LOGITECH G305 LIGHTSPEED, G733 LIGHTSPEED, G915 TKL

LOGITECH G305 LIGHTSPEED, G733 LIGHTSPEED, G915 TKL

Farebná revolúcia Logitechu

Ako si predstavujete herné príslušenstvo? Asi to bude niečo tmavé, ideálne čierne, nie moc lesklé, skôr matné. Prípadne môžu byť aj metalické prvky, no ideálne by bolo, aby boli veci priamo vyrobené z materiálu, ako napríklad brúsený hliník. A keď sa pozriete na tie najdrahšie a najprestížnejšie herné periférie, tak zhruba do takéhoto opisu pasujú. Avšak dnes už existuje viac skupín hráčov, nielen hardcore hráči, ale aj iní. A aj tí chcú hrať s kvalitným príslušenstvom, ktoré ale zodpovedá ich náture. Výrobcovia sa tak začínajú orientovať aj na nich a oživujú svoje portfólio  rôzne farebné variácie, aby si mohol vybrať každý.

Aktuálne najlepším príkladom je výrobca Logitech, ktorý na trh priniesol svoj farebný rad G-Series Color Collection. Ten obsahuje headset, dve myšky, klávesnicu a navyše si môžete kúpiť aj rôzne strelené koncovky na mikrofón headsetu, ak streamujete a chcete to mať na kamere. Dostupné sú v čiernej, bielej, modrej a orgovánovej, ktorá je ideálna pre hráčky. My sme mali možnosť pozrieť sa na trojicu týchto noviniek a to rovno v spomínanej orgovánovej. Teda okrem klávesnica, ktorá je zatiaľ len v čiernej a bielej.

 

Logitech G305 LIGHTSPEED

Nie všetko z toho sú úplné novinky, keďže Logitech pomaly celé svoje úspešné portfólio presúva na nové technológie, ale hlavné črty zachováva. Týka sa to napríklad myšky Logitech G305 LIGHTSPEED, ktorá predstavuje ďalšiu evolúciu modelu G305 a za necelých 60 eur to je podľa mňa veľmi dobrá kúpa. Je to symetrická bezdrôtová herná myš s pomerne jednoduchým balením, kde nájdete myšku, batérie, receiver, dokumentáciu a podobne. Myš je poháňaná jednou AA batériou, ktorá sa dáva pod kryt, ktorý tvorí chrbát myšky za tlačidlami. Na nej vie vydržať až 250 hodín, čo je pri hraní veľmi slušná doba, avšak na prácu za PC ani nie. Výdrž však dole sťahujú výkonné črevá, takže jej to radi odpustíte.

Rovnako hneď vedľa baterky môžete skryť receiver, keď myšku prenášate, čo je veľmi šikovné. Je trošku náročnejšie ho odtiaľ vybrať, ale nie je to veľký problém. Na pripojenie sa dá použiť len tento receiver, Bluetooth možnosť by ste tu hľadali márne. Rovnako ju k PC nepripojíte ani káblom. Príjemným prekvapením, najmä vzhľadom na cenu, je vysoká kvalita vyhotovenia a použitých materiálov. Samozrejme je to plastová myška, ale plasty sú príjemné na dotyk a pôsobia tiež odolne. Plast je matný, po stranách trochu drsnejší pre dobrý úchop. Myška váži 99 gramom a má rozmery 116x62x38mm.

Logitech G305 Lightspeed, G733 Lightspeed, G915 TKL

Ešte zaujímavejšie je ale jej vnútro. Obsahuje totiž herný optický senzor Hero, ktorý je presný, rýchly a podporuje až 12000DPI. Zvláda maximálne zrýchlenie 40G a maximálnu rýchlosť 400IPS. Myš sa pripája pomocou Lightspeed technológie, takže ponúka 1 ms report rate, čo znamená, že nespoznáte žiadne oneskorenie. Ponúka tiež 6 tlačidiel, pričom hlavné dva ponúkajú kvalitné mechanické spínače. Koliesko je síce plastové a ľahké, ale pri hraní veľmi príjemné, takže viete rolovať plynulo aj po krokoch. Za ním je tlačidlo na prepínanie DPI a ďalšie dve sú na ľavom boku. Do pamäte si viete uložiť jeden profil a myšku viete programovať cez Logitech G HUB.

Logitech G733 LIGHTSPEED

A kým G305 Lighstpeed myška neponúka RGB podsvietenie, ďalším farebným produktom už nechýba. G733 LIGHTSPEED je teda ľahký, bezdrôtový a skôr „športový“ herný headset s RGB podsvietením, ktorý za 150 eur mohol byť aj lepší. Veľa vecí sa tu dá pochváliť, avšak taktiež v tomto prípade Logitechu niektoré veci nevyšli práve najlepšie. K PC ho pripíjate prostredníctvom až zbytočne veľkého receiveru, alebo káblom (USB-C na USB-A), ktorým headset aj nabíjate. Poteší dosah až 20 metrov (osobne aj pri hraní či komunikácii cez headset tu a tam odbehnem kúsok od PC) a výdržou až 29 hodín bez podsvietenia. Aj 20 hodín s ním je však veľmi slušné číslo. Skvelá je však hlavne hmotnosť len 278 gramov, takže vás pri hraní nič neťaží na hlave.

Teraz ale tiež horšie veci. Mušle sú na headsete pomerne napevno, takže sa pohybujú len v malom rozmedzí a neviete nimi ani trošku rotovať. Osobne mám rád, keď si viem pohodlie headsetu nastaviť detailnejšie tak, ako o vyhovuje mne. Tu to bohužiaľ odpadá. A to isté platí aj pre nastavenie veľkosti. Márne by ste tu hľadali nejaké detailnejšie posúvanie. Prakticky si môžete vybrať len z dvoch možností a to tak, že presuniete farebnú hlavovú gumičku tak, aby bola viac/menej pritiahnutá – to je celé a je to veľmi málo. Čo sa ešte týka pohodlia, náušníky sú látkové a pohodlné aj po dlhšom používaní. Ak ich potrebujete očistiť, dajú sa jednoducho vybrať a zase nasadiť.

Headset má dve jemné RGB zóny a to na každej mušli vpredu. Na efekt je to fajn a hlavne to neruší pri hraní, keďže sú umiestnené tak, že ich nemáte prakticky nijako v zornom poli. Inak je už len ľavá strana využívaná, kde nájdete nielen USB-C port a vstup na mikrofón, ale aj ovládacie prvky – teda koliesko na ovládanie hlasitosti pekne na hrane, tlačidlo na vypnutie/zapnutie na spodnej strane a Mute tlačidlo na zadnej strane. S jeho umiestnením sa úplne nestotožňujem, ale nie je to veľký problém. Boom mikrofón je celý gumený, ohybný a pripája sa tak, aby ste h mali rovno pred ústami. Nepočítajte tak s tým, že by ste si vedeli jeho polohu presne určovať. Jej rozsah je dosť obmedzený.

Logitech G305 Lightspeed, G733 Lightspeed, G915 TKL

Headset obsahuje 40 mm PRO-G meniče, disponuje rozsahom 20 Hz-20 KHz, impedanciou 39 Ohmov a citlivosťou 87,5 dB SPL/mW. Je to herný headset, takže je trochu prebasovaný, aby zvýraznil boje, ale nehrá sa s ním zle. To isté platí aj pre počúvanie a ak mu budete dávkovať kvalitný stereo zvuk, hlavne hráčov a filmových divákov poteší zvukovým podaním. Pri hudbe sa už treba pohrať s ekvalizérom, lebo takto sadne len na niektoré žánre. Stále je ale kvalita zvuku veľmi slušná. To sa už nedá povedať o mikrofóne, ktorý síce na hlasovú komunikáciu stačí, ale na nejaký záznam (stream, podcast...) už je kvalita dosť slabá. Celkovo je tak G733 Lightspeed imidžový a ľahký headset so skvelým bezdrôtovým pripojením, no v tejto cene nájdete aj lepšie headsety s lepším zvukom a mikrofónom, aj keď s káblom.

Logitech G915 TKL

No a nakoniec tu máme Logitech G915 TKL, bezdrôtovú hernú klávesnicu s RGB podsvietením. A narážam tu na podobný problém ako s headsetom. Vo svojej oblasti je síce kvalitnejšia ako vyššie uvedený headset, ale za 229 eur by ste chceli asi aj niečo viac. Poďme na to ale od začiatku. Na výber máte trojicu mechanických spínačov: GL Clicky, GL Tactile a GL Linear – aby ste si vybrali také, ktoré vám vyhovujú. Všetky sú ale nízkoprofilové a my sme mali GL Clicky verziu, teda spínače, ktoré majú aktivačnú vzdialenosť 1,5 mm a nielen hmatovú, ale aj zvukovú spätnú väzbu toho, že sa aktivoval. Spínače sú jemné a na aktiváciu stačí sila 50 gramov.

Je to klávesnica bez numerickej časti, takže naozaj skôr pre hráčov ako na prácu, avšak napísal som na nej aj niekoľko článkov a pracuje sa s ňou veľmi príjemne. Rozloženie je skôr podobné notebookovým klávesniciam, keycapy si síce viete jednoducho vybrať a prípadne vymeniť, ale počítajte s tým, že spodný rad nie je štandardizovaný. Nad F klávesmi nájdete mediálne tlačidlá na pravej strane a ďalšie tlačidlá na ľavej – tie obsahujú prepínanie pripojenia, herný režim a ovládanie intenzity osvetlenia. Tieto tlačidlá sú však drobné a gumené, nie ako zvyšok klávesov. V pravom hornom rohu je valec na ovládanie hlasitosti. Dedikované herné klávesy tu nenájdete.

Logitech G305 Lightspeed, G733 Lightspeed, G915 TKL

Klávesnicu k PC pripájate pomocou Lightspeed technológie, ktorá zaručuje bleskový prenos a 1ms odozvu. Ak by ste chceli predĺžiť výdrž batérie, máte na výber aj Bluetooth pripojenie. Výdrž dosahuje 40 hodín aj s RGB podsvietením, čo rozhodne nie je zlé. Prípadne ju pripojíte 1,8 m dlhým káblom (Micro USB – USB-A), ktorým sa aj nabíja. Port a aj tlačidlo na zapnutie sú na zadnej hrane. Klávesnica má rozmery 368x150x22mm aj s nožičkami. Jej hmotnosť je 810 gramov. Nožičky sú tu prakticky dvoje, takže si môžete vybrať taký pár, ktorý viac vyhovuje želanej výške a sklonu. Na spodnej strane tiež nájdete tiež priestor na uloženie receiveru, čo sa hodí, keď klávesnicu prenášate.

Logitech tu opäť stavil na kvalitu ako vyhotovenia, tak aj materiálov a vnútorností. Skvelým príkladom sú kvalitné a trvanlivé switche. Ešte lepšie je však na tom telo klávesnice, ktoré je pevné a povrch tvorí brúsený kov, takže je príjemná nielen na pohľad, ale aj na dotyk. Nechýba RGB podsvietenie pod každým klávesom a navyše aj pod G logom v ľavom hornom rohu. Podsvietenie a aj profily si viete programovať opäť v G Hube. Priamo klávesnica má pamäť na 3 makro profily a 2 profily podsvietenia. Akurát by ste tu za tú cenu čakali viac. Možno dedikované G klávesy, možno aj opierku.

Zhrnutie

Logitech síce tieto produkty predstavil v rámci jednej farebnej série, avšak asi nemôžem odporúčať, aby ste si to kúpili ako set, ak chcete za svoje peniaze dostať čo najlepšiu hodnotu. Myšku G305 môžem jednoznačne odporúčať každému. Za tie peniaze je to výborná herná myš s veľmi dobrým vyhotovením aj kvalitnými črevami. Headset je na tom slabšie a aj keď ponúka fajn zvuk a dobré materiály, je to skôr imidžovka, ktorá orezáva možnosti prispôsobenia komfortu a hlavne tu je dosť slabý mikrofón. No a nakoniec je tu klávesnica, ktorá je veľmi dobrá po každej stránke, ibaže by ste za tú cenu chceli aj niečo navyše.


napísal matus_ace 8.9.2020
Páči sa mi! (+2)
LOGITECH G305 LIGHTSPEED, G733 LIGHTSPEED, G915 TKL


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18391)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk