ROG FLOW X13 + XE MOBILE EXTERNÁ GRAFIKA

ROG FLOW X13 + XE MOBILE EXTERNÁ GRAFIKA

8.0

Chcete malý notebook s externou grafikou?

Test

Asus tento rok vyštartoval s veľmi zaujímavou ponukou notebookov, ktorú postupne ďalej rozširuje a jedným z nových veľmi príjemných prekvapení je aj Asus Flow x13, maličký notebook, ktorý ale ponúka vysoký výkon a navyše je tu aj možnosť dodatočného výkonu v podobe externej grafickej karty.

Flow sám osebe ponúka malé 13 - palcové telo a teda je veľmi vhodný na prenos a prenosné používanie, kde zároveň nechýba ani výkon s Ryzen procesorom a GTX alebo RTX grafikou, podľa zvolenej konfigurácie. Konkrétne ponúkol zaujímavé spojenie Ryzen 9 s vnútornou GTX 1650 grafikou a externou RTX 3080 grafikou:

Flow X13 GW301QH:

  • Procesor:  AMD Ryzen 9 5980HS 
  • Grafika: GTX1650 Max-Q 4GB
  • Displej: 4K IPS, dotykový
  • SSD: 1TB
  • RAM: 32 GB
  • Porty: HDMI, 3.5mm, 1x USB2, 1x USB-C,  port na externú grafickú kartu
  • Podsvietená klávesnica bielou farbou
  • Doplnok: Dotykové pero
  • Externá grafika s RTX3080 mobilným čipom

Dostanete tak tenký a malý notebook s približne 4 - hodinovou batériou, kde nechýba ani dotykový displej a dotykové pero. A keďže sa dá displej otočiť o 180 stupňov, viete si z neho spraviť aj tablet (aj s automatickou rotáciou obrazu). Je to tak multifunkčné zariadenie. Viete robiť poznámky, štandardne pracovať, ale aj sa hrať, či už s GTX 1650 grafikou v tejto verzii (sú aj verzie s RTX 3060) alebo doma s pridanou RTX 3080 grafikou.  Možnosti sú tu veľmi veľké.

ROG Flow x13 + XE Mobile externá grafika
ROG Flow x13 + XE Mobile externá grafika Malý notebook s externou grafikou.
Malý notebook s externou grafikou.


ROG Flow x13 + XE Mobile externá grafika Vyhotovenie je prémiové a pôsobí dobre.
Vyhotovenie je prémiové a pôsobí dobre.


ROG Flow x13 + XE Mobile externá grafika Externá grafika je zaujímavý doplnok.
Externá grafika je zaujímavý doplnok.





Samotná konštrukcia je veľmi dobrá, dobre sa to drží, prenáša a aj otvára. Cítiť kvalitné materiály a zároveň nízku váhu. Pričom je tu kombinácia plastu a kovu v tmavých farbách, a napriek tomu, že je to herný ROG notebook, je to decentné, nie výrazné a viete ho používať aj na prácu bez toho, aby si ostatní mysleli, že sa na poradách alebo na vyučovaní hráte.

Celý displej je preklápateľný, ale zároveň veľmi dobre drží v každej polohe a je len na vás, ako si ho otočíte a ako budete pozerať alebo pracovať.  Pritom, keď ho otvoríte, mierne sa spodná časť nadvihne pre lepšie vetranie. Samotné ventilátory vyfukujú vzduch práve do spodnej strany a vzadu. Dopĺňa to nízkoprofilová klávesnica, ktorá neohúri, ale ani nesklame, má slušný zdvih a biele podsvietenie. 

Je to malý notebook a nečakajte tu veľa portov, je tu len jedno štandardné USB, jedno USB-C, HDMI a jack 3,5 mm. Ak budete chcieť pripojiť viac USB zariadení, potrebujete už USB hub. Je tu však ešte jeden port, ktorý ponúka rozdiel oproti ostatným podobným notebookom, a to PCIe port na pripojenie externej grafiky.

ROG Flow x13 + XE Mobile externá grafika
ROG Flow x13 + XE Mobile externá grafika Porty vás nepotešia je ich málo.
Porty vás nepotešia je ich málo.


ROG Flow x13 + XE Mobile externá grafika Klávesnica ponúka biele podsvietenie.
Klávesnica ponúka biele podsvietenie.


ROG Flow x13 + XE Mobile externá grafika Klasický USB port je len jeden, pridáva sa USB-C.
Klasický USB port je len jeden, pridáva sa USB-C.





Port je veľký a zakrytý gumičkou. Tá nie je pripevnená k notebooku a je možné, že ju postupne pri pripájaní a odpájaní externej grafiky niekde stratíte. Ale to nie je zásadný problém, väčší problém je veľkosť samotného portu a pripojenie ku grafike. Totiž hlavne kábel je veľmi hrubý a slabo ohybný a pri zapojenom notebooku s ním nemôžete veľmi otáčať, lebo ťaháte aj pri malom pohybe celú externú grafiku. Pritom port nie je práve stabilný, má síce určité zaisťovacie západky, ale stalo sa mi, že pri pohybe grafiku odpojilo. Je to ideálne používať, ak už máte notebook v stabilnej polohe.

Samotné pripojenie grafiky funguje na niekoľko krokov. Najskôr musíte port pripojiť, následne zatlačiť tlačidlo na konektore, ktoré pripojenie aktivuje. Potom sa vás notebook spýta, či chcete prepnúť grafiku a tá sa bude chvíľu v notebooku inicializovať. Medzitým vám systém vypíše procesy, ktoré využívajú grafiku a ktoré musíte pred prechodom z integrovanej na externú zatvoriť.  Teda všetko čo využíva 3D grafiku na čipe, 2D veci nevadia a ani Windowsu to nevadí, vie sa dynamicky prepnuť. Hru tak jednoducho nepresuniete z integrovanej grafiky na externú. Musíte ju vypnúť. 

Externá grafika sa pri pripojení rozsvieti na červeno a podľa potreby zapne svoj ventilátor. Ten následne viete spolu s ostatnými ventilátormi regulovať priamo z ROG aplikácie.  Pri odpájaní je potrebné odpájať ju cez aplikáciu, aby sa odpojila bezpečne a všetky aplikácie ukončili na nej činnosť. Windows si však poradí aj s rýchlym odpojením grafiky. Samotné spustené aplikácií nie sú veľmi šťastné, ale napríklad niektoré hry nespadli, len skončili s čiernym obrazom.

ROG Flow x13 + XE Mobile externá grafika
ROG Flow x13 + XE Mobile externá grafika Displej je prekvapivo dobrý, aj keď pri tejto veľkosti je 4K až príliš.
Displej je prekvapivo dobrý, aj keď pri tejto veľkosti je 4K až príliš.


ROG Flow x13 + XE Mobile externá grafika Kábel na grafiku je krátky.
Kábel na grafiku je krátky.


ROG Flow x13 + XE Mobile externá grafika Port je veľký a nie príliš stabilný.
Port je veľký a nie príliš stabilný.





Výkon je tu parádny, Ryzen 9 robí svoju prácu dobre a aj základná GTX grafika, ale je to v malom tenkom tele a teda teploty to následne odrážajú. Nie je to práve ideálne na neustále vysokú záťaž. Ale prekvapivo ani stress test nevyviedol notebook z miery a 3D Mark ukázal 98% stabilitu. Teda ani po dlhej záťaži sa nezačal notebook spomaľovať. Síce dosiahne okolo 52 stupňov na povrchu, konkrétne na časti nad klávesnicou, ale na také malé telo prekvapivo dobrá teplota. Väčšinou aj herné notebooky mávajú okolo 50 stupňov na určitých miestach.

Čo sa týka výkonu, 3D Mark ukázal nasledovné čísla:

  • GTX1650 - 2972 bodov - GPU 2764 / CPU 5185
  • RTX3080 externá - 8633 bodov - GPU 8778 / CPU 7899

Nie sú to na notebooky zlé čísla, na GTX 1650 sa viete zahrať nenáročné hry alebo na nižších detailoch, na externej RTX 3080 to viete spustiť naplno aj keď rátajte s tým, že externá grafika nie je úplne to, čo interná a napríklad ROG Strix mal okolo 10000 bodov, je tam teda určité spomalenie. 

Hranie tak nie je ako na top notebookoch, ale dostatočne rýchle a pekne si zahráte aj najnáročnejšie hry ako Cyberpunk 2077 alebo Red Dead Redemption 2, samozrejme, plné 4K rozlíšenie konkrétne v tomto modeli využijete len v menej náročných hrách. 

Napríklad Cyberpunk 2077 viete síce na GTX 1650 spustiť okolo 30 fps v 1080p na nejakých stredných detailoch, ale na externej RTX 3080 to na rovnakých detailoch dáte v 4K na maximálnych detailoch v 30-40 fps. Samozrejme, ideálne je skôr okolo 1080p-1440p rozlíšenie. Pre porovnanie desktopová RTX 3080 je približne dvojnásobne rýchlejšia a má cez 16000 bodov v 3D marku a aj okolo 60 fps framerate v Cyberpunku.

Čo sa týka teplôt samotných komponentov pri záťaži, je na vás, aký výkonnostný profil si zvolíte. ROG má vo svojej aplikácii nastavenia od tichého, cez vyvážený, až po performance a turbo režimy. Ideálny je performance, kde procesor pri záťaži ide na 90 stupňov a grafika okolo 80 stupňov (podobne aj externá). Turbo ide s teplotami približne o 5 stupňov vyššie len s minimálnym zvýšením framerate v hrách. Zároveň ide hore aj hlučnosť. Pri performance je to vyvážené a je to okolo 40dB,  pri turbo už nepríjemnejších 45dB.  Ale pozor, pri externej grafike musíte rátať s dvojnásobným hlukom, tiež je nastavená na 40dB, respektíve 45dB pri maximálnom výkone. Keďže je káble krátky, budete mať viac hluku na jednom mieste.  Ideálne je tak používať performance pre optimálnu hlučnosť.

ROG Flow x13 + XE Mobile externá grafika
ROG Flow x13 + XE Mobile externá grafika Notebook viete používať aj ako tablet. Má pridané aj dotykové pero.
Notebook viete používať aj ako tablet. Má pridané aj dotykové pero.


ROG Flow x13 + XE Mobile externá grafika Displej je plne otočný a viete tak pozerať filmy, alebo aj hrať hry, ak hráte gamepadom.
Displej je plne otočný a viete tak pozerať filmy, alebo aj hrať hry, ak hráte gamepadom.


ROG Flow x13 + XE Mobile externá grafika Samotná externá grafika s mobilným čipom je menšia ako pri plných desktopových grafikách, ale aj výkon je nižší.
Samotná externá grafika s mobilným čipom je menšia ako pri plných desktopových grafikách, ale aj výkon je nižší.




Celkovo je Flow veľmi dobrý notebook, multifunkčný, výkonný, dobre navrhnutý aj keď možno nie ideálne chladený, ale ak to nepreženiete so záťažou a využijete externú grafiku, je to veľmi zaujímavé zariadenie. Viete ho použiť ako praktický prenosný notebook na prácu, ako tablet, alebo aj ako herný notebook.  Možnosti sú tu široké. Škoda však neohybného a krátkeho kábla na pripojenie externej grafiky.

Je to pokus a vidieť, že sa výrobca snažil, aj keď otázne je, či radšej nekúpiť notebook s internou RTX 3080 ako to takto skladať. Ak chcete malý notebook na prenos, môže to pre vás dávať zmysel, aj keď si priplatíte.

  • Flow X13 GW301QH kúpite za 3499 eur  (ak by ste chceli notebook bez externej grafiky a s 1080p/120hz displejom, ten je za 1599 eur)

napísal saver 2.7.2021
Páči sa mi! (+2)
8.0
ROG FLOW X13 + XE MOBILE EXTERNÁ GRAFIKA
+ malé rozmery notebooku
+ Ryzen 9 + GTX 1650
+ vysoký výkon s externou RTX 3080
+ kvalitný displej
- veľký port na pripojenie grafiky s príliš neohybným a krátkym káblom
- dvojnásobná hlučnosť keď zapojíte aj externú grafiku
- zahrievanie, aj keď prijateľné


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18491)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk