CORSAIR K65 RGB MINI

CORSAIR K65 RGB MINI

Herná klávesnica s len 60% veľkosťou

Ak bývate v menšom byte spolu s rodinou a manželka vás už s počítačom vyhnala niekam do špajze, je asi načase poobzerať sa po možnostiach, ako svoje obľúbené hobby prispôsobiť týmto stiesneným prostrediam. Menšia PC skrinka, tenký monitor a ideálne bez rámov, aby sa dal namontovať na stenu a nežral ďalšie miesto a podobne. No a v poslednej dobe si viac pozorností získavajú aj malé klávesnice, pri ktorých síce platíte viac za menej (menej plastu, menej klávesov...), ale v zásade ide hlavne o to, že vám na stole zaberajú menej miesta. Ak teda potrebujete šetriť najmä to, mal by som tu pre vás jeden tip.

Na stole mi pristála herné klávesnica K65 RGB Mini od Corsairu a ako ste asi z názvu vyčítali, je to zmenšená verzia už staršej hernej mechanickej klávesnice tohto výrobcu, ktorá ale samotná bola pomerne kompaktná. Táto nová verzia ale nie je len kompaktná, táto je naozaj malá. Konkrétne až tak, že zaberá zhruba len 60% plochu tradičnej klávesnice (29,3 x 10,3 x 4,3cm). Viete na nej hrať, viete na nej písať, viete ju mať na malom stolíku a viete ju tiež jednoducho hodiť niekde do batoha a pokojne zobrať na LAN párty, keďže nezaberie veľa miesta a nie je ani ťažká. A stojí zhruba 130 eur, takže naozaj nemôžem povedať, že by táto diéta bola lacný špás.

Dostanete ale stále kvalitnú klávesnicu, ako ste od tejto značky zvyknutí, aj keď len vo veľmi sparťanskej výbave. V zodpovedajúce drobnej škatuľke nájdete, samozrejme, klávesnicu. Nechýba obligátna dokumentácia a USB C-USB A kábel, ktorý klávesnicu pripojíte k PC. Kvitujem, že klávesnica nemá pevne pripojený kábel, ale môžete ho odopnúť. Akurát dĺžka 1,82m by mohla byť aj lepšia, keďže v priestorovo skromných podmienkach môžete mať aj divokejšie naťahanú zostavu a dlhší kábel môže padnúť vhod. Potom je tam už len pinzeta na keycapy (aby ste si ich mohli vymeniť za iné), ESC keycap s Corsair logom a alternatívny Spacebar.

Corsair K65 RGB Mini

Priamo na klávesnici totiž nájdete Spacebar, ktorý má jemnú textúru, čo pocítite nielen na dotyk, ale vynikne hlavne vďaka RGB podsvieteniu, ktoré ho rozohrá vami navolenými efektmi a farbami. Ak na to nie ste, môžete si zvoliť klasicky čierny kláves. Aj napriek tomu, že v rámci diéty klávesnica o mnoho prvkov prišla, stále je tu individuálne RGB podsvietenie pod každým klávesom a dokážete si ho sami naprogramovať alebo aj vypnúť. Aj vzhľadom na rozmery je dizajn veľmi jednoduchý a to podsvietenie je na ňom to najzaujímavejšie. Klávesnica má príjemný sklon, ale pozor, nemá nožičky, takže si ho nenastavíte. Váži málo cez pol kila a pôsobí pevne, aj keď teda prím hrajú plasty.

A čo teda všetko klávesnica stratila? No je toho kopa. Absencia numerickej klávesnice je jasná, no chýbajú tu napríklad aj šípky a prakticky celá sekcia klávesov nad nimi, teda Delete, Home, Insert, End a ďalšie. Zmizli tiež F1-F12 klávesy a teda aj celý vrchný rad. No a pochopiteľne tu nenájdete ani žiadne klávesy na multimediálne, prípadne iné funkcie. No aj keď tu tieto veci nie sú, tak o nej neprichádzate. Síce stratíte časť komfortu, keďže sú tieto veci najlepšie dostupné ako samostatné klávesy, ale viete si to všetko nahradiť, či už sú to šípky, F klávesy, ovládanie hlasitosti, Delete a ďalšie veci.

Sú tu totiž až dva klávesy na prepínanie funkcií, takže na tom zmenšenom počte klávesov viete pracovať stále so všetkými funkciami. Klávesy ich totiž majú viacero a záleží od použitia FN klávesov. Backspace tak zároveň alternuje ako Delete a U, H, J, K si viete zmeniť na klasické šípky. Nie je to až také pohodlné, ale funguje to. Navyše si sami viete programovať ďalšie funkčné vrstvy v rámci iCUE softvéru, takže si viete používanie klávesnice výrazne personalizovať tak, ako sa to hodí práve vám. Taktiež sú všetky klávesy programovateľné na makrá, čo zase viete využiť už v samotných hrách. Klávesnica má internú pamäť, do ktorej si celkovo viete uložiť až 50 profilov.

Klávesnicu viete používať v hardvérovom a aj softvérovom režime, pričom si viete makrá mapovať v oboch a ukladať do profilov. Novými skratkami viete tiež prepisovať tie pôvodné, prípadne to všetko vrátiť na defaultné nastavenia. Procesy nahrávania makier a aj ich čistenia priamo na klávesnici sú jednoduché a síce k nim potrebujete manuál, no v zásade potrebujete len dva klávesy a sledovať blikanie farieb, ktoré indikuje uloženie či vymazanie skratky. Samozrejme, cez iCUE je to rýchlejšie, jednoduchšie a intuitívnejšie.

Klávesnica je dostupná v troch verziách podľa verzií spínačov, ktoré ponúkajú. Môžete si tak vybrať taký model, ktorý najlepšie sadne vašim osobným preferenciám zo spínačov. Všetko sú to známe a kvalitné Cherry MX switche, takže sa o kvalitu obávať nemusíte. Na výber je Speed spínač so silou aktivácie 45 gramov a výškou 1,2mm pre čo najrýchlejšie stláčanie. Taktiež Silent typ s výškou 1,9mm a zníženou hlučnosťou kliknutia. No a nakoniec Red verzia, ktorú máme my v klávesnici. Je to lineárny a neklikavý Switch so silou aktivácie 45 gramov a aktiváciou po 2mm stlačení. Je tak hladký, presný a stále pomerne rýchly. Veľmi dobre sa s týmito spínačmi píše, akurát samotná klávesnica teda nie je veľmi stavaná na nejakú kancelársku prácu či programovanie.

Corsair klávesnicu vybavil klasickými technológiami, no pridal aj niečo navyše z vlastnej kuchyne. Nájdete tu tak samozrejme full key rollover a 100% antighosting, čo v hernej klávesnici už naozaj nesmie chýbať. Hlavne je tu ale už skôr v iných článkoch spomínaná technológia AXON, ktorá sa stará o úplne neuveriteľný polling rate až 8000Hz. To znamená, že klávesnica odosiela do PC vaše vstupy až 8000x za sekundu, čo je o´8x viac ako bežné herné klávesnice. Radí sa tak medzi tie najrýchlejšie herné klávesnice a ponúka extra nízku latenciu. Casual hráči niečo také ani nepotrebujú, no ak vám ide o rýchlosť, toto môže u vás zavážiť.

Corsair K65 RGB Mini

Corsair K65 RGB Mini je kvalitná klávesnica pre veľmi úzku cieľovú skupinu s dosť špecifickými potrebami, ktorá navyše naozaj hlavne hrá hry a nepotrebuje klávesnicu až tak výrazne na nejakú ďalšiu prácu. Také písanie alebo programovanie sa ešte dá zvládnuť, ale nie je to až tak pohodlné. Na nejaké HTPC alebo entertainment zostavu je ale úplne nevyužiteľná. Jednak kvôli pripojeniu, no tiež kvôli absencii priamo natívnych mediálnych funkcií.

Aj tak je ale veľmi dobrou klávesnicou. Obsahuje kvalitné switche a je aj kvalitne vyrobená, pričom nechýbajú ani kvalitné PBT double-shot keycapy. Navyše má štandardizovaný spodný rad, takže ak si budete chcieť vymeniť keycapy za alternatívne, nebudete s tým mať problém. Výbava je pomerne sparťanská, cena je na absenciu výbavy a aj niektorých funkcií pomerne vysoká, no zase na druhú stranu tu nájdete bleskurýchlu technológiu, ktorú ocenia práve hráči. Ak ste teda ochotní zaplatiť viac za menej, lebo presne niečo takéto potrebujete, nebudete ľutovať.


napísal matus_ace 21.6.2021
Páči sa mi! (+2)
CORSAIR K65 RGB MINI


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19877)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk