STADIA OD GOOGLE ŠTARTUJE UŽ AJ U NÁS

STADIA OD GOOGLE ŠTARTUJE UŽ AJ U NÁS

Čo ponúka streamovací systém od Google?

Google sa posnažilo a ešte pred vydaním Cyberpunku 2077 u nás spúšťa svoju cloudovú hernú službu Stadia. Nakoniec Cyberpunk je titul, ktorý mu môže pomôcť lepšie sa rozbehnúť. Dnes je teraz služba dostupná v 22 krajinách, kde je už aj Slovensko, Česko, Poľsko, Maďarsko, väčšia časť západnej Európy, USA, Kanada, UK (prístupy cez gmail emaily budú postupne aktivované v nasledujúcich 24 hodinách).

Čo je Stadia?

Stadia je cloudové hranie podobne ako xCloud, PS Now alebo Geforce Now. Teda nepotrebujete mať výkonné PC alebo mobil a môžete pokojne hrať aj náročné hry. Samozrejme, musíte si ich zaplatiť alebo si zaplatiť predplatné. 

Stadia od Google štartuje už aj u nás

Pri Stadii funguje viac typov prístupov a predplatných:

- Hranie zadarmo (1080p/60fps) - viete sa pripojiť a hrať aj zadarmo, ale len tituly, ktoré sú v službe povolené na free hranie a sú grátis. Môžete si však aj kúpiť jednotlivé dostupné tituly a hrať ich. Nakupuje sa vždy priamo v službe. Nefunguje tu prepojenie s inými obchodmi. Pri prihlásení však musíte zadať svoju kreditku, kde dostanete 1 mesiac Pro predplatného zadarmo, aby ste si mohli vyskúšať plnú ponuku.   

- Stadia Pro predplatné: 9.99 eur (do 4K/60fps/HDR )- Okrem priameho kupovania je tu Stadia Pro prístup, ktorý si zaplatíte za 10 eur a dostanete pravidelne niekoľko free titulov, ktoré si môžete aktivovať, pokiaľ sú v ponuke zadarmo. 

- Iné predplatené kanály - Google tu umožní aj iným firmám ponúkať ich hry na svojich Stadia kanáloch, kde napríklad Ubisoft bude mať svoju ponuku na svojom predplatenom kanáli. Ten si musíte predplatiť samostatne.

Stadia od Google štartuje už aj u nás

Cez čo sa do Stadie dostanete?

Pristupujete cez web alebo aplikácie. Web stadia.com je základom prístupu na PC, na Androide je aplikácia, na iOS je web, keďže tam Apple nedovoľuje normálne fungovanie streamovacích aplikácii. Rovnako sa dá hrať aj na TV, aj keď zatiaľ len cez Google Chromecast Ultra stick, cez ktorý to môžete nainštalovať. U nás však nie je dostupná founders edícia aj s chromecastom a zatiaľ nie je dostupná ani Android aplikácia.

Ja som zatiaľ skúšal na PC a Androide. Na PC to funguje jednoducho cez web. Stačí si otvoriť Stadia.com stránku, prihlásiť sa svojím Google kontom a hneď sa vám zobrazí ponuka vašich zakúpených hier, na ďalšej stránke máte obchod s hrami na zakúpenie, s akciami a aj s ponukou free hier, ktoré si môžete aktivovať, ak ste predplatiteľom Stadie Pro.

Stadia od Google štartuje už aj u nás

Nedá sa povedať, že by to bolo práve najlepšie nadizajnované. Vidíte na obrazovke najviac dve alebo štyri položky, musíte veľa rolovať a zdá sa, akoby to bolo dizajnované primárne pre TV a nie PC alebo mobily (aj keď posledné dni sa tam robia zmeny a zrejme to plánujú vylepšovať ďalej). Zatiaľ tam toho nie je veľa, a tak to až tak nevadí, ale nie je to najprehľadnejšie usporiadanie

Na druhej strane, samotné hranie funguje veľmi dobre a rýchlo. Ak sa dostanete na zvolenú hru, ktorú môžete hrať, stačí kliknúť play a o pár sekúnd už hráte.  Hra sa vtedy zväčší na celú obrazovku a môžete hrať, či už gamepadom, ktorý ide všade, klávesnicou a myšou na PC a dotykom na obrazovke na mobile alebo tablete. Touchscreenové ovládanie funguje na všetkých tituloch.  Kompatibility gamepadov sú trochu obmedzené podobne aj podpora mobilov, môžete si to naštudovať tu. V zásade Xbox, Dualshock 4 a Stadia gamepady idú na mobiloch a PC.

Stadia od Google štartuje už aj u nás

Problém je, že napríklad na PC hru nemôžete hrať zmenšenú v okne a musíte ju mať stále zväčšenú. Čo je prekvapivé a je to škoda, ale možno neskôr na tom autori zapracujú. 

Ako to funguje?

Samotný streaming hry funguje prekvapivo dobre, respektíve trochu inak ako na iných systémoch. Viditeľne je tu iný kodek, ktorý až tak „nerozkockatie" obraz pri výpadkoch paketov, ale zato ho celý sekne a teda sa čaká, kým sa nenačíta celý. Je to iný prístup ako napríklad v xCloude, ktorému sa občas časť obrazu rozpadne. Možno lepší, ale zároveň ak nemáte stabilné pripojenie, budete mať viac sekania. K tomu sa mi zdá, že obraz je viac rozmazaný, ako by mohol byť. Je to možno aj tým, že to prechádza nejakým filtrom, respektíve aj hry používajú nižšie rozlíšenia, aby to servery zvládali.

Výhodou Stadie je možnosť 4K streamingu, ktorý zatiaľ nikto iný neponúka a ak máte dosť rýchly internet, viete si ho zapnúť. Pri 4K uvádza Google prenos dát aj 20 GB za hodinu (ak dobre počítam, tak je to cez 44 Mbit/s), pri 1080p 12,5 GB (27Mbit)  a pri 720p 4,5 GB (10Mbit).  Podobne ako pri iných systémoch aj tu je nevýhoda, že nie je možnosť zmeny pomeru strán napríklad na 21:9.

Stadia od Google štartuje už aj u nás

Čo je však výhoda streamingu, je to, že máte pri multiplayerovkách parádny ping, keďže server je v cloud centre s rýchlym internetom a ide tak úplne plynule. Plus keďže je to na serveroch, môžete priamo nahrávať gameplay a obrázky bez toho, aby ste si brzdili hru.  Rovnako aj priamo streamovať. Zaujímavá je aj možnosť zdieľať obrazovku so spoluhráčmi, kde to funguje v Division 2, Ghost Recon Breakpoint, Crew 2 alebo Orcs Must Die!

Zaujímavosťou je aj State share funkcia, ktorá umožní okamžite zavolať hráčov do svojej hry, len vytvorením okazu. Zatiaľ to je však využité len v titule Crayta. Pridávajú aj Crowd Choice, kde ak streamujete na Youtube, môžete dať ľuďom rozhodnúť počas livestreamu, čo máte vy alebo hra spraviť. Napríklad je to v tituloch Baldur´s Gate 3 a Dead by Daylight.  Nakoniec môžete zdieľať hry v rámci rodinnej skupiny a každý môže hrať na svojom konte.

Čo zatiaľ Stádii chýba, je vyššia kontrola nad pripojením na jej servery, neviete si to zmerať, neviete ping, rýchlosť alebo si zmeniť server, ako to má napríklad Geforce Now.

Stadia od Google štartuje už aj u nás

Aký je gamepad?

Google pre Stadiu vytvorilo aj svoj gamepad, ktorý je biely a vyznačuje sa oranžovým podfarbením páčok. Vyzerá  vďaka tomu neštandardne a zaujímavo. Svojím dizajnom sa však veľmi podobá na dualshock zmixovaný s Xbox gamepadom. Má symetrické páčky a vysunuté zadné tlačidlá, pričom názvy tlačidiel má z Xboxového ovládača a páčky sú presne rovnaké. Google si však pridalo štyri vlastné tlačidlá, kde má menu tlačidlo, tlačidlo options - nastavenia, tlačidlo na ukladanie záberov a videí a aj tlačidlo na Google asistenta, pri použití ktorého je aktivovaný mikrofón na spodnej časti gamepadu.  Táto funkcia zatiaľ nie je aktívna.

Samotný gamepad má výstup na headset a vstup na USB-C na nabíjanie zabudovanej batérie alebo pripojenie k zariadeniam. Pripojením cez USB ho najjednoduchšie spojíte s daným zariadením, ale ak idete cez wifi, synchronizujete ho vždy zadaním kódu. Totiž gamepad sa nevyhnutne nemusí priamo pripájať na zariadenie, ale môže ísť cez wifi k serverom Stadie, čím zlepšíte odozvu ovládania. Ak ho však chcete prepojiť, musíte použiť mobilnú aplikáciu, cez ktorú sa to konfiguruje. Na PC zatiaľ aplikácia nie je.

 

Stadia od Google štartuje už aj u nás

Aký to má výkon?

Stadia beží na PC zostavách s AMD procesorom taktovaným na 2,7 Ghz a 10.7 Tflops grafikou, ktoré nevyhnutne nestíhajú vyššie hry na 4K a firmy potom znižujú rozlíšenie. Pridáva 16 GB RAM so 484 GB/s priepustnosťou. Má tak veľmi podobné špecifikácie ako PS5, až na procesor, ktorý tu je menej taktovaný, ale nevieme, koľko má jadier.

Celé to beží na Linuxe, čo je najväčšou prekážkou v dostupnosti hier na Stadiu. Vývojári totiž musia portovať hry a Google im za to musí platiť. Vieme napríklad, že za dve Resident Evil hry dal 10 miliónov dolárov. Pre Google to nebude lacná platforma. 

Samotný výkon je taký otázny, veľa hier nejde v plnom 4K, často majú nižšie nastavenia. Na druhej strane stále na hranie nepotrebujete žiadny dodatočný hardvér a ak máte rýchle pripojenie, ide to plynule, akoby ste to hrali na vašom PC. Oneskorenie je len minimálne.  

Takto vyzerá Hitman na Stadii v porovnaní s PC:

Stadia od Google štartuje už aj u nás

 

Aká je ponuka Store?

Zatiaľ len veľmi skromná. Je tam okolo 150 titulov, veľa z toho menších indie hier ale postupne vidieť, že pribúdajú aj veľké tituly. Teraz tam prišlo aj Destiny 2, Watch Dogs 2, Immortals: Fenyx Rising, Wolfenstein, Tomb Raider, Division hry, ale aj Red Dead Redemption 2, Far Cry 5 a Far Cry New Dawn a aj séria Assassins Creed hier.

Teraz však bude chcieť Stadia zaujať hlavne Cyberpunkom 2077, ktorý tam vychádza, aj keď vzhľadom na staršie AMD grafiky, ktoré použili v hardvéri, nebude mať Ray tracing. Ten nakoniec bude zatiaľ len pre Nvidia karty. Geforce Now tak bude mať v tomto výhodu. Uvidíme, či tu postupne začne Google meniť hardvér na modernejší.

 

Stadia od Google štartuje už aj u nás

 

A akú má Stadia budúcnosť?

Budúcnosť Stadie záleží od Google a od toho či služba vydrží a nezruší ju. Rozhodlo sa totiž ísť ťažkou cestou. Zatiaľ čo Geforce Now na PC priamo podporuje PC verzie hier, nemusíte si ich znovu kupovať a autori nemajú žiadnu robotu, tu má Stadia svoj vlastný oddelený obchod a aj svoje vlastné verzie, ktoré musia autori portovať samostatne. Preto je hier menej a ponuka sa bude len pomaly rozširovať.  Na druhej strane, Google si takto buduje svoju vlastnú platformu. Kým však vybuduje veľkú ponuku, ešte to potrvá.

Je ale pozitívne, že je tu ďalšia možnosť hrania hier, hlavne pre tých, ktorí  si nechcú kupovať PC alebo konzoly a len si  chcú zahrať na TV, mobile alebo notebooku.  Ak nemáte výkonný hardvér, môžete si Cyberpunk kúpiť aj rovno na Stadii a hrať cez streaming.


napísal saver 7.12.2020
Páči sa mi! (+2)
STADIA OD GOOGLE ŠTARTUJE UŽ AJ U NÁS
+ technologicky dotiahnuté
+ 4K podpora
+ slušný gamepad
+ na PC hráte priamo cez web, nemusíte nič inštalovať
- chýbajú hlbšie nastavenia
- neprehľadný a zatiaľ chudobný store
- hry musíte kupovať samostatne
- gamepad nastavíte len cez mobilnú aplikáciu


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19862)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk