AOC AG273QCG - ULTRARÝCHLY HERNÝ MONITOR

AOC AG273QCG - ULTRARÝCHLY HERNÝ MONITOR

8.5

Monitor s heslom „Upgrade to Legendary"

Test

AOC je poslednou dobou veľmi výraznou značkou medzi monitormi a hlavne hernými monitormi. Ponúka ako kvalitu, tak aj dobrú cenu. Má napríklad veľmi obľúbený AOC C24G1 24-palcový model, ale my sa teraz pozrieme na vyšší AOC AG273QCG v AGON 3 sérii.

AG273QCG je 27-palcový 1440p monitor so zahnutím, teda ideálny herný a k tomu AOC pridalo aj RGB podsvietenie, pričom v tejto verzii je monitor doplnený o G-Sync a vysoký refresh obrazovky. 

Špecifikácie:

Rozlíšenie -  27" (68,58 cm) ,  2560×1440 px
Displej - TN
Zahnutie - 1800R
Pomer strán - 16:9
Odozva - 1 ms
Obnovovacia frekvencia - 165 Hz
Jas - 400 cd/m2
Kontrast  - 1000:1
Povrch displeja  - matný
Pripojenie - DisplayPort 1.2  USB 3.2 Gen 1 (USB 3.0)
Uhol videnia: 170º horizontálne, 160º vertikálne
Technológie - G-Sync
Typická spotreba - 45 W
Stand-by -  0,5 W

Monitor tak ponúkne momentálne pre strednú a vyššiu triedu výkonu veľmi ideálnu kombináciu 1440p rozlíšenia s vysokou frekvenciou, konkrétne tu nie je 144 Hz, ale rovno 165 Hz. Dostanete tu ako ostrý a kvalitný obraz, tak aj vysoký framerate. K tomu je monitor  zahnutý, a teda hranie na ňom bude prirodzenejšie ako na plochej obrazovke, hlavne pre akcie, akčné adventúry alebo simulácie. Monitorov v tejto kategórii je na trhu veľmi málo.

AOC AG273QCG - ultrarýchly herný monitor
AOC AG273QCG - ultrarýchly herný monitor AOC Agon ponúkne zaoblenú 27-palcovú obrazovku so 1440p/165 Hz.
AOC Agon ponúkne zaoblenú 27-palcovú obrazovku so 1440p/165 Hz.


AOC AG273QCG - ultrarýchly herný monitor Plocha obrazovky je dostatočne veľká.
Plocha obrazovky je dostatočne veľká.


AOC AG273QCG - ultrarýchly herný monitor Vzadu má zaujímavo riešené kruhové podsvietenie.
Vzadu má zaujímavo riešené kruhové podsvietenie.





Vyhotovenie monitora je čierne umelohmotné s dizajnovým červeným stojanom. Okolo obrazovky čakajte len minimálne okraje s tým, že dole je štandardný hrubší okraj, kde v strede dole nájdete joystick na ovládanie menu, ako aj dve LED diódy podsvietenia. Vzadu ich dopĺňa celý LED kruh. Efekty podsvietenia si môžete detailne nastavovať v menu monitora. Môžete nastaviť intenzitu, typy svietenia, prechody alebo aj vypnutie, ak vám to bude prekážať. Nie je to však previazané na žiadny štandardný RGB systém a aplikácie.

Samotný stojan je masívny, umožňuje posúvanie monitora do výšky, nakláňanie a má aj kĺb na jednoduché natáčanie do strán. Celý stojan sa dá zároveň jednoducho odopnúť a ukáže sa pod ním 75x75 VESA pripojenie, ak si budete chcieť monitor pripevniť na stenu alebo iný stojan. V tejto oblasti je monitor veľmi dobre navrhnutý.

Ak nemáte externé reproduktory, monitor dopĺňajú  2x2 W reproduktory s DTS Sound podporou, ak nevyhnutne musíte ísť so zvukom z monitora. Ten síce nemá vysokú kvalitu, ale na pomery monitorov je zvuk prekvapivo čistý, aj keď basy od neho nečakajte. Zvuk si môžete vyviesť aj na headset cez dva 3,5 mm jacky.  Nakoniec priamo na headset má monitor aj výsuvný háčik.

Ponuku portov dopĺňajú štyri USB 3.0 porty s jedným USB hub vstupom z PC, z obrazových portov jeden Display Port 1.2 a jeden  HDMI 1.4, pri ktorých nájdete aj ďalší výstup na externé reproduktory. Pri HDMI 1.4 rátajte, že nepôjde v plnom framerate pre obmedzenie priepustnosti, plných 1440p/165 Hz dostanete cez Display Port 1.2 pri zapojení z PC. Ak zapojíte monitor na konzolu cez HDMI, ponúkne vám 1080p/60 Hz alebo aj 1440p/60 Hz pri Xboxe.

AOC AG273QCG - ultrarýchly herný monitor
AOC AG273QCG - ultrarýchly herný monitor Podsvietenie je aj na spodku s monitoru spolu s ovládacou páčkou.
Podsvietenie je aj na spodku s monitoru spolu s ovládacou páčkou.


AOC AG273QCG - ultrarýchly herný monitor Pri monitore rátajte s antireflexnou vrstvou, ktorá vytvára mierne šumenie.
Pri monitore rátajte s antireflexnou vrstvou, ktorá vytvára mierne šumenie.


AOC AG273QCG - ultrarýchly herný monitor Monitor má na pravej strane malý výsuvný háčik na headset.
Monitor má na pravej strane malý výsuvný háčik na headset.





Samotná technológia panela je TN, a teda je rýchly s rýchlou odozvou 1 ms. TN technológia neumožňuje až také výrazné farby ako IPS, ale napriek tomu už sú tieto obrazovky prepracované a v dnešnej dobe to už nie je také vzdialené ako kedysi. Užijete si tu pekné sýte farby s sRGB 99% pásmom, kde vám pri hraní viac nebude treba.  Farby sa z väčších sledovacích uhlov začnú strácať, respektíve sú nevýraznejšie. Reálny kontrast je okolo 800-850:1, teda priemerný na TN panely, tu nečakajte prekvapenia. Ešte poteší decentná svietivosť, ktorá siaha k 460 nitom, a teda zahráte sa dobre aj za jasného dňa. Možno je škoda, že AOC nepridalo aspoň základné HDR, ale pri tejto svietivosti by ste si to aj tak veľmi neužili.

Nakoniec je to zaoblená obrazovka, ktorá je na hry priam ideálna. Spolu s vysokým 165 Hz refreshom si hry užijete bez lagov a bez rozmazávania. Obraz bude aj v rýchlosti veľmi čistý a ostrý. Ideálne hrať rovno pri zapnutom G-sync, aby sa vám neroztrhával obraz a za každých okolností ostal aj celistvý a neroztrhaný. Samozrejme, na využitie G-Syncu musíte mať Nvidia kartu.

K tomu, aby ste najlepšie využili 165 Hz pri 1440p čo najefektívnejšie, je dobré mať aspoň RTX 2060 Super grafiky, ideálne rovno RTX 2070 Super, prípadne 2080 Super. Záleží na tom, aký typ hier hrávate. Ak hrávate multiplayerovky, tam nevyhnutne netreba až takú výkonnú kartu a viete aj znížiť detaily, aby ste zachovali vysokú rýchlosť a rýchlu odozvu. 

G-sync v monitore podľa AOC špecifikácií funguje pri 30 Hz až 165 Hz, čo je pekná šírka pásma. Reálne pod 30 fps G-sync ani nepotrebujete, keďže ak si na takomto monitore zvyknete na framerate nad 100 fps, už 60 fps vám bude málo. Ak náhodou v niektorej hre uvidíte menej ako 30 fps, zrejme hru hneď vypnete, vymažete a disk pôjdete dezinfikovať, aby vám po nej neostala ani stopa. 

S čím ale musíte pri tomto monitore rátať, je antireflexná vrstva s hrubšou textúrou. Tá síce veľmi dobre eliminuje odrazy, ale pridáva jemné zrnenie na obraz. Sú to malé bodky, ktoré jemne lomia svetlo z monitora. Tie si všimnete hlavne na bielych a šedých plochách. Niečo také má každá antireflexná vrstva, ale tu je to výraznejšie a vidíte to. Po chvíli sa na to dá zvyknúť a v hrách sa to stratí, ale niekomu to môže prekážať.

AOC AG273QCG - ultrarýchly herný monitor
AOC AG273QCG - ultrarýchly herný monitor Menu je prehľadné a vďaka páčke sa jednoducho a pohodlne ovláda.
Menu je prehľadné a vďaka páčke sa jednoducho a pohodlne ovláda.


AOC AG273QCG - ultrarýchly herný monitor V hrách je obraz parádny a nedá sa na nič sťažovať.
V hrách je obraz parádny a nedá sa na nič sťažovať.


AOC AG273QCG - ultrarýchly herný monitor Pri pohľade zo strany už monitor mierne stráca farby.
Pri pohľade zo strany už monitor mierne stráca farby.





Cenovo ide okolo 600 eur, čo je síce za TN monitor viac, ale je to špecifický monitor pre tých, ktorý chcú aj zahnutie aj vysokú frekvenciu zároveň. Ak by ste nevyhnutne zaoblenie nepotrebovali, v podobnej cene má AOC AG271GG plochý monitor rovnako 1440p/165Hz plus Gsync. Len pri IPS rátajte mierne pomalšiu odozvu 4ms oproti 1ms. Na druhej strane IPS má lepšie farby a lepšie pozorovacie uhly, ale zase má aj IPS Glow. TN ponúkne čistý a rýchly obraz veľmi dobrý na hranie. Sú tam dilemy, lebo každý displej je dobrý v niečom inom.

AOC Agon AG273QCG je jedným z mála monitorov na trhu, ktorý ponúka 27 palcov, 1440p pri 165 Hz a zároveň aj zaoblenie a to celé s rýchlou odozvou a nízkym lagom. Pridáva sa, samozrejme, aj G-sync, k tomu je ako bonus zadné RGB podsvietenie. Dizajn je decentný a celé to pri hraní vyznieva veľmi dobre a jediná vec, ktorá môže prekážať, je spomínaná jemne zrnitá antireflexná vrstva. Možno si ju ani nevšimnete, možno vám bude prekážať. 


napísal saver 13.12.2019
Páči sa mi!
8.5
AOC AG273QCG - ULTRARÝCHLY HERNÝ MONITOR
+ 1440p + 165Hz + Gsync + zahnutie
+ dobré podanie farieb
+ RGB podsvietenie
- protireflexná vrstva je jemne zrnitá




Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19663)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk