ČO ČAKAŤ OD LACNÉHO LOW-END PC - HP 295 G6 MT?

ČO ČAKAŤ OD LACNÉHO LOW-END PC - HP 295 G6 MT?

Čo v sebe skrýva lacné PC od HP?

Test

Niežeby som teraz nemal o čom písať, ale práve pred Vianocami som potreboval kúpiť lacné PC ako darček a možno by bolo zaujímavé zhrnúť, čo takáto zostava ponúka. Konkrétne som hľadal lacné PC s aspoň akým-takým výkonom na Word, internet a nejaké nenáročné hry.

Malo to byť hlavne nové PC, nie tie kancelárske repasy, ktoré firmy vo veľkom predávajú. Tie sú síce lacné, ale sú tam staré komponenty s otáznou výdržou. Niečo také je možno vhodné do firiem. Zároveň som nechcel ísť do mini PC, ktoré majú v lacnej sfére bohatú ponuku, ale nič tam neupgradnete, portov je minimálny počet a výkon rovnako slabý. Najlacnejšie, čo som našiel v sfére desktopov, bolo HP 295 G6 MT za 250 eur. Ešte nedávno tam bol za 340 eur. Zdal sa ako dizajnovo decentne vyzerajúci desktop, síce parametre nič extra, ale cena zaujímavá.

Nejaký základ výkonu v procesore tam bolo vidieť, aj keď určité parametre boli citeľne poddimenzované. Tie vyzerali, že sa budú dať jednoducho upgradovať. Nechcel som zbytočne ísť do vyšších verzii tohto HPéčka, ktoré už boli zbytočne predražené. Konkrétne špecifikácie vyzerali nasledovne:

HP 295 G6 MT verzia 294R7EA:

  • CPU: AMD Athlon Gold PRO 3150G 3,9 GHz  + Radeon Vega 3 zabudovaná grafika
  • RAM: 4 GB DDR4
  • HDD: 1 TB 7200 ot/min
  • Mechanika: DVD
  • Výstupy: VGA D-SUB a HDMI, 4×USB 3.2, 2×USB 2.0
  • Doplnky: HP myš a klávesnica
  • Systém: FreeDOS
  • Rozmery 34cm x 18 cm x 30 cm

Teda je tam štvorjadro, slušne taktované a porovnateľné s takým i3-9100 a ak niekto nevyhnutne nepotrebuje vysoký výkon, úplne to na bežné práce postačí. Systém na tom pôjde celkom svižne, rovnako ako internet a Office. Procesor má v sebe aj základnú grafiku, čo dá aký-taký základ aj na využitie v hrách. Parametre, ktorých som sa obával, boli 4GB pamäte a HDD disk, ku ktorému bolo napísané len to, že je 7200-otáčkový.  

Čo čakať od lacného low-end PC - HP 295 G6 MT?
Čo čakať od lacného low-end PC - HP 295 G6 MT? HP za 250 eur aj s klávesnicou a myšou - nedávno som za tú cenu kupoval klávesnicu.
HP za 250 eur aj s klávesnicou a myšou - nedávno som za tú cenu kupoval klávesnicu.


Čo čakať od lacného low-end PC - HP 295 G6 MT? Dizajn je prekvapivo decentný, zároveň skrinka je malá a kompaktná. Vpredu je rovno 6 USB portov a mechanika.
Dizajn je prekvapivo decentný, zároveň skrinka je malá a kompaktná. Vpredu je rovno 6 USB portov a mechanika.


Čo čakať od lacného low-end PC - HP 295 G6 MT? Zozadu nie je pohľad najpríjemnejší. Dva USB porty tu veľmi nepotešia.
Zozadu nie je pohľad najpríjemnejší. Dva USB porty tu veľmi nepotešia.





Pamäť a disk boli nakoniec aj problémové. Teda 4 GB RAM pamäte je hlavne v spojení s integrovanou grafikou úplne nedostatočných. Tá si totiž ešte zoberie časť pamäte. A keď sa k tomu ešte priráta aj pomalý HDD disk, je to koniec akejkoľvek svižnosti v systéme. Disk má síce napísané, že je 7200-otáčkový, ale keď som sa naň pozrel, bol to len malý, notebookový HDD s maximálnym prenosom 120MB/s. Celá táto kombinácia sa ukázala ako zabijak po nainštalovaní Windows systému, kde sa prvú minútu čaká, kým sa všetko nacachuje, precachuje, pozapisuje.

Takže prvé, čo do tohto PC treba, je pridať RAM. Na doske sú dva sloty, pričom jeden zaberá decentná 4 GB pamäť od 3200 MHz od Samsungu. K nej by sa dala rovno pridať ďalšia aspoň podobná 4 GB, ale do toho sa neoplatí ísť, keďže grafika si rovno zoberie 2 GB a zostalo by len 6 GB. Zároveň, keďže pamäte sú lacné, ideálne rovno doplniť 8 GB. Tak dostanete 12 GB a ostane vám 10 GB na používanie. Je to dostatok na všetko, čo toto PC reálne rozbehne. Ja som zobral najlacnejšiu 8 GB ktorú mali za 27 eur a síce tam mohli byť problémy s časovaniami, keďže som nevedel, aké časovania má pamäť od Samsungu, ale nakoniec to funguje dobre. Taktovanie pamäte na 2666 Mhz tomuto PC úplne stačí.

Čo je veľmi pozitívne a čo pri kúpe ani neviete, je to, že doska má rovno slot na NVMe disk. Pôvodne som plánoval dokúpiť štandardný 2,5-palcový SSD, ale toto celé zjednodušilo. Netreba žiadne káblovanie a uchytávanie disku, stačí len vložiť NVMEe disk. Pridal som tam lacný 256 GB SSD , ktorý má 1700MB/s rýchlosť, a teda je takmer 15-krát rýchlejší ako vstavaný disk. Tento bude teraz na systém a základné veci úplne postačovať a pomalý HDD môže byť na fotky alebo filmy, či niečo iné.  Pre zaujímavosť pri tomto SSD systém po reštarte nabootuje asi tak za 5 sekúnd, pri cold boote asi za 20 sekúnd, kde mu dlhšie trvá úvodná inicializácia biosu.

Keď sa toto všetko spojí, získa sa celkom použiteľné PC, kde síce cenovka už vyšla na niečo cez 300 eur, ale stále dobrý pomer ceny a výkonu. Ak by som kupoval samostatné súčiastky, približne za tú cenu by mi vyšlo i3-10300 s podobnými ostatnými parametrami, ale malé lacné skrine sa ťažko zháňajú a toto HP riešenie je nakoniec jednoduchšie a kompaktnejšie. Aj keď eventuálna nevýhoda je menšia možnosť upgradov ako pre veľkosť skrine, tak výkon zdroja.

Čo čakať od lacného low-end PC - HP 295 G6 MT?
Čo čakať od lacného low-end PC - HP 295 G6 MT? Vo vnútri to nie je žiadny zázrak, farebné kábliky, lacné ventilátory. Ale je to tiché a funguje. SSD som tam už pridal.
Vo vnútri to nie je žiadny zázrak, farebné kábliky, lacné ventilátory. Ale je to tiché a funguje. SSD som tam už pridal.


Čo čakať od lacného low-end PC - HP 295 G6 MT? Pomalý notebookový HDD je skrytý, aby ho nikto nevidel.
Pomalý notebookový HDD je skrytý, aby ho nikto nevidel.


Čo čakať od lacného low-end PC - HP 295 G6 MT? Zdroj je 80 GOLD plus, čo je pekné, výkon 180W bohato postačí, pokým nebudete pridávať náročnú grafiku.
Zdroj je 80 GOLD plus, čo je pekné, výkon 180W bohato postačí, pokým nebudete pridávať náročnú grafiku.





Čo sa týka iných súčiastok v PC, je tu niekoľko zaujímavostí:

  • Zabudovaný zdroj má 180 W a rovno kvalitný 80 Plus Gold. Pre toto PC úplne postačí, ale nezvládne grafiku, ktorá potrebuje dodatočné napájanie.
  • DVD mechanika je tu tenká notebooková, čo je zaujímavé riešenie v desktope, ale nie je to problém
  • Prekvapivo PC má aj vlastný reproduktor pripojený k zvukovému výstupu.. Kvalitu nečakajte vysokú, keďže zvuk v skrini je dosť tlmený, ale poteší, ak ešte nemáte reproduktory.
  • Klávesnica a myš v balení sú jednoduché a lacné, možno by samé osebe stáli takých 10 eur, ale na nenáročnú prácu úplne postačia. Klávesnica má aj sleep tlačidlo a aj ovládanie hlasitosti.

Z iných netradičných vecí čakajte aj to, že PC má vzadu len dva USB porty, práve na klávesnicu a myš. Je to dosť málo. Keďže ideálne by tam bolo zapojiť klávesnicu, myš a tlačiareň (prípadne za pár eur sa dá dokúpiť USB hub). Ale zas čo nemá vzadu, má vpredu a tam je rovno šesť USB portov. Je to netradične bohatá ponuka, aj keď možno až prehnaná. Hlavne ak by ste tam pozapájali šesť zariadení, bude to vyzerať ako pavučina. Vpredu je ešte aj výstup na headset (jeden 3,5 mm jack), vzadu je VGA, HDMI port a zvukové vstupy a výstupy (dva 3,5 mm jacky). Pridaný je LAN port. 

Už som spomínal, že PC má predinštalovaný FreeDOS, ktorý vás nabootuje tak maximálne do c:\, alebo doslova umožní nabootovať dokumentáciu k počítaču. Ak však chcete tieto zbytočnosti preinštalovať, nie je to práve ideálne vyriešené pre neskúsených používateľov. Totiž automatický boot z USB nie je nastavený a štandardné tlačidlá na vstup do BIOSu tu nefungujú, ani vám počítač nenapíše, čím vstúpiť do BIOSu..

Musel som dlho hľadať, kým som našiel, že to funguje cez ESC. V BIOSe bolo potrebné presunúť bootovacie jednotky, aby USB bolo prvé a rovno sa dalo zapnúť aj TPM pre možnosť inštalovania Windows 11. Je prekvapivé, že tu Windows 11 má rovno podporu, ale nakoniec doska a procesor sú z minulého roku. Doska je, mimochodom, custom HP výrobok a napríklad USB porty vpredu sú všetky napevno pripojené priamo na nej a doska tak ide krížom cez celé PC. 

Čo čakať od lacného low-end PC - HP 295 G6 MT?
Čo čakať od lacného low-end PC - HP 295 G6 MT? Výkon v grafike nie je nič extra, nakoniec je tam len integrovaný čip.
Výkon v grafike nie je nič extra, nakoniec je tam len integrovaný čip.


Čo čakať od lacného low-end PC - HP 295 G6 MT? Fortnite viete ako-tak rozbehať aj na 60 fps, ale pády tam budú časté.
Fortnite viete ako-tak rozbehať aj na 60 fps, ale pády tam budú časté.


Čo čakať od lacného low-end PC - HP 295 G6 MT? Top hra pre cieľovku tohto PC.
Top hra pre cieľovku tohto PC.





Čo prekvapí, je tichosť.  HP tam síce na procesor dalo len malý lacný štandardný ventilátor a pridalo aj zadný ventilátor, ale oba sú tiché. Rovnako ako ventilátor na zdroji. Nakoniec nemusia sa ani veľmi namáhať. PC po nabootovaní spotrebuje len 19 W v systéme a pri maximálnej záťaži aj s náročnejšou hrou išla spotreba maximálne do 60 W.  To je už spotreba aj s dodatočnou pamäťou a aj s SSD. Je to veľmi pekné číslo a vzhľadom naň ani teploty nebudú vysoké. Procesor sa pri záťažovom teste alebo aj v hrách zahrial najviac na 60 stupňov. 

Výkonovo je to štvorjadro postavené na Zen 12nm jadrách s pridaným grafickým jadrom. Výkon v benchmarkoch to aj naznačil - 3D Mark dal len 500 bodov, UserBenchmark má 12% na gaming, desktop 70% a workstation 11%.  Je to jasne určené na nenáročnú prácu v desktope, na hry ani tak nie,  ale z grafiky sa dá niečo vyžmýkať.

O grafiku sa stará Vega 3 GPU, čo je grafika s tromi jadrami, 192 shader jednotkami a pri 1,1 GHz taktovaní výkon okolo  0,420 Tflops. Pre porovnanie niečo ako Switch konzola. Nie je to síce veľa, ale zahrať sa na tom dá.  Napríklad relatívne bez problémov rozbehá Counter Strike, ako-tak sa spustí Fortnite,  funguje aj GTA V, Minecraft a podobné nenáročné hry. Pri hrách je ideálne vybrať nízke detaily a maximálne 1080p rozlíšenie, ideálne ešte menšie.

Napríklad Counter Strike na automatických detailoch v 1080p išiel medzi 50-60 fps. Fortnite si automaticky nahodil low nastavenia, pričom obmedzil aj framerate na 30 fps. Dá sa to zmeniť, ale je to ideálne nechať zamknuté na 30 fps, keďže inak sú veľké pády medzi 20-60fps (aj v novom performance režime). Môžete však ísť v 1080p.  Skúšal som aj Valheim, ktorý je na low celkom dobre hrateľný aj keď skôr v rozlíšení okolo 900p. Zahrať sa tak dá, síce nie všetko, ale nenáročné a staršie hry pôjdu bez väčších problémov. Čo je pre toto PC dôležité - Solitaire ide úplne plynulo.

Mimochodom, čo sa týka upgradu grafiky, eventuálne maximum čo sa z toho dá v hrách vytiahnuť, je s pridaním GTX 1650 grafiky alebo niečoho podobného, ale len vo verzii bez potrebného dodatočného napájania. Vtedy karta zoberie maximálne 75 W a spolu s približne 50 W zvyškom PC pôjde ešte ako-tak pod maximom zdroja. Bolo by potrebné otestovať stabilitu, ale nemal by byť problém. Keďže sú však teraz grafiky nedostupné alebo zbytočne drahé, je aj tak lepšie zostať pri integrovanej.

Čo čakať od lacného low-end PC - HP 295 G6 MT?
Čo čakať od lacného low-end PC - HP 295 G6 MT? Counter Strike ide veľmi dobre.
Counter Strike ide veľmi dobre.


Čo čakať od lacného low-end PC - HP 295 G6 MT? Ale čo tam po výkone, keď môžete streamovať aj náročné hry.
Ale čo tam po výkone, keď môžete streamovať aj náročné hry.


Čo čakať od lacného low-end PC - HP 295 G6 MT? Do BIOSu idete cez ESC, kde si ešte vyberiete ďalšie možnosti.
Do BIOSu idete cez ESC, kde si ešte vyberiete ďalšie možnosti.




Celkovo HP v tejto cene prekvapilo. Síce bol potrebný upgrade, ale len menšie veci, s ktorými sa rátalo už pri kúpe. Teda RAM a pridanie SSD. Eventuálne sa dá fungovať aj s pôvodným HDD, ale upgrade nie je drahý a výkonu veľmi pomôže. Extra RAM však musí byť. Žiadne iné nečakané prekvapenia neboli, skôr príjemné zistenie, že je to tiché. Zároveň je to kompaktné s decentným dizajnom a s dostatočne rýchlym procesorom. Dokonca je to pripravené aj na Windows 11.


napísal saver 23.12.2021
Páči sa mi! (+5)
ČO ČAKAŤ OD LACNÉHO LOW-END PC - HP 295 G6 MT?
+ malá a dizajnovo slušná skriňa
+ dobrý pomer ceny a výkonu v tejto verzii
+ tiché
- v tejto verzii potrebný upgrade pamäte a disku na bezproblémové používanie
- vzadu len dva USB porty


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20000)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk