500 eur. Samsung tam však má špeciálnu zľavu, a to 20% ak kupujete spolu s tohtoročným QLED.  Eventuálne môžete ísť aj do nižších modelov, kde aj lacnejšie 200-300-eurové soundbary pekne vylepšia zvuk TV. Alebo naopak ak chcete profi kvalitu, sú tu aj drahšie modely, pričom Samsung má aj 1100-eurové Q90 v 7.1.4 zostave.

 

55-palcová verzia Samsung QE55Q90R v cene od  €. 
65-palcová verzia Samsung QE65Q90R v cene od  € .
75-palcová verzia Samsung QE75Q90R v cene od  €. 

Soundbar Samsung HW-Q70R v cene od  €. 

napísal saver 9.8.2019
Páči sa mi! (+2)
9.5
SAMSUNG QLED 65'' Q90R + SOUNDBAR Q70
+ kvalitný obraz a decentný zvuk aj bez soundbaru (parádny zvuk so soundbarom)
+ nízky lag pri hraní
+ 120 Hz aj pri 4K, Freesync
- podsvietenie nie je úplne pravidelné



Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk