CORSAIR K95 RGB PLATINUM XT

CORSAIR K95 RGB PLATINUM XT

9.0

Kvalitná 200-eurová klávesnica

Corsair bol pôvodne výrobca pamätí, ale v poslednej dobe výrazne expandoval do hernej oblasti a rozbehol výrobu myší, klávesníc, headsetov, skríň a aj chladičov, pridal k tomu stoličky a popritom všetkom odkúpil Elgato (streaming) a Origin (PC) a najnovšie ScufGaming (gamepady). Stáva sa tak z toho veľká herná firma.

Najnovšie Corsair vylepšil svoju najkvalitnejšiu klávesnicu K95 RGB Platinum na  XT verziu. Pôvodná verzia bola vydaná pred tromi rokmi. Už tá bola veľmi kvalitná a táto ide ešte ďalej. Nie výrazne, ale malé vylepšenia po každej stránke tam sú.

Špecifikácie:

Switche: Cherry MX Blue, Speed, Brown 
Podsvietenie: RGB LED pod klávesami a vzadu za klávesnicou
Vnútorná pamäť: 8 MB
Pripojenie: 2x USB A
Káble: 1,8 m
Ďalšie porty: 1x USB 2.0
Konštrukcia: umelá hmota + hliník
Softvérová podpora: Corsair iCue a Elgato Stream Deck
Rozmery: 465 x 171 x 36 mm
Váha: 1,31kg

 

 

 

K95 Platinum prichádza vo verziách s tromi rôznymi mechanickými Cherry MX switchmi. Môžete si vybrať Cherry MX - Blue (klikajúce s odozvou), Brown (neklikajúce s odozvou) a špeciálne Speed switche (neklikajúce bez odozvy). Nové speed switche sú optimalizované na veľmi rýchlu reakciu, sú bez väčšieho odporu a odozvy aj keď si na ne musíte zvyknúť, keďže sú dosť citlivé. Stačí im 1,2 mm na aktiváciu a keďže switche nemajú odozvu, stačí len viac pritlačiť položený prst na klávese a už sa pohybujete. Treba si na to zvyknúť, ale potom môžete zlepšiť svoje reakcie v hrách. Ak vám však viac vyhovujú modré alebo hnedé switche, choďte rovno do nich. Pre zaujímavosť speedy zvládnu 100 miliónov stlačení, čo je dvojnásobok oproti ostatným.

Samotné switche nie sú najtichšie, ale ani hlasné, hluk nerobí priamo ich stlačenie, ale skôr návrat klávesov späť do svojej základnej polohy. Konkrétne samotné klávesy sú PBT doubleshot. Sú 1,5 mm hrubé, odolné proti zošúchaniu a vydržia aj roky hrania. 

Klávesnica ponúka kompletnú ponuku klávesov aj s numpadom a pridáva k tomu šesť makro klávesov, ktoré si vďaka podpore Elgato Steam Decku môžete nakonfigurovať aj na streaming. Dopĺňajú to klávesy podsvietenia, blokovania systémových klávesov pre herný režim, na dotyk príjemný kovový valček na znižovanie a zvyšovanie zvuku, ktorý má hneď veľa seba aj mute tlačidlo a pod sebou mediálne klávesy, ak by ste ich chceli používať pri filmoch alebo hudbe.

Corsair K95 RGB Platinum XT
Corsair K95 RGB Platinum XT V balení vám s klávesnicou príde podložka pod zápästia a vymeniteľné klávesy.
V balení vám s klávesnicou príde podložka pod zápästia a vymeniteľné klávesy.


Corsair K95 RGB Platinum XT Podložka pod zápästia je príjemne mäkká.
Podložka pod zápästia je príjemne mäkká.


Corsair K95 RGB Platinum XT Rátajte s hrubším káblom, keďže napájanie je riešené dvomi USB koncovkami, jeden je pre USB hub v klávesnici.
Rátajte s hrubším káblom, keďže napájanie je riešené dvomi USB koncovkami, jeden je pre USB hub v klávesnici.





Samotné podsvietenie má tri úrovne, pričom najvyššia je dostatočne intenzívna aj keď nie taká intenzívna ako napríklad pri Logitechu. Tu je svetlo viac rozptýlené, keďže nesvieti priamo do stredu klávesu, ale je vyššie a zároveň sa rozplýva do okolia a podsvecuje aj samotné klávesy. Vytvára tak zaujímavý efekt.  Podsvietená je aj zadná strana klávesnice a aj vrchné logo. Tam si jednotlivé zóny môžete nadefinovať podobne ako každý kláves.

Klávesy sú pohodlné, mierne zakrivené s tým, že WSAD a aj okolité klávesy (QERF, k tomu WD sú dvakrát) si môžete vymeniť za vzorované a tým drsnejšie. Zároveň sú  zaoblené na jednotlivé strany. Vrúbkovanie má aj medzerník a G klávesy. Pričom štandardné šedé makro G klávesy si môžete vymeniť za modré klávesy s označením S (ako stream), ak by ste ich používali na streamovanie a viac sa vám toto písmeno hodí.  Ak by ste chceli, môžete kláves ESC vymeniť za kláves s logom Corsairu.

Klávesnica sa pripája dlhým, aj keď prekvapivo hrubým, látkou obaleným USB káblom. Má v sebe rovno dve USB koncovky, jednu pre klávesnicu a druhú pre USB 2.0 port, ktorý môžete priamo v klávesnici využiť.  Napríklad na USB kľúč, disk, mobil.

Corsair K95 RGB Platinum XT
Corsair K95 RGB Platinum XT WSAD a aj okolité klávesy si môžete vymeniť za šedé s drsným povrchom.
WSAD a aj okolité klávesy si môžete vymeniť za šedé s drsným povrchom.


Corsair K95 RGB Platinum XT Podsvietenie je ako pod klávesami, tak aj vzadu na klávesnici.
Podsvietenie je ako pod klávesami, tak aj vzadu na klávesnici.


Corsair K95 RGB Platinum XT Dizajnovo sa tiež nie je na čo sťažovať.
Dizajnovo sa tiež nie je na čo sťažovať.





Dopĺňa to veľmi príjemná a kvalitná podložka pod zápästia. Je plne potiahnutá kožou a vypchatá mäkkou výstelkou. Ak vás už hnevajú a otravujú jednoduché umelohmotné podložky pod zápästia, toto si doslova užijete. Keďže však ide o kožu, môžu sa vám zápästia postupne potiť, hlavne v lete. 

Celá klávesnica sa konfiguruje cez  iCue aplikáciu, kde si viete detailne nastaviť, vybrať podsvietenia na jednotlivé klávesy alebo jeden celkový efekt, nastaviť makrá a prípadne podsvietenie prepojiť s ostatnými zariadeniami podporujúcimi iCue. Je to už robustná aplikácia, keďže podporuje všetky Corsair zariadenia, od myší, cez klávesnice, headsety, až po podsvietenia skrine. Všetko je plne nastaviteľné, aj keď Corsair by už mohol niečo spraviť s prehľadnosťou a jednoduchosťou. Rôzne nastavenia sú poskrývané, nejasné a osobne mám stále nejaký problém buď nájsť veci, alebo aj rovno do aplikácie dostať zariadenie. Napríklad klávesnicu mi nechcelo nájsť, napriek aktualizáciám. Musel som aplikáciu znovu preinštalovať. 

Ak budete využívať aj bočné makro klávesy na Elgato funkcie, musíte si nainštalovať aj Elgato Stream Deck softvér a následne priradiť klávesy k jednotlivým funkciám, a teda začiatok grabovania, na obrázky a ďalšie funkcie, ktoré Elgato podporuje.

Corsair K95 RGB Platinum XT
Corsair K95 RGB Platinum XT Výmena krytov klávesov je jednoduchá, odhalí vám podsvietenie.
Výmena krytov klávesov je jednoduchá, odhalí vám podsvietenie.


Corsair K95 RGB Platinum XT Kovový valček na zvuk je pekným doplnkom.
Kovový valček na zvuk je pekným doplnkom.


Corsair K95 RGB Platinum XT iCue aplikácia vám umožní kompletne nadefinovať podsvietenie a aj makrá.
iCue aplikácia vám umožní kompletne nadefinovať podsvietenie a aj makrá.





Celkovo je Corsair K95 RGB Platinum XT kvalitná klávesnica, s ktorou je radosť hrať. Jediné dôležité rozhodnutie, ktoré pri kúpe musíte spraviť, je správny výber switchov. Každému vyhovujú iné a rozhodnutie je dôležité. V každom prípade dostanete pohodlnú klávesnicu, na ktorej vám prakticky nič nebude chýbať. Masívna, kvalitná a s príjemnou podložkou pod zápästia. Jedine musíte prekonať cenu.

Klávesnicu kúpite od 213 eur.


napísal saver 28.2.2020
Páči sa mi! (+1)
9.0
CORSAIR K95 RGB PLATINUM XT
+ kvalitná pevná konštrukcia
+ náhradné WSAD klávesy
+ mäkka podložka pod zápästia
+ PBT doubleshot klávesy
- vyššia cena
- vylepšení a zmien oproti K95 mohlo byť viac


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19496)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk