POWERA FUSION PRO WIRELESS CONTROLLER

POWERA FUSION PRO WIRELESS CONTROLLER

Najlepšia alternatíva pre Switch?

Test

Väčšinou pri perifériách pre Nintendo platformy hľadáme lacnejšie alternatívy. Nintendo si rado necháva dosť zaplatiť za svoje originálne veci, ale spolupracuje s mnohými alternatívnymi výrobcami, ktorí prinášajú oficiálne licencované periférie, ale za podstatne menej peňazí. Ak teda chcete k Switchu klasický gamepad, ale nechcete si kúpiť Pro Controller, môžete siahnuť po lacnejšej alternatíve. Dnes to ale bude trochu inak a pozrieme sa na ovládač, ktorý je drahší ako originálne príslušenstvo od Nintenda.

PowerA FUSION Pro Wireless Controller, ako už názov hovorí, spadá do prémiovejšej FUSION série tohto amerického výrobcu. To sú gamepady, kde nejde o skresanie cenovky, ale práve naopak, pridávajú možnosti pre náročnejších hráčov, ktorí od gamepadu chcú o niečo viac ako ponúka originál. Mohli by sme to označiť za profesionálne gamepady, ale viem, že mnohí sú na toto označenie alergickí. Jednoducho lepšie vyhotovenie, lepšie materiály, funkcie navyše. Najznámejším zástupcom tejto sféry je Elite ovládač od Microsoftu a mnohé sa mu chcú podobať. Tento ovládač nevynímajúc.

Fusion pre Switch prichádza v poctivom a pomerne veľkom balení, ktoré vám o ňom prezradí prakticky všetko, čo potrebujete. Nechýbajú detailné informácie, obsah a mnoho ďalšieho. Prakticky stačí krabicu otočiť a dozviete sa všetko, čo potrebujete. Jednoducho vysuniete jej vrchnú časť a zažijete príjemné prekvapenie, ktoré ale pri tejto cenovej hladine okolo stovky očakávate – gamepad prichádza v pevnom puzdre, v ktorom ho môžete prenášať a tiež tam skladovať príslušenstvo navyše.

PowerA FUSION Pro Wireless Controller

A toho tu rozhodne nie je málo. Nájdete tam samotný Fusion Pro ovládač, programovateľný Pro pack, trojmetrový USB na USB-C kábel (na nabíjanie či káblové hranie), krytku na slot pre Pro pack, dve alternatívne analógové páčky a alternatívny predný kryt ovládača. Ako asi tušíte, celá filozofia ovládača je vybudovaná na tom, aby ste si ho prispôsobili tak, aby vám čo najviac sedel. A časti, ktoré nepotrebujete, jednoducho schováte späť to pevného puzdra a odložíte možno na inokedy, či pre niekoho iného, komu bude vyhovovať iné ovládanie a nastavenie ovládača.

Ovládač síce tvarom vychádza z oficiálneho Pro Controllera od Nintenda, ale je o máličko väčší. A aj ťažší, keďže váži 300 gramov. Hrá sa s ním však pohodlne, ovládacie prvky sú rozmiestnené tak, ako ste zvyknutí. Povedal by som, že je to niečo medzi Pro Controllerom a Xbox ovládačom. V rukách sedí dobre, všetko máte na dosah prsta, sadne väčším aj menším rukám. Musím pochváliť pogumovanie zo zadnej strany spolu s jemnou textúrou, vďaka čomu sa ovládač drží dobre, aj keď hráte dlho. Čo sa vám pri niektorých hrách pokojne môže stať. Ovládač teda pripájate a nabíjate cez USB-C port na zadnej hrane medzi R/ZR a L/ZL tlačidlami. Vedľa neho nájdete aj tlačidlo na párovanie, takže ho dokážete jednoducho spárovať s konzolou a používať bezdrôtovo. Ovládač je síce určený pre Switch, no dokážete ho pripojiť aj k PC a používať na PC, kde tiež dobre sadne na hry.

Vyššie som spomínal, že v balení nájdete Pro pack. To je drobná expanzia, ktorú jednoducho nasuniete do portu na zadnej strane gamepadu a pridá vám dva páry programovateľných pádiel. Podobné nájdete aj na Elite ovládači a nedávno recenzovanom Xbox Fusion ovládači, kde som voči nim mal aj nejaké výhrady. Tu sú priam perfektné. Sú pevnejšie, lepšie sedia v packu, no stále sa dajú jednoducho vybrať, ak napríklad chcete len dve pádla. Elegantne zapadnú do svojej drážky a ľahko sa stláčajú. Ak chcete, môžete si pádla aj prehodiť. Ak Pro pack nechcete, jednoducho stlačíte tlačidlo na jeho spodnej strane, vyberiete ho a namiesto neho dáte krytku, aby bola zadná strana ovládača rovná.

A načo tu vlastne tento pack je? No to je už na vás, keďže si ďalším tlačidlom na zadnej strane ovládača môžete funkcie pádiel programovať. Môžete si napríklad pri hraní Gridu na ne naprogramovať radenie rýchlostí. Alebo si tam v Overwatch namapujete schopnosti, aby ste nemuseli dávať dole palec z pravého analógu. Ja osobne si na pádla dávam stláčanie analógov, čo je dosť nepohodlná činnosť. A keď už sa venujem zadnej strane, nájdete tu ešte jeden prepínač, jednoduchým potiahnutím prepnete medzi BT a USB pripojením ovládača.

Inak je predná strana ovládača a zadná hrana úplne klasická. Vpredu dva analógy, D-pad, ABXY tlačidlá, +/-, Home a Share – teda všetko, čo majú Joy-cony, Pro Controller a všetky ďalšie Switch ovládače. Vzadu sú už spomínané tlačidlá. Triggery sú stále veľmi krátke, ale inak sú všetky 4 zadné tlačidlá kvalitné a prsty na ne dobre sadnú. ABXY tlačidlá sú pomerne vysoko vystúpené a tuhé, ale nestlačíte ich tak náhodou. Výborné sú analógy, ktoré sú obkolesené krúžkami obmedzujúcimi trenie. Navyše ich môžete vymeniť za vyšší alebo vypuklý, ak by vám nesedeli. D-pad je fajn, mal som už lepšie aj horšie. Stláča sa dobre, je tiež tuhší, väčšina z hier sa s ním hrá dobre, no bojovky som neskúšal. Nemal by však byť problém.

No a je tu ešte jedna vec, ktorú si môžete prispôsobiť – predný kryt gamepadu. V balení s ovládačom totiž dostanete dva. Jeden klasický čierny s materiálom, ktorého favoritom rozhodne nie som. Držia sa na ňom odtlačky, pot, mastnota z prstov. Písal som to už v recenzii Xbox Fusion ovládača. Ten biely kryt ale nielenže vyzerá lepšie, aj ten materiál je oveľa lepší a nemá tieto neduhy. Je pekne matný, mierne drsný a s čiernymi ovládacími prvkami a červenými krúžkami vytvára pekný kontrast. Nevýhodou je akurát to, že na tej bielej viac vidno, ak si ovládač niečím zašpiníte.

PowerA FUSION Pro Wireless Controller

Ovládač má ešte jednu vec navyše oproti oficiálnemu Pro Controlleru a to je výstup na slúchadlá v podobe 3,5mm jacku. To je na mnohých ovládačoch bežná vec a čakali by ste ju tu, avšak má to jednu nevýhodu, ktorá je spôsobená tým, ako Nintendo obmedzuje možnosti BT pripojenia na Switchi. Dokážete ho totiž využiť len vtedy, keď je ovládač ku konzole pripojený káblom, čo je trochu obmedzujúce.

Vyššie ste si mohli prečítať o kope vecí, ktoré má tento ovládač navyše oproti originálu od Nintenda. Je tu však aj niekoľko vecí, ktoré mu chýbajú a bohužiaľ to môžu byť pre niekoho dôležité prvky. Ak napríklad pri hraní využívate amiibo, tu ich musíte dať bokom, ovládač totiž nemá NFC podporu. No a bohužiaľ tu nenájdete ani podporu HD Rumble. Vlastne tu nenájdete podporu vibrácií vôbec, pričom je divné, že tieto 3rd party ovládače prakticky úplne zabúdajú na akékoľvek vibrácie, nielen tie detailnejšie od Nintenda. Nie sú to až tak dôležité veci, ale berte to tak, že ovládač stojí tých 90-100 eur a takéto veci by tu v tej cenovej kategórii mohli byť.

PowerA FUSION Pro Wireless Controller má tiež 900mAh batériu, ktorá vám na jedno nabitie vydrží až 30 hodín, čo je skvelé číslo a poteší, že ovládač nemusíte nabíjať tak často. Celkovo je tu veľa vecí, ktoré vám spravia radosť a je to naozaj dobrý a kvalitne vyrobený ovládač s materiálmi, ktoré budia dôveru, že na ňom budete hrať dlho. Jeho možnosti prispôsobenia sú priam skvelé a oceníte aj jednoduchú výmenu predného krytu, ktorý elegantne zapadne vďaka magnetom. Aj kvôli tomu dokážete pochopiť vyššiu cenu, no predsa len by ste si pri nej dokázali predstaviť aj to, že gamepad ponúkne aspoň základné vibrácie. Alebo že bude pripájanie k PC jednoduchšie a intuitívnejšie, aj keď to teda nie je niečo, na čo treba doktorát z matfyzu. Tie nedostatky tak nie sú veľké, ale pri takejto cenovky by tu už teda nemuseli byť.


napísal matus_ace 9.7.2021
Páči sa mi!
POWERA FUSION PRO WIRELESS CONTROLLER


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19597)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk