LOGITECH G102 LIGHTSYNC

LOGITECH G102 LIGHTSYNC

Kvalita za nízku cenu

Test

Bežne takto hardvérové recenzie nezačínam, ale tu si musíme spraviť poriadok, lebo samotný Logitech možno až zbytočne komplikuje situáciu. Na trh totiž dali jeden a ten istý model, avšak pod dvoma rozdielnymi označeniami. Rozdiel je len v tom, že sa s iným číslom predávajú v rôznych regiónoch, ale stále je to tá istá myš. Ak teda narazíte na G102 a G203, je to tá istá herná myška, čiže ak bude niekde v akcii, prípadne objednávate zo zahraničia, pokojne po hociktorej z nich skočte, ak vás zaujala z tohto textu.

A tým som asi aj trochu naznačil, čo si myslím o kvalitách nového modelu Logitech G102 Lightsync, ktorý sa nám dostal do rúk a ja osobne som ho používal nonstop snáď posledný mesiac a prakticky každý deň. Je to síce low-end od tohto známeho výrobcu, avšak to neznamená, že je to zlá myška. Ak hľadáte niečo jednoduché, lacné, no zároveň kvalitné, toto môže byť ten pravý hlodavec pre vás. Aj v našich obchodoch sa cena tohto modelu pohybuje niekde kolo 30 eur, čo rozhodne nie je zlé. Navyše máte na výber z dvoch variantov – k dispozícii sú biela a aj čierna farba.

Balenie je úplne klasický Logitech, akurát teda tu je ešte badať snahu tlačiť dole cenu aj na ňom. Nenájdete tu nič navyše, no ani nič nechýba. Je jednoduché, malé a okrem myšky dnu nájdete už len obligátnu dokumentáciu a Logitech nálepku, ak by ste si ju náhodou niekde chceli dať. Samotná myška je rovnako malá a jednoduchá, je symetrická, ale nie je vhodná aj pre ľavákov, keďže bočné tlačidlá má len na ľavej strane. Je tak vhodná pre hráčov, ktorí pri svojom úchope preferujú takýto tvar a nie nejakú detailnejšiu ergonómiu. Pre niekoho to môže byť plus, pre iných nie, no k tomu sa ešte neskôr dostanem.

Logitech G102 Lightsync

Na recenziu sme dostali čiernu matnú myšku a povrch musím pochváliť, keďže sa tam ani po dosť intenzívnom používaní nerobili nejaké šmuhy alebo niečo podobné a nebadať známky používania. Dokonca aj na dotyk je materiál príjemný, aj keď je badať, že to je lacnejší plast. Najviac však snahu ušetriť cítiť na koliesku, ktoré pôsobí veľmi lacno, ale pri používaní sa nevyskytli žiadne problémy. Len je z lacného materiálu, je dosť ľahké a na môj vkus aj dosť hlučné. Samozrejme, v zápale boja, keď vám z reproduktorov reve Mick Gordon popri porciovaní pekelnej hordy, si to veľmi nevšimnete. Pri práci to môže byť trochu otravné, ak na to nie ste zvyknutí.

Myška je tiež vhodná pre tých, ktorí hľadajú niečo ľahké. Veľa toho v nej nie je, takže váži len 85 gramov. Ak teda k rýchlosti potrebujete nízku hmotnosť, toto vás určite zaujme. Jej rozmery sú 6,22x3,82x11,66cm (ŠxVxH).  Patrí tak medzi menšie myšky, skôr pre špecifický úchop a teda asi aj menšie ruky. Ja osobne už hľadám väčšie myšky, ale zas nemôžem povedať, že by mi nejako výrazne nesadla kvôli veľkosti. Navyše som ju tu a tam požičal do menších ženských rúk a odtiaľ išla len chvála. Je to káblová myš, takže aby sme mali rozmery kompletné, k PC ju pripájate 2,1m dlhým USB káblom, čo opäť bohato postačuje. Kábel síce nie je opletaný, čo osobne pri herných perifériách už preferujem, ale to sa v tejto cenovej hladine ani nedá očakávať.

Vďaka nízkej hmotnosti a kvalitným klzákom lieta po podložke ako papier v prievane, čo je len dobre. Rýchlosti samozrejme pomáhajú aj vnútornosti, kde síce tiež nenájdeme parametre ako v prípade drahších myšiek, ale v rámci tej 30 eurovej cenovky je to opäť veľmi slušné. Ešte sa ale vrátim k tým klzákom. Je to síce drobnosť a svoju robotu odvádzajú dobre, ale sú pomerne mäkké. Napríklad nechtom v nich jednoducho spravíte ryhu. Nešetrným zaobchádzaním sa tak môžu časom zošúchať a budete sa musieť obzerať po nových. Toto je vlastne jediná oblasť myšky, kde sa po tejto dobe prejavili nejaké náznaky používania.

Logitech G102 Lightsync

Aj nová G102 je 6 tlačidlová myška, takže tu nájdete klasické pravé a ľavé myšítko, dve tlačidlá na ľavej strane pod palcom, scrollovacie koliesko a jedno malé tlačidlo nad ním. Všetky majú svoje základné funkcie, takže napríklad to malé tlačidlo slúži na prepínanie DPI hodnôt priamo počas používania, ale sú programovateľné, takže vám stačí Logitech G Hub softvér, aby ste si tu prakticky všetko prispôsobili. Vrátane funkcií tlačidiel či hodnôt DPI a ďalších vecí. Funguje však aj bez neho len po zapojení do USB.

Nepodarilo sa mi zistiť, aké switche tu Logitech použil pod tlačidlami, no pôsobia solídne a snáď sa Logitech postaral aj o ich dlhú životnosť. Rovnako neuvádzajú ani presný optický senzor, čo pôsobí trochu divne. Vieme len to, že to je herný senzor. Ponúka DPI od 200 do 8000, čo pri bežnom hraní stačí a opäť, toto je myš za 30 eur, takže viac sa ani nedá očakávať. Koniec koncov, keď sa pozeráte po myške za 30 eur, tak asi nehráte na 4K monitoroch, kde by ste potrebovali vyššie rozlíšenie. Zo senzorového testu myška vyšla dobre, takže aj keď to nie je nejaký značkový senzor, prácu odvádza dobre. USB report rate je 1ms, takže štandard na dnešné pomery.

Myška G102 obsahuje aj RGB podsvietenie a okrem G loga na jej chrbte tu nájdete aj pásik na zadnej strane, ktorý je schopný zobraziť plynulý prechod farieb. Závisí len na vás, či si necháte prednastavené efekty, vypnete RGB podsvietenie, alebo sa s ním detailnejšie pohráte. Vďaka softvéru si ho viete jednoducho prispôsobiť, preniesť naň farbu z monitora cez Screen Sampler, prípadne si na myške aj vizualizovať audio. Možností je tu dosť a je len na vás, ako ich využijete.

Logitech G102 Lightsync

A aj keď sa nemôžem na túto myšku veľmi sťažovať, určite sa vrátim k svojim štandardným modelom. Viem, že mnohým bude vyhovovať, ale mne ani nie. Potrebujem niečo väčšie s výraznejšou ergonómiou, čo dokážem v ruke držať aj niekoľko hodín pri práci. Po tom mesiaci aj niečo sa mi trochu ozvali bolesti v zápästí, ktoré mávam častejšie pri dlhom používaní týchto menších a symetrických myšiek.

To však neznamená, že nesadne aj iným. Mohlo by sa zdať, že Logitech rezignoval na rozvoj svojho low-end portfólia a len upgraduje svoje staršie modely o novšie technológie, no ak je výsledkom takto dobrá myška, zatiaľ im to odpustíme. Z hľadiska použitých materiálov pôsobí fajn, vnútornosti tiež v rámci tejto cenovej kategórie nepôsobia zle, no a výsledok pri hraní bol dobrý. Ak by som jej mal niečo vyčítať, tak to, že mne osobne nesadla do dlane. Stále je to ale dobrá budgetová myš, ktorá môže byť práve pre vás, ak hľadáte hlodavca za zhruba 30 eur, k tomu RGB a dobrú SW podporu.


napísal matus_ace 20.7.2020
Páči sa mi! (+3)
LOGITECH G102 LIGHTSYNC


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19571)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk