CREATIVE LIVE! MIC M3

CREATIVE LIVE! MIC M3

8.0

Mikrofón pre hráčov a streamerov za dobrú cenu

Test

Creative priniesla svoj prvý mikrofón, vhodný ako pre streamerov, tak podcasterov, ale aj na kvalitnú komunikáciu s priateľmi. Ide o Creative Live Mic M3. Mikrofón, ktorý zapadá do strednej triedy a ponúkne slušnú kvalitu a aj dobrú konštrukciu.

Creative sa orientuje na zvuk, prináša Sound blaster zvukové karty, reproduktory, headsety, ale prekvapivo firme až doteraz chýbal štandardný PC mikrofón pre nahrávanie. Nedávno priniesla aj mixážny pult SXFI Gamer alebo soundbar Katana. Mala síce aj rôzne menšie mikrofóny, ale seriózny streamerský mikrofón tu ešte nebol.

Špecifikácie:

  • Pripojenie  - USB mini, plus 3,5 mm jack na výstup na headset
  • V balení nájdete: Mikrofón,  masívny podstavec, pop filtre a 1,5 m USB kábel 
  • Mikrofón: Polar patter - Cardioid / Omni directional
  • Citlivosť: - 35 dB pre Cardioid, -36dB pre Omni
  • Frekvencia: 50 -18,000 Hz
  • Nahrávanie: PCM Stereo 44,1K / 48K / 88,2K / 96 kHz, 16 / 24-bit

Mikrofón tak ponúka pevnú oceľovú konštrukciu so stojanom, ktorý  je pevný a ťažký, pridáva sa natáčanie a dopĺňa ho aj pop filter. Samozrejme, ponúka USB pripojenie, aj keď používa už starší USB mini konektor. Nevyhnutne to nevadí, keďže kábel budete mať stále pripojený, ale je to škoda. 


Creative sa s konštrukciou mikrofónu pohral. V balení totiž dostanete ťažký 380 - gramový stojan, na ktorý si môžete domontovať otočný kĺbový pánt pre pohodlné natáčanie a sklon mikrofónu. Mikrofón má v sebe štandardný mount  1/4-20 UNC na prichytenie k iným držiakom, môžete si ho tak dať aj na kĺbové rameno alebo na špeciálny držiak. K tomu má mikrofón rovno pribalený pop filter v podobe kovovej mriežky.  Možno škoda, že nie je látková. Má magnetický systém a len ju jednoducho na mikrofón pripnete a hocikedy ju môžete dať dole.

Mikrofón má k tomu na spodnej strane spomínaný USB-mini konektor, hneď vedľa neho 3,5 mm jack ako výstup na headset. Oba sú umiestnené zvláštne na spodnej strane a nie vzadu, čo môže trochu vizuálne prekážať. Mikrofón má popritom dve hlavné tlačidlá, a to mute a hlasitosť, ktorú si regulujete do slúchadiel, nie hlasitosť nahrávania mikrofónu. Je to škoda, keďže zosilnenie priamo v mikrofóne je vždy dobrá vec. Zároveň je základná úroveň dosť nízka a musíte následne upravovať hlasitosť v aplikácii. Mikrofónu nechýba svetielko - keď je zapnutý, svieti vám namodro, keď je mutovaný štandardne červeno.


Čo je na mikrofóne zaujímavé a čo väčšina ostatných mikrofónov nemá, je možnosť prepnutia snímania zvuku spredu alebo z celého okolia. Dobrý je tak ako na snímanie jedného človeka, tak napríklad celej skupiny na podcast alebo diskusiu. Je to zaujímavá možnosť, hlavne ak sa na niečo takéto orientujete.  Ale môžete to využiť aj na ASMR videá a hocičo, kde by ste potrebovali zachytávať zvuky okolia.

Čo sa týka kvality nahrávaného zvuku, tá je slušná. Nečakajte od toho najvyššiu kvalitu, ale na túto triedu prekvapuje a ponúkne veľmi decentnú akosť nahrávania. Čakajte verné zachytenie zvukov so šírkou spektra  50 -18,000 Hz, čo je decentné. Na hudbu by som ho nepoužíval, ale hlasovo ide dostatočne aj keď počuteľne až tak dobre nesníma basy a vyťahuje výšky. Netreba si myslieť, že 50 - eurový mikrofón dosiahne kvalitu 150 - eurového mikrofónu, ani to nie je štúdiový mikrofón a podobné veci, čo hovorí marketing, ale skutočne to nie je zlé.

Je trochu škoda, že nemá svoju aplikáciu na nastavovanie a Creative ponúka len postupy ako si nastaviť čo najvyššiu kvalitu v PC, alebo ako zapnúť realtime monitor zvuku, kde si viete pustiť nahrávaný zvuk späť do slúchadiel. Niektoré drahšie mikrofóny to majú priamo na tele - ako Elgato Wave 3, ktorý sme minule testovali. Tu si musíte tieto veci riešiť manuálne. V každom prípade, Creative odporúča mikrofón nastaviť na 24 bit, 96000 Hz (Studio Quality) pre najvyššiu kvalitu a výstup na slúchadlá na 16 bit, 48000 Hz (DVD Quality). 


(zvuk je nahrávaný cez tento M3 mikrofón)

Creative Live! Mic M3 je dobrá ponuka za nízku cenu. Poskytuje kvalitnú konštrukciu, ohýbateľný pánt, prídavnú sieťku, plus má k tomu aj priame kardioidné snímanie a aj omnidirection snímanie zvuku. Skutočne za nejakých 60 eur prekvapivé. Aj keď, samozrejme, kvalita nahrávania zvuku nie je úplne dokonalá, ale na svoju triedu postačujúca. Škoda absencie zosilnenia zvuku priamo na mikrofóne a musíte to robiť dodatočne v softvéri.

Mikrofón Mic M3 stojí 59 eur.


napísal saver 12.11.2021
Páči sa mi! (+2)
8.0
CREATIVE LIVE! MIC M3
+ dobrá ponuka za nízku cenu
+ priame alebo 360-stupňové snímanie aj pre nahrávanie priestoru okolo
+ pridaná sieťka a pevný stojan
- škoda USB mini portu
- chýba regulátor zosilnenia nahrávania zvuku, základná úroveň hlasitosti je nízka


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19860)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk