SAMSUNG QLED QE65Q80T - TV PRIPRAVENÝ PRE XBOX SERIES X A PS5

SAMSUNG QLED QE65Q80T - TV PRIPRAVENÝ PRE XBOX SERIES X A PS5

9.0

TV pre novú generáciu konzol

Test

Nová várka QLED TV od Samsungu je už na trhu a ponúkajú znovu vylepšenia a úpravy po rôznych stránkach. Je to znovu skôr menší krok vpred s funkciami a novinkami, ale so zaujímavým vývojom cien.

QLED Samsung označuje svoju vyššiu verziu TV s vlastnými upravenými QLED Quantum Dot obrazovkami, ktoré ponúkajú tmavšiu čiernu, vyšší kontrast, 100% objem farieb. Konkuruje nimi OLEDom, ale s absenciou ohrozenia vypaľovaním obrazovky.

Nová séria ide štandardne od Q60 verzia po Q95, teraz s T označeniami. Zatiaľ čo Q60T a Q70T sú základné a prekvapivo stále s Edge podsvietením, ale teraz s Dual LED Edge podsvietením, čo podľa testov vytvára kvalitný obraz. Od Q80T sú už s plným zadným podsvietením, pričom, čím vyššia verzia, tým viac LED svetiel na podsvietenie, plus kvalitnejší obraz. 

Dôležité pre hranie je, že od Q70T verzie vyššie majú TV HDMI 2.1 pre 4K/120Hz vstup a teda vhodný pre nové konzoly. Aj keď len jeden a ak budete mať dve konzoly, buď si kúpite nejaký rozdvojovací kábel, alebo si jednu konzolu dáte do HDMI 2.0 portu.  Pre porovnanie v LG OLED majú majú HDMI 2.1 na všetkých portoch.  

Špecifikácie QE65Q80TATXXH:

Obrazovka:  65", QLED, Quantum Dot technológia, 4K, HDR10+
Vstup: 3 x HDMI 2.0 , 1x HDMI 2.1, Satelitný vstup, TV anténa vstup, USB 2.0, LAN kábel, USB vstup, CI
Frekvencia obnovovania obrazu: 240Hz
Vsync: Gsync compatible, Freesync
Systém: Tizen OS
Reproduktory: 2x woofer, 4x reproduktory
HDR: Quantum HDR 1500
Procesor: Quantum Processor 2.0 4K
Podsvietenie: Full Array Local Dimming
Funkcie: Deep Learning Super Resolution, 
Adaptive Picture+, Adaptive Sound+, Object Tracking Sound, Q-Symphony

Samsung QLED QE65Q80T  - TV pripravený pre Xbox Series X a PS5
Samsung QLED QE65Q80T  - TV pripravený pre Xbox Series X a PS5 Q80T so subwooferom Q60T
Q80T so subwooferom Q60T


Samsung QLED QE65Q80T  - TV pripravený pre Xbox Series X a PS5 TV ponúka kvalitné farby a slušné HDR
TV ponúka kvalitné farby a slušné HDR


Samsung QLED QE65Q80T  - TV pripravený pre Xbox Series X a PS5 Menu prešlo dizajnovou zmenou, základ ostal rovnaký
Menu prešlo dizajnovou zmenou, základ ostal rovnaký





Dizajn ostáva rovnaký ako v predchádzajúcich rokoch. Ponúka tenké okraje a ryhovanú zadnú stranu. Konkrétne táto verzia TV prichádza so štandardnou zadnou ponukou vstupom, nie je tu externý One-link box, do ktorého môžete pohodlne pridávať káble. Ťažko povedať, či je to lepšie alebo horšie, záleží, ako sa čo komu viac páči. Externý box je viac praktický, hlavne ak veľa napájate a vypájate HDMI, alebo USB zariadenia, alebo ak máte TV na stene, v ktorej nemáte prechod na káble a nechcete milión káblov viesť priamo po stene. Na druhej strane, ak máte naťahané káble cez stenu, pričom ich veľmi často nemeníte, ideálne je mať porty priamo v TV.  

Ovládač je tu čierny plastový, kde si to Samsung strieda a buď dáva dizajnovú kovovú verziu ovládača, alebo masívnejšiu plastovú. Obe majú svoje výhody, kde kovová je menšia, ale plastová zase lepšie padne do ruky a zdá sa odolnejšia. Obe už majú zjednodušené ovládanie, bez čísiel, len s hlavným d-padom, prepínačmi na volume a programy a niekoľkými doplnkovým tlačidlami. K tomu od minulého roka pribudli aj aplikačné tlačidlá na Netflix, Prime Video a Rakuten. Možno škoda, že u nás to nie sú viac lokálne služby, kde mohlo byť aspoň Youtube. Ale nie je to problém, keďže k aplikáciam sa v TV viete dostať veľmi rýchlo.

Okrem diaľkového ovládania môžete použiť na rýchle ovládanie aj tlačidlo zospodu TV, ktorým viete rýchlo zapnúť a vypnúť TV, a ovládať hlasitosť.  Je to skôr len núdzové ovládanie.

Samotný TV má v tejto verzii masívny kovový podstavec a aj keď si ho nezavesíte na stenu, bude vyzerať dobre, hlavne zakryje všetky káble. 

Samsung QLED QE65Q80T  - TV pripravený pre Xbox Series X a PS5
Samsung QLED QE65Q80T  - TV pripravený pre Xbox Series X a PS5 Ambient režim nechýba, môžete si zapnúť relaxačné scény, alebo obrazy
Ambient režim nechýba, môžete si zapnúť relaxačné scény, alebo obrazy


Samsung QLED QE65Q80T  - TV pripravený pre Xbox Series X a PS5 Ovládač je v tejto verzii čierny, podobne aj v soundbare
Ovládač je v tejto verzii čierny, podobne aj v soundbare


Samsung QLED QE65Q80T  - TV pripravený pre Xbox Series X a PS5 Q80 séria aj v tejto verzii ponúka zadné porty
Q80 séria aj v tejto verzii ponúka zadné porty





Samotný systém Samsung tentoraz mierne upravil. Síce základ ostáva rovnaký a teda pásik dole s výberom aplikácii, alebo vstupov. Zmenila sa farebná škála a menu už nie je gradientné strieborné, ale dostalo modrý nádych a ikonky sú teraz vo flat štýle. Nedá sa povedať, že by to jednodznačne bolo niečo lepšie, je to len malá úprava, ktoré výrazne pocit z TV nemení.  Skôr mi vadí, že menu po zapnutí TV chvíľu seká a nie je tak plynulé, ako by mohlo byť.  TV zrejme vtedy ešte zaťažuje procesor a načítava si všetko potrebne. Je to škoda, keďže práve vtedy menu najviac používate a zbytočne to posekáva, alebo má spomalené reakcie. Po chvíli sa už rozbehne štandardne. Myslím, že na minuloročných modeloch som to necítil.

Spodný menu pásik stále ponúka predinštalované aplikácie ako Netflix, Youtube, browser, ku ktorým si môžete pridať ďalšie zo store. To sa nejako výrazne nerozširuje ale nájdete tam hlavne všetky filmové aplikácie, Steam link a rôzne malé hry. Ani teraz TV nechýba Ambient režim, ktorý vám môže ponúknuť rôzne relaxačné zábery alebo obrazy pri nízkom odbere, môžete ho nechať splynúť so stenou. Dopĺňajú to nastavenia, v ktorých si nastavíte obraz,  zvuk, wifi a ďalšie štandardné možnosti.  Hlboké nastavenia má aj herný režim.

Prípadne, ak máte zapojený harddisk, pribudne vám do ponuky aj HDD, odkiaľ môžete prehrávať filmy a fotky a rovnako môžete aj nahrávať obraz z TV. Teda obraz zo vstupov, kde máte anténu, satelit a aj CI kartu, ktorá vás môže zbaviť settop boxu a skylink, alebo podobné podporované systémy na kartách, môžete ovládať priamo cez TV.

Samsung QLED QE65Q80T  - TV pripravený pre Xbox Series X a PS5
Samsung QLED QE65Q80T  - TV pripravený pre Xbox Series X a PS5 Inteligentné režimy nechýbajú, automaticky sa vie nastaviť jas a aj hlasitosť
Inteligentné režimy nechýbajú, automaticky sa vie nastaviť jas a aj hlasitosť


Samsung QLED QE65Q80T  - TV pripravený pre Xbox Series X a PS5 Web prehliadač spolu so Steam Linkom v ponuke aplikácii nechýbajú
Web prehliadač spolu so Steam Linkom v ponuke aplikácii nechýbajú


Samsung QLED QE65Q80T  - TV pripravený pre Xbox Series X a PS5 Soundbar má v sebe malý displej ukazujúci hlasitosť, alebo pripojenie
Soundbar má v sebe malý displej ukazujúci hlasitosť, alebo pripojenie





Ak budete použivať settop box, TV si ho vie sám zadetegovať, aj keď musíte vybrať značku, aby ste si vedeli previazať ovládanie z TV. Rovnako sám zistí keď je k nemu pripojená Xbox alebo Playstation konzola. Tie si TV zachytí a pridá rovno do meny ponuky. Pritom pri Xbox One, špeciálne Xbox One X, môžete používať plnú ponuku funkcií od VRR (Freesync/Gsync) , cez 120Hz režim až po automatický herný režim, ktorý môže konzola prepnúť len vtedy, keď je v hre, a vypne ho, keď je v menu alebo v aplikácii, aby ste videoaplikáciami nešli zbytočne cez herný režim. K tomu menu a aplikácie viete na Xbox One viete ovládať aj ovládaním z TV. 

Odozva je tu parádna, Samsung vždy mával veľmi rýchlu odozvu v hernom režime, kde to vždy išlo okolo 11-14ms, ale to teraz stiahol pod 10ms, kde 4K/60Hz má odozvu len okolo 9.7 ms, 120Hz režimy majú približne polovicu a to okolo 5.5ms. 

TV si veľmi dobré využitie nájde na Xbox Series X a PS5 konzolách, ktoré pôjdu rovno s podporou 4K/120Hz (ešte to nikto nemohol otestovať, ale podla špecifikácii to má fungovať). Budú tu tak priamo budú podporované 120fps hry aj bez nutnosti zmeny rozlíšenia. Totiž cez HDMI 2.0 síce môžete ísť aj na starších TV v 120fps režime, ale len v 1080p alebo 1440p, čo by samé o sebe nebol problém keďže náročnejšie hry pôjdu pri 120fps dole z rozlíšením, ale problém je, že rozlíšenie  vždy musíte na konzole manuálne prepnúť a potom znovu prepnúť na 4K, ak budete chcieť znovu hrať v 4K/60Hz. Zdá sa, že 120fps hier bude dostatok, už teraz sú ohlásené Dirt 5 na oboch konzolách, na Xboxe podporu dostane aj Ori, Gears 5 tiež chce priniesť multiplayer v 120fps. Zrejme to doplnia aj športy, uvidíme, či aj Call of Duty. 

O kvalitu obrazu sa tu nemusíte báť, na 1000 eurový TV je veľmi dobrá (v 55 palcovej verzii, 1400 eurový v 65 palcovej). Obraz v hrách si užijete Má veľmi dobre nastavené farby a decentné aj keď nie veľmi výrazné HDR. Má však oproti predchádzajúcim modelom Q80 modelom nižšie HDR a namiesto cca 800 nitov je teraz priemer okolo 600 nitov. Stále je to v slušnom štandarde a postačuje na zvýraznenie efektov. Je to tým, že Q80T nahrádza minuloročnú Q70R verziu a pridáva jej vylepšenia.

Samozrejme obraz nie je úplne rovnomerne podsvietený ako na OLEDoch, ale podsvietenie je dostatočne pravidelné a jedine okraje TV sú mierne menej intenzívne. Vidíte to len na šedej farbe, pri bežnom používaní to nevidieť. Samsung tu oproti minulému roku v Q80R zapracoval lepšiu obrazovku s čistejšími pixelmi a stále širokým uhlom sledovania.

Z minulého roka si TV ostalo automatické prispôsobovanie intenzity obrazu a zvuku podľa okolitého prostredia, aby ste mali ideálny zvuk a obraz za každých podmienok. TV má v sebe senzor a rovnako mikrofón je v ovládači, ktorý tak stále kontroluje, či TV nie je príliš hlasno. V rámci určitých možností to funguje. Teraz ešte pridali funkciu sledovania zvuku na objektoch v TV pri filmoch. 

Čo sa týka spotreby, tá je pre 65" veľkosť štandardná a pohybuje sa medzi 100-200W, s maximom okolo 175W pri hraní alebo intenzívnych HDR scénach v TV, štandardne spotrebuváva okolo 110W.  Ak si zapnete Ambient režim, ten to stlmí na 30-40W.

Samsung QLED QE65Q80T  - TV pripravený pre Xbox Series X a PS5
Samsung QLED QE65Q80T  - TV pripravený pre Xbox Series X a PS5 Xbox One X pekne zadeteguje prakticky plnú podporu, až na Dolby Vision
Xbox One X pekne zadeteguje prakticky plnú podporu, až na Dolby Vision


Samsung QLED QE65Q80T  - TV pripravený pre Xbox Series X a PS5 Môžete si vybrať zobrazenie v 60Hz, alebo 120Hz
Môžete si vybrať zobrazenie v 60Hz, alebo 120Hz


Samsung QLED QE65Q80T  - TV pripravený pre Xbox Series X a PS5 Subwoofer je masívny.
Subwoofer je masívny.




Spolu s TV som mal aj soundbar HW-Q60T/EN, vyššiu verziu Samsungovského soundbaru. Samotný Q80T ho nevyhnutne nepotrebuje, keďže má štyri štandardné reproduktory a dva woofery a úplne vám to môže pre bežné používanie stačiť. Ale ak chcete viac, soundbar so subwooferom vám ponúkne ako rozsiahlejšie pásmo zvukov, tak vďaka veľkému subwooferu výrazné basy. Q60T ponúka 5.1 zvuk s 3D podporou, kde si so surround efektmi alebo DTS virtual, Dolby Atmosom si zvuk vychutnáte všade okolo vás, aj bez ďalších dvoch reproduktorov za zami.

Samotné prepojenie s TV spravíte jednoducho káblom cez ARC HDMI vstup v TV, pri ktorom vie TV automaticky zvuk presmerovať z každého pripojeného zariadenia a teda hneď vám pustí TV alebo presmeruje Xbox.  Soundbar má aj bluetooth pripojenie, ak nebudete chcieť ťahať káble k TV, alebo pripojiť si hudbu rýchlo z mobilu môžete ísť jednoducho bezdrôtovo. 

Ovládanie zvuku soundbaru funguje priamo cez TV ovládanie, ale sound bar má aj svoje vlastné ovládanie, kde môžete prejsť do hlbších nastavení a pridávať basy, výšky, vyberať typ zvuku, ktorý sa bude hodiť k tomu čo pozeráte, či už film, hudbu, alebo hráte. 

 

Zobrať Q80T pre Xbox Series X alebo PS5?

Určite je to jedna z veľmi dobrých možností. Ideálne je totiž kupovať TV s HDMI 2.1 a 120Hz podporou. Viete ísť aj do lacnejšej Q70T verzie za približne 800 eur (v 55 palcovej verzii), ale musíte si vystačiť s edge podsvietením a slabšími pozorovacími uhlami, ale stále ponúkne slušnú kvalitu obrazu. Ideálne však ísť rovno do Q80T, alebo ak máte financie aj vyššie do Q90T s ešte kvalitnejším obrazom.

Samotný Samsung Q80T tak ponúka dobrý kompromis, kde za dobrú cenu dostanete kvalitný obraz, 4K/120Hz podporu, plnú ponuku herných funkcii a aj rýchlejšou odozvou v hernom režime. Samsung tu posunul TV s modernými funkciami do prijateľnej cenovej kategórie a určite sa po ňom oplatí pozrieť. 

 

55 palcovú verziu Samsung QE55Q80T kúpite od €  (na alze za 1099 eur)
65 palcovú verziu Samsung QE65Q80T kúpite od € (na alze za 1519 eur)

 


napísal saver 24.7.2020
Páči sa mi! (+6)
9.0
SAMSUNG QLED QE65Q80T - TV PRIPRAVENÝ PRE XBOX SERIES X A PS5
+ Veľmi dobrý pomer ceny a výkonu
+ HDMI 2.1 podpora pre 4K/120Hz na Xbox Series X a PS5 konzolách
+ Freesync/gsync/VRR podpora pre hry
+ Kvalitné farby
+ Kvalitný zvuk
- trhanie menu pri spustení
- nemá externý one-link box (to môže byť pre niekoho plus)


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk