STEELSERIES ARCTIS 1

STEELSERIES ARCTIS 1

Dobrá voľba za nižšiu cenu

Recenzie produktov od dánskej firmy SteelSeries nerobíme prvýkrát - prevažne sme sa však zameriavali na testovanie jej myší, pričom okrajovo sme zasiahli aj herné slúchadlá. Väčšina známych a veľkých firiem svoje produkty naceňuje trochu vyššie. Teda si vypýtajú za svoj výrobok viac peňazí, nakoľko štandardne ponúkajú dobrú výbavu po technickej stránke, no taktiež vedia zaujať spracovaním a v konečnom zúčtovaní netreba zabúdať na značku a ďalšie veci okolo nej. Predsa len si však aj takéto firmy uvedomujú, že nie každý vyhľadáva produkty za viac ako sto eur a vystačí si aj s menej prepracovaným príslušenstvom, ak by bolo kvalitou stále na dobrej úrovni a zároveň aj čo-to vydržalo. Preto výrobcovia prinášajú aj práve takéto výrobky a po lacnejšom headsete od Corsair sa nám do rúk dostal rovnako prístupnejší headset od firmy SteelSeries.

Aj keď ide o výrazne lacnejšie produkty v porovnaní s top modelmi, ktoré výrobca ponúka, stále ide o sumu, ktorá sa pohybuje niekde na rozmedzí 50 €. V prípade spomínaných Corsair slúchadiel vie ísť cena ešte nižšie, a tak je jasné, že sa práve tieto dva produkty nebudú dať úplne korektne porovnávať. Pri nízkej cene sa totiž šetrí každé jedno euro, ktoré môže aj výraznejšie zasiahnuť do finálnej podoby slúchadiel. Upozorňuje na to ale najmä preto, že aj tento menší rozdiel v cene je naozaj cítiť. Otázne je, či je tento rozdiel naozaj problémom nákladov alebo zhovievavosti výrobcu. No aby som nepísal len tak do vetra, je načase, aby som tieto pocity doložil aj reálnymi skúsenosťami. Tie sú v každom prípade najdôležitejšie.


Balenie vás síce na hlave tlačiť nebude a ani nijako zvlášť neovplyvňuje kvalitu zvuku, ale má vplyv na to, aké prvotné myšlienky si začnete vytvárať o danom výrobku. Predsa len je fajn, keď si doma rozbaľujete práve kúpený výrobok, ktorý vás dostane už len tým, ako vyzerá zabalený v krabici. Nech sa ale netočím v jednom kruhu, balenie Arctis 1 je v súlade so štandardom slúchadiel od danej firmy. Veľmi jednoduché, no stále pomerne decentné. Rovnako decentný je aj obsah balenia, ktorý pozostáva len z toho najnutnejšieho. A teda samotných slúchadiel, odpojiteľného mikrofónu a taktiež adaptéra. Vďaka nemu rozdelíte kombinovaný štvorpólový 3,5-milimetrový jack na dva samostatné trojpólové 3,5-milimetrové jacky, a tak si ich môžete bez problémov pripojiť aj k stolnému PC, kde bývajú štandardom práve oddelené vstupy a výstupy pre zvuk a mikrofón.

Čo ma však prekvapilo, je spracovanie. Úprimne, čakal som o niečo lacnejší „feeling", no skutočnosť je presne opačná. Výrobca vás chce presvedčiť, že spracovanie je naozaj pevné a kvalitné. Nižšia kvalita niektorých plastov je síce na dotyk cítiť, no na pohľad nevyzerajú až tak zle a najmä sú skutočne pevné. Tomuto odolnému stavu, pochopiteľne, pomáha kovová výstuž okolo hlavy, ktorá zabezpečuje aj zmenu veľkosti. Tá funguje bežne, vysúvaním oboch ušníc z rámu.

SteelSeries sa snažilo o pohodlie, a to nie je vôbec na zlej úrovni. Síce na pene okolo hlavy výrobca značne šetril, no práve táto časť ma ani po niekoľkých hodinách netlačila. Na druhej strane pena okolo ušníc je bohatá, no aj napriek tomu som sa necítil úplne komfortne. Chyba nie je v pene, to určite nie, ale práve v pevnosti celej konštrukcie. Tá roztiahnutiu natoľko odolávala, že ma slúchadlá  jemne tlačili v okolí lícnych kostí. To bol úplne prvý pocit, ktorý sa mi prehnal hlavou po ich nasadení. Začal som hneď kalkulovať, ako dlho bude trvať, kým má začne bolieť hlava. Našťastie, nič také neprichádzalo a nepríjemný pocit som časom prestal vnímať. Nakoniec to teda problém nebol, no určite je to niečo, na čo si treba dávať pozor.


Poďme ku kvalite zvuku. Pri tejto cenovej kategórii hi-res konfiguráciu čakať nemôžete, ba dokonca sa tu výrobca neoháňa ani virtuálnymi preletmi helikoptér okolo vašej hlavy. Absencia takýchto softvérových úprav je ale logická, nakoľko sa slúchadlá zapájajú cez klasický jack, a tak sa spoliehajú len na zabudovanú zvukovú kartu v zariadení, ku ktorému ich pripájate. Pri pohľade na špecifikácie vidím bežné údaje, frekvenčný rozsah od 20 Hz do 20 kHz a jemne vyššiu impedanciu. Tá sa veru prejavuje, a tak ak by ste si chceli z nejakého dôvodu kupovať slúchadlá preto, aby ste pomaly prichádzali o sluch, s týmito sa vám to asi nepodarí. Síce dokážu hrať dosť nahlas, oproti niektorým iným modelom je to však úplne zlatá stredná cesta. Pri maximálnej hlasitosti sa ale nemusíte báť, že to, čo počujete vy, nebudú počuť ľudia okolo vás. Budú.

Aj napriek štandardným parametrom je zvuk celkom dobre vyvážený. Povedal by som, že pre moje uši ide o takmer ideálne vyváženie nízkych a vysokých tónov. Aj keď slúchadlá majú radšej basy, nakoľko si s nimi ľahšie poradia, nijako prehnane to nedávajú najavo a držia ich na uzde. Výšky síce slúchadlá taktiež zvládajú, no ak majú prehrať zvuky natlačené prevažne vo vyšších frekvenciách, skreslenie je naozaj jasné. Dané parametre a vyváženie medzi výškami, basmi alebo stredmi vyhovuje každému inak, takže vášmu uchu sa tento pomer páčiť nemusí. Čo sa týka mikrofónu, s frekvenčným rozsahom od 100 Hz do 10 kHz dokáže zachytiť váš hlas v naozaj dobrej kvalite. Ak to porovnám s inými slúchadlami, napríklad Corsair HS35 sú vybavené o niečo horším mikrofónom. Zdá sa byť jasnejší a zreteľnejší.

SteelSeries Arctis 1 sú ďalšie slúchadlá z radu lacnejších, ktoré však stále chcú korešpondovať s menom na svojom obale, a tak sa žiadna blamáž nekoná. V celkovom súčte ide o dobrú voľbu, najmä ak máte k tejto značke blízko a viete, čo máte asi čakať. Kvalita spracovania je aj napriek cene stále dobrá, aj keď lacnejšie prvky je možné rozoznať. Nižšia cena je na kvalite zvuku cítiť oveľa menej. Pre bežných hráčov, ktorí nehľadajú naozaj vysokú kvalitu, tento produkt maximálne postačuje, pričom jemne basovejšie vyváženie môže osloviť o niečo širšiu skupinu potencionálnych zákazníkov.

SteelSeries Arctis 1 dostanete za  € 

napísal play3man 12.8.2019
Páči sa mi!
STEELSERIES ARCTIS 1


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19870)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk