SAMSUNG GALAXY WATCH4 A WATCH4 CLASSIC

SAMSUNG GALAXY WATCH4 A WATCH4 CLASSIC

8.5

Nová generácia Watch hodiniek

Samsung je v smart hodinkách už ako doma a tento rok znovu posunul svoju hlavnú sériu Watch hodiniek o generáciu vpred. Bude to zlomová generácia, keďže zatiaľ čo doteraz Samsung fungoval plne na svojom Tizen systéme, teraz prechádza na WearOS, teda nový oficiálny Android systém, na ktorom bude mať svoju OneUI nadstavbu.

Tento skok predstavuje na dvoch hodinkách Watch4 a Watch4 Classic, pričom oboje sú v menších a aj väčších verziách a cenách od 269 eur. Teraz tu máme obe verzie a okrem toho, že sa pozrieme na to, čo ponúkajú porovnáme si aj rozdiely. 

Špecifikácie:

Displej: Super AMOLED 1,4 palca 450 x 450 pixels
Čip: Exynos W920 (5 nm)
Sklo: Corning Gorilla Glass DX+
Vyhotovenie: hliníkové telo
Vodeodolnosť:  50m water resistant (IP68)
Funkcie: Meranie tepu, ECG, tlaku, skladby tela
Systém: Android Wear OS, One UI Watch 3
Pamäť: 16 GB, 1,5 GB RAM
Funkcie: NFC,  reproduktor,  Samsung Pay
Nabíjanie: Qi wireless (nabíjačka je v balení)
Batéria: Li-Ion 247 mAh / 361 mAh  (podľa veľkosti hodiniek)

Watch4:

Váha: 30,3 g (44mm), 25,9 g (40mm) 
Vyhotovenie: hliníkové

Watch4 Classic:

Váha: 52 g (46mm), 46,5 g (42mm) 
Vyhotovenie: oceľové telo plus oceľová luneta

Hodinky sú v dvoch veľkostiach vo Watch4 edícii a rovnako aj vo Watch4 Classic edícii, pričom Watch4 sú v 40 a 44 mm a Classic 42 mm a 46 mm. Classic majú hlavne ten rozdiel, že majú kovové telo, mechanickú otočnú lunetu okolo displeja a aj klasický remienok, aj keď stále umelohmotný. 

Samsung Galaxy Watch4 a Watch4 classic
Samsung Galaxy Watch4 a Watch4 classic Hodinky prichádzajú spolu s wireless nabíjačkou.
Hodinky prichádzajú spolu s wireless nabíjačkou.


Samsung Galaxy Watch4 a Watch4 classic Watch 4 Classic a Watch 4 (46 mm a 44 mm verzie).
Watch 4 Classic a Watch 4 (46 mm a 44 mm verzie).


Samsung Galaxy Watch4 a Watch4 classic V hodinkách je teraz WearOS, čo znamená viac aplikácií.
V hodinkách je teraz WearOS, čo znamená viac aplikácií.





Keď spomínam remienok, ten je štandardne gumený celkom príjemný, ale malý problém je, že v okolí zapojenia do hodiniek je presne vyrezaný do tvaru hodiniek a tým pádom v tomto mieste len minimálne ohybný. Môže to spôsobovať, že na tenšie ruky nebude na jednej strane doliehať priamo na ruku a bude tam diera (ak máte malú ruku, tak berte menšie verzie). Nevadí to, ale predchádzajúce remienky boli v mieste pripojenia ohybné, a teda aj pohodlnejšie. Môžete si ich však vymeniť a kúpiť ľubovoľné, stačí len dbať na šírku uchytenia.

Samotné hodinky sú kruhové, ako už štandardne od Samsungu, ponúkajú jasný AMOLED displej, s ktorým nebudete mať problém ani za jasného dňa, pridávajú sa dve tlačidlá, z ktorých je však teraz pri WearOS zrejme využiteľné len jedno. Druhé je použité len na návrat a pri telesných meraniach, nie je tam už zoznam aplikácii ako býval. Pridáva sa ovládanie lunetou, či už mechanickou pri Classic verzii hodiniek, alebo len dotykovou pri základnej verzii. Tá vám umožňuje rýchlejšie rolovanie a výbery. Zospodu sú štandardné senzory na všetky možné merania. 

Telo je pevné a s prijateľnou hrúbkou, pri základnej verzii je to pod 10 mm, v Classic verzii sú o milimeter vyššie, kde luneta spraví malý odskok. Na druhej strane pri Classic máte istotu, že si displej nepoškriabete, kovová luneta ho bude chrániť pred náhodnými oškretiami o stenu. Pri základnej verzii musíte veriť  Gorilla Glass DX+ sklu, ktoré síce displej ochráni, ale nie je nepoškrabateľné.

Samsung Galaxy Watch4 a Watch4 classic
Samsung Galaxy Watch4 a Watch4 classic Rovno v hodinkách máte Google store a môžete priamo sťahovať aplikácie.
Rovno v hodinkách máte Google store a môžete priamo sťahovať aplikácie.


Samsung Galaxy Watch4 a Watch4 classic Zo spodnej strany sú takmer ploché a celkovo nie veľmi hrubé.
Zo spodnej strany sú takmer ploché a celkovo nie veľmi hrubé.


Samsung Galaxy Watch4 a Watch4 classic Viete merať aj tlak, ale potrebujete Galaxy mobil.
Viete merať aj tlak, ale potrebujete Galaxy mobil.





Váha je rovnako rozdielna podľa verzií, základné 40mm Watch4 sú váhovo ideálne, majú 25 gramov a na ruke veľmi ľahké sú malé. Nebudete ich ani cítiť, čím idete do vyšších verzií, tým budú ťažšie, ale ani o najvyšších 50- gramových sa nedá povedať, že by ruky výrazne zaťažovali. Budete ich cítiť, ale váha nie je veľký problém.

S čím pri Samsung hodinkách musíte rátať, je nižšia výdrž batérie. Nie sú týždňové alebo dvojtýždňové ako Xiaomi alebo Huawei, ale skôr dvojdňové ako Apple. Záleží od toho, aké funkcie máte spustené, ale bez hrania alebo navigácie môžete čakať prakticky dva dni výdrže. Potom už podľa funkcii sa to môže znižovať, napríklad ak si zapnete kontinuálne snímanie tepu a stresu a nie každých 10 minút, tak si to skrátite o pár hodín.  Pri nabíjaní priloženou Qi nabíjačkou rátajte, že hodinky nabijete za niečo pod dve hodiny.

Čo sa týka samotného systému, ten sa zmenil, už tu nie je Tizen, ale hlbší WearOS priamo od Google. Na ten však dal Samsung svoje UI zo starých hodiniek, a teda aj ak ste mali predchádzajúce, nebudete si musieť zvykať na niečo úplne nové. OneUI je tu veľmi podobné, potiahnutím smerom dole máte nastavenia hodiniek, zospodu aplikácie, aj keď tie už nie sú zoradené do kruhu, ako boli, ale pod sebou. Ak rolujete doprava, zobrazujú sa vám vybrané aplikácie. Tam máte zhrnutie dňa, tep, tlak, EKG, meranie zloženia tela, samozrejme, kroky, stres, kyslík v krvi a nechýba analýza spánku alebo počasie.

Samsung Galaxy Watch4 a Watch4 classic
Samsung Galaxy Watch4 a Watch4 classic Novinkou v hodinkách je meranie skladby tela.
Novinkou v hodinkách je meranie skladby tela.


Samsung Galaxy Watch4 a Watch4 classic Remienok nie je ideálny a nevie úplne kopírovať menšiu ruku.
Remienok nie je ideálny a nevie úplne kopírovať menšiu ruku.


Samsung Galaxy Watch4 a Watch4 classic Rozmanité číselníky nechýbajú.
Rozmanité číselníky nechýbajú.





Hlavne meranie zloženia tela je novinka, ktorá vám neukáže len to, koľko máte tuku podľa BPI, ale aj váhu kostí, svalov a aj podiel vody v tele. Je to odhad podľa impulzov, ktoré systém vyšle vaším telom, ale zrejme to približne sedí. Konkrétne toto meriate priloženými prstami na dve tlačidlá hodiniek. Podobne vám odmeria aj kyslík v krvi. EKG a tlak zrejme meria podobne, ale nemohol som to vyskúšať, keďže Samsung to z nejakého dôvodu neponúka na mobiloch inej značky.

Samozrejme, hodinky majú širokú podporu fitness meraní, kde si veľa z nich vedia hodinky sami zachytiť, akú činnosť práve robíte a priradiť si ju. Ak nie, viete si spustiť aj sami. Podobne ak dlho sedíte, upozornia vás na to a motivujú vás aspoň vstať a poprechádzať sa. Pritom pri športoch vám analyzujú ako tep a pohyb, tak sledujú aj GPS, ktorú si potom môžete zobraziť v aplikácii.

Aplikácia tu ostáva rovnaká, a teda pre monitorovanie zdravia je tu Samsung Health a pre samotné prepojenie hodiniek Galaxy Wearble.  Health vám bude zhŕňať všetko, čo hodinky namerali, a teda pohyb, tep, všetky merania, ale aj detaily spánku a zhrnie to v grafoch. Pridávajú sa aj výzvy ako komunitné, tak s priateľmi a nechýbajú fitness videá na cvičenie. 

Wearable aplikácia vám oproti tomu umožní nastavovať samotné hodinky, a teda meniť číselníky, upravovať rýchly panel v hodinkách, typy oznámení, volania alebo hudbu. Keďže sú však teraz hodinky na WearOS, celá ponuka aplikácii z predchádzajúcich hodiniek tu už nie je a je tu len nová ponuka z WearOS. Túto ponuku si môžete zobraziť ako priamo v hodinkách. Priamo v hodinkách je však skôr skromná úvodná ponuka a zrejme sa bude až postupne rozširovať ako vývojári pridajú podporu Watch4 do svojich aplikácii.

Čo je dôležité pre Samsung, konečne má u nás platenie cez hodinky vďaka Google Pay aplikácii. Môžete tak priložením hodiniek platiť. K tomu sa pridávajú aj Google mapy, ktoré vám môžu pomôcť pri turistike. Ale je tu aj priama podpora Spotify, Viberu, Shazamu, ale aj rôzne počasie a tony aplikácii na číselníky. Základné veci sú predinštalované v hodinkách, ostatné si viete posťahovať.  

Samsung Galaxy Watch4 a Watch4 classic
Samsung Galaxy Watch4 a Watch4 classic Aplikácia v mobile ponúka ako zmenu číselníkov, tak aplikácie, ako aj ďalšie nastavenia.
Aplikácia v mobile ponúka ako zmenu číselníkov, tak aplikácie, ako aj ďalšie nastavenia.


Samsung Galaxy Watch4 a Watch4 classic Samsung Health ponúka analýzu údajov, ktoré hodinky nazbierali.
Samsung Health ponúka analýzu údajov, ktoré hodinky nazbierali.


Samsung Galaxy Watch4 a Watch4 classic Aplikácie teraz sťahujete cez Google Store.
Aplikácie teraz sťahujete cez Google Store.




Celkovo sú Galaxy Watch4 veľmi solídne hodinky v každej z verzii. Nový WearOS systém pomáha rozširovať funkcie, aj keď škoda, že niektoré funkcie Samsung na Androide poskytuje len pre svoje Galaxy mobily. Hodinky ponúknu parádne možnosti sledovania vášho tela, výkonu alebo aj spánku, nechýba už ani platenie cez hodinky, alebo mapy. Hodinky majú plnohodnotný systém, aj keď spolu s tým prichádza záťaž na batériu a čakajte také dva dni výdrže. 


napísal saver 3.9.2021
Páči sa mi!
8.5
SAMSUNG GALAXY WATCH4 A WATCH4 CLASSIC
+ kvalitný displej
+ dobrá konštrukcia
+ WearOS s Google Pay podporou
+ množstvo funkcii na monitorovanie tela
- niektoré funkcie ako meranie tlaku alebo EKG funguje len so Samsung mobilmi
- remienok nie je v oblasti spoja dostatočne ohybný
- treba rátať s dvojdňovou výdržou batérie


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19961)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk