SAMSUNG NEOQLED QE65QN95A - ULTIMÁTNY QLED

SAMSUNG NEOQLED QE65QN95A - ULTIMÁTNY QLED

9.5

Najlepší QLED TV od Samsungu doteraz

Test

Samsung ponúkol nový TV na tento rok a vyzerá to tak, že QLED už dotiahol do dokonalosti. Najvyššie série totiž presunul do NeoQLED série a pridáva im mini LED podsvietenie. Posúva tak LCD obrazovky znovu na vyššiu úroveň, ale nezabúda na zvyšok TV.

NeoQLED ponúka vo vyšších verziách  QLEDov, a to ako v 4K, tak 8K verziách. V 4K sú to verzie QN85A, QN90A a QN95A a v 8K s QN800A a QN900A. Pričom postupne tam stúpa kvalita obrazu a aj kvalita zvuku. My sme tu teraz mali QN95A verziu v 65-palcovej verzii. Pri týchto hi-endoch je 65 taká ideálna veľkosť.

Špecifikácie QN95A:

  • Rozmer 65", 3840 x 2160 px
  • Obrazovka QLED
  • Podsvietenie Mini LED
  • Refresh 40-120Hz
  • Kvalita obrazu: 4600 PQI
  • Pripojenie: DVB-S, S2, DVB-T, T2
  • Funkcie: HDR10+ Adaptive, Ultra Wide Angle, Anti-Reflection, One Connect, Game Bar, Filmmaker Mode
  • Externý One connect box
  • Pripojenia: 4x HDMI 2.1, optický vstup, 2xUSB, Satelit, kábel, CI karta

V balení dostanete TV s externým boxom, ktorý Samsung pridáva k vyšším modelom. Obe zariadenia sú teraz predizajnované a viac dotiahnuté. Zároveň aj technologicky posunuté vpred. 

Samsung NeoQLED QE65QN95A - ultimátny QLED
Samsung NeoQLED QE65QN95A - ultimátny QLED QN95A v plnej kráse.
QN95A v plnej kráse.


Samsung NeoQLED QE65QN95A - ultimátny QLED Užijete si ho ako na filmy, tak aj hry.
Užijete si ho ako na filmy, tak aj hry.


Samsung NeoQLED QE65QN95A - ultimátny QLED Menu ostáva štanardné, ale rozšírené o nové funkcie.
Menu ostáva štanardné, ale rozšírené o nové funkcie.





 

Dizajn a ponuka

Dizajn TV je veľmi zaujímavý, vďaka elektronike v externom One Connect boxe a novému miniLED podsvieteniu je teraz TV veľmi tenký, na okrajoch je len okolo centimetra hrubý s malými kovovými okrajmi. Tie zasahujú do obrazovky len niekoľko milimetrov. TV tak vyzerá veľmi štíhle, síce sa smerom do stredu mierne zaobľuje, ale stále je veľmi tenký.

Vzhľadom na externý box je tu len jedno pripojenie na univerzálny kábel Samsungu, ktorý je znovu spravený v priesvitnom štýle, ale už nie je taký tenký, ako býval v starších verziách. Priesvitnosť Samsung robil pre používateľov, ktorí si chcú dať TV na stenu, a nemajú ňou prechod a zároveň nechcú, aby boli vidieť káble.  Tento už bude viditeľný viac, keďže má  hrúbku okolo 1cm, ale síce nie je čierny, strieborné vnútro dostatočne vidieť. 

Ak si budete chcieť dať TV na stenu, je pridané štandardné VESA uchytenie ak si ho položíte, stačí si domontovať pridaný stojan. Ten je kovový a masívny a udrží TV stabilne. Je to verzia, ktorú mal minulý rok aj 8K QLED (ten už tento rok prešiel na novú verziu, ktorá umožňuje zachytiť vzadu aj one connect box). Stojan je vyrezaný dozadu a môžete si do neho vložiť one connect box, ak si tam však dáte soundbar, box môžete ho dať niekde do poličky alebo na poličku. 

 

OneConnect box

Dizajnovo je tentoraz One Connect box už viac podobný bežným set-top boxom, respektíve konzolám. Už nie je taký hranatý a pripomínajúci zdroj. Aj keď aj ten dizajn mal svoje výhody a mohol sa vám hodiť viac. Aj nový však  ponúka výhodu v tom, že ak máte TV na stene a často prepájate zariadenia, nemusíte problematicky pripájať ďalšie HDMI káble. Alebo ak často zapájate USB, stačí ak ich zapojíte do tohto boxu a nemusí vám disk visieť za kábel z TV.

Zariadenie znovu ponúkne sériu USB a HDMI portov, LAN a optický port, vstupný na satelit, anténu a CI kartu. Teda kompletnú ponuku pripojení. HDMI porty sú štyri, z čoho je jeden ARC pre prepojenie soundbaru. Všetky už majú HDMI 2.1 a teda na všetkých spustíte hry z nových konzol v 4K/120Hz s VRR a HDR. Nemusíte sa tak obmedzovať a môžete naplno zapnúť všetky konzoly alebo iné zariadenia, ktoré podporujú 4K/120Hz. 

 

Ovládač

Samsung sa tentoraz pohral s ovládaním. Je síce v pôvodnom tenkom jednoduchom dizajne so základnými tlačidlami, ale rozdiel je, že už nemá vymeniteľné batérie. Je tam jedna vstavaná s tým, že je solárne nabíjaná. Solárny článok nájdete na spodnej časti, čo je zvláštne rozhodnutie a možno na vrchnej časti by bol vhodnejší, bude ho tak potrebné raz za čas otočiť. Prípadne, ak by ste potrebovali núdzovo nabiť, tak ovládač má aj USB-C port na rýchle nabíjanie. Zároveň je vďaka absencii batérii a plastovému prevedeniu ovládač oveľa ľahší ako predchádzajúce kovové verzie. 

Ovládač má stále Netflix, Prime Video a Rakuten tlačidlá, čo niekomu môže vyhovovať, ale stále sú veľmi blízko hlasitosti a prepínania programov a osobne často stlačím Netflix keď znižujem hlasitosť. Následne sa musím preťukávať naspäť na daný program. Je to asi otázka zvyku.

Samsung NeoQLED QE65QN95A - ultimátny QLED
Samsung NeoQLED QE65QN95A - ultimátny QLED One connect box sa zmenil a dostal príjemnejší dizajn.
One connect box sa zmenil a dostal príjemnejší dizajn.


Samsung NeoQLED QE65QN95A - ultimátny QLED Ovládač je teraz čierny plastový.
Ovládač je teraz čierny plastový.


Samsung NeoQLED QE65QN95A - ultimátny QLED Hlavnou zmenou ovládača, je solárne nabíjanie, už nikdy nebudete musieť meniť batérie.
Hlavnou zmenou ovládača, je solárne nabíjanie, už nikdy nebudete musieť meniť batérie.





 

Obrazovka

Jednoznačne najväčšie a pre TV aj najdôležitejšie vylepšenie je v obrazovke. Je to už NeoQLED obrazovka, ktorá ponúkne ako lepší jas, tak lepšie farby a hlavne výrazne kvalitnejšie podsvietenie. Je to vďaka Quantum miniLED podsvieteniu, kde sa veľké LED diódy zadného podsvietenia zmenšili na miniLED. Sú 40-krát menšie ako pôvodné a náležite tomu výrazne hustejšie zasadené. V tejto verzii ich je 792. Umožňuje to hlavne lepšie lokálne podsvietenia a spolu s tým aj výrazne lepšie kontrasty. Svetlé plochy  sa už tak nebudú rozlievať do okolia ako predtým.  Nebude to síce OLED, ale má to veľmi blízko a zároveň môže byť obraz jasnejší ako pri OLED a nebude sa vypaľovať.  Konkrétne Q95 má podsvietenie vysokých 2,700 nitov

Quantum miniLED teraz dopĺňa Quantum Matrix technológia, ktorá riadi osvetlenie jednotlivých miniled dión a umožňuje 12-bitové podsvietenie, a teda 4096 úrovní jasu. Dokáže tak znovu vylepšiť obraz.

Zároveň, čo som si všimol, konečne tu na šedej farbe nevidíte rôzne zmeny podsvietenia (teda už to nevyzerá takto). Podsvietenie je oveľa pravidelnejšie a obraz aj v šedej čistejší. Nechýbajú celkovo kvalitné farby a veľmi dobré sledovacie uhly a intenzívne HDR. Celkovo zo stránky obrazu je to najkvalitnejší Samsung TV, aký som doteraz videl.

 

Spotreba

Čo sa týka spotreby, tú majú miniLED prekvapivo nízku a pri bežnom pozeraní TV bola len  75W, čo je pekné na 65-palcovú uhlopriečku. Aj keď, samozrejme, podľa jasu môže ísť spotreba vyššie a hry pri plnom HDR idú okolo 220W. Je to stále decentná spotreba. 

 

Systém

Samsung používa svoj systém postavený na Tizene, ktorý sa posledné dva roky mierne zmenil na flat dizajn. Možno teraz pôsobí viac jednoducho, ako by mohol, ale je to len menu. Dôležité je, že sa v ňom viete rýchlo navigovať, rýchlo sa viete naučiť, čo kde je a je tu všetko podstatné. Na úvodnej obrazovke vždy máte vybrané aplikácie a pripojenia, a teda ako káblovku alebo satelit, tak Netflix, Youtube, ale aj Xbox alebo PS konzoly si vytvoria vlastné záložky. Môžete si to, samozrejme, ľubovoľne editovať, ale v zásade je to rýchly a pohodlný prístup ku všetkému dôležitému.

Samsung tu má svoju špeciálnu Ambient režim, ktorý si zapnete ak chcete relaxovať, alebo priamo nepozeráte TV. Zapnete si tam vaše fotky, scenérie, alebo rôzne animácie, stále tu však chýba niečo, ako prehľad noviniek zo sveta. Sú tu aj aplikácie, kde si stiahnete prakticky všetky filmové aplikácie a niekoľko doplnkový, plus pár malých hier. 

Nechýba vzdialený prístup k PC a novinkou je Multiview, ktorý vám rozdelí obrazovku na polovicu, respektíve na dve časti a umožní na obe časti nadefinovať dva rôzne vstupy. Napríklad pripojenie z mobilu na jednej časti, alebo teraz TV spolupracuje aj s kamerou (podporovaná je séria Logitech kamier) a viete ju napríklad používať na komunikáciu, alebo Samsung to tlačí na cvičenie. Na jednej strane obrazovky otvoríte cvičenie a na druhej sledujete seba, či dobre cvičíte. Dá sa to dobre využiť aj pri hraní, kde doslova viete hrať na dvoch konzolách naraz na jednom TV. Je to už vyšší level delenej obrazovky.  

Mimo rozdelenej obrazovky môžete pripojenú Logitech kameru teraz používať aj na Google Duo meetingy, kde je podpora pre 32 účastníkov. Vyzerá, že tu, že korona motivovala firmy znovu vracať kamery do zariadení. Podobný trend vidíme aj pri herných notebookoch.

Čo sa týka noviniek, teraz má systém znovu vylepšené AI na upscaling, respektíve spracovanie obrazu a znovu sa tak bude zdať aj kvalitnejšia. Funguje to cez neurálne siete, ktorých je tentoraz 16 a vyberajú sa podľa samotného typu obrazu.  Najskôr si obraz vždy TV zanalyzuje, vyhodnotí rozlíšenie, hrany, detaily, framerate, šum a následne vyberie jednu z neurálnych sietí. Znamená to, že to bude ešte lepšie ako minulý rok.   Plus takto nevylepšujú len samotný obraz, ale TV vie upravuje aj kontrasty a vylepšuje farby.

Samsung NeoQLED QE65QN95A - ultimátny QLED
Samsung NeoQLED QE65QN95A - ultimátny QLED Novinkou pre hráčov je game bar, ktorý ukazuje základné parametre a ponúka rýchly prístup k nastaveniam.
Novinkou pre hráčov je game bar, ktorý ukazuje základné parametre a ponúka rýchly prístup k nastaveniam.


Samsung NeoQLED QE65QN95A - ultimátny QLED Kompatibilita s novými Xbox Series XS a PS5 konzolami je už teraz plná, aj keď Dolby Vision HDR stále absentuje.
Kompatibilita s novými Xbox Series XS a PS5 konzolami je už teraz plná, aj keď Dolby Vision HDR stále absentuje.


Samsung NeoQLED QE65QN95A - ultimátny QLED Ďalšou novinkou je multiview, kde si môžete na obrazovke nastaviť dva obrazy.
Ďalšou novinkou je multiview, kde si môžete na obrazovke nastaviť dva obrazy.





Herná podpora

Herná podpora u Samsungu vždy je veľmi vysoká a vždy sa zameriava ako na rýchlosť, tak aj na podporu najnovších funkcii.  Znamená to rýchlu odozvu, ktorú má Samsung pri 60Hz okolo 9ms, pri 120Hz okolo 5ms, a teda spomalenie obrazu je minimálne, zároveň je tu plná podpora herných funkcii a teda hranie pri 4K/120Hz, variabilného refreshu VRR (zruší trhanie obrazu), podpora automatického herného režimu ALLM, a, samozrejme, Freesync a G-Sync, kde teraz je tu už podpora plného Freesync Premium Pro (freesync s HDR). 

Čo je dôležité, pri pripojení nových konzol Xbox Series XS (zrejme aj PS5) už TV plne funguje v 4K/120Hz aj s VRR aj HDR a to bez akýchkoľvek problémov, aké boli minulý rok pri spustení konzol. Neviem, či to všetko poopravovali aj v minulej generácii TV, ale ak pôjdete do novej, nebudete mať žiadny problém s kompatibilitou na najvyšším režimoch. 

Čo je škoda a čo zrejme nie je chyba Samsungu, ale ovládanie nových Xbox Series XS stále nefunguje cez diaľkový ovládač televízora. Na Xbox One konzolách funguje, tu stále nie. Možno nejaký problém s komunikáciou, ale štandardné zapnutie a vypnutie konzoly priamo cez TV funguje. Stačí si kliknúť na ikonku konzoly a tá sa zapne.

Gamebar

Novinkou pre hráčov aj Gamebar, ktorý sa vám objaví vždy, keď sa prepnete do herného režimu a môžete tam vidieť aktuálne rozlíšenie, lag obrazu, framerate, zapnuté funkcie ako VRR alebo HDR a aj rýchly vstup do dodatočných herných nastavenia. Je tu ako Game motion plus na umelé zvýšenie plynulosti obrazu, Dynamic Black equalizer na úpravu tmavých miest obrazu, tak tentoraz aj možnosť zapnúť si 21:9 alebo 32:9 herný režim pre širokouhlý obraz (Super Ultra-Wide Game View). Toto je špeciálne pri pripojení PC k TV, ak chcete hrať na veľkej obrazovke aj v širokouhlom režime. 

Je to prvá verzia Gamebaru a uvidíme, ako to bude ďalej Samsung rozširovať, v každom prípade príjemná možnosť. Jednu vec, čo som si všimol, čo by sa dalo dopracovať, je počítadlo framerate. To tam je, ale  viac-menej ukazuje frekvenciu obrazu. Pôvodne som si aj myslel, že je to frekvencia, ale miestami sa mení, nie však však podľa reálneho framerate hry.  Pri zapnutom variable refresh rate by TV nemal mať problém počítať frekvenciu, ale asi to ešte treba dotiahnuť aj v komunikácii s konzolou.

 

Zvuk + Soundbar Samsung Q700A

Zvuk je v QN95A slušný sám osebe a 4.2.2 systém ponúkne veľmi dobré ozvučenie aj bez prídavného soundbaru. Ponúka 70W výkon a aj Object Tracking Sound Plus funkciu, je tu Dolaby Digital aj keď nie je tu zapracovaný Dolby Atmos. Ak budete chcieť ten, tak ideálne ísť aj do soundbaru.  Zvuk však znie dobre, čisto a vďaka trackovaniu jednotlivých objektov na obrazovke aj priestorovo.  

Samsung mi teraz k TV dodal Q700A soundbar, čo tohtoročná verzia siedmej série soundbarov a za približne 500-eurovú cenu ponúka 3.1.2 konfiguráciu, 330 W, Dolby Atmos a štandardné HDMI, optické a wireless pripojenia. Je konfiguráciou podobný ako minuloročná vyššia vezia Q800T, ale má mierne menší subwoofer.

Špecifikácia soundbaru:

- Zvuk 3.1.2
- Výkon zvuku 330W 
- Dolby Atmos,  DTS:X, DTS digital Surround
- Režimy  Game Pro, Standard, Adaptive, Surround Sound expansion
- HDMI in, HDMI out, Bluetooth, HDMI eARC, Wifi, optický vstup
- Spotreba 28W
- Soundbar : 980 × 60 × 115 mm
- Subwoofer: 205 × 353 × 303 mm

Dostanete tak ako podlhovastý soundbar, tak aj veľký subwoofer pre basy. Samotný soundbar ponúkne tri reproduktory pre čo najlepší priestorový zvuk. Pritom, ak by ste to chceli ešte vylepšiť, viete si zapnúť ako soundbar, tak aj zvuk z TV súčasne pre lepšie ozvučenie. 

Soundbar môžete k TV pripojiť cez HDMI, ideálne rovno cez eARC vstup, aby bol automaticky prepojený s TV vďaka čomu ho budete rovno ovládať ovládačom od TV. Viete ho pripojiť aj ako medzičlánok cez HDMI In a HDMI Out, ale aj optikou, wifi, alebo cez Bluetooth. Pričom cez Bluetooth sa je ideálne pripájať mobilom a prehrávať hudbu. Aj keď ak máte Spotify, môžete ísť aj cez TV, Samsung ho má medzi aplikáciami.

Zvuk je, samozrejme, veľmi dobrý, čistý, slušné basy, Dolby Atmos tiež vie spraviť svoje ako pri filmoch, tak hlavne pri hrách, kde to Xbox konzoly podporujú. Dostane to už plný nádych 3D zvuku.

Čo sa týka samotného ovládania, síce po prepojení s TV viete ovládať zvuk aj TV ovládaním, ak chcete hlbšie nastavenia, musíte siahnuť po vlastnom ovládaní soundbaru. To sa nemení, je jednoduché s D-padom, tlačidlami na základnú hlasitosť zvuku a zvukom wooferu, sú tu aj tlačidlá na zvukový mod, párovanie Bluetooth, prepínanie vstupov a aj na nastavenia. Zo zvukových módov si môžete vybrať štandardný, adaptívny, ktorý sa prispôsobí danému zvuku, ale je tu aj herný zvuk. Viete si nastaviť basy, výšky alebo virtuálny zvuk.  Teda štandardná ponuka pri Samsung soundbaroch.

Samsung NeoQLED QE65QN95A - ultimátny QLED
Samsung NeoQLED QE65QN95A - ultimátny QLED TV je takmer plochý, vzadu má len jeden vstup na one connect kábel.
TV je takmer plochý, vzadu má len jeden vstup na one connect kábel.


Samsung NeoQLED QE65QN95A - ultimátny QLED Bočné hrany sú elegantné a veľmi tenké.
Bočné hrany sú elegantné a veľmi tenké.


Samsung NeoQLED QE65QN95A - ultimátny QLED So soundbarom máte kompletnú zostavu.
So soundbarom máte kompletnú zostavu.




Celkovo je QN95 parádny TV a doteraz najlepší z ponuky Samsungu, miniLED podsvietenie tu robí svoje a robí to veľmi dobre. Obraz je tak veľmi čistý, kontrasty sú vysoké a skutočne sa nie je na čo sťažovať. Solárne ovládanie je pekným doplnkom. Rovnako v hernej oblasti je už všetko dotiahnuté a 4K/120Hz s VRR ide bez problémov. Jediná škoda, že Samsung zatiaľ nepridal podporu pre licencované Dolby Vision HDR, ktoré práve dostáva podporu v hrách na Xbox konzolách.

 

Aké sú ceny?

Čo sa týka ceny, QN95 je prakticky vlajková loď a teda nečakajte najnižšiu cenu, ale na 65 palcov s miniLED nie je vysoká.  Teraz v akcii je 65-palcová verzia QE64QN95 je teraz za 2599 eur (v zľave z pôvodných 2999 eur), 55-palcová verzia je teraz za 1799 eur, čo je tiež veľmi dobrá cena.

Pritom ak pôjdete len o verziu nižšie do QN90, už ste na štandardných cenách okolo 1500 eur za 55 palcov. Tam je mierne slabší obraz, ale hlavne HDMI 2.1 je už len na jednom porte:

QE55QN90A je za 1479 eur
QE65QN90A je za 2199 eur

Podobne je lacnejšia aj QN85A verzia, ale tu rátajte s tým, že TV má IPS panel, len 85- palcová verzia má VA panel:

QE55QN85 je za 1399 eur.
QE65QN85 je za 1999 eur.


napísal saver 4.6.2021
Páči sa mi! (+3)
9.5
SAMSUNG NEOQLED QE65QN95A - ULTIMÁTNY QLED
+ veľmi kvalitný obraz, pôsobivé farby
+ miniLED posvietenie
+ solárne diaľkové ovládanie
+ slušný dizajn externého One Connect boxu
+ veľmi tenký
+ plne funkčné 4K/120Hz+VRR+HDR
+ nové nastavenia pre PC hranie aj s 21:9 a 32:9 režimami zobrazenia
+ podpora kamery
- chýba Dolby Vision podpora (hlavne teraz, keď funkciu Microsoft začal podporovať pri hrách na Xboxe)


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18409)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk