POWERA ENHANCED WIRED CONTROLLER

POWERA ENHANCED WIRED CONTROLLER

Viac muziky za menej peňazí?

Keď dvaja robia to isté, nikdy to nakoniec nie je to isté. To je prípad aj nového gamepadu, keďže pri zbežnom pohľade naň by ste si mohli povedať, že je to len ďalší klasický gamepad pre Xbox konzoly, no opak je pravdou. Rozdielov je tu až prekvapivo veľké množstvo. Niektoré poteľia, iné sklamú, v konečnom zúčtovaní však z toho gamepad vychádza pomerne dobre a hlavne skvele zapadne do aktuálnej situácie. Máme tu totiž novú generáciu, s ňou aj nové ovládače, ktoré sú však trošku drahšie. Je síce pravda, že Xbox má výhodu v tom, že môžete využívať aj všetky ovládače z Xbox One, no ak je XSX/S vaša prvá Xbox generácia, možno sa vám ako druhý ovládač hodí nejaká lacnejšia alternatíva.

A to presne spĺňa PowerA Enhanced Wired Controller. Na trhu je od 8. decembra a u nás zaň dáte 40 eur. To je trošku viac ako jeho zahraničná cena, ale na to sme si už u nás zvykli. Stále je to menej ako oficiálny ovládač od Microsoftu a zároveň za túto cenu dostanete niečo trochu iné. Potešujúce je, že ovládač funguje na všetkom od Microsoftu. Zahráte si tak s ním nielen na nových Xbox Series X a S konzolách, ale aj na staršej rodine Xbox One konzol a samozrejme aj na PC. Stačí ho len pripojiť a automaticky ho vaše zariadenie rozpozná.

No a tu sa dostávame k jednému z tých väčších rozdielov – tento ovládač sa totiž spolieha na káblové pripojenie k všetkému. Na to vám slúži odnímateľný USB kábel s dĺžkou 3 metre, čo by malo byť dostatočné pre všetky obývačky. Ku gamepadu sa pripája cez Micro USB port, dnes by sme možno čakali už USB C. Spolu s odstránením vnútorného akumulátora či batérií prišlo aj zníženie hmotnosti ovládača. Ten teraz bez kábla váži len 212 gramov a trochu je zmenená aj veľkosť, avšak tých pár milimetrov si ani nevšimnete.

PowerA Enhanced Wired Controller

Možno si nevšimnete ani jemné zmeny tvarov. Stále vyzerá ako tradičný Xbox ovládač, no niekde sú hrany trochu inak lomené a podobne. Rozdiely sú naozaj minimálne a možno si ich ani len neuvedomíte, kým si oba ovládače nezoberiete rovno vedľa seba. Rozdiely sú ale napríklad aj v rozmeroch zadných tlačidiel. Tie sú na tomto gamepade širšie ako na klasických Xbox gamepadoch od Microsoftu. Stlačiť sa navyše dajú po celej šírke, takže sadnú aj hráčom s väčšími dlaňami, prípadne dlhšími prstami. Každopádne, keďže vychádza z klasických Xbox gamepadov, je na tom ergonómia veľmi dobre.

Rozdiely si tiež všimnete v materiáloch a aj samotných tlačidlách. Cítiť z toho lacnejší plast, ale zas rozhodne nie šmejd. Vrchná časť gamepadu je skôr hladká, ale drží sa dobre. Spodná už ale výrazne zaostáva za aktuálnym Xbox gamepadom. Je to prakticky ten istý materiál ako vrch, len zdrsnený vzorovaním. Nové Xbox gamepady sú predsa len gripom a vyhotovením už niekde ďalej. Nie je to zlé, ale zaostáva za očakávaniami. Na druhú stranu si môžete vybrať z obrovského množstva farebných vyhotovení a kombinácií. Celkovo ich je dostupných 12 a sú naozaj pestré, takže si vyberie každý. Nám sa do rúk dostal modrý ovládač a vyzerá dobre. Môžete si ale vybrať metalický, biely, čierny, s farebnou kamuflážou, farebné kombinácie a ďalšie. Je to len na vás.

Upravené sú ale aj tlačidlá, ktoré sú spracované inak povrchom aj mechanizmom, ale nepôsobí to zle. D-pad je tu v podobe klasického kríža s metalickým povrchom. V bojovkách je to fajn, dobre sa s nim robia aj polkruhy a podobné prvky, ktoré v tomto žánri často využívate. Samotné tlačidlá ABYX sú správne tuhé, dobre sa stláčajú. Rovnako majú tu správnu tuhosť aj obe analógové páčky, ktoré sa tiež okamžite po pustení vracajú do stredovej polohy. Klobúčiky majú výrazný okraj a tiež priehlbinu, takže sa z nich prsty ani po dlhšom hraní nekĺžu dole. Triggery sú ale príliš voľné, necítiť v nich ani spätnú väzbu. V porovnaní s tými na originálnom Xbox je to krok späť.

Hore v strede nájdete veľké Xbox tlačidlá a klasické malé Menu a View tlačidlá. Medzi nimi je Share tlačidlo na snímanie záberov a videí z hier. Sklamaním je, že veľké Xbox tlačidlo nie je podsvietené. Zapnutie gamepadu vám tak indikuje len drobná dióda pod ním. Poďme ale aj na veci, ktoré štandardný Xbox ovládač nemá. Dole tu nechýba klasický port na 3,5mm jack pre headset, no zaujímavou novinkou je ovládanie herného audia priamo na ovládači. Nájdete tu drobnú transparentnú páčku, ktorá sa dá aj stlačiť. Posunutím doprava zvýšite hlasitosť, posunutím doľava zas znížite. Ak ju stlačíte, vypnete mikrofón a rozsvieti sa červeným svetlom. Nie je to nejaký prelom, ale príjemná funkcia navyše.

Zaujímavosti sú ale aj na zadnej strane, kde vám akurát presne pod prostredníky (pri klasickom držaní) na každej strane padnú jemné zadné tlačidlá. Tieto sú programovateľné a ich funkciu si programujete pomocou podržania vrchného tlačidla na zadnej strane. Môžete si ich namapovať podľa toho, ako sa vám to hodí v hrách. Napríklad na radenie v racingovkách namiesto klasických pádiel z drahších gamepadov. Alebo si na ne nastavíte stlačenie analógov. Naozaj je to len na vás a v hrách to určite využijete. Tlačidlá presne sadnú tam, kam majú.

PowerA Enhanced Wired Controller tak je síce lacnejšou alternatívou k originálnemu Xbox ovládaču od Microsoftu, ale zároveň ponúka aj šikovné funkcie navyše. To ovládanie hlasitosti headsetu sa hodí najmä tým, ktorí používajú nejaké lacnejšie headsety bez vlastného ovládania. Tie programovateľné zadné tlačidlá sú už ale niečo, z čoho môžu ťažiť všetci. Škoda, že na niektorých veciach badať snahu držať cenu čo najnižšie. Materiály mohli byť lepšie, vibrácie mohli byť detailnejšie, triggery mohli byť tuhšie. Otázne je, koľko by to pridalo na cene. Ako váš primárny ovládač asi nie je najlepší, ale ak chcete ušetriť na druhom ovládači pre lokálne hranie vo dvojici, tento môže byť tou správnou voľbou.


napísal matus_ace 6.1.2021
Páči sa mi!
POWERA ENHANCED WIRED CONTROLLER


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19833)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk