ROG ZEPHYRUS G14 (GA 401)

ROG ZEPHYRUS G14 (GA 401)

7.5

Herný notebook s novým AMD procesorom

Asus sa tento rok s novými notebookmi rozbehol a predstavil ako herné notebooky, tak aj zaujímavé ultrabooky. Medzi nimi aj ROG Zephyrus G14, ktorý je hybrid a ponúka ako vysokú prenosnosť, tak aj herný výkon a aj malý bonus naviac. Zephyrus G14 totiž prichádza aj s voliteľným podsvietením vrchného krytu, na ktorý si môžete dať animácie vďaka 1215 LED diódam.

Ja som mal na test nepodsvietenú, ale stále dizajnovo veľmi pôsobivú bielu verziu - G14 GA401IU-HE021T v konfigurácii s Ryzen 7 4800HS a GTX 1660ti grafikou.

Špecifikácie:

Displej: 14 -palcový LCD 1080p / 120 Hz displej
CPU: AMD Ryzen 7-4800HS (8 jadier / 16 threadov)
GPU: Nvidia GeForce GTX 1660 ti Max-Q  6GB
RAM: 16 GB
HDD: 1 TB SSD
Pripojenie: WiFi / BT 5.0 / USB 3.2 / USB 3.2 Typ-C / HDMI 
Váha: 1.6 kg
Batéria: 76 Wh
Rozmery: 324 mm x  222 mm x 17.9 mm 

Vďaka 14-palcovému displeju dostanete veľmi dobre prenosný malý notebook, ktorý na jednej strane dobre vyzerá a na druhej si na ňom pekne zahráte. Ja tu mám síce GTX 1660 Ti verziu, ale k dispozícii je aj RTX 2060 verzia a ak by sa vám nepáčila biela farba, je k dispozícii aj šedá. K obom farbám je aj verzia s Anime Matrix podsvietením krytu.

ROG Zephyrus G14 (GA 401)
ROG Zephyrus G14 (GA 401) Zephyrus G14 ponúka v bielej farbe pôsobivý dizajn.
Zephyrus G14 ponúka v bielej farbe pôsobivý dizajn.


ROG Zephyrus G14 (GA 401) Perforovaný kryt je v niektorých verziách vybavený LED podsvietením.
Perforovaný kryt je v niektorých verziách vybavený LED podsvietením.


ROG Zephyrus G14 (GA 401) Spodné vetranie je minimálne.
Spodné vetranie je minimálne.





Notebook ponúkne biely hliníkový kryt, ktorý je diagonálne na polovicu predierkovaný (ak by ste mali podsvietenie, cez dierky vám môžu svietiť LED diódy), spodná časť je strieborná s tým, že ani pre farbu nestráca svoje herné ladenie. Veľké výstupy z vetrákov pri displeji a dizajnová klávesnica dotvárajú herný dojem. Aj keď RGB podsvietenie tu nečakajte. Je tu snaha o decentný notebook čisto s bielym podsvietením klávesnice. Je však menej výrazné, ako by malo byť a je aj nepravidelné a niektoré klávesy nie sú úplne presvietené.  

Samotná klávesnica ponúka základnú ponuku klávesov bez numpadu.  Vytiahnuté sú menšie šípky, ale, žiaľ, chýba Page up a Page down. Print Screen je presunutý medzi Alt a Ctrl klávesy na spodnú časť klávesnice.  Navrchu nad klávesnicou nájdete špeciálne klávesy na hlasitosť, zrušenie mikrofónu a na otvorenie Asus aplikácie. Hlavne Asus aplikácia sa mi ukázala ako veľmi užitočná pri tomto notebooku.

Displej je 14-palcový, len s minimálnymi okrajmi, pričom navrchu vám môže chýba kamera. Čo však displeju nechýba, je kvalita,. Je to 100% sRGB, Pantone certifikovaný displej, teda sa o kvalitu zobrazenia nemusíte báť, na hry bude viac ako dobrá. Pre hráčov je dôležité, že displej má rovno podporu 120 Hz a dostanú tak veľmi peknú plynulosť pri 1080p rozlíšení. Aj keď konkrétne v tejto GTX 1660 Ti verzii 120 Hz využijú skôr menej náročné hry a multiplayerovky, ale verzia s RTX 2060 displej využije lepšie.

Vizuálnu stránku dopĺňa aj kvalitná audiostránka, kde si Asus v poslednej dobe dáva záležať na reproduktoroch a rovno ich výstupy necháva na vrchnej strane notebooku a neutlmuje ich spodnými výstupmi. Dva 2,5 W reproduktory tak majú výstupy tesne pod klávesnicou a dopĺňajú ich 0,7 W výškové reproduktory. Zvuk teda znie hlasno a nestrácajú sa ani basy ani výšky. Síce je to len v rámci v možností minireproduktorov, ale stále je to na notebook prekvapivo kvalitný zvuk.

Z portov tu nájdete dva USB porty napravo, po jednom USB-C na oboch stranách a naľavo je aj HDMI výstup, 3,5 mm jack a power napájanie. Napájanie však je nie príliš dobre umiestnené a je v strede bočnej steny. Ideálne miesto by bolo aspoň viac vzadu.

ROG Zephyrus G14 (GA 401)
ROG Zephyrus G14 (GA 401) Na klávesnicu sa nedá sťažovať, jej podsvietenie je však slabšie
Na klávesnicu sa nedá sťažovať, jej podsvietenie je však slabšie


ROG Zephyrus G14 (GA 401) Základné porty nechýbajú.
Základné porty nechýbajú.


ROG Zephyrus G14 (GA 401) Napájanie je zvláštne umiestnené v strede bočnej streny.
Napájanie je zvláštne umiestnené v strede bočnej streny.





Výkonovo notebook ponúka nový, rýchly 8-jadrový Ryzen 7-4800HS. Ktorý je už z novej 7 nm generácie procesorov pre notebooky a na výkon sa tu nebudete sťažovať. V tejto verzii notebooku mu sekunduje nižšia GTX 1660 Ti grafika, ktorá však postačí na hranie väčšiny hier v 1080p okolo 60-70 fps ale na menej náročných hrách a multiplayerovkách viete pekne využiť 120 Hz displej.

Čo však je problém v týchto komponentoch a konkrétne procesore, je zahrievanie. Už po chvíli hrania totiž stúpne teplota procesora na 90 stupňov a ďalej rastie. Namerané maximum som mal 108 stupňov, aj keď väčšinou popri hraní máte 95-97 stupňov. GPU ide nižšie a väčšinou okolo 78 stupňov, maximum do tých 82 stupňov. Ten je na tom lepšie. Procesor však prekvapil, pretože je 7 nm a nemal ísť s teplotou až takto vysoko. Možno pre ultrabookové rozmery je chladenie slabšie a teploty stúpajú. 

Vnútorné teplo by neprekážalo, keby to neprerážalo na povrch. Plocha okolo klávesnice sa zahreje veľmi rýchlo, a to až tak, že na nej neudržíte prst. Povrchová teplota postupne začne prekračovať 50 stupňov a to už cítite.  Našťastie, samotné klávesy sú oddelené od krytu notebooku. Teda teplo na ne až tak nepreráža a je približne o 10 stupňov nižšia teplota, ale ideálne je pri stlačení nedotknúť sa povrchu okolo klávesov. Najväčšie zahrievanie je na vrchu notebooku okolo čísiel, ale postupne to klesá na klávesy EDFR a vyššia teplota je aj pri WSAD.  Na spodnej strane notebooku idú teploty aj na 60 stupňov, ideálne je mať ho pri hraní na stole a nie na nohách. 

ROG Zephyrus G14 (GA 401)
ROG Zephyrus G14 (GA 401) Notebook sa po otvorení miestne zdvihne a zaistí lepšie nasávanie vzduchu zo spodu.
Notebook sa po otvorení miestne zdvihne a zaistí lepšie nasávanie vzduchu zo spodu.


ROG Zephyrus G14 (GA 401) Klávesnica dostáva aj štyri doplnkové klávesy.
Klávesnica dostáva aj štyri doplnkové klávesy.


ROG Zephyrus G14 (GA 401) Zadné vetráky sú dobre riešenie, ale nestíhajú chladiť procesor.
Zadné vetráky sú dobre riešenie, ale nestíhajú chladiť procesor.





Viete si toto zahrievanie nastavovať režimami taktovania procesora, je tu silent, ktorý podtaktuje procesor a grafiku (framerate vo Fortnite bolo 30-33 fps) a ak chcete nízke teploty a netreba vám až taký výkon, zvoľte túto možnosť. Performance, zvýši výkon grafiky (100-120 fps vo Fortnite), ale procesor ešte nechá mierne orezaný a nakoniec Turbo zvýši procesor, grafiku a chladenie na maximum (100-130 fps vo Fortnite).  Viete si však vytvoriť aj vlastné nastavenie, hlavne čo sa týka výkonu a ventilácie pri určitej teplote.

Samotný výkon je veľmi dobrý na nenáročné hranie, 3D Mark Time Spy dal 4622 bodov (4498 GPU a 5485 CPU). Väčšina hier ide bez problémov okolo 60 fps alebo vyššie na maxime v 1080p. Napríklad Snowrunner okolo 56-60 fps, Just Cause 4 60-70 fps, World War Z okolo 130 fps, podobne Fortnite sa ťahá aj do 130 fps. Napríklad Red Dead Redmeption 2 ide na rozumných nastaveniach okolo 50 fps.

Čo sa týka hlučnosti, v systéme väčšinou ide vetranie veľmi ticho a len občas sa zapne na chvíľu na vyššie otáčky, ale stále je to tiché. Pri hrách ide prakticky stále na maximum a odfukuje s približne 45 dB maximom. Nie je extra veľký hluk, ale aj tak je ideálne hrať s headsetom, aby vás zvuk ventilátorov nevyrušoval.

ROG Zephyrus G14 (GA 401)
ROG Zephyrus G14 (GA 401) Klávesnica je pekná, ale veľmi nepravidelne podsvietená.
Klávesnica je pekná, ale veľmi nepravidelne podsvietená.


ROG Zephyrus G14 (GA 401) Teploty povrchu idú až príliš vysoko.
Teploty povrchu idú až príliš vysoko.


ROG Zephyrus G14 (GA 401) Fortnite vytiahne procesor na 96 stupňov a grafiku na 81 stupňov.
Fortnite vytiahne procesor na 96 stupňov a grafiku na 81 stupňov.




Batéria má 72 Wh, čo je na ultrabook pekné číslo a rovnako vďaka 7 nm procesoru zaisťuje aj peknú výdrž, ale len v prípade veľmi nízkej záťaže. Ak sa vám totiž procesor pohybuje len okolo 1-2 percenta, viete vydržať s batériou aj 10 hodín napríklad pri Worde alebo jednoduchých aplikáciách. Ale ak už intenzívnejšie browsujete, alebo pozeráte videá, môžete dosiahnuť takých 5-7 hodín.

Čo je ale dôležité, tieto čísla som dosiahol, až keď som v task - úlohách zrušil gameturbo.exe patriace Gamefist VI aplikácii. Tá optimalizuje záťaž a aj sieťové pripojenie, ale permanentne v pozadí z nejakého dôvodu zaberá 6% záťaže a znižuje tak batériu na 3 hodiny. Možno nejaká chyba, ktorú eventuálne výrobca fixne, ale ak by ste na tomto notebooku mali problém s malou výdržou, skontrolujte si záťaž. Ak to vyskakuje, viete to vždy zrušiť alebo aj odinštalovať. Je to len pomocná aplikácia, ktorú nevyhnutne nepotrebujete.

Celkovo je ROG Zephyrus G14 dizajnový a nápaditý notebook a hlavne v bielej farbe  je pôsobivý. Ak ho zoberiete aj s podsvietením krytu, viete si ho zaujímavo personalizovať. K tomu ponúka nový Ryzen procesor, ktorý vie pôsobivo šetriť batériu pri nízkej záťaži, ale zároveň pri hraní až príliš hreje. 50 stupňov na povrchu nie je ideálna teplota. Sťahuje to dole inak veľmi dobre zvládnutý notebook. Možno až na podsvietenie klávesnice, ktoré nie je rovnomerné.

ROG Zephyrus G14 tejto verzii kúpite za 1564 eur.


napísal saver 15.5.2020
Páči sa mi!
7.5
ROG ZEPHYRUS G14 (GA 401)
+ vysoký výkon procesora
+ dizajnovo pôsobivý notebook
+ rýchly a ostrý obraz
+ veľmi kvalitný zvuk
+ vysoká výdrž batérie (pri minimálnej záťaži)
- vysoké zahrievanie
- nerovnomerné podsvietenie klávesnice


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19862)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk